SCTB Rond 1

I söndags spelades första ronden i tredje säsongen av Swedish Chess Team Battle.

Vi slutade på 6-e plats med 221 poäng efter Örgryte SK med 228 poäng. Vann gjorde Wasa SK med 260 poäng.

Bästa poängplockare blev Ludvig Carlsson, Andreas Backman och Filip Björkman.

Alla resultat i omgången kan ses här.

Swedish Chess Team Battle säsong 3 startar

På Söndag 27 September börjar tredje säsongen av Swedish Chess Team Battle.

Formatet är som förra säsongen med 3 minuter per spelare, fast nu spelar man även med 1 sekunds tillägg efter varje drag. Dessutom är turneringen numera under Sveriges Schackförbunds paraply.

Spelschema:

  • Söndag 27 september, kl 18.15: Omgång 1.
  • Söndag 4 oktober, kl 18.15: Omgång 2.
  • Söndag 11 oktober, kl 18.15: Omgång 3.
  • Uppehåll 18 oktober då allsvenska sammandraget i Växjö äger rum.
  • Söndag 25 oktober, kl 18.15: Omgång 4.
  • Söndag 1 november, kl 18.15: 5:e och sista omgången.

Planen är sen att ha en ny säsong 15 november–13 december.

 

Alla medlemmar är välkomna att delta. Länk till omgång 1 finns under Aktuella inbjudningar. Mer information och tidigare resultat kan läsas här.

Månadstävling

Lördagen den 26 september 2020 spelades den första månadstävlingen under HT 2020. 9 elever deltog i tävlingar i två grupper.

I grupp 1 tävlade 6 elever (2 Vita bönder och 4 Svarta bönder). Det var en hård kamp mellan 3 svarta bönder som kom till början av sista ronden med lika antal poäng. Zakhar Vedeneev förlorade sitt parti i sista ronden, medan två andra vann över sina motståndare. Vinnaren i gruppen blev Liam Uhlin p. g. a. att han vann över Miron Pavletsov tidigare i personligt möte.

I grupp 2 tävlade 3 elever (2 Springarna och 1 Löpare). Här blev kampen ännu hårdare och krävdes den andra omgången. Löparen Valdemar Alden vann över två Springarna.

Klubb-blixt online

På torsdag 27 augusti 18:15 börjar vi spela klubb-blixt igen. Tidskontrollen är 3 minuter med +3 sekunder/drag. Alla medlemmar är välkomna att delta.

För att spela måsta man ha ett konto på lichess.org och gå med i gruppen Västerås SK.

Sedan kan man gå med i turneringen här (finns även länk under Aktuella inbjudningar).

Vinst i säsong 2 Swedish Chess Team Battle

Efter 5 omgångar i Swedish Chess Team Battles där vi kom 1-a i tre omgångar och 2-a i två, så vann vi överlägset i division 1 i Swedish Chess Team Battles med 56 poäng. Andraplats kom Limhamns SK på 43 poäng.

Sveriges Schackförbund ska nu ta över tävlingen och vi har ännu inte hört när säsong 3 startar.

Tvåa i Swedish Chess Team Battle

I söndags spelades andra omgången i Swedish Chess Team Battle. Det var extremt jämt i toppen och i slutändan hamnade vi och Limhamns SK båda på 355 poäng.

Det är lite osäkert vilka särskiljningsregler som gäller då vissa tror att det är antal spelare i laget, men enligt turneringens moderator (Whitedancingrockstar), så är det prestationsranking på de 12 bästa spelarna i varje lag som gäller. I vilket fall fick vi nöja oss med en andraplats efter sämre särskiljning.

Bästa poängplockare blev Ludvig Carlsson, Johan Norberg och Erik Norberg. Alla resultat i omgången kan ses här.

Andraplatsen innebär att vi håller våran ledning i serien tätt följt av Limhamns SK.

På söndag 18:15-19:45 spelas tredje omgången. Som vanligt är alla klubbmedlemmar välkomna att delta.

Vinst i omgång 1 Swedish Chess Team Battle

I söndags spelades första omgången i Swedish Chess Team Battle.

Vi spelar endast med ett lag i den högsta divisionen och i söndags lyckades vi vinna! En stark bedrift då vi aldrig har vunnit en omgång i div 1 tidigare. Dem nya reglerna som gör att det är 12 poängplockare i varje lag istället för 8 verkar gynna vårat lag med stark bredd. Bästa poängplockare blev Ludvig Carlsson, Johan Norberg och Terry Feiff. Alla resultat i omgången kan ses här.

Trots midsommarfirande kommer nästa omgång spelas nu på söndag 18:15-19:45. Som vanligt är alla klubbmedlemmar välkomna att delta oavsett spelstyrka. Man kan gå med i matchen här.

Sommarlov!

Nu är det sommaröppehåll och vi får hoppas att alla får ha en bra corona-fri sommar. Vi hoppas på att fortsätta träningarna som vanligt nästa termin, men vi får se hur läget är med Covid-19 vid terminsstart.

Onlineturneringen för klubbmedlemmar som varit på torsdagar tar också sommaröppehåll.

Som tidigare meddelats av Sveriges Schackförbund kommer schack SM inte att gå under 2020 och Hälsingborg kommer att arrangera schack SM 2-11 juli 2021 istället.

Swedish Chess Team Battle kommer däremot att fortsätta på söndagar under sommaren. Då dem nya reglerna innebär att de 12 bästa poängplockarna tar poäng i division 1, så kommer vi bara att ställa upp med ett lag. Alla medlemmar är välkomna att spela för Västerås SK på söndagar.

Mer om Swedish Chess Team Battle kan läsas här.

De nya reglerna i Swedish Chess Team Battle kan läsas här.

Andralaget vann div 4 Swedish Chess Team Battle!

Den sista omgången av första säsongen i Swedish Chess Team Battle avslutades i söndags.

I division 1 kom förstalaget på en 8-e plats med 222 poäng. De goda nyheterna var att vi kom före Team Pelario Alingsås, vilket innebär att vi behöll våran placering i serien och slutade i mitten på femte plats. Bästa poängplockare blev Ludvig Carlsson, André Nilsson och Terry Feiff. Alla resultat i omgången kan ses här.

I division 4 slutade vi med klass och tog 265 poäng före Ervalla SS på 207 poäng. Detta innebär att vi helt klart vinner division 4 och går upp till division 3 nästa säsong. Bästa poängplockare blev Karl Magnusson, Andreas Backman och Filip Björkman. Alla resultat i omgången kan ses här.

Resultaten på alla omgångar i Swedish Chess Team Battle går att se under Aktuella Resultat.

Nu på söndag blir det inget spel i Swedish Chess Team Battle, men söndagen efter den 14 juni börjar nästa säsong. Tävlingsledningen har gjort ett regeländringsförslag inför nästa säsong och får just nu feedback på facebook. Förslaget innebär bland annat att de 12 bästa poängplockarna i varje lag ska ge poäng till laget istället för 8 i division 1. Om så är fallet kommer vi behöva fler spelare i förstalaget och kommer troligen inte kunna ställa upp med ett andralag. Vi får återkomma med information om vi ställer upp med 1 eller 2 lag beroende på hur reglerna blir utformade.