Välkommen till
Västerås Schackklubbs
hemsida

29/12 - 04 Rilton

Det går bra för flera VSK:are i Rilton. I rond 3 idag vann Erik Norberg över IM Sampsa Nyysti Finland ( 2368 i ranking). Erik har utomordentliga 2.5 poäng efter 3 ronder.
Även Rasmus Janse (2/3) är obesegrad efter 2 remier och i dag vinst över Kent Vänman Umeå ( 2189 ).
Robin Edlund har 2/3 efter förlust mot IM Vladimir Poley (2402) i rond 2, och Johan Norberg, Mattias Ådahl och Love Janse har 1.5/3. Johan har haft tufft motstånd, remi mot FM Pontus Carlsson (2360)
Linköping i rond 2 och förlust i rond 3 mot GM Ralf Åkesson (2472) SASS.
I Rilton Open har Stefan Hildingstam 1.5/3.
 

27/12 - 04 Inbjudan till Midvinterschack

Med start 13/1 2005 spelas en trekvällars snabbschackturnering . Tävlingen är även öppen för spelare från andra klubbar. Inbjudan finns under inbjudningar eller via följande  länk
 

23/12 - 04 Rilton

Rilton Cup spelas traditionsenligt 27/12  - 5/1 och har som vanligt ett starkt startfält. Hittills är 14 stormästare anmälda så det blir rejält motstånd för de 7 st spelare från Västerås SK som är anmälda.
I Rilton Open är Stefan Hildingstam enda anmälda VSK spelare. Fullständig anmälningslista finns på hemsidan
där också dagliga resultat presenteras när tävlingen är igång.
 

22/12 -04

Malmö Open

Tävlingen Malmö Open där ett antal starka spelare deltog spelades gångna veckoslut.
Erik Hedman Rockaden Sthlm vann på 6/7. Johan Eriksson f.d. VSK blev 19:e på 4½ poäng
Stefan Hildingstam VSK tog 3½ poäng (exakt 50%) och blev på det nr 60 av 115.
Fullständiga resultat finns här

11/12 -04

Blixt&Dunder

Tävlingen Blixt&Dunder med 5 min. betänketid per spelare och med 4 klasser(G+,H,M,L) spelades idag.
VSK tog hem de fyra första platserna i mellanstadiet med Christian Eggers som segrare.
I lågstadiet belade VSK de två första platserna och Sebastian Gappel vann klassen.
Fullständiga resultat finns på U-schacks tävlingssida

05/12 -04

Allsvenskan

Under rubriken Allsvenska resultat finns nu matchresultaten för VSK:s lag från tredje omgången.
Både första och andra laget vann stort och båda ligger nu tvåa i sin serie.
Bordsresultat och kommentar finns för div I.


01/12 -04

Skol MM

Individuella skol-MM spelades i lördags i Örebro. Djeila Ahundzada Västerås SK blev Mälardalsmästare i lågstadiet och David Jonsson Västerås SK vann mellanstadiegruppen. Båda vann samtliga partier !
I mellanstadiet blev Christian Eggers Västerås SK trea.
Stort grattis till alla !
Fullständiga resultat på Örebro Läns Ungdomskommités hemsida .


28/11 -04

Slutställning KM

Grupp A B C D
Viss reservation för resultaten i slutronden som jag fått i andra hand.
Speciellt grattis till Andreas Backman grupp A och Bertil Norberg grupp C som vann samtliga partier !
Klubbmästare i grupp B blev Daniel Hermansson och i grupp D Christian Eggers.
Några bilder från avslutningen finns här.


21/11 -04

Juniorallsvenskan - silver till VSK

VSK I vann med 4-0 mot LASK II i sista ronden i div I, och tog därmed silver efter SS Manhem I. Grattis !!!
Laget gjorde en strong insats och förlorade inte en enda match.
Bordsresultat:
Bord 1 Johan Norberg 3½ av 5
Bord 2 Erik Norberg 2 av 5
Bord 3 Love Janse 4½ av 5
Bord 4 Andreas Backman 4½ av 5
Tabell div 1

I division 2 slutade VSK II på 4:e plats av 11:a lag och var mycket nära att ta brons. Bra gjort !
Bordsresultat:
Bord 1 Karl Magnusson 4½ av 6
Bord 2 Daniel Hermansson 4 av 6
Bord 3 Anders Lundbäck 4½ av 6
Bord 4 Olof Magnusson 1 av 6
Tabell div 2


21/11 -04

Juniorallsvenskan

VSK I vann med 3-1 mot SK Rockaden I i rond 4 div I, och säkrade därmed åtminstone silver när en rond återstår. Det krävs att ledande SS Manhem tappar poäng mot SK Rockaden Umeå i sista ronden för att VSK ska kunna vinna. Bordsresultat efter 4 ronder: Bord 1 Johan Norberg 2½ Bord 2 Erik Norberg 1 Bord 3 Love Janse 3½ Bord 4 Andreas Backman 3½. VSK:s andra lag i div.II har vunnit med 4-0 mot SK Kamraterna och 2½-1½ mot Ervalla SS men förlorade mot ledande SK Rockaden II med 1-3 i tredje ronden. Med tanke på att laget drabbades av ett återbud pga sjukdom och att man mött ledarna är det starkt att ligga på en tredje plats. Tabeller finns på Schackforums hemsida.

20/11 -04

Schack4:an kommuntävling

Kommuntävlingen schackfyran spelades idag och Hamreskolan lade beslag på de båda första platserna ! Resultat finns här

20/11 -04

Juniorallsvenskan

Efter två ronder i div. I är Västerås SK I tvåa i gruppen efter segrar med 2½-1½ mot SK Rockaden Umeå I respektive 3-1 mot Lunds ASK I. Lund har sina två starkaste spelare Hans Tikkanen och Linus Olsson i Indien just nu för att spela junior VM. Annars hade det nog blivit en tuffare match mot LASK. Västerås SK har faktiskt högsta snittratingen av deltagande lag i div. I. Love Janse bord 3 och Andreas Backman bord 4 har full pott dvs 2 poäng efter 2 ronder. I den tredje ronden möter vi ledande Manhems SS som också är obesegrade och bara tappat ½ poäng hittills. Från div. II har jag inte sett några resultat ännu. Bordsresultat och partier hittar man på Schackforums hemsida . Schackcentralen har resultat och några bilder på sin hemsida .

16/11 -04

Ny måndagsträning

Måndagar 17.00-18.30 med början måndag 22/11 har klubben schackträning för 5-8 åringar. Ledare är Anders Eriksson och Ihsan Sanér. Alla 5-8 åringar är välkomna även de som inte prövat på schack.

16/11 -04

Juniorallsvenskan

Västerås SK deltar med två lag i årets juniorallsvenska som spelas i Göteborg med SS Manhem som arrangör. I div. 1 börjar spelet 10.00 på fredag 19/11 och avslutas 15.00 på söndag 21/11 och i div. 2 startar man lördag kl. 13 och spelar till söndag 16.15. Vi har ett lag i vardera divisionen och medaljförhoppningar.

15/11 -04

Allsvenskan

Allsvenska sidan kompletterad med referat från matchen VSK-Linköping i div. I av Johan Nordebrink.

14/11 -04

Allsvenskan

Under rubriken Allsvenska resultat finns nu matchresultaten för VSK:s alla lag från andra omgången med reservation för eventuella fel.

13/11 -04

Skol DM

Individuella skol-DM spelades idag i Riddarhyttan. Djeila Ahundzada Västerås SK vann lågstadieklassen före Dennis Lenell också Västerås SK. I mellanstadieklassen segrade Christian Eggers Västerås SK före David Jonsson Västerås SK. Grattis till distriktsmästarna och vi hoppas på framgång även i Mälardalsmästerskapet 27/11. I Grand Prix leder David Jonsson mellanstadieklassen på 19 av 20 möjliga poäng och Djeila Ahundzada leder lågstadie- klassen på 20 av 20 möjliga poäng efter två tävlingar ! I klubb-GP leder Västerås SK överlägset både mellan- och lågstadieklassen. Fullständiga resultat på U-Schacks hemsida .

13/11 -04

Ungdoms VM

Ungdoms VM på Kreta avslutades idag. Rasmus Janse svarade för en fin insats i den hårda konkurrensen och slutade på 85:e plats av 123 spelare i klass U14 med 5 poäng på 11 ronder. Rasmus resultat innebär en prestationsrating på 2010 dvs över hans ordinarie rating. Fullständiga resultat på Ungdoms VM:s hemsida . Svenskarnas resultat hittas enklast på schackforums hemsida.

12/11 -04

KM

Aktuell ställningen i KM för de olika grupperna hittar du här. Grupp A B C D Bilder här.

10/11 -04

Länk

På länksidan återfinns nu Schackforums hemsida . Där rapporterar man för närvarande dagligen från Ungdoms VM där Rasmus Janse deltar.

09/11 -04

Björkstadsträffen

Robin Edlund Västerås SK kom på andra plats i Björkstadsträffen som spelades under Allhelgonahelgen i Umeå. Robin förlorade finalpartiet i sista ronden mot totalsegraren Emil Hermansson SK Rockaden Stockholm. Hela resultatlistan finns på arrangörens hemsida .

07/11 -04

Allsvenskan

Under rubriken Allsvenska resultat finns nu matchresultaten för VSK:s alla lag från första omgången. För första laget finns även bordsresultat och ett kort matchreferat. För division V har jag delvis fått lita på andra hemsidor för att få resultaten men jag tror de stämmer.

31/10 -04

Ungdoms VM

Rasmus Janse Västerås SK deltar 3-14/11 i Ungdoms VM grupp U14 i Heraklion på Kreta. I klass U14 är 126 st anmälda. Konkurrensen är hård. De tre högst rankade i Rasmus klass har alla över 2500 i rating ! Vi önskar Rasmus lycka till ! Man kan följa Ungdoms VM på denna hemsida .

31/10 -04

Ny Webmaster

Urban Lundbäck har tagit över som webmaster eftersom Johan Norberg gör militärtjänst.

22/10 -04

Skol-SM

För ett par veckor sedan spelades skol-SM. För Västerås SK var det en stor framgång, Rasmus Janse, som vann sin grupp. Stort grattis till Rasmus!

20/9 -04

Nordiska Mästerskapen

Från Sverige ställde Wenströmska Gymnasiet upp i Nordiska Mästerskapen för skollag, som spelades i Norge nu i helgen. På pappret var de favoriter, men ingen kunde vänta sig att det skulle gå så lätt som det gjorde. Sveriges lag, bestående av västeråsarna Johan Norberg, Erik Norberg, Anders Ylönen och Andreas Backman, vann med hela 5 poängs marginal, på 14½/16. 2a kom Norge på 9½ poäng och 3a Island på 9. Lite partier finns på schackforum.se

20/9 -04

Hallstahammar Open

Förra helgen spelades den årligen återkommande turneringen Hallstahammar Open. Vann gjorde, inte helt oväntat, Emanuel Berg, delat med Normunds Miezis från Lettland. Det var ett par Västerås SK:are med, bäst av dom lyckades tvillingbröderna Erik och Johan Norberg som båda slutade på 6 poäng och därmed kom på en delan 5eplats. Mer resultat och information om tävlingen finns här

11/9 -04

Ranking

Det finns nu en ny rankinglista för september på hemsidan.

16/6 -04

Protokoll och träningsschema

Nu finns det ett nytt schema över hur träningarna på torsdagarna på hösten kommer se ut. Det kan du kolla på här.
Det finns även ett nytt styrelseprotokoll, det kan du titta på här.

3/6 -04

Skollag-SM

Västerås Schackklubb hade i årets skollag-SM 3 lag med i finalen. Bäst lyckades inte helt oväntat gymnasielaget, bestående av Johan Norberg, Erik Norberg, Anders Ylönen och Andreas Backman i bordsordning. Ett lag med över 2100 i medelranking. Inte så vanligt i ett skollag. De vann relativt problemfritt, de enda konkurrenterna i princip var från Lund, men efter 3-1 seger mot dem var segern i princip säkrad. Västerås-laget tog 26/28 poäng och är därmed klara för Nordiska Mästerskapen. Vart det går av stapeln är ännu inte fastställt.

Båda de andra Västerås-lagen ställde upp i lågstadieklassen och placerade sig rätt hyfsat i det hårda startfältet. Hamreskolan slutade på en 9:e plats och Brandthovdaskolan på en 10:e plats. På http://www.mskschack.se/ finns de övriga resultaten en bit ned.

20/5 -04

Flygschack och GP

Lördagen den 15/5 spelades tävlingen "Flygschack" som avslutning på årets GP-säsong. VSK fick 2 segrare genom Love Janse i gymnasieklassen och David Jonsson i lågstadiet. I den sammanlagda klubb-GPn vann Västerås SK 3 av 4 klasser. Resultat från GP finns på U-schacks hemsida .

19/5 -04

Rankinglistan

Lite sent, men nu är den i alla fall här, den nya rankinglistan för 1/5. Här finns den!

1/5 -04

Styrelseprotokoll

Två nya protokoll från styrelsemötena läggs här med upp. Här finns protokollet från årsmötet i wordformat, och här i komprimerat .zip-format.

Det andra styrelseprotokollet är från 21/4, och finns som word-dokument här och som .zip-fil här.

20/4 -04

Västerås-framgångar i Talangjakten

Lördag den 17e april spelades den anrika turneringen Talangjakten i Vallentuna. Tävlingen är för lågstadieelever och yngre, segern delades i år mellan två Sollentuna SK-spelare, nämligen Jakob Aperia och Aditya Gupta på 7½ poäng. Det var två Västerås SK-spelare som lyckades väldigt bra, Djeila Ahundzada och David Jonsson, båda slutade på 6 poäng och var bland de 10 bästa (4 och 9). Bra spelat och Grattis!

Vill ni ha fler resultat och mer överskådligt så titta
här

17/4 -04

Påskturneringen i Norrköping

Förra helgen, mellan fredagen och måndagen spelades den årliga påskturneringen i Norrköping. Det var som vanligt bra arrangemang och bra lokaler. Tävlingen slog återigen nytt deltagarantal! Detta år var det 223 personer med.

För en enastående insats stog Johan Norberg, som inledde med 3/4 på 45-minuters partierna. Han vann sedan mot Tomas Arvidsson 1943, inte helt oväntat. Ronden därefter vann han mot stormästare Lars Karlsson 2554, men nöjde sig inte med det, utan följde upp med seger mot den danska stormästaren Carsten Höi, 2384. Ronden därefter förlorade han ganska fort mot Per Vernersson efter en öppningsmiss, men han lät sig inte nedslås utan vann i sista mot IM Bengt Svensson, 2424. Detta var naturligtvis en riktig höjdarturnering för Johan som inte tidigare vunnit mot varken IM eller GM i långpartier. Nu vann han mot tre stycken i samma turnering och slutade på en delad 6:e-plats. Johan förlorade endast mot Samir Lejlic efter en rafflande tidsnödsduell och Per Vernersson efter sitt öppningsmisstag.

De andra klubbkamraterna lyckades inte riktigt lika bra. Anders Eriksson slutade på godkända 6½/9, Erik Norberg, Love janse och Rasmus Janse slutade på 5 poäng. En stor besvikelse iallafall för Erik och Love som inte mötte speciellt imponerande motstånd i förhållande till sin ranking. Anders Lundbäck slutade på 4½/9 och var inte heller han särskilt nöjd. Vann tävlingen gjorde stormästare Tiger Hillarp Persson ensam på 8 poäng av 9. Här finns övriga resultat från tävlingen.

23/3 -04

Div 1-slutspel

I helgen spelade Västerås SKs förstalag slutspel i division 1 i Hallsberg tillsammans med de nio andra lagen. Redan innan var det i stort sett klart vilka som skulle vinna, Eksjö-Aneby-Alliansen, de höll mycket riktigt för trycket och vann en betryggande seger genom att vinna alla sina matcher. Västerås SK spelade ganska bra och lyckades med både tur och skicklighet att vinna alla slutspelsmatcherna (tre stycken) med 4½ - 3½, mot Linköpings ASS, Örebro SS och Karlstads AS. Till följd av detta kom Västerås SK 2a, vilket måste ses som ett mycket bra resultat då Eksjö-Aneby-Alliansen helt enkelt var för bra. Nästa år är det bara gå upp som gäller :)

10/3 -04

Flick-SM

I helgen kom Västerås SK:aren Sofia Jonsson 7a i flick-SMs C-grupp. Bra spelat, GRATTIS!
Hon tog 5½ / 8, segrarinnan Ragna Löfgren tog 7 poäng. För att se övriga resultat kolla här

26/2 -04

Nordiska mästerskapen.

Nordiska mästerskapen spelades nu i helgen. Mellan torsdagen och söndagen. Klubbens ende representant var Erik Norberg. Han tog 3/6 i det ganska hårda startfältet. Ingen jättesuccé kanske, men heller ingen katastrof. Det var de två finska spelarna som var de svagaste i startfältet, men annars var det ganska starkt fält. Med på tävlingen var Emil Hermansson som hjälpte till med analyser av partier efteråt. Erik slutade på samma poäng som 5an Dennis Wallin, men hade inte så bra särskiljning och slutade efter kvalitétsberäkning på en åttonde plats. Vann Eriks grupp gjorde Christian Kyndel Pedersen efter övertygande spel. Annars var D-gruppen (91-92) glädjande ur svensk synpunkt, där båda de första platserna togs av svenskar. Segrade gjorde Lucas Wickström och på andra plats kom Alfred Krzymowski. En andraplats lyckades även Nils Grandelius knipa i den yngsta gruppen (93- ). Sverige lyckades även knipa segern i nationstävlingen, dvs sveriges deltagare tog flest poäng sammanlagt. Tävlingen var för övrigt en av de bäst arrangerade på länge, utan några som helst problem, fina lokaler och bra boende. En eloge för det! Här finns resultaten från tävlingen.

26/2 -04

Västgöta

Förra helgen spelades Västgöta Open i Skara. Det är en årligt återkommande turnering som inleds med två halvtimmas-partier och därefter 6 entimmas-partier. För Västerås SK ställde Anders Lundbäck samt bröderna Erik och Johan Norberg upp. Klart bäst i förhållande till sin ranking lyckades Anders Lundbäck som tog hem ett rankingpris på 1000 kronor, och fick även ett skrällpris för att ha spöat en betydligt högre rankad motståndare. Han slutade på 4½ poäng liksom Erik Norberg som inte gjorde sitt livs bästa turnering delvis på grund av sjukdom. Johan Norberg skrapade ihop 5½ poäng. Vann tävlingen gjorde något överraskande Ari Ziegler på hela 7½ poäng av 8 möjliga. Här finns länk till resultatlistan.

18/2 -04

Nytt styrelseprotokoll och schema för torsdagar

Styrelseprotokoll från 2004-02-11 är nu tillgängligt att kolla på
Schema för torsdagarna finns här

9/2 -04

Information om schackfyran-semifinalen

Här är lite information för de berörda och intresserade av schack-4an.
Info

23/1 -04

Schema för torsdags-träningarna

Nu finns det ett schema för hur torsdagsträningarna kommer läggas upp på vårkanten. Det hittar du här

20/1 -04

Allsvenska resultat

Allsvenska resultat finns nu uppdaterade från helgens rond. Du hittar det här.

20/1 -04

Nytt styrelseprotokoll

Det finns nu ett nytt styrelseprotokoll att läsa.

17/1 -04

Färdig rankinglista

Nu är rankinglistan färdig. Du kan hitta den här
Om du inte kan öppna .doc-filer finns det en annan version här

11/1 -04

Kalle Västmans minne

I lördags spelades Kalle Västmans minne, den har bytt namn pga rivningen av den före detta kultur-gubben. Det var 10 spelare från Västerås SK med, men vi lcykades ändå inte kamma hem priset för bästa klubb, det gjorde Ervalla SS med 2 poängs marginal. Som vanligt var det bra och trevligt arrangerat, även en kiosk med väldigt bra priser fanns på plats som vanligt.

Det var en stormästare med i tävlingen, Lars Karlsson. Han spelade bra genom hela tävlingen och vann till slut med en hel poängs marginal före västeråsaren Johan Norberg, som för övrigt spelade remi mot just Karlsson. Karlsson slutade på 8½ / 9, och hade marginalerna på sin sida i en del partier där det krävdes.

1a Lars Karlsson, 8½
2a Johan Norberg, 7½
3a Henrik Lindberg, 7
4a Vladimir Poley, 7

För övriga resultat och bilder från tävlingen besök gärna Hallstahammars schackklubbs hemsida

9/1 -04

Rilton och Karlstad Open

Som vanligt spelades både Karlstad och Rilton strax efter jul. På plats i Karlstad var Anders Ylönen och Andreas Backman. I Rilton spelade Erik och Johan Norberg, Love och Rasmus Janse, Stefan Hildingstam och Sören Östmark.

Både Andreas Backman och Anders Ylönen inledde starkt i Karlstad Open med 4 respektive 3½ av 4. Efter det förlorade Andreas 3 raka och halkade ner i fältet. Anders tog en av de 3 sista och slutade på 4½. Ingen av dem fick dessvärre något pris, men flera ganska bra partier spelades.
Karlstads hemsida finns övriga resultat.

I Rilton, i Stockholm var det som vanligt ett oerhört starkt starfält. Denna gång var även legenden Kortchnoi med. I Rilton Cup, där man behöver över 2000 i ranking, spelade Erik Norberg, Johan Norberg och Love Janse från Västerås SK. Alla tre fick hårda motståndare första ronden i form av Tomi Nybäck, Viktor Kortchnoi och tränaren Johan Eriksson. Efter den hårda förstaronden lossnade det när de fick möta något sämre motstånd. Love slutade till slut på 3½/9, Johan slutade på 5 och Erik likaså. I Rilton Open spelade Rasmus Janse och Stefan Hildingstam. Rasmus inledde starkt men tappade lite efter nyåret och slutade på 5/9 vilket räckte till ett rankingpris på 2000. Stefan öppnade däremot lite trevande, men hämtade upp sig efter nyår. Han tog 4½/9 till slut. Sören spelade i Rilton 1600 där man högst fick ha 1600 i ranking. Han tog 5/7 och slutade på en tionde plats.
För övriga resultat i Rilton kan ni kika in på Rilton-sidan