Välkommen till
Västerås Schackklubbs
hemsidaHändelser år 200324/11 -03

Smedjebacken

I helgen spelade Erik och Johan Norberg och Daniel Hermansson en turnering i Smedjebacken, Dalarna. Det var öppna DM i snabbschack. Johan Norberg vann efter en stark turnering på 7½ poäng, före Krister Olsson 7 och ett gäng på 7 poäng. Övriga resultat kan du hitta på dalarnas hemsida

24/11 -03

KM är färdigspelat

Resultaten finns här


24/11 -03

Protokoll

Nyaste protokollet finns här

9/11 -03

Schackfyraninbjudan

Inbjuden till de kommande schackfyrantävlingarna finns här

5/11 -03

Manhem Open

I helgen var Rasmus Janse med i Manhem Open i Göteborg. I tävlingen är det bara vissa utvalda, duktiga juniorer som får delta. Rasmus klarade sig mycket bra i tävlingen och slutade på 3e plats, före många med högre ranking än han själv.
Ett stort grattis till Rasmus.

Vann gjorde Dan Eriksson, SK Rockaden på 5½/7 och 2a kom Drazen Dragicevic, Limhamns SK, också 5½ poäng. Rasmus hade mest kvalitetspoäng av 5poängarna och slutade därmed 3a.

12/10 -03

Nytt protokoll

Nu finns det nya styrelseprotokollet tillgängligt på hemsidan!

9/10 -03

KM

Nu har KM påbörjats. Det spelas på lokalen vid polishuset, Källgatan 9a. Grupperna ser ut så:
här


1/10 -03

Skol-SM

Skol-SM spelades i helgen i Norrköping. Till en början strulade allt, förseningar, oordning och så vidare... som det ofta är på skol-SM alltså. Men allt efter tiden gick ordnade det mesta upp sig och det flöt på bra. I år fick Västerås SK inga vinnare, även fast det var hyfsat nära i 2 klasser. De som lyckades bäst var Rasmus Janse och Erik Norberg som kom 2a i grupp F respektive A. Även Johan Norberg och Andreas Backman spelade hyggligt och tog 5e och 6e-platsen i A-gruppen. Erik Norberg får åka till NM som i år går i Sverige.

Slutligen alla gruppvinnare
A 83-85: Dennis Wallin, Halmstad, 6 p
B 86-87: Anton Frisk Kockum, Uddevalla, 7 p
C 88: Peter Vas, Manhem, 7 p
D 89: Alexander Turpin, Rockaden Sth, 7 p
E 90: Nicolaj Zadruzny, Rockaden Sth, 7 p
F 91: Lucas Wickström, Rockaden Umeå, 7,5 p
G 92: Alfred Krzymowski, Rockaden Sth, 10,5 p
H 93: Nils Grandelius, Bara, 9 p
I 94: Jakob Aperia, Sollentuna, 10 p
K 95: David Strandqvist, Mölndal, 9 p

Grupp A-F spelade 8 partier på 1 timme var, grupp G-K spelade 11 partier med en halvtimme var.

1/10 -03

KM

Nu på torsdag (3/10) börjar Västerås SKs klubbmästerskap. Alla medlemmar är mer än varmt välkomna.

30/9 -03

Protokoll

Det nyaste protokollet från styrelsemötet finns nu under menyn styrelse.

25/9 -03

Hallstahammar Open

Den 12/9-14/9 spelades Hallstahammar Open i Hallstahammar. Som vanligt var det bra och trevliga arrangemang . Många Västerås SK-spelare ställde upp. Bäst gick det för Anders Eriksson och Johan Norberg som slutade på 5½ respektive 5 poäng av 7 möjliga. Vann tävlingen gjorde Robert Bator delat med Normunds Miezis.

25/9 -03

Island

Erik och Johan Norberg, Anders Ylönen och Andreas Backman var på Island för ett tag sedan och spelade nordiska mästerskapen. De slutade på andra plats på samma partipoäng men sämre matchpoäng än ettan, som de förlorade med 2½-1½ mot i sista ronden. Vinnare blev hemmalaget Island. Johan tog 2/4 på första bord. Erik tog 3½/4 på andra bord. Anders tog 2/4 på bord 3 och Andreas tog 3½/4 på 4:e bord. Arrangemangen var inte de bästa, men det var ändå trevligt.

10/9 -03

Ranking

Nu finns den nya rankinglistan tillgänglig på internet. Den finns här att kolla på och här att ladda ner. Den finns även under menyn rankinglistor.

25/8 -03

Pragresan

Västerås SK åkte till Prag och spelade schack i slutet av juli (26/7-3/8) till början av augusti. Nu har Urban Lundbäck sammanställt ett utförligt bildreportage, det kan ni hitta här.
Ett stort tack till Urban som lagt ner mycket jobb på detta!!

23/7 -03

SM

Nu är det 10 dagar sedan SM i Umeå avslutades. Det spelades i folkets hus, vilket är de bästa lokalerna jag varit med om hittils. Det var separata rum för Junior-SM/mästarelit, mästarklassen och SM-gruppen. De andra grupperna spelade inte alla i en gigantisk sal som det brukar vara, kadett/minior/juniorkval spelade i en stor aula medan klass 1-3 spelade nere i källaren. Alla lokaler var luftiga och fina, det fanns även gott om vattenautomater utplacerade till de som var törstiga. Nu till hur det gick för västeråsarna.

Första veckan spelade Anders Lundbäck, Rasmus Janse och Niklas Norberg kadett-SM. Anders Lundbäck slutade på 13e plats på 5½/9, strax därefter kom Rasmus Janse på 5p, han slutade på 20e plats. Ännu lite senare kom Niklas Norberg på 4½ poäng vilket gav honom en 30e plats.

Enda Västerås SKaren i Junior-kvalet var Anders Ylönen, han höll klubbens färger och kom 3a på 6/9 och blir därmed uppflyttad till Junior-SM nästa år.

Det var två spelare från klubben i Mästarklassen vecka 1, Patrick Kimari och Erik Norberg som gjorde en strålande första vecka. I sista ronden stod han på solklar vinst, om han vunnit där hade han kommit delad 1a, fast dock inte blivit uppflyttad till Mästarelit då de andra ettorna skulle komma föra på särskiljning. Istället slutade han delad 3a (4a) på 6/9. Patrick Kimari gick inte riktigt lika starkt och slutade på 4½ poäng.

Stefan Hildingstam spelade klass 3 första veckan, där vann han övertygande på 5½/7.

Andra veckan spelade åter Erik Norberg mästarklassen, denna gång tillsammans med Janne Paaso. Ingen av dom hade denna vecka något med tätstriden att göra, Erik slutade på 4/7 och Janne tog 3½ poäng. Ingen västeråsare åkte ur mästarklassen på de båda veckorna, vilket är bra.

Nu andra veckan tillkom det väldigt många Västerås SK:are i klass 1-3. I klass 1 spelade Karl Magnusson, Andreas Backman och Anders Ylönen.
Karl Magnusson hade bra chanser att vinna sin klass-1 grupp, han mötte huvudkonkurrenten i näst sista ronden och förlorade där, därmed var det kört för honom. Han tog 5½/7 vilket är fullt godkänt.
Anders Ylönen var även han med i tätstriden i sin grupp, han slutade på samma poäng som segraren (båda 5 poäng), men hade tyvärr sämre särskiljning.
Lite sämre gick det för Andreas Backman som behövde vinna sista partiet för att hålla sig kvar i klass 1, vilket han som tur var gjorde.

I klass 2 spelade Rasmus Janse, Per Magnusson och Stefan Hildingstam.
Rasmus tog 3/6, men ett tag såg det ut att bli mer.
Per tog 2/6 och åkte tyvärr ur klass 2.
Stefan Hildingstam spelade starkt andra veckan och höll sig kvar i klass 2, han tog 3 poäng av 7.

I klass 3 spelade Andreas Myklebust och Pontus Ivebrink.
Andreas vann övertygande sin grupp på 6/7.
Pontus tog 3½/7, men kunde mycket väl fått mer poäng efter några enkla misstag i bättre ställningar.

De som spelade 2 veckor var Love Janse, Johan Norberg (JSM) och Anders Eriksson (mästar-elit).
I Junior-SM var det länge en öppen historia och Johan Norberg var med i tätklungan som i år bestod av 6-7 personer. Johan slutade på 8/13, en poäng efter segraren Kezli Ong, och kom delad 4a (5a). Love Janse spelade bra och tog hälften, 6½ poäng.
I mästarelit såg det länge väldigt ljust ut för Anders Eriksson, men efter tre raka förluster var han bortkopplad från tätstriden. Han slutade på 7½/13, vinnaren Luis Couso tog 10½/13.

Vann SM-gruppen gjorde Evgenij Agrest på 7½/11 efter 2 tidiga spelarbortfall.

Emanuel Berg vann blixt-sm, Johan Norberg var med i A-finalen och ledde fram tills han fick möta Berg och Agrest. Johan slutade sedan 3a.

22/5 -03

Skollag-SM

Nu i helgen spelade wenströmska gymnasiet skollag-SM final i norrtälje. I laget ingick Västerås SKarna: Johan Norberg, Erik Norberg, Anders Ylönen och Andreas Backman. De vann tävlinge överlägset och saknade egentligt motstånd. De tog 19½ / 20 och den som oturligt tappade poäng var Anders Ylönen. Vill du se mer utförliga resultat så titta här

21/5 -03

Ranking

Ny ranking har kommit i en preliminär lista. Ratinglistan finns för nerladdning här
Den finns att titta på direkt på internet här

4/5 -03

Prag

Anmälningstiden för att deltaga i klubbens Pragresa går ut den 9 maj. Upplysningar lämnas av Johan Nordebrink.

23/4 -03

Påskturneringen

I fredags började påskturneringen i Norrköping och den avslutades under måndagen. Västerås SK hade med Anders Ylönen, Andreas Backman, Love Janse, tvillingbröderna Norberg, Karl Magnusson och Anders Lundbäck. Det spelades som vanligt på "Grand Hotel" mitt i Norrköpings centrum. Bäst av västeråsarna inledde Johan som plockade de tre första poängen efter lite god slutspelsteknik. Han fick sedan remi mot Ernst efter att ha stått på vinst. Därefter gick det sämre. Johan slutade på 4 poäng, Erik fick 4,5 (efter att ha missat solklar vinst i sista partiet), Anders Ylönen fick 4,5 (hade också vinstväg som han missade), Anders Lundbäck fick 3,5 poäng, Love skrapade ihop 4 poäng, Andreas tog 3,5 och Karl fick också 3,5. Vann hela tävlingen gjorde Tiger Hillarp-Persson på 6½/7 poäng. Förstarankade GM Stellan Brynell och högrankade IM Vladimir Poley förlorade överraskande i första ronden mot motståndare med mer än 600 poäng mindre än dem själva.

Övriga resultat och övrig information finns på arrangörernas hemsida

13/4 -03

Tusenmannaschacket

I helgen spelades tusenmannschacket i stockholms stadshus som vanligt. Flera spelare från Västerås SK var med. Alla tre bröderna Norberg och deras far, Johan Nordbrink, Anders Eriksson, far och son Lundbäck. Vidare till semifinalen från lördagens gruppspel gick Erik och Johan Norberg, Johan Nordebrink och Anders Eriksson. I semifinalen lyckades Johan Norberg bäst med 5/6 poäng efter att i sista ronden vunnit mot Evgenij Agrest. Det räckte ändå inte till en finalplats utan Peter Bjarnehag vann den gruppen.

I finalen spelade Pontus Carlsson, Erik Lobron, Peter Bjarnehag och Kezli Ong. Där lyckades Pontus bäst och vann före Lobron följd av Kezli och sist Bjarnehag.

Tusenmannaschackets hemsida finns övriga resultat, regler och lista över de som var med. Resultat för semifinaler finns här

6/4 -03

Partier från div-1 slutspelet

Nu finns partierna från slutspelet i divsision 1 norra uppe på hemsidan.
Från rond 7 finns här
Från rond 8 finns här
Från rond 9 finns här


25/3 -03

Årsmötesprotokoll och ersättningslista

Nu har protokoll från årsmötet kommit. Det hittar du här
Ett dokument för utbetalning av pengar för olika tävlingar har också kommit, det hittar du här

23/3 -03

Slutspelet

Nu är slutspelet färdigspelat och uppflyttade till elitserien blev Solna SS. Grattis även till SOllentuna SK 2 som vann serien överlägset. Fullständiga resultat och tabell finns här

Det finns bilder från fredagen finns här

22/3 -03

Slutspelet

Efter 8e ronden är Solna SS laget som har störst chans till uppflyttning, men även Upsala ASS, Västerås SK och Kristallens SK har chanser att gå upp. Resultat från dagens rond och sammanlagda tabellen finns här

21/3 -03

Slutspelet

Efter 7e ronden, första ronden i slutspelet är det oerhört jämnt om vilket lag som ska gå upp till elitserien. Hela tre lag är på exakt samma parti- och matchpoäng, Sollenstuna SK är helt outstanding, men de kan inte gå upp eftersom de redan har ett lag i elitserien. De som ligger delad 2a och har goda chanser att gå upp är: Uppsala ASS, Solna SS och Kristallens SK. Fullständig tabell och resultat från dgens rond hittar ni här

20/3 -03

Slutspelstabeller

Nu finns slutspelstabellerna med matcher uppe på hemsidan. De kommer efterhand fyllas i med resultat. Du hittar schemat här

18/3 -03

MM-blixt i Hallstahammar

Den 9/3 spelades Öppna MM i blixt. Det var 2 kvalgrupper med 10 personer i varje grupp. Kvalgrupp A vann Johan Norberg på 8/9 poäng efter säkert spel. Med sig till A-final fick han J-O Lind. Från andra gruppen gick Vallentunas Vesa Heinola och Hallstahammars egen Nedib Hairic till A-final. I A-finalen var det alltså fyra spelare som spelade dubbelrondig berger. vann gjorde Västerås SK:aren Johan Norberg på 5/6 före Vesa Heinola på 4 poäng. Trea kom J-O lind och fyra kom Nedib Hairic.

18/3 -03

Nyaste protokollet finns nu tillgängligt

Protokollet från senaste styrelsemötet finns nu på Internet. Anledningen till att det tagit lite tid är att mailen och datorerna krånglat under en kort period för de webansvariga och protokollet tog emots bara får någon dag sedan. Nu fungerar allt som det ska. Det nyaste protokollet hittar ni här

6/3 -03

Skol-lag MM

I helgen spelades skol-lag MM i Virsbo. Det var 2 lag som endast bestod av Västerås SK spelare. Det var Viksängsskolan i högstadieklassen och Wenströmska i gymnasieklassen.
Viksängsskolan i högstadieklassen spelade bra och såg länge ut att vinna, inför sista ronden ledde man. Där gick det dock katastrofalt och de slutade sedan 3a och gick inte vidare till SM-finalen.
Det andra Västerås SKlaget, Wenströmska var tippade favoriter och det var inte mycket snack om saken. Västeråsarna tog enkelt hem tävlingen med 15/16 poäng. Deltagande var:
bord 1: Johan Norberg
bord 2: Erik Norberg
bord 3: Andreas Backman
bord 4: Anders Ylönen


2/3 -03

Västgöta Open

Den 15-16e februari spelades Västgöta Open i Skara. Den spelas i Skara årligen. Tävlingen består av två halvtimmaspartier och sex entimmaspartier. Det är en trevlig tävling som vanligtvis lockar lite starkare startfält. Segern var ingen stor överraskning. Som enda stormästare i tävlingen vann GM Einar Gausel som spelade övertygande. Han fick 7/8. De nästkommande platserna blev det hårt om. På andra plats slutade Ari Ziegler med 6½/8, 3a Kim Nygren 6½/8, 4a Erik Norberg 6½/8, 5a Viktor Nilsson även han på 6½/8 . I sista partiet remiserade Gausel och Nygren, Viktor Nilsson vann på bord 2 och kom 5a, Erik Norberg vann på bord 5 i sista mot Anders Ebenfeldt och slutade 4a.

Två spelare tävlade för klubben. Dessa var Anders Lundbäck och Erik Norberg. Det gick bra för båda två första dagen. Anders hade 3½/5 och Erik hade 4/5. Andra dagen tappade Anders flytet och försvann från toppen. Erik fortsatte dock att spela bra och tog 2½/3 andra dagen och slutade på 6½/8 som räckte till en 4e plats och 3300 kronor rikare var hemresan ett nöje.

Hela slutresultatet finns här

10/2 -03

Allsvenskan rond 5 och 6

Förstalaget spelade i helgen en dubbelrond i allsvenskan, dvs de spelade en rond på lördagen och en på söndagen. På lördagen mötte de Skellefteå SK, där såg det i början väldigt bra ut men sedan kom Skellefteå SK igen och det slutade 4-4. Mot Rockaden 2 som de mötta på söndagen var det inget snack om saken, Västerås SK tog tidigt kommandot och vann relativt enkelt med 5½-2½. Bordsresultat och resultat från övriga lag finns här

8/2 -03

Senaste styrelseprotokollet

Senaste styrelseprotokollet finns nu tillgängligt att kolla på och att ladda ner. Du hittar det här

1/2 -03

Västeråsdraget

Förra helgen spelades Västeråsdraget här i Västerås. Eftersom gymnasieklassen var så liten slogs den ihop med högstadiet. Topplaceringarna i högstadiet:
1a Anders Lundbäck, 6½/7
2a Rasmus Janse, 6½/7
3a Niklas Norberg, 5/7

I mellanstadiet såg det ut så här:
1a Andreas Löfberg, 6/7
2a Niklas Baker, 6/7
3a David Jansson, 6/7

Främst i lågstadiet var:
1a Felix Haavisto, 6/7
2a Christian Eggers, 6/7
3a David Jonsson, 6/7

Övriga resultat finns här

28/1 -03

Allsvenskan

En ny rond av allsvenskan har spelats. Förstalaget åkte återigen på en hårfin förlust och även andralaget förlorade. Förstalaget spelade jämnt mot det rankingmässigt starkare laget Solna SS men förlorade med 4½-3½. Andralaget förlorade mot Finspångs SK med 3-5. Resultat från allsvenskan hittas här

17/1 -03

Ny ranking

Efter lite om och men är Västerås SKs nya rankinglista ute. Den finns här

14/1 -03

Kalle Västman Open

I lördags spelades Kalle Västman för sjätte gången i Hallstahammar. Som vanligt var det en trevlig tävling där även de lite sämre hade chansen eftersom de fick tidshandikapp. Flera Västerås SK:are var med i täten och bland de tio bästa var 5 stycken från Västerås SK. Bäst lyckades Anders Eriksson och Johan Norberg, båda 7/9, som delade 3e priset, men Anders kom 3a på särskiljning. Erik Norberg kom 5a med 6½/9 och fick rankingpris i sin grupp. Andreas Backman kom delad 7a med 6/9 och fick även han rankingpris. Anders Lundbäck lyckades med skräll efter skräll och skrapade ihop 3 skrällpriser och vann även rankingpriset i sin grupp på 6/9. Vann hela tävlingen gjord vitryssen IM Vladimir Poley. Övriga resultat och bild på segraren och divers andra bilder finns här

7/1 -03

Rilton

Rilton Cup och Open spelades från 27:e december till 5:e januari. Rilton 1600 började en dag senare och slutade en dag tidigare. Turneringen spelades som vanligt i Münchenbryggeriet som har fina lokaler och en vacker utsikt över Riddarfjärden. Som vanligt var det ett mycket starkt startfält i Rilton Cup med många starka stormästare med. Den mest internationellt välkände som var med var nog Artur Jusupov. Tävlingen var spännande in i det sista, tävlingen avgjordes i sista ronden. Artur Jusupov tog en snabbremi mot Evgenij Gleizerov och det gav Jonas Barkhagen chansen att ensam ta hem segern. Han vann på 7½/9 efter vinst i sista mot Sergey Ivanov. Västerås SK:are som var med i Rilton Cup var: Love Janse, Erik och Johan Norberg. Alla tre slutade på 4½ poäng av 9 möjliga. Ett bra resultat om man ser till motståndet jämfört med deras egen ranking.

I Rilton Open spelade Andreas Backman, Anders Ylönen, Rasmus Janse och Anders Lundbäck. Bäst av dem lyckades Anders Ylönen som länge var med och slogs i toppen av Open. Han fick till slut 3e rankingpris i sin grupp på 1000 kronor. Anders slutade på 6 poäng av 9, Andreas fick 5½, Anders Lundbäck som även han fick rankingpris slutade på 5 poäng och Rasmus skrapade ihop 4½. Vann Rilton Open gjorde Erik Blomqvist på 7½ poäng efter övertygande spel turneringen igenom.

I Rilton 1600 var bara två Västerås SK:are med. Andreas Myklebust och Pontus Ivebrink. Ibörjan hängde Andreas på bra i toppen men tappade några poäng mot slutet. Pontus var nära ett rankingpris men förlorade i sista ronden och missade därmed chansen till rankingpris. Daniel Högwall vann Rilton 1600 och vann alla partier efter den inledande remin.

Mer resultat och information samt partier från tävlingen finns på Riltons egen hemsida