Urban

Jun 032017
 

ABB Arena Syd

Segrande Fjälkingeskolan Kristianstad

Irsta 4c, bästa Västeråsklass

Idag spelades riksfinalen av Schackfyran i ABB Arena Syd Västerås, som vanligt i arrangemang av Västerås Schackklubb.
Totalt 2284 spelare från 122 klasser spridda från Luleå i norr till Höllviken i söder startade i tävlingen. Tävlingen invigdes av landshövding Minoo Akhtarzand.

Tävlingen vanns av Fjälkinge från Kristianstad efter en infernaliskt spännande kamp med Götlunda skola från Arboga. Götlunda ledde ett tag ganska klart men passerades i sista ronden av Fjälkinge med en ynka poäng (490 mot 489 poäng).
Bästa Västeråsklass blev Irstaskolan 4c på 5:e plats med 448 poäng.

Arrangemanget flöt på fantastiskt bra och det var idel glada miner hos deltagare och publik. En mindre försening arbetades in och tävlingen slutade på utsatt tid.
Stort tack till alla funktionärer för ett jättebra jobb!

Slutresultat riksfinalen S4an 2017 || Intervjuer mm på SSF:s hemsida || Bilder på Schacksnack av Lars OA Hedlund

Maj 282017
 

Ralf i Deltalift
Foto: Lars OA Hedlund

Ralf Åkesson var en av tre spelare som slutade på 6,5 poäng och 41 kv.p. i Deltalift Open i Tylösand. Ralf förklarades som tvåa efter Tiger Hillarp efter ytterligare någon särskiljning. Ralf vann fem partier och spelade remi i tre, alla tre mot de stormästarkollegor som slutade högst i tävlingen.
Pontus S slutade 7:a på 6 poäng, Santi 45:a med 4,5, Sören S

 83:a 4, Christopher 120 3 och Alexander P 130 2,5

Svenskt GP vanns återigen av Hans Tikkanen med Ralf som 7:a.

Resultat Deltalift Open 2017

Maj 212017
 

Medaljörerna och prisutdelaren Anders Teljebäck

Västerås Schackfyranmästare 2017 blev Johannes Odin efter en hård kamp med Theodor Alldén. Båda slutade på 17 poäng på de sex ronderna och inbördes mötet slutade remi, men Johannes hade aningen bättre särskiljningspoäng (71) än Theodor (70).

Tävlingen spelades för tredje året i rad i Stadshuset och även i år ställde kommunstyrelsen ordförande Anders Teljebäck upp som prisutdelare. En trevlig nyhet för året var att alla intresserade fick en förevisning av tornrummet där bl.a. stadshusklockorna finns. Ett varmt tack till kommunen för upplåtande av lokal (Röda rummet), guidning och prisutdelning.
Före prisutdelningen informerade Anders kort om vad kommunens anställda arbetar med och beslutar om.

För att gå vidare till riksfinalen av Schackfyranmästaren, som spelas den 8/7 i Stockholm i samband med årets Schack-SM, krävdes minst 13 poäng i tävlingen vilket 13 av de 27 startande lyckades med.

Resultat Schackfyranmästaren 2017

Maj 182017
 

Hela gänget! Foto: Mats Sjödin.

Den traditionella kampen mellan veteraner och ungdomar blev som oftast en jämn historia och när krutröken skingrats stod juniorerna som segrare med 13-11. Juniorernas flinkare fingrar/hjärna(?) avgjorde i flera tidsnödspartier där seniorerna tappade ett tidsförsprång. Lagen vann var sin halvlek.
Juniorerna fick därmed revansch för fjolårets klara förlust, men i maratontabellen leder fortfarande seniorerna.

Resultat || Maratontabell

Maj 142017
 

Grabbarna i VSK1 som är klara för finalen i kadettallsvenskan.
Foto: Lars OA Hedlund

Det blev infernaliskt spännande när det skulle avgöras vilka tre lag som gick till final från kvalspelet i Västerås. Ledande Uppsala SSS spelade oavgjort 3-3 mot SK Rockaden i näst sista ronden och förlorade i sista ronden mot Kristallens SK med knappast möjliga marginal 3½-2½. Därmed hamnade både Kristallen och Uppsala på 9 mp men Kristallen hade lite bättre partipoäng. Även Rockaden hamnade på 9 mp men med bättre partipoäng än både Kristallen och Uppsala efter seger med 6-0 i sista ronden. Även VSK hade möjlighet att nå 9 mp vilket man också gjorde, och vinst med 6-0 mot Järfälla SS innebar att man passerade både Kristallen och Uppsala och slutade på andra plats. Försmädligt för Uppsala som därmed inte gick vidare trots oavgjort mot segraren (Rockaden) och vinst mot tvåan (VSK) i inbördes möten.
Ludvig Carlsson och Gabriel Flykt tog båda 5½/6, Ludde på bord 1 och Gabriel på bord 4. Benjamin Emmoth tog 4½/6 på bord 5, Jacob Laine 4/6 på bord 6, Alexander Pietarinen 3½/6 på bord 3 och Christopher Jernberg 3/6 på bord 2.
VSK2 slutade på en fjärdeplats bara en matchpoäng efter kvartetten på 9 poäng. I laget spelade Anton Hägermark, Elsa Wass, Oscar Håkonsen Larsson, Thomas Zahn, Ha My Le och Volody Kim.
VSK3 kom 10:a av 12 lag med 4 matchpoäng. I laget spelade Oscar Lindblom, Ange Zeidlitz, Yunus Noor Mohammed, Samuel Olsson, Oscar Kumm och Mikael Kim.

I det södra kvalet gick Lunds ASK, Örgryte SK och SS Manhem vidare till finalen.

Kadettallsvenskan: Hemsida || Resultat

Maj 132017
 

Lagledare John Svensson övervakar matcherna VSK2-Järfälla2
och VSK3-Uppsala2. Foto: J-O Vatn

Efter första dagens spel i kadettallsvenskans kval ligger VSK1 på tredje plats bland de tolv startande lagen. De tre första lagen går till final, så laget är på finalplats just nu.
I rond 2 mötte VSK1 regerande svenska mästarna SK Rockaden Stockholm och det blev glädjande nog seger för VSK trots rankingunderläge på samtliga bord utom det sista! I rond 1 blev det oavgjort 3-3 mot Kristallens SK som också var aningen högre rankade på de flesta borden än VSK, och i rond 3 blev det utklassningsseger mot Ervalla SS med 6-0.
I morgon bitti kl. 09.00 möter VSK1 Uppsala SSS som leder tävlingen efter första dagen på maximala 6 matchpoäng.

VSK2 ligger femma (4 matchpoäng) och VSK3 (2 matchpoäng) ligger 10:a efter första dagens tre ronder.

I det södra kvalet har Lunds ASK tagit ledningen med maximala 6 matchpoäng och imponerande 16-2 i ”målskillnad”.

Kadettallsvenskan: Hemsida || Resultat

Maj 082017
 

Ralf bäste VSK:are i Kvibergsspelen
Foto: Lars OA Hedlund

Kvibergsspelen, den 7:e och näst sista deltävlingen i Svenskt GP, avgjordes igår.
Bäste VSK:are blev som väntat Ralf Åkesson. Ralf förlorade mot Tom Rydström och spelade tre remier. 5½ poäng på de åtta ronderna räckte till en 17:e plats. Ludvig carlsson 5 poäng slutade 33:a, pappa Andreas C också 5 poäng slutade 44:a och Björn Gillefalk 4½ blev 53:a.
Tävlingen vanns av GM Jonny Hector på 7/8.

Resultat Kvibergsspelen
Ställning GP