Ralf Åkesson

jun 262018
 

Jag vill härmed meddela att jag slutar med min spalt ”Månadens parti”. Det har ofta varit svårt att hitta något lämpligt parti och för maj visade det sig vara totalt omöjligt. (Jag har inte heller mottagit något förslag på parti.) Jag tackar alla dem som varit intresserade av mina kommenterade partier under årens lopp.

Om traditionen med ”Månadens..” ska fortsätta så måste någon annan huvudperson ta över.

Nu ser jag fram emot att spela Elitserien för VSK kommande säsong!

Till alla VSK-are önskar jag: Ha en fortsatt trevlig (schack-)sommar!

/Ralf

maj 312018
 

Denna upplaga av ”Månadens parti” har jag hämtat från den traditionella Påskturneringen i Norrköping. Påsken var tidig i år och det aktuella partiet spelades 1 april, så datumet var korrekt med minsta marginal. Partiets hjälte är Love Janse som är helt skoningslös efter det att vit missat en intressant möjlighet i en skarp ställning. Ett kul och spännande parti, väl värt att spela igenom!

Med varma schackhälsningar, Ralf

apr 302018
 

Denna upplaga av ”Månadens parti” innebär en återblick på den framgångsrika allsvenska säsongen. Något från första- eller andralaget, funderade jag..? Partitillgången fick avgöra och det utvalda partiet kommer från Superettans slutspel på Lidingö i mars. VSKs förstalag vann där mot Burgsvik, Växjö och Örgryte, vilket räckte till en andraplats i serien (efter Wasa) och en välkommen återkomst till Elitserien.

Månadens utmärkelse går till Eric Vaarala som svarade för en utmärkt insats i slutspelet, två vinster och remi som svart mot starke Bengt Lindberg. Det aktuella partiet, från matchen mot Örgryte, bjuder på spännande schack i en ställning som nästan är helt sluten. Eric manövrerar exakt och avgör på ett mycket övertygande sätt.

Med schackhälsningar, Ralf

 

mar 312018
 

Månadens parti i februari spelades av Johan Norberg i Superettans rond 6, hemma mot Wasa SK. Mina urvalskriterier har kanske varit något annorlunda än vanligtvis. Det aktuella partiet var helt enkelt så oerhört viktigt, både för allsvenska förstalaget, klubben och framtiden. Wasa, som numera har ett kanonlag med ett flertal stormästare och sponsorn Peter Hlawatsch i ryggen, var givetvis storfavoriter. För vår del kändes det som en ödesmatch efter debaclet mot Rockaden Umeå ett par veckor tidigare. Något överraskande noterades den ena remin efter den andra i matchen, innan nedanstående parti avslutades. I sista partiet klarade sedan Pontus Sjödahl en meriterande remi som svart mot världsstjärnan Shirov. Sammanfattningsvis bjöd matchen mot Wasa på sju remier och en enda superviktig vinst för VSK. Resultatet blev alltså två oväntade matchpoäng och en rejäl dos extra självförtroende inför slutsammandraget, vilket slutade lyckligt som bekant.
I det aktuella partiet hade Johan strategiska problem till en början men hittade sedan ett par snygga taktiska vändningar i tidsnöden. Slutfasen är ytterst spännande…

Glad Påsk!  /Ralf

feb 282018
 

Månadens parti för januari har jag hämtat från sjunde ronden av Rilton Cup. Huvudpersonen är VSKs senaste internationella nyförvärv, finske Pekka Köykkä, som är FM, född 1990 och har ett elegant skägg. Pekkas insats i Rilton var aningen ojämn men det aktuella partiet mot en fyrfaldig svensk mästare var en riktig topprestation. Det är ett vackert parti, såväl strategiskt som taktiskt, som verkligen förtjänar en genomspelning. Pekka gjorde för övrigt allsvensk debut för VSK i bortamatchen mot Rockaden Umeå. (Den matchen fick ett sorgligt slut men Pekka själv spelade remi mot farlige Lucas Wickström och tillhörde inte syndabockarna.)

Med schackhälsningar, Ralf

jan 282018
 

Månadens parti i december spelades av Ludvig Carlsson i fjärde ronden av Rilton Cup. Speldatumet var 30/12 och detta var alltså fjolårets sista riktiga schackdag för deltagarna i Rilton. Partiet visar tydligt att spelet inte behöver bli tråkigt bara för att damerna byts av tidigt. Jag har lagt ner viss möda på att analysera den mycket komplicerade ställningen som uppkommer på slutet. Om någon betraktar detta som överkurs så rekommenderar jag åtminstone en genomspelning av partifortsättningen där Ludde briljerar med en vacker avslutning.

Med schackhälsningar, Ralf

Dec 252017
 

Rätt rad i Julfrågesporten var: 221 1×2 2×2 122x, utslagsfrågan: 271.

Vinnare blev Rasmus Janse med tio poäng av tretton, mycket imponerande, stort grattis!

Ett hedersomnämnande går till tvåan Peter Bergström, som fick nio poäng.

Jag kan verkligen rekommendera SSFs stora och tunga jubileumsbok, som innehåller massor av intressant läsning och många fina fotografier.

Nedan följer kommentarer till några av de svåra frågorna.

God fortsättning, Ralf

=========================================================================

Fråga 2:  Alla tre var i Sverige, Lasker och Capablanca dock bara för simultaner och uppvisningspartier.

4: Beslutet om rökförbud togs redan vid Kongressen i Luleå 1980. Skönt, tyckte jag. Under ganska lång tid därefter fick man dock acceptera rökning vid tävlingar utomlands.

6: Det var ett lustigt upplägg i premiärlandskampen borta mot Tyskland: I första ronden fick Sverige vit vid samtliga bord (ledning 6½-5½) men i rond två var det tvärtom.

7: Här var det kanske lämpligt att spendera ett par minuter extra… Ulf spelade 38.Kg2!! och då är svart faktiskt i dragtvång (mycket ovanligt med så många pjäser kvar!). T ex 38…Dc3 39. Td1, 38…Te5 39.Df6 eller 38…Kg7 39.Ld3 Te5 40.Dxd4 och svarts torn är bundet (annars hade han haft Txe2). Vackert! (Miles spelade g5 Ld3 Te5 hxg5 Dxg5 Dxd4 och gav upp ett par drag senare.)

10: Bronstein attackerade under slutronden av en berusad person från Litauen. Händelsen finns noggrant beskriven i jubileumsboken.

11: Hittills har VSK spelat tio säsonger i Elitserien (först 2006/07, senast 2015/16) men det ska ju absolut bli fler!

12: Svart står utmärkt både efter 29… Ta4 och 29…Tb3 (med hotet 30…Tc3), båda dessa drag besvaras med 30.Kd1. Ivanchuk valde det effektivare 29…e5!! för att öppna spelet på kungsflygeln dit vits kung måste fly. Fortsättningen blev 30.fxe5 (30.f5 e4!) Ta4 31.Kd1 Ta1+ 32.Ke2 De6 och svart vann snabbt.

13: Detta kända Junior-VM ägde rum i augusti 1969 och innebar också en invigning av de klassiska lokalerna i Stockholm, ”Gamla Bysis” med adressen Hornsgatan 82B. Jag gissar att många VSKare i den äldre generationen (50+) har spelat där. Lite senare under 1969 började jag själv, som åttaåring, spela i SASS som hade klubblokal på samma ställe.

Utslagsfrågan: Ulf har alltså spelat 271 partier i landskamper, oerhört mycket! Dock måste man komma ihåg att fenomenet med landskamper var mycket mer populärt förr i tiden. Förutom OS fanns Lag-EM, vänskapslandskamper, landslagsturneringar mm. Enligt samma tabell i jubileumsboken har jag själv spelat 76 partier, vilket även det låter väldigt mycket… Bäst svar på utslagsfrågan hade Peter Bergström som gissade 236.

Dec 232017
 

Stort grattis till segern i Juniorallsvenskan! I VSKs guldlag spelade Santiago Grueso Cordoba (bord 1, 4 poäng av 5), Alfons Emmoth (4/5), Ludvig Carlsson (4½/5) och Filip Björkman (3½/5), utmärkta resultat av samtliga spelare alltså. Finalmatchen mot SK Rockaden vanns med 3-1 och härifrån har jag hämtat Månadens parti för november. Det är Santiago som spelar ett vackert strategiskt parti. Motståndaren hade några chanser under ytan men när han missade dem blev han helt utspelad. Genomspelning rekommenderas absolut!

God Jul!

Ralf

 

Dec 222017
 

Är det någon som känner för lite julpyssel i form av en schackhistorisk frågesport..!?

Nedanstående organiserade jag till julavslutningen för Södra SASS (min moderklubb där jag fortfarande är medlem) och nu tänkte jag ge VSKarna chansen att svara också. Frågorna baseras på Sveriges Schackförbunds utmärkta 100-års-jubileumsbok. Fråga 11 har gjorts om för att passa VSK, i övrigt är allt identiskt med originalet.

För den som vill delta gäller: Besvara frågorna i ett svep, maxtid 30 minuter, inget fusk! Svar till mig (ralf.akesson@ownit,nu) senast i morgon 20:00. Lösningarna presenteras i morgon kväll. Min ambition är att även rätta och presentera segraren före julafton.

Lycka till! God Jul!

/Ralf

================================================================================

1. Ludvig Collijn var SSFs förste ordförande. Hur länge satt han?
1) 1917-25     x) 1917-32     2) 1917-39

2. Frågan handlar om de tre legendariska världsmästarna Lasker, Capablanca och Aljechin. Hur många av dessa har spelat schack i Sverige?
1) 1     x) 2     2) 3

3. Öppna NM i Göteborg 1919. En känd utlänning vann. Vem?
1) Spielmann     x) Nimzowitsch     2) Réti

4. När togs det definitiva beslutet om att förbjuda rökning vid tävlingar i Sverige?
1) 1980     x) 1982     2) 1985

5. Vilken storspelare har vunnit en stor (minst 12 spelare) och stark internationell tävling i Sverige med störst marginal (poängavstånd till tvåan)?
1) Bronstein     x) Kotov     2) Fischer

6. Mot vilket land spelade Sverige sin första landskamp 1922 (dubbelrondigt, förlust 11½-12½)?
1) Norge     x) Danmark     2) Tyskland

7. Andersson-Miles, OS i Malta 1980. Vad spelade vit?
1) De8     x) Ld3     2) Något annat

8.   Hur många medlemmar hade SSF 1950?

1) ca 5000     x) ca 8000     2) ca 15000

9. Vem vann  Världscuptävlingen i Skellefteå 1989?

1) Kasparov     x) Karpov     2) Segern delades mellan Karpov och Kasparov

10. Under Interzonturneringen i Saltsjöbaden 1948 råkade en av deltagarna ut för en attack med politiska motiv och polisutredningen tystades ner. Vem?

1)Bronstein     x) Najdorf     2) Pachmann

11. Hur många säsonger har VSK spelat i Elitserien?

1)8     x) 9     2) 10

12. En av de starkaste spelare som deltagit i Elitserien är Ivanchuk.

Ställningen från partiet Agrest-Ivanchuk, 2004. Vad spelade svart?

1)Ta4     x) Tb3     2) något annat

13. Vilket år spelades Junior-VM i Stockholm med Karpov som segrare?

1) 1968     x) 1969     2) 1970

Utslagsfråga: Ulf Andersson är den som spelat flest partier för svenska landslaget. Hur många?

Nov 302017
 

Förstalaget fick en utmärkt start på den allsvenska säsongen. I Superettans sammandrag i Lund i oktober blev det tre raka segrar med 5½-2½, mot Manhem, Kristallen och Kamraterna. På toppborden tog Normunds Miezis och Pontus Sjödahl vardera tre stabila segrar och längre ner i laget blev det fina bidrag från flera håll. ”Månadens parti” för oktober delar jag mellan två av dessa: Peter Bergström och Johan Kretz. Partierna följer i kronologisk ordning med kortfattade kommentarer. På fredagkvällen tog Peter sitt lagledaransvar med ett gediget angreppsparti. På söndagen tog reserven Johan en säker fullpoäng efter att ha vederlagt motståndarens oförsiktiga bondedrag i öppningen.
Med schackhälsningar, Ralf