Ralf Åkesson

Jan 282018
 

Månadens parti i december spelades av Ludvig Carlsson i fjärde ronden av Rilton Cup. Speldatumet var 30/12 och detta var alltså fjolårets sista riktiga schackdag för deltagarna i Rilton. Partiet visar tydligt att spelet inte behöver bli tråkigt bara för att damerna byts av tidigt. Jag har lagt ner viss möda på att analysera den mycket komplicerade ställningen som uppkommer på slutet. Om någon betraktar detta som överkurs så rekommenderar jag åtminstone en genomspelning av partifortsättningen där Ludde briljerar med en vacker avslutning.

Med schackhälsningar, Ralf

Dec 252017
 

Rätt rad i Julfrågesporten var: 221 1×2 2×2 122x, utslagsfrågan: 271.

Vinnare blev Rasmus Janse med tio poäng av tretton, mycket imponerande, stort grattis!

Ett hedersomnämnande går till tvåan Peter Bergström, som fick nio poäng.

Jag kan verkligen rekommendera SSFs stora och tunga jubileumsbok, som innehåller massor av intressant läsning och många fina fotografier.

Nedan följer kommentarer till några av de svåra frågorna.

God fortsättning, Ralf

=========================================================================

Fråga 2:  Alla tre var i Sverige, Lasker och Capablanca dock bara för simultaner och uppvisningspartier.

4: Beslutet om rökförbud togs redan vid Kongressen i Luleå 1980. Skönt, tyckte jag. Under ganska lång tid därefter fick man dock acceptera rökning vid tävlingar utomlands.

6: Det var ett lustigt upplägg i premiärlandskampen borta mot Tyskland: I första ronden fick Sverige vit vid samtliga bord (ledning 6½-5½) men i rond två var det tvärtom.

7: Här var det kanske lämpligt att spendera ett par minuter extra… Ulf spelade 38.Kg2!! och då är svart faktiskt i dragtvång (mycket ovanligt med så många pjäser kvar!). T ex 38…Dc3 39. Td1, 38…Te5 39.Df6 eller 38…Kg7 39.Ld3 Te5 40.Dxd4 och svarts torn är bundet (annars hade han haft Txe2). Vackert! (Miles spelade g5 Ld3 Te5 hxg5 Dxg5 Dxd4 och gav upp ett par drag senare.)

10: Bronstein attackerade under slutronden av en berusad person från Litauen. Händelsen finns noggrant beskriven i jubileumsboken.

11: Hittills har VSK spelat tio säsonger i Elitserien (först 2006/07, senast 2015/16) men det ska ju absolut bli fler!

12: Svart står utmärkt både efter 29… Ta4 och 29…Tb3 (med hotet 30…Tc3), båda dessa drag besvaras med 30.Kd1. Ivanchuk valde det effektivare 29…e5!! för att öppna spelet på kungsflygeln dit vits kung måste fly. Fortsättningen blev 30.fxe5 (30.f5 e4!) Ta4 31.Kd1 Ta1+ 32.Ke2 De6 och svart vann snabbt.

13: Detta kända Junior-VM ägde rum i augusti 1969 och innebar också en invigning av de klassiska lokalerna i Stockholm, ”Gamla Bysis” med adressen Hornsgatan 82B. Jag gissar att många VSKare i den äldre generationen (50+) har spelat där. Lite senare under 1969 började jag själv, som åttaåring, spela i SASS som hade klubblokal på samma ställe.

Utslagsfrågan: Ulf har alltså spelat 271 partier i landskamper, oerhört mycket! Dock måste man komma ihåg att fenomenet med landskamper var mycket mer populärt förr i tiden. Förutom OS fanns Lag-EM, vänskapslandskamper, landslagsturneringar mm. Enligt samma tabell i jubileumsboken har jag själv spelat 76 partier, vilket även det låter väldigt mycket… Bäst svar på utslagsfrågan hade Peter Bergström som gissade 236.

Dec 232017
 

Stort grattis till segern i Juniorallsvenskan! I VSKs guldlag spelade Santiago Grueso Cordoba (bord 1, 4 poäng av 5), Alfons Emmoth (4/5), Ludvig Carlsson (4½/5) och Filip Björkman (3½/5), utmärkta resultat av samtliga spelare alltså. Finalmatchen mot SK Rockaden vanns med 3-1 och härifrån har jag hämtat Månadens parti för november. Det är Santiago som spelar ett vackert strategiskt parti. Motståndaren hade några chanser under ytan men när han missade dem blev han helt utspelad. Genomspelning rekommenderas absolut!

God Jul!

Ralf

 

Dec 222017
 

Är det någon som känner för lite julpyssel i form av en schackhistorisk frågesport..!?

Nedanstående organiserade jag till julavslutningen för Södra SASS (min moderklubb där jag fortfarande är medlem) och nu tänkte jag ge VSKarna chansen att svara också. Frågorna baseras på Sveriges Schackförbunds utmärkta 100-års-jubileumsbok. Fråga 11 har gjorts om för att passa VSK, i övrigt är allt identiskt med originalet.

För den som vill delta gäller: Besvara frågorna i ett svep, maxtid 30 minuter, inget fusk! Svar till mig (ralf.akesson@ownit,nu) senast i morgon 20:00. Lösningarna presenteras i morgon kväll. Min ambition är att även rätta och presentera segraren före julafton.

Lycka till! God Jul!

/Ralf

================================================================================

1. Ludvig Collijn var SSFs förste ordförande. Hur länge satt han?
1) 1917-25     x) 1917-32     2) 1917-39

2. Frågan handlar om de tre legendariska världsmästarna Lasker, Capablanca och Aljechin. Hur många av dessa har spelat schack i Sverige?
1) 1     x) 2     2) 3

3. Öppna NM i Göteborg 1919. En känd utlänning vann. Vem?
1) Spielmann     x) Nimzowitsch     2) Réti

4. När togs det definitiva beslutet om att förbjuda rökning vid tävlingar i Sverige?
1) 1980     x) 1982     2) 1985

5. Vilken storspelare har vunnit en stor (minst 12 spelare) och stark internationell tävling i Sverige med störst marginal (poängavstånd till tvåan)?
1) Bronstein     x) Kotov     2) Fischer

6. Mot vilket land spelade Sverige sin första landskamp 1922 (dubbelrondigt, förlust 11½-12½)?
1) Norge     x) Danmark     2) Tyskland

7. Andersson-Miles, OS i Malta 1980. Vad spelade vit?
1) De8     x) Ld3     2) Något annat

8.   Hur många medlemmar hade SSF 1950?

1) ca 5000     x) ca 8000     2) ca 15000

9. Vem vann  Världscuptävlingen i Skellefteå 1989?

1) Kasparov     x) Karpov     2) Segern delades mellan Karpov och Kasparov

10. Under Interzonturneringen i Saltsjöbaden 1948 råkade en av deltagarna ut för en attack med politiska motiv och polisutredningen tystades ner. Vem?

1)Bronstein     x) Najdorf     2) Pachmann

11. Hur många säsonger har VSK spelat i Elitserien?

1)8     x) 9     2) 10

12. En av de starkaste spelare som deltagit i Elitserien är Ivanchuk.

Ställningen från partiet Agrest-Ivanchuk, 2004. Vad spelade svart?

1)Ta4     x) Tb3     2) något annat

13. Vilket år spelades Junior-VM i Stockholm med Karpov som segrare?

1) 1968     x) 1969     2) 1970

Utslagsfråga: Ulf Andersson är den som spelat flest partier för svenska landslaget. Hur många?

Nov 302017
 

Förstalaget fick en utmärkt start på den allsvenska säsongen. I Superettans sammandrag i Lund i oktober blev det tre raka segrar med 5½-2½, mot Manhem, Kristallen och Kamraterna. På toppborden tog Normunds Miezis och Pontus Sjödahl vardera tre stabila segrar och längre ner i laget blev det fina bidrag från flera håll. ”Månadens parti” för oktober delar jag mellan två av dessa: Peter Bergström och Johan Kretz. Partierna följer i kronologisk ordning med kortfattade kommentarer. På fredagkvällen tog Peter sitt lagledaransvar med ett gediget angreppsparti. På söndagen tog reserven Johan en säker fullpoäng efter att ha vederlagt motståndarens oförsiktiga bondedrag i öppningen.
Med schackhälsningar, Ralf

Okt 312017
 

VSK har fått en ny stormästare! Det är Normunds Miezis (född 1971) från Lettland, som kommer att förstärka det allsvenska förstalaget i några matcher.
Normunds är en otroligt aktiv spelare som normalt har ett elo-tal över 2500. För tillfället har han sjunkit en bit men det är säkert bara tillfälligt. Ett tydligt tecken på en uppåtgående trend var de tre säkra segrarna i den allsvenska uppstarten i Lund förra helgen. Normunds har tidigare även varit sekundant åt Shirov, ett både hedrande och meriterande uppdrag.
För många västeråsare är Normunds ett bekant ansikte eftersom han vid flera tillfällen deltagit i Västerås Open. Två gånger, 2011 och 2013, blev Normunds odelad segrare! I den senaste upplagan tog han 6½ poäng av 8, vilket räckte till plats 3-7. ”Månadens parti” för september spelades i femte ronden av Västerås Open 2017. I slutfasen uppvisar Normunds härlig precision, teknik och taktik.
Med schackhälsningar, Ralf

Sep 292017
 

VSKs ungdomar tog en mycket meriterande seger i Kadettallsvenskans final som avgjordes i Stockholm i augusti.
I laget spelade: Santiago Grueso Cordoba, Ludvig Carlsson, Alexander Pietarinen, Benjamin Emmoth, Gabriel Flykt, Christopher Jernberg och Jacob Laine.
(Ludde tog för övrigt sin första GM-skalp nyligen, mot Bellon i Cellavision Cup i augusti. Detta parti hade jag gärna valt som ”Månadens..” men tyvärr avgjordes det genom en tidig dambortsättning. Även stormästare kan göra bort sig ibland…)
Här är ett fint parti från den viktiga segermatchen (4-2) mot Rockaden som kom på andra plats. Hjälten är Jacob Laine som spelar mycket vackert i slutspelet.
Med schackhälsningar, Ralf

Aug 312017
 

Ett stort antal VSK-are var med i årets SM i Stockholm, och naturligtvis har jag hämtat Månadens parti därifrån. Utmärkelsen går till Johan Eriksson som, trots ett antal halvpassiva år, gjorde en utmärkt insats i Mästar-Elit, 5½ poäng av 9 och en tredje plats. Nedanstående parti är från startronden och speciellt slutfasen är mycket vacker. Johan manövrerar sina pjäser till helt perfekta positioner.
Med schackhälsningar, Ralf

Jul 312017
 

Månadens parti för juni har jag hämtat från individuella NM (Nordiska Mästerskapet) som avgjordes i Växjö. Det är Alfons Emmoth som presterar ett fint och tematiskt angreppsparti, väl värt att studera.
Med sommarschackhäsningar, Ralf

Jun 292017
 

Månadens parti för maj, som även blir lite SM-uppladdning, är hämtat från Deltalift Open där Pontus Sjödahl avgör med ett instruktivt och tematiskt kungsangrepp, titta och njut!
Med sommarschackhälsningar, Ralf