111231 Gott Nytt År!


Alla läsare tillönskas en riktigt Gott Nytt År. 

111230 Karlstad Open

Karlstad Open vanns av favoriten GM Thomas Ernst, som bara släppte en halva i sista ronden. Från VSK deltog Peter Kruuse och Christer Carmegren. Peter tog 50% och slutade 45:a med en imponerande prestationsranking på 1942, nästan 200 över hans verkliga rating. Christer slutade 79:a med en poäng på de sju ronderna. Resultat på Chess Results.

    
Foto: Christer Carmegren 

111224 God Jul!


Alla läsare tillönskas en riktigt God Jul.


Foto hämtat från vlt.se

 

111220 Säsongavslutning för juniorträningarna

I söndags var det gemensam säsongavslutning i Växhuset för de olika träningsgrupperna med mingel, fika och en massa prisutdelningar:
Resultat Giganternas kamp måndagar, Giganternas kamp onsdagar, Höstracet, Bäckbykampen, Rönnbyfighten, Skallkampen, Vallbyjakten.
Foto: Fredrik Emmoth

Ytterligare bilder finns i bildgalleriet.

 

111220 Veckans problem

Nu finns ett nytt veckans problem till höger. De trogna parhästarna Lasse Svahn och Elov Peterson har skickat in rätt lösning på förra veckans problem.

Förra veckans problem.

Lösning: 1. Lh7+ Kh8 2. Lg6+ Kg8 3. Dh7+ Kf8 4. Dh8++.

 

111220 EM i snabbschack

Ralf Åkesson blev bäste svensk på 49:e plats av hela 747 startande i Snabbschack-EM som avgjordes i Warszawa. Europamästare blev Baadur Jobava Georgien. Resultat Snabbschack-EM.

 

111216 Roland vann Blixt-KM

Igår var det traditionsenlig säsongavslutning med mingel, kaffe, läsk, glögg, saffranskaka, pepparkakor och Blixt-KM. Det senare vanns av Roland Lundberg med 10 poäng av 11 möjliga. Obekräftade ihärdiga rykten gör gällande att det var Lasse Svahn som luggade Roland på en poäng. Resultat Blixt-KM.

 

111213 Niklas segrade i Tegelstöten

Ett dussintal VSK-juniorer deltog i Tegelstöten som spelades 10/12 i Heby och ingår i Upplands GP. Niklas Vatn vann högstadiet/gymnasiet och han leder därmed högstadieklassen i Upplands GP. I lågstadieklassen kom Santiago Grueso Cordoba på tredje plats. Resultat Tegelstöten.

 

111212 Ralf i korr-VM

Ralf Åkesson har just avslutat sitt sista parti i pågående korr-VM. Tävlingen är inte färdigspelad men med sina 50% kommer Ralf att få en placering i mitten av det sexton man starka startfältet. Som Ralf påpekar är det mycket tidskrävande att spela korr-VM och placeringen är ungefär enligt förhandskalkylerna med detta hårda motstånd.

 

111212 Veckans problem

Nu finns ett nytt veckans problem till höger. Lasse Svahn hittade rätt lösning på förra veckans problem.

Förra veckans problem.

Lösning: 1. De6+ Kg7 2. Lh6+ Kh8 3. Df6+ Kg8 4. Dg7++.

 

111208 Snabbschack

I kväll spelades en enkvällars snabbschacktävling á fem ronder med 10 min. betänketid per spelare. Tävlingen ingick i årets GP-serie, där första pris är en gratis SM-start. Anders Lundbäck radade upp fem raka segrar och vann före Pascual Nunes 4 och Daniel Vikström 3½. Anders levde dock farligt i två av partierna där han vann på tid när motståndaren bara hade ett par drag till mattsättning.
I GP leder Adam på 29½ före Pascual 27 och Jürgen Brustkern/Anders Lundbäck 25.

    
Foto: Christer Carmegren 

111205 Veckans problem

Nu finns ett nytt veckans problem till höger. Elov Peterson och Lasse Svahn skickade in rätt lösning på förra veckans problem.

Förra veckans problem.

Lösning: 1. Txg4+ Kf7 2. Dh5+ Kf8 3. Dh8+ Kf7 4. Tg7++ eller 2. - Tg6 3. Dxg6+ Kf8 4. Dg8++ .

 

111204 Allsvenskan

Dagens enda riktiga glädjeämne var att tredjelaget kunde komma hem efter den långa resan till Forshaga (c:a 45 mil t.o.r.) med en seger i bagaget. Siffrorna blev 5½-2½ till VSK3.
I övrigt var det idel förluster mot externa lag: VSK2-Eskilstuna SK 3-5, VASK-VSK4 5-3 klart godkänt eftersom vi var lägre rankade vid samtliga bord, VSK5-Hedemora1 1-3 och VSK7-Riddarhyttans SS 1-3. Internmötet VSK8-VSK6 slutade 2-1. Lagen fick släppa var sin spelare till VSK4 på grund av sena återbud och det gick inte att hitta två ersättare, därav w/o på sista bordet.

Arvids referat från andralagets två matcher i helgen.

     

      
Foto: Urban Lundbäck

 

111203 Seger för VSK2

Idag spelades en tidigarelagd match i allsvenskan mellan VSK2 och Västerviks ASK. Matchen ingår egentligen i femte omgångens spelprogram. Det blev enligt förhandskalkylerna en ganska jämn match som VSK till sist vann med 5-3 efter att Johan Nordebrink i sista partiet säkert vann ett slutspel. Bordsresultat finns på SSF:s hemsida.
I morgon är andralaget igång igen då med match mot Eskilstuna.

  
Foto: Urban Lundbäck

 

111203 Blixt och Dunder

I Blixt&Dunder vann Santiago Grueso Cordoba VSK lågstadiet, Alfons Emmoth VSK mellanstadiet , Filip Sjödin VSK högstadiet och Daniel Vikström Riddarhyttan gymnasiet+. Resultat finns på U-Schacks hemsida.

 

111202 KM avgjort

Sista ronden i KM spelades igår när spelarna så småningom blev insläppta efter att man lyckats få tag på en nyckel till lokalen. Klar segrare i grupp A och därmed klubbmästare blev Ivan Lundberg på 4½ en hel poäng före tvåan Adam Libal.
I grupp B kostade Adriano Grueso Gomez på sig en förlust i sista ronden mot slutliga trean Leif Persson men vann ändå gruppen. Tvåa blev Daniel Vikström. I grupp C blev Urban Lundbäck mästare i kavaj eftersom han redan spelat sista ronden och när Elov Peterson besegrade Fredrik Eriksson var saken klar.
För särskiljning har samma system används som vi SM det vill säga i första hans inbördes möte och i andra hand Sonneborn-Berger som är en särskiljning där segrar mot högre placerade moståndare väger mer än mot lägre placerade.
Resultaten till höger under "Aktuella resultat".

  
Foto: Sture Tykoson

    
Foto: Christer Carmegren

 

111129 Juniorallsvenskan

På juniorallsvenskans hemsida finns bilder på de bästa lagen inklusive lagledare, däribland VSK2.

 

111129 Trollfyran om stadsdelskvalen S4an

Trollbacksskolan 4A har en klassblogg där man har ett bildreportage från schackfyrans stadsdelskval förra veckan.

 

111128 Veckans problem

Nu finns ett nytt veckans problem till höger. Både Elov Peterson och Lasse Svahn skickade in rätt lösning på förra veckans problem.

Förra veckans problem.

Lösning: 1. Df7+ Kg8 2. Lf6+ Lxf6 3. Dxf6+ Kg8 4. Dg7++.

 

111127 VSK2 vann div2 i Juniorallsvenskan

Västerås SK2 lyckades, trots förlusten i tredje ronden mot slutliga fyran SK Rockaden 3, vinna division 2 före Kristallens SK. Ettan och tvåan går upp till division 1 nästa år. Värdiga segrare eftersom vi vann över både ettan och tvåan i inbördes mötet. Ankare i laget var Karvan Awat som tog imponerande 6/6 på första bordet! Rickard Fernström tog 3½/6 på andrabordet, John Svensson 4½/6 på tredje och Filip Sjödin 4/6 på fjärde bordet.
Andralagets seger innebär att vi även nästa år har ett lag i högsta divisionen. Vårt förstalag slutade nämligen femma i divison 1 vilket innebar nedflyttning till divison 2. I sista ronden kom enda segern och det var mot hemmalaget Växjö SK, vilket innebar att SK Rockaden 2 slutade på sista plats och även de blev nedflyttade till division 2. Svenska mästare blev Limhamns SK 1 före SK Rockaden 1 Stockholm. Resultaten innebär att för första gången på flera år har SK Rockaden Stockholm bara ett lag i division 1 nästa år. I stället lyckades Kristallens SK få med två lag.   
Foto: Christer Carmegren

 

111126 Skräll av andralaget i Juniorallsvenskan

Västerås SK2 har inlett övertygande i divison 2. I första ronden skrällvann man mot Kristallens SK med 3-1 (Karvan Awat 1722 -Carl Cederstam Barsk 2266 1-0, Rickard Fernström 1566 - Eric Thörn 2072 0-1, John Svensson 1540 - Linus Larsén 1926 1-0, Filip Sjödin 1449 - Mikael Söderlund 1268 1-0) och i andra ronden krossades Örgryte SK med 4-0. Förstalaget har haft det tyngre och förlorat de tre första matcherna.

   
Foto: Christer Carmegren

 

111125 Juniorallsvenskan

Västerås SK har två lag med i årets juniorallsvenska som avgörs i Växjö. VSK1 spelade två matcher idag i division 1. Det blev förlust först mot SS Manhem 1 med ½-3½ och sedan även förlust mot SK Rockaden Stockholm 1 med 1-3.
I morgon är även vårt andralag i elden, då även divison 2 spelar.
Resultat och livesändning på tävlingens hemsida.

   
Foto: Christer Carmegren

 

111124 KM

Några hängmatcher spelades idag i KM. Nästa torsdag (1/12) är det finalrond och prisutdelning, så då gäller det att alla partier ska vara slutspelade. Grupp C är helt i fas. Med ett parti kvar för samtliga i gruppen så leder Fredrik Eriksson på 5 poäng före Urban Lundbäck 4 poäng, och det är klart att en av dessa två vinner gruppen.
I grupp B kvarstår ett parti förutom slutronden. Adriano Grueso Gomez har kopplat greppet om gruppen och leder trots att han har två ospelade partier. Inget är dock klart i den jämna gruppen.
I grupp A är det fortfarande många hängmatcher kvar och oklart läge. De som har två eller till och med tre partier kvar får verkligen ligga i för att hinna spela dessa senast torsdag 1/12.
Resultaten till höger under "Aktuella resultat".

 

111124 Schackfyran stadsdelskval

Idag avslutades stadsdelskvalen med grupperna Centrum-V och Centrum-Ö. Förmiddagspasset hade 174 deltagare från 8 klasser. Alla klasser hade högt deltagande och samtliga klasser gick vidare till Västeråsfinalen 11/2. Hagabergskolan vann på hela 260 poäng, lika många som Rönnby 4a tog igår, och rekord för kvalet. Tvåan Hällbyskolan var bara en poäng efter med 259.
Här är resultatlistan för förmiddagen.
Eftermiddagspasset fick nöja sig med 3 klasser, alla från Fryx, efter återbud från ett par klasser. Där segrade Fryx 4e med 221 poäng och den klassen var den enda som gick vidare till Västeråsfinalen. Här är resultatlistan för eftermiddagen.

     

    
Foto: Urban Lundbäck

 

111122 Schackfyran fortsatta stadsdelskval

Idag fortsatte stadsdelskvalen med grupperna NV och NÖ. Förmiddagspasset hade hela 187 deltagare från 9 fjärdeklasser. Alla klasser lyckades få med nästan alla elever och följaktligen gick alla klasser vidare till Västeråsfinalen 11/2. I Schackfyran får man nämligen poäng även vid förlust, så andelen deltagare från klassen har stor betydelse. Rönnbyskolan 4a samlade ihop hela 260 poäng dvs en mer än gårdagens segrare Hamreskolan. Tvåan Tibbleskolan 4a var bara en poäng efter.
Här är resultatlistan för förmiddagen.
Eftermiddagspasset mönstrade 6 klasser och 113 elever. Där segrade Hökåsenskolan 4a med 253 poäng. Fem av de sex lagen gick vidare till Västeråsfinalen. Här är resultatlistan för eftermiddagen.

     
Foto: Urban Lundbäck

 

111121 Fler bilder från Rockadenjunioren

Anna Svensson-Nordin har skickat några fler bilder från Rockadenjunioren som finns i bildgalleriet.

 

111121 Schackfyran stadsdelskval i Växhuset Västerås

Årets stadsdelskval för Schackfyran Västerås startade idag med stadsdel Öst. 124 entusiastiska barn deltog. Bäst gick det för Hamreskolan som tog hela 259 poäng på de tre ronderna, men så atällde också samtliga elever utom en upp från de två klasserna.
Som framgår av resultatlistan kvalificerade sig sex lag till kommunfinalen.

   

  
Foto: Urban Lundbäck

 

111120 Rockadenjunioren

Idag var våra två lag i mellanstadieklassen igång. VSK1 kom med 19½ poäng trea bland hela 36 deltagande lag, en strong insats. Laget spelade oavgjort mot segrande SK Rockaden Mälarhöjden 22½ poäng, och förlorade bara en match 1½-2½ mot SS Manhem 1 Göteborg. VSK2 slutade mycket starkt på 9:e plats.
Resultatlista finns här
Christer Carmegren har skickat några bilder som finns i bildgalleriet.


 

111120 Fredrik Eriksson tvåa i Novemberslaget

Fredrik Eriksson VSK slutade tvåa i Novemberslaget med 5½/7, samma poäng och samma första särskiljning som segraren Per Nyberg från hemmaklubben. Den andra särskiljningsmetoden utföll dock till Fredriks nackdel. Alla våra tre deltagare Fredrik, Rickard Fernström och Rasmus Myklebust vann sina partier i sista ronden. Rickard slutade 9:a och Rasmus 17:e.
Samtidigt spelades Uppsala möte som vanns av GM Lars Karlsson SK Rockaden Sthlm med 6/7. I den tävlingen hade våra tre deltagare tufft i sista ronden och endast Åke Nurmi lyckades ta poäng med en remi. Peter Kruuse blev bäste VSK:are med 3½/7. Åke Nurmi blev 41:a (2½/7) och Kai Pyhälahti 45:a (2/7).

 

111119 Veckans problem

Nu finns ett nytt veckans problem till höger (v.46). Det blev inget veckans problem för vecka 45. Lars Svahn skickat in rätt lösning på förra veckans problem(v.44).

Förra veckans problem.

Lösning: 1. Dg7+ Dxg7 2. fxg7+ Kg8 3. Tf8+ Txf8 4. Txf8++ (Även gxf8D++ och gxf8T++ fungerar).

Ett par stycken har angående problemet v.43 frågat vad som händer efter 1. Dg5+ Tf6. Svaret är: 2. De5+ Te6 3. Lf6++ dvs matt i tre.

 

111119 Fredrik Eriksson leder Novemberslaget

Efter första dagens spel leder Fredrik Eriksson Novemberslaget med 4½/5. Parallellt spelas Uppsala möte även där med deltagande av VSK-spelare. Bäst hittills av de våra ligger Peter Kruuse med 2½/5. Tävlingarna avslutas i morgon.

 

111119 Rockadenjunioren

VSK deltar med fyra stycken fyrmannalag i tävlingen Rockadenjunioren som spelas i Stockholm 19-20/11. Idag var våra två lag i högstadieklassen igång. VSK1 kom på en hedrande andraplats efter att ha förlorat mot SK Rockaden 1, som vann, och spelat oavgjort mot SK Rockaden Mälarhöjden, som kom trea. VSK2 hade det tyngre och slutade på 7:e och sista plats efter idel förluster. I morgon är det dags för våra lag i mellanstadieklassen.
Resultatlista finns här
Christer Carmegren har skickat några bilder som finns i bildgalleriet.


 

111119 Ralf i Belgien

Ralf Åkesson kom delad 3:a i Leuven Open i Belgien som spelades 10-13/11. Resultatlistan finns här

 

111118 Analyskväll med Ralf

Ralf Åkesson låter hälsa:
Nu på tisdag 22/11 (start 18:00) blir det en ny analyskväll.
Innehåll: Del I Tema löparparet - juniorernas val, del II världselitschack från Tal Memorial.Hoppas på gott deltagande!

 

111117 KM

I KM var det ordinarie omgång idag. Resultaten till höger under "Aktuella resultat".

   
Foto: Christer Carmegren

 

111113 VSK i topp

Vi hade allsvenska lag igång i tre divisioner, och efter denna omgång är det ett VSK-lag i topp i samtliga tre. Reservation dock för att i skrivande stund saknas en del resultat i div. I Östra.
VSK2 spelade oavgjort borta mot K-H Alliansen 72 i något som kan ha varit en tidig seriefinal. Lagen toppar just nu serien. I div.III 2 gick VSK3 upp i serieledning efter hemmavinst med 5½-2½ mot Kungsörs SK 2. I distriktsserien är VSK8 enda lag utan poängtapp efter dagens bortaseger med 2½-1½ mot Hedemora SS 2.
Resultaten hittar du till höger under "Allsvenskan".

Arvid Broddefalk har skrivit ett matchreferat från VSK 2:s match mot KH Alliansen-72.

     
Foto: Christer Carmegren

 

111112 Öppna Individuella Skol-DM

Öppna Individuella Skol-DM avgjordes idag i Västerås. Som arrangör var vi ofina nog att belägga första platsen i samtliga tre klasser. Vincent Jablonski vann lågstadiet, Alfons Emmoth mellanstadiet och Niklas Vatn högstadiet/gymnasiet. Tävlingen lockade 105 startande vilket var en formidabel ökning från fjolårets 34 startande. Man får gå tillbaka till 2003 för att hitta motsvarande startantal.
Glädjande var också att många spelare utanför Västmanland hittat till tävlingen. Mest långväga var Daniel Johnsson Säffle SK som slutade på andra plats i mellanstadiet med samma poäng som Alfons men en kvalitetspoäng mindre.
Resultat på U-Schacks hemsida.

 

111110 KM

Ett antal hängmatcher spelades i KM idag. Se "Aktuella resultat" till höger.

 

111106 Manhem Open

Den anrika juniorturneringen Manhem Open avgjordes i helgen i Göteborg. Från VSK deltog tre spelare. Bäst av de våra lyckades John Svensson som tog 4 poäng på de sju ronderna och slutade på 10:e plats. Karvan Awat blev 16:e med 3½ poäng och Filip Sjödin 24:e med 2½. Tävlingen vanns av Egor Norlin SK Rockaden Stockholm på 6 poäng. Resultatlista på Manhems hemsida.

 

111106 Björkstadsträffen

Erik Degerstedt var en av 22 startande i tävlingen Björkstadsträffen som spelades i helgen i Umeå. Erik slutade på 15:e plats med 2½ poäng på de fem ronderna. Tävlingen vanns av Sverrit Thór Heby SS, före Johan Ingbrandt S08 Norrköping och Ulf Hammarström från hemmaklubben SK Rockaden Umeå, samtliga 4 poäng. Resultatlista på Chess Results.

 

111106 Veckans problem

Nu finns ett nytt veckans problem till höger (v.44). Denna vecka var det ingen som skickat in rätt lösning på förra veckans problem.

Förra veckans problem.

Lösning: 1. Dg5+ Df6 2. Lxf6+ Txf6 3. De5+ Te6 4. Dg7++

 

111028 Klassbesök Schackfyran

Vi erbjuder klassbesök till alla fyror i Västerås där vi pratar om tävlingen Schackfyran och lär barnen spela schack. Just nu är det en intensiv period inför stadsdelskvalen vecka 47.
Det är framför allt Mats Sjödin som åker runt som en skottspole. För någon vecka sedan var Mats hos Trollbacksskolan 4A och på klassens blogg hittar man ett trevligt bildreportage från Mats besök.

 

111028 KM

I KM var det ordinarie omgång igår. Resultaten hittar du till höger under "Aktuella resultat".

   
Foto: Christer Carmegren

 

111026 Höstlovsläger

U-Schack i samarbete med Västerås Schackklubb anordnar ett höstlovsläger 5-6/11. Detaljer under "Aktuella Inbjudningar" till höger.

 

111026 Veckans problem

Nu finns ett nytt veckans problem till höger (v.43). Som vanligt var det bara Elov Peterson som skickade in rätt lösning på förra veckans problem.

Förra veckans problem.

Lösning: 1. Sxf7+ Kxh7 2. Dh5+ Kg8 3. Dxg6+ Kf8 4. Dg8++

 

111023 VSK2 överraskade i allsvenskan

VSK2 vann lite överraskande med klara 6-2 mot Stockholms SS i division I Östra trots bortamatch och ratingunderläge vid 6 av 8 bord.
I division III:2 fick tredjelaget kämpa hårt för att till slut vinna med 4½-3½ mot fjärdelaget.
Även i distriktsserien var det fråga om internmöten. Ambitionen där var att skapa jämna lag och planenligt spelade VSK5 och VSK6 2-2.
Däremot vann VSK8 över VSK7 med förkrossande 4-0.

Arvid Broddefalk har skrivit ett matchreferat från VSK 2:s seger över Stockholms SS.

 

111020 KM

I KM var det ordinarie rond idag. Kolla under "Aktuella resultat" till höger.

 

111019 Veckans problem

Nu finns ett nytt veckans problem till höger (v.42). Elov Peterson skickade in rätt lösning på förra veckans inte alltför svåra problem.

Förra veckans problem.

Lösning: 1. Dxh5+ Kg8 2. Tg1+ Dg4 3. Txg4+ Kf8 4. Dxh8++

 

111017 Bilder från Skol-SM

J-O Vatn har lagt upp ett antal bilder från Skol-SM på nätet. Bilderna hittar ni här.

 

111016 Skol-SM

Skol-SM är över för den här gången. Bland många fina resultat av våra 22 startande ungdomar kan nämnas:
A) Martin Orell 21:a 3½. Segraren hade 7.
B) Karvan Awat 7:a 5½ en poäng från vinnaren. Rickard Fernström 22:a 4 poäng.
C) John Svensson 3:a(!) och därmed bäst placerade VSK:are 6 poäng 1½ efter segraren.
D) Filip Sjödin 6:a 5 poäng 1½ efter vinnaren och Tora Svensson 17:e 4 poäng.
E) Niklas Vatn 8:a 5½ poäng 1½ ifrån segraren.
F) I denna klass har vi en fantastisk årgång med fyra spelare bland topp 10 och en på 15:e plats av 54 startande.
Alfons Emmoth spurtade starkt och slutade på 5:e plats endast en halv poäng efter segraren Daniel Johnson vilken f.ö. Alfons besegrade i sista ronden. Det var Johnsons enda förlust i tävlingen. Kamras Awat 6:a 7½ poäng. Johan von Drygalski som ett tag var i ledningen fick hårt motstånd på slutet och blev slutligen 9:a på 7 poäng. David Sundstedt 10:a 7 poäng och Axel Svensson 15:e 6½ poäng.
H) Vincent Jablonski 6:a 7 poäng tre efter vinnaren.
I) Hugo Lundberg 7 efter en makalös finish som gav 5½ poäng på de sex sista ronderna och bland annat innebar seger i sista ronden mot vinnaren Marta Relig som dessförinnan tagit 10 raka segrar! Ludvig Carlsson blev 12:a på 6 poäng.

Samtliga slutresultat finns här.

 

111015 Skol-SM

Efter två dagars spel av Skol-SM i Säffle är flera av våra spelare med och krigar i toppen:
B) 7:a Karvan Awat 4½ en poäng från ledaren. C) John Svensson 7:a 4 1½ efter ledaren. D) Filip Sjödin 4:a 4½ ½ poäng efter ledarduon, F) Johan von Drygalski 6 och Kamras Awat 6 delar andraplatsen en poäng efter ledaren. Alfons Emmoth skuggar på 12:e plats med 5 poäng. Johan och Kamras möts i morgondagens första rond. I denna grupp spelas tre ronder i morgon, så mycket kan hända. Resultatlistor finns på Säffle SK:s hemsida.

 

111014 Skol-SM

Efter första dagens två ronder av årets Skol-SM i Säffle så har följande spelare från VSK full pott: B. Rickard Fernström, D. Filip Sjödin, E. Dobroslawa Wikeling, F. Johan von Drygalski och Kamras Awat, H. Vincent Jablonski. Även övriga VSK:are har noterat flera bra resultat. Resultatlistor finns på Säffle SK:s hemsida.

 

111013 KM

I KM spelades några hängmatcher idag. Kolla under "Aktuella resultat" till höger.

 

111013 Analyskväll med Ralf

Ralf Åkesson låter hälsa:
Nu på tisdag 18/10 (start 18:00) blir det en ny analyskväll.
Innehåll: Intressanta och spännande partier och partiställningar från elitseriestarten i Malmö, dessutom ett par kvarvarande partier från Kadettallsvenskan samt lite världselitschack. Hoppas många kommer, såväl juniorer som seniorer!

 

111012 Distriktsserien lottad

VSK har fyra lag med i distriktsserien denna säsong. Lottningen är nu klar och finns här.

 

111004 Veckans problem

Nu finns ett nytt veckans problem till höger. Ni får gärna skicka lösningen till webmaster@vasterasschack.se.
Två stycken har skickat in det rätta svaret på förra veckans problem nämligen Karvan Awat och Elov Peterson.

       
Lösning: 1. Dxf7+ Kxg5 2. Dxg6+ Kh4
3. g3+ Kh3 4. Lf1++

 

111009 Storförlust mot Lund

Regerande mästarna Lunds ASK skåpade ut oss med 7-1 i dagens möte. Ralf Åkesson och Patrick Kimari tog var sin halva, i övrigt idel förluster för de våra. Ingen av våra spelare gick dock helt poänglös från sammandraget. Trots dagens förlust blev Anders Ylönen bäste poängplockare med 2 poäng på tre matcher.

 

111009 Snabbschack 15/9

Sent omsider har Mats hittat resultatet från GP1 i sin hög på skrivbordet vilket innebär att ställningen i GP finns till höger.
Resultat snabbschack 15/9: 1 Jürgen B 5 av 5 p,2. Adam Libal 4,3. Mats S 3,5,4 Kai P 3,5. Karvan 3,6 Lasse S 2,5,7. Ivan L 2,5,8, Pascual N 2,5,9. Rickard F 2,10. Daniel V 2,11. Fredrik Eriksson, 2,12. Adriano 2,13Leif P, 1,14. Christian S 0 spelade bara två ronder.
Betänketiden var 10 min + 5 sec per drag.

 

111009 Förlust mot Team Viking

Inte oväntat blev det förlust igår för VSK mot starka Team Viking med 5½-2½. Enda segern för de våra togs av Anders Ylönen som hittills har 100% i sin elitseriekarriär trots att han enbart mött högre rankade motståndare! Vi får se om han behåller den fina statistiken efter dagens match mot Lunds ASK.

 

111008 Vinst mot SK Kamraterna i elitserieupptakten

Ett lite reservbetonat VSK1 inledde starkt i elitseriesammandraget med att knappt besegra SK Kamraterna med 4½-3½. Anders Ylönen som denna säsong återbördats till moderklubben efter några års utflykt, fick hoppa direkt in i hetluften och göra elitseriedebut. Det gjorde han med den äran genom att vinna sitt parti. Även Rasmus Janse vann sitt parti. Resultat finns på Allsvenska resultatsystemet. Idag och i morgon blir det tuffare motstånd då vi ställs mot årets favoriter Team Viking respektive regerande mästarna Lunds ASK. Ett antal partier från sammandraget livesänds här.

 

111006 KM

I KM spelades några matcher idag. Kolla under "Aktuella resultat" till höger.

 

111004 Veckans problem

Jag har fått ett antal schackproblem (kombinationer) av Stefan Alenius som jag tänkt presentera i form av veckans problem. I samband med att ett nytt problem publiceras visas också lösningen på föregående veckas problem. De som vill är välkomna att skicka in svaret till webmaster@vasterasschack.se . Inga priser eftersom det är så lätt att fuska och använda dator, men ett omnämnande kan det bli!

 

111003 KM grupp A

Glädjande nog har vi fått ett tillskott till Grupp A i KM. Det är gamle ordföranden Jan Eriksson som hoppar in och därmed utökas gruppen till 7 spelare. Det innebär att spelschemat ändras. Kolla det nya schemat under "Aktuella resultat" till höger.

 

111001 Virsbodraget

I Virsbodraget som avgjordes idag deltog 38 spelare. Lågstadieklassen vanns av Santiago Grueso Cordoba VSK med 6 poäng och bättre kvalitetspoäng än tvåan Filip Brander Schack i Skolan. I mellanstadiet var Alfons Emmoth VSK ensam om att ta 6 poäng. I högstadiet vann Teddie Ljunggren Hedemora på 6 poäng men bättre kvalitet än klubbkompisen Niclas Samuelsson. Filip Sjödin VSK kom på tredje plats med 5½ poäng. Resultatlistor finns på U-Schacks hemsida.

 

110929 KM igång

Årets KM startade idag. Rekordlågt deltagande och total frånvaro av våra bästa spelare. Flera avhopp i sista stund och spelare som inte dök upp till första ronden. Skärpning! Resultaten hittar du till höger under "Aktuella resultat".

    
Foto: Urban Lundbäck

 

110928 KM startar i morgon

I morgon torsdag 29/9 kl. 18.00 startar årets KM som spelas i tre grupper och med 7 ronder. Sista ronden 1/12. Lottningen hittar du till höger under "Aktuella resultat".

 

110925 Miezis vann Västerås Open

Lettländaren GM Normunds Miezis vann Västerås Open med 7½ poäng på åtta ronder före GM Lars Karlsson SK Rockaden Sthlm 7 poäng. GM Ralf Åkesson var en av sex spelare som fick dela på tredje priset. Ralf vann förmiddagspartiet mot Kent Ängskog Horndals SK och remiserade mot Jonathan Westerberg Vallentuna i sista ronden. Resultatlista, livesändning och bilder nås via tävlingens hemsida.
Flera VSK:are vann ratingpriser: J-O Vatn grp 7, Roland Lundberg grp 9, Martin Orell och Åke Nurmi grp 12, Zoran Gajic grp 13, Niklas Vatn och Alfons Emmoth grp 17 och Björn Birath grp 18.

   
Foto: Urban Lundbäck

 

110924 Västerås Open efter dag 2

Idag var det dags för långpartier. I förmiddagsronden vann Ralf Åkesson säkert mot juniormästaren Eric Vaarala och därmed ledde Ralf tävlingen. Anders Eriksson mötte i samma rond Normunds Miezis och Anders dukade under efter ett kungsangrepp med tornoffer av Miezis. I eftermiddagsronden möttes Ralf och Miezis som då tillsammans med Jonathan Westerberg var de enda utan poängförlust. Ralf stod bra hela partiet men han använde för mycket tid och råkade i tidsnöd ut för en kontring som gav Miezis segern. Denne är därmed den ende fullpoängaren. Bilder och livesända partier hittas på tävlingens hemsida. Dagens livesända partier ska alla vara korrekta.

 

110923 Västerås Open efter dag 1

Det lyckades inte riktigt att nå upp till fjolårets deltagarsiffra i Västerås Open, men 224 startande är inte fy skam. Efter första dagens fyra snabbschackpartier är åtta spelare obesegrade, däribland Ralf Åkesson och Anders Eriksson Västerås SK. Båda dessa kan beskådas i morgondagens livesändning. Anders möter GM Normunds Miezis Lettland och Ralf möter nykorade JSM-mästaren Eric Vaarala Horndal. Bilder och livesända partier från första dagen hittas på tävlingens hemsida. Några partier från livesändningen innehåller fel. Tyvärr hinner man inte korrigera sådant vid snabbschack.

 

110922 I morgon startar Västerås Open

Med 230 föranmälda kvällen före tävlingsstart kan det trots allt bli svårt att slå fjolårets deltagarrekord på 241 spelare. Med många efteranmälningar är det dock fortfarande möjligt.
Vi planerar för livesändning från fyra bord åtminstone av lördagens och söndagens långpartier. I bästa fall blir det även livesändning från fredagens snabbschackronder.
Livesändning mm nås via tävlingens hemsida

 

110919 Niklas vann US Open

I lördags spelades US Open i Uppsala. Det var förstås inte fråga om tennis utan om schack, närmare bestämt den första deltävlingen för säsongen i Upplands GP med flera deltagare från Västerås.
Högstadie-/Gymnasieklassen vanns av Niklas Vatn VSK med John Svensson VSK på bronsplats. Som framgår av resultatlistan nådde de våra många fina resultat.
På Uppsala Skolschacks hemsida finns lite kommentarer om tävlingen.

    
Foto: Jon-Olov Vatn

   
Foto: Fredrik Emmoth

 

110915 Analyskväll med Ralf

Nu på tisdag 20/9 kl. 18.00 har Ralf Åkesson en analyskväll. Två tredjedelar c:a ägnas åt partier från Kadettallsvenskans final i augusti där VSK kom trea. C:a en tredjedel av kvällen ägnas åt övriga schackliga aktualiteter. Alla är hjärtligt välkomna.

 

110911 Rankinglista 20110901 klar

Den nya rankinglistan gällande från och med 1/9 är klar. I huvudsak är det resultaten i sommarens SM som avspeglas i ratingförändringarna sen 1/5. Periodens ratingraket är Fredrik Eriksson som gick sanslösa +177 varav 145 på SM. Därefter följde Kamras Awat +82, Zoran Gajic +70, John Svensson +66, Karvan Awat +65, Alfons Emmoth +63 och Tora Svensson +55.
Högst rankad i klubben är fortfarande Pontus Sjödahl 2485 följd av Johan Eriksson 2434 och Ralf Åkesson 2426.
Observera att ni får en kurva över ratingutvecklingen om ni klickar på en spelares namn.

 

110911 Över 200 föranmälda till Västerås Open

Med knappt två veckor kvar till Västerås Open har antalet föranmälda passerat 200. Allt pekar mot nytt deltagarrekord. Taket är satt vid 280 deltagare som mycket väl kan uppnås. Fyra GM är anmälda nämligen Lars Karlsson, Normunds Miezis, Stellan Brynell och Ralf Åkesson.
37 st VSK:are är för närvarande anmälda.

 

110908 Riksfinalen Schackfyran till Västerås

Schackfyrans riksfinal återvänder till Västerås efter att ett antal år ha spelats i Globen Stockholm. Finalen spelas lördagen den 2 juni 2012 i bandyarenan ABB Arena Syd i arrangemang av Västerås Schackklubb. C:a 2000 fjärdeklassare från hela landet beräknas delta.

 

110908 Rickard vann schacket och Leif frågesporten

Den traditionella frågesportschacken vanns av Rickard Fernström med 8 poäng på 9 ronder före Lasse Svahn 7 och Mats Sjödin 6½. Frågedelen vanns av Robert Granath med 8 rätt före Leif Persson 7 rätt och Christer Carmegren och Urban Lundbäck med 6 rätt.
Som vanligt stod Jan Eriksson för de kluriga frågorna. En av sportfrågorna var: "I vilken stad gick Friidrotts-VM nyligen?" Rätt svar: Daegu.

   
Foto: Christer Carmegren

 

110904 Ralf trea i Västervik Open

Ralf Åkesson slutade på samma poäng (5½) som segraren Lars Karlsson SK Rockaden i helgtävlingen Västervik Open. Resultat, några bilder och en video som visar när Lars Karlsson gör 7 drag på 14 sekunder hittar ni på Västerviks hemsida.

 

110902 Janne Paaso vann torsdagsupptakten

14 spelare dök upp till handicaptävligen som utgjorde säsongupptakt för torsdagarna. Janne Paaso infriade förväntningarna och vann på 5 poäng. Våra ungdomar går stadigt framåt. Tvåa på 4 poäng blev Rickard Fernström. Blott tioårige Alfons Emmoth kom på tredje plats med 3½ poäng. En strålande prestation i det ganska starka startfältet.
Resultat finns här.

    
Foto: Christer Carmegren

 

110901 Höstens torsdagsprogram klart

Torsdagsprogrammet för hösten är klart.

 

110831 Torsdagsträningarna startar i morgon.

I morgon 1/9 startar höstens torsdagsprogram med en handicaptävling

 


110830 Restaurangchansen

Vill du stötta klubben? Brukar du äta ute ibland? Nu har du chansen att göra en bra affär och samtidigt se till så att klubben tjänar en slant! Klubben har 200 st så kallade Restaurangchansen-häften till salu.

 

Med dessa förmånshäften kan du handla 2(1) och betala för 1(½) på en rad restauranger i Västerås, till exempel 2 rum & kök, Kajutan, Ceders, Duo House, Han Pao, Hong Kong, Red Chili, Meriot, Sportsbar och Nancys. Gillar du snabbmat finns Burger King, Max, McDonald's, Pasta Express, Pizza Hut, Saffet's, Vega och Taco Bar representerade. Caféer, konditorier och kvarterskrogar ... Restaurangchansen ger dig en uppsjö av möjligheter att äta för 2 och betala för 1. Flera erbjudanden gäller även vid takeaway. Hur ofta händer det inte att man inte orkar laga mat själv? Nya erbjudanden för i år är t.ex. squash/badminton på Bellevue, bio på Elektra, biltvätt på Shell. Här har du en pdf-fil med samtliga erbjudanden.


Häftet kostar 200 kronor och de är snabbt intjänade om du så bara äter ute några få gånger om året. Klubben får 100 kronor direkt till klubbkassan. Häftet gäller till nästa sommar, så du har gott om tid att utnyttja erbjudandena. Är du intresserad av att köpa ett häfte själv eller känner du någon som vill köpa ett? Hör av dig snarast till Mats Sjödin på 070-776 04 63 eller mejla kansli@vasterasschack.se. Häftena finns att hämta fr.o.m i dag.

 

110828 Enastående prestation av Karvan i Stångåslaget.

Karvan Awat kom på delad plats 7-11 i Stångåslaget bland 55 startande varav 20 spelare hade över 2000 i rating. En av de som Karvan delade plats med var tävlingens högst rankade spelare GM Pontus carlsson 2597! Tävlingen vanns av J-O Lind Ervalla. Karvan med 1657 var 37-rankad i tävlingen och han tog 6 poäng på de nio ronderna. Karvan besegrade bland annat spelare med 1999, 2009 och 2103 i rating. Här finns uppenbarligen potential till en kraftig ratinguppgång! Karvan vann förstås överlägset sin ratinggrupp.
Även lillebror Kamras Awat deltog och skötte sig med den äran. Kamras med 1236 i rating kom på delad plats 42-45 med 3½ poäng.
John Svensson på delad plats 31-41 tog 4 poäng och även han vann sin ratinggrupp!
Resultatlistan finns här.

 

110825 Lördagskampen i Stockholm.

Nu på lördag 27/8 startar en ny tävling Lördagskampen. Den spelas i Stockholm och pågår sju lördagar under hösten. Inbjudan finns här.

 

110821 Höstsäsongen startar i morgon!

I morgon måndag den 22 augusti drar träningen i klubblokalen i gång. Vi hälsar alla nya och gamla spelare välkomna! Torsdagsträningen för seniorer startar den 1 september.

 

110815 VSK trea i Kadettallsvenskan

Det blev en finfin tredjeplats för VSK-laget då Kadettallsvenskans final avgjordes i helgen. I laget spelade i tur och ordning Emil Carmegren, Karvan Awat, Rickard Fernström, John Svensson, Filip Sjödin, Niklas Vatn och Kamras Awat. Med tanke på att det bara är Rickard som faller för åldersstrecket nästa år bör det kunna bli fler medaljer framöver! Vann gjorde Limhamns SK, som besegrade oss med knappa 3½-2½, och tvåa kom SK Rockaden Sthlm. Bulletin/resultat. Partier i PGN.


Stolta Bronsmedaljörer. (Foto: Christer Carmegren)

 

110811 Allsvenska lottningen klar

Den definitiva lottningen för allsvenskan är nu klar. Våra lag återfinns i Elitserien i Div I Ö och i divIII:2.

 

110809 John tvåa i Rockaden Open

I helgen spelades Rockaden Open i Stockholm. Tävlingen är öppen för spelare under 1500 i rating. Hela tio spelare , nästan en fjärdedel av startfältet, utgjordes av spelare från VSK. John Svensson var högst rankad i tävlingen med 1474 och han lyckades också bäst av de våra och kom på andra plats.
Samtliga resultat finns på här.

    
Foto: André Nilsson

 

110731 Martin spelar bondeslutspel.

Martin Orell hade ett så intressant bondeslutspel i Påskturneringen att det analyserats av den världskände slutspelexperten Karsten Müller och publicerats på Chess Café.

 

110731 Pardubice Open.

Ett antal svenskar bland annat Ralf Åkesson deltog i årets Pardubice Open i Tjeckien. Ralf slutade på 64:e plats bland 279 startande med totalt 5½ poäng på de nio ronderna. Hela resultatlistan finns på Chess results.

 

110725 SM slutspelat

Årets SM avslutades igår. Svensk mästare i schack blev Hans Tikkanen Lunds ASK. Johan Eriksson VSK kom på 9:e plats i SM-gruppen. Rasmus Janse kom på fjärde plats i Junior-SM. I Weekendturneringen vann John Svensson grupp 20 och Fredrik Eriksson grupp 25. Karvan Awat blev tvåa i grupp 16 och Zoran Gajic tvåa i grupp 18 på samma poäng som segraren. Rasmus Book blev tvåa i grupp 24.
Vi fick mycket beröm för arrangemanget från många deltagare, så förhoppningsvis återkommer de flesta av deltagarna till Västerås Open i september

    
Foto: Urban Lundbäck

 

110724 SM - Schackfyranmästaren.

Igår spelades Schackfyranmästaren som en del av SM-tävlingarna. Tävlingen hade lockat 44 startande och flera av landets starkaste spelare i åldersklassen. Fem av de åtta bästa från fjolårets Skol-SM klass G återfanns i startfältet bland annat ettan och tvåan. Det blev dock ingen av dessa som vann utan det gjorde Edvin Hoac Stockholms SS. Kamras Awat VSK som var den som vann grupp G i Skol-SM kom på femte plats. I sista ronden spelade Kamras remi mot Filip Landin Örgryte SK. Det var dessa två som möttes i särspel om titeln i Skol-SM i fjol. Resultatlistan från Schackfyranmästaren finns här.

 

110723 SM färdigspelat i flera klasser

Igår färdigspelades ett antal klasser i SM. Klassvinnare blev Janne Paaso 5/7 klass 1:2 och Fredrik Eriksson 6,5/7 klass 4:1. Janne vann i sista ronden en ren final mot tvåan Thomas Franzén Arboga. I klass 1:1 knep Karl Magnusson andraplatsen med 5,5/7.
I Kadett-SM avslutade Karvan Awat starkt med två vinster och avancerade till en mycket fin ensam fjärde plats bland 34 startande. Karvan tog 6,5/9 och var endast ½ poäng ifrån bronsplats. Broder Kamras Awat som länge var med och krigade i toppen av Minior-SM föll något tillbaka på slutet efter två förluster under de tre sista ronderna. Kamras slutade på femte plats av 52 startande med 6/9, en mycket fin prestation.
I Mästarklasen kom Erik Norberg 7:a med 4,5/7. Även Jürgen Brustkern och Anders Eriksson tog 4,5 poäng i nämnda klass.
Några till bilder har lagts till i bildgalleriet.

 

110722 SM sjätte dagen

Det var ingen lyckad dag för våra toppspelare igår. Johan Eriksson, Johan Norberg och Rasmus Janse förlorade samtliga sina partier igår. Zoran Gajic och Fredrik Eriksson är de enda VSK:are som leder sin klass och de har stora vinstmöjligheter med en rond kvar att spela.
Några till bilder har lagts till i bildgalleriet.

 

110721 Johan Eriksson skrällvann över Nils Grandelius

I SM-gruppen skrällde Johan Eriksson VSK genom att besegra en av förhandsfavoriterna Nils Grandelius Lunds ASK. Johan har tagit 50% av poängen på de hittills spelade ronderna i den mycket starka SM-gruppen. Johan ligger en poäng efter ledande Jonny Hector och Hans Tikkanen, men t.ex. en poäng före regerande svenske mästaren Emanuel Berg.
I Junior-SM är Rasmus Janse med i striden om SM-titeln efter säker vinst igår. Rasmus är ½ poäng efter ledande Eric Vaarala som han inte mött ännu.
I Minior-SM tappade Kamras Awat tätkänningen efter förlust mot ensamt ledande Leo Odell Johansson.
Några VSK-spelare har presterat klart över sin rating t.ex. Stefan Alenius (f.d. Hildingstam) som är en poäng ifrån ledaren i grupp 2:2. Zoran Gajic som är i delad ledning i klass 3:4 har även han spelat klart över sin ranking. Allra mest har dock Fredrik Eriksson i klass 4:1 "överpresterat". Fredrik som är ensam ledare i sin grupp med 4½ av fem möjliga poäng har på de fem ronderna hittills ökat på sin LASK-rating med +82.

 

110720 SM efter fyra dagar

Zoran Gajic och Fredrik Eriksson spelade bägge remi mot respektive motståndare vilket innebär att ingen VSK-spelare har full pott hittills. Dock leder bägge fortfarande sina klasser. Rasmus Janse JSM förlorade igår men är bara ½ poäng efter ledaren. Erik Norberg Mästarklassen remiserade igår och är en halva efter topptrion. Kamras Awat spelade remi och är i tredelad ledning i Miniorklassen. Karl Magnusson klass 1:1 förlorade igår och är en halva efter ledaren.
Samtliga resultat finns på Chess Results.
Ett referat från den traditionella fotbollsmatchen där även VSK-spelare deltog, och mycket annat finns på SM-hemsidan.
Några till bilder har lagts till i bildgalleriet.

 

110719 SM efter tre dagar

Efter tre dagars spel har två VSK:spelare maximala tre poäng och toppar sina klasser nämligen Zoran Gajic klass 3:4 och Fredrik Eriksson klass 4:1. Ett antal andra VSK:are ligger också i toppen av sina klasser och är obesegrade men har släppt till någon remi t.ex. Rasmus Janse JSM, Erik Norberg Mästarklassen, Kamras Awat Miniorklassen, Karl Magnusson klass 1:1 och Janne Paaso klass 1:2.
Samtliga resultat finns på Chess Results.
Bilder på företrädesvis VSK-spelare finns i ett bildgalleri.

 

110718 SM efter två dagar

Efter två dagars spel har jag hittat sju VSK:spelare med maximala två poäng. Rasmus Janse JSM, Erik Norberg Mästarklassen, Kamras Awat och Dobroslava Wikeling Minior-SM, Janne Paaso 1:2, Zoran Gajic 3:4 och Fredrik Eriksson 4:1. I SM-gruppen har Johan Eriksson inlett med två remier.
Samtliga resultat mm hittas via SM-hemsidan.

 

110717 SM har startat

Årets SM startade igår. Staffan Jansson, kommunstyrelseledamot med ett förflutet inom schackvärlden, invigningstalade och gjorde det första draget åt regerande svenske mästaren Emanuel Berg. Emanuel fullföljde partiet med vinst mot Pontus Carlsson.
Samtliga resultat och länk till livesändning och kommentator nås via SM-hemsidan.

    
Foto: Urban Lundbäck

 

110713 SM startar på lördag

Förberedelserna inför SM pågår för fullt. Som synes av bilderna nedan börjar spelplatsen Aros Congress Center ta form. SM2011 kan följas på SM-hemsidan.

   
Foto: Urban Lundbäck

 

110619 Träningsläger inför SM lockade många deltagare

Dagens träningsläger inför SM lockade närmare tjugo ungdomar. Man höll till i klubblokalen och som framgår av bilderna var engagemanget stort.

   
Foto: Christer Carmegren

 

110608 Lottningen klar för elitserien

Lottningen för elitserien och superettan kommande säsong är klar. Vi tar oss an de två topplagen Lunds ASK och Team Viking redan i det inledande sammandraget i Malmö. Omgången därpå (14/1) tar vi emot det tredje topplaget - SK Rockaden Stockholm - hemma. Tuff inledning !
Precis som i fjol går det avgörande slutspelssammandraget i Västerås. (9-11/3)
Lottningen återfinns i det allsvenska resultatsystemet.

 

110606 Stockholm Elo Challenge

Ralf Åkesson slutade på fjärde plats i Stockholm Elo Challenge med 6 poäng på de nio ronderna. Fjolårets JSM-vinnare Jonathan Westerberg segrade på 7½ poäng före IM Erik Blomqvist 7 poäng. Resultat.

 

110604 DeltaLift Open

Johan Nordebrink tug 5 poäng över de åtta ronderna av DeltaLift Open i Laholm och slutade därmed på 17:e plats. GM Tiger Hillarp Persson vann ensam tävlingen på 7 poäng. Resultat.

 

110602 Johan skrällvann i DeltaLift Open

Johan Nordebrink vann övertygande över elitspelaren Anders Livner Farsta SK i andra ronden av DeltaLift Open i Laholm.
Johans parti livesändes och förhoppningsvis kan vi följa Johans fortsatta framfart i turneringen i fler livesändningar. Se turneringens hemsida.

 

110521 Tjäna en extraslant under SM ?

Du som kan hyra ut din villa, radhus eller lägenhet under SM i sommar till schackspelare har möjlighet att tjäna en extraslant. De olika spelperioder som är aktuella är : 16-24/7 för de som spelar hela SM, 16-22/7 för vissa klaser och 22-24/7 för de som enbart spelar Weekendturneringen.
Kontakta Mats Sjödin, som är logiansvarig om du vill hyra ut eller undrar över något. Mats har mejladress kansli@vasterasschack.se och telefon 0707-76 04 63.

 

110514 Vårdraget

Det blev VSK-seger i två av tre klasser i Vårdraget som tillika var säsongens sista tävling i U-Schacks GP.
Rickard Fernström vann högstadieklassen med 5/7 poäng, och han vann även GP för högstadiet.
Alfons Emmoth vann mellanstadieklassen på 6½/7 och även han vann därmed GP i sin klass.
Lågstadieklassen vanns av Gabriel Didriksson Virsbo 6/7, samma poäng som Albin Blomberg Schack I Skolan. Trea kom Rasmus Bromé VSK. GP lågstadiet vanns av Vincent Jablonski VSK

   
Foto: Urban Lundbäck

 

110514 Johan Norberg FM

På den senaste ratinglistan från 1/5 2011 har Johan Norberg tilldelats titeln FIDE Master (FM).

 

110512 Frågesportschack

Frågesportschack, säsongens höjdare, avslutade vårens torsdagsprogram. Som vanligt stod Jan Eriksson för de kluriga frågorna. Vi var några som till exempel inte visste att Västmanlands landskapsdjur är rådjuret.
Frågedelen vanns av Leif Persson som kunde 7 av de 12 frågorna. Den sammanlagda tävlingen, frågor+schack vanns av Anders Sunnebjaer. Resultat sammanlagt: 1 Anders Sunnebjaer 8½, 2 Mats Sjödin 6½, 3 Adam Libal 6, 4 Jan Eriksson 5½, 5 Lasse Svahn 5, 6 Leif Persson 5, 7 Robert Granath 4, 8 Rasmus Book 3½, 9 Urban Lundbäck 1, 10 Christer Carmegren 0.

   
Foto: Urban Lundbäck

 

110508 Skollag-SM

Flera skolor från Västerås deltog i helgens Skollag-SM som avslutades idag. Allra bäst av dessa lyckades Hökåsenskolan som kom fyra bland 18 startande i mellanstadiegruppen. Ekbergaskolan blev 11:a och Hamreskolan 14:e i samma grupp och fick bra träning inför riksfinalen av Schackfyran om knappt två veckor. I lågstadiegruppen kom Hökåsenskolan på 8:e plats och Rönnbyskolan på 13:e plats bland 14 lag. I högstadieklassen blev Önstaskolan femma av sex startande lag.

 

110508 Ny ranking 20110501

Den preliminära nya rankingen per 1/5 2011 är klar. Hör av er snarast om det är något som inte stämmer.
Periodens raketer fanns som vanligt bland juniorerna. Rickard Fernström +155, Filip Sjödin +136 och Kai Pyhälahti +129 (Kai är egentligen senior numera men deltar i junioraktiviteterna). Bland seniorerna ökade Zoran Gajic mest med +56, J-O Vatn +39 och Robert Granath +34.

 

110506 Blixtkväll

Gårdagens blixtschack samlade 12 deltagare. Johan Nordebrink radade upp ett staket av ettor, när han vann mot samtliga 11 motståndare. Tvåan Jürgen Brustkern förlorade mot Johan, men vann övriga 10 partier.
Resultat: 1 Johan Nordebrink 11, 2 Jürgen Brustkern 10, 3 Zoran Gajic 7, 4 Leif Persson 6, Rasmus Book 6, Sebastian Engstrand 6, 7 Rickard Fernström 5, Lars Svahn 5, 9 Robert Granath 3, Fredrik Eriksson 3, Pascual Nunes 2, 12 Christer Carmegren 1.
Kommande torsdag 12/5 är det säsongavslutning med frågesportschack.

   
Foto: Christer Carmegren

 

110502 Serieindelning allsvenskan

Den preliminära serieindelningen för allsvenskan 2011-12 är klar. Lottningen görs senare, men allt tyder på att alla våra lag får ett lite tuffare reseprogram denna säsong än förra. VSK2 har både Västervik och SS Allians i sin serie (div.I Östra). VSK3, VSK4 och VASK spelar alla i div. III:2. Där finns också Forshaga och Bjursås vilket garanterar någon långväga bortamatch.

 

110502 GP5 28/4

I torsdags spelades den sista deltävlingen i säsongens torsdags-GP. Tävlingen som spelades som snabbschack över fem ronder samlade 10 deltagare och vanns av Mats Sjödin på 5 poäng före Zoran Gajic 4. Resultatlista
Resultatet innebar att Mats avancerade till andra plats i GP, men redan före tävlingen var det klart att Karl Magnusson skulle vinna GP och därmed en fri start i årets SM

   
Foto: Christer Carmegren

 

110425 Påskturneringen 2011

Som väntat blev det en tuff sista rond för VSK:arna i Påskturneringen, men Martin Orell och Åke Nurmi vann sina partier och Filip Sjödin, Jon-Olov Vatn och Love Janse fick alla var sin halva. Eftersom Ralf Åkesson överraskande förlorade mot Markus Örndal, gick Love upp på samma poäng (5½) som Ralf. Ralf kom på 16:e plats och Love på 18:e plats. Tävlingen vanns klart av Erik Blomqvist Rockaden som bara tappade en halva på hela tävlingen.
Våra juniorer svarade för en alldeles utmärkt turnering och nästan samtliga presterade över sin rating. Kai Pyhälahiti gick hela +70 i rating på de fem ratinggrundande långpartierna, Åke Nurmi +60, Karvan Awat och John Svensson båda +46.
Bilder och resultat på Schack08:s resultatsida

 

110424 Tufft motstånd för VSK:are i sista ronden av Påskturneringen

Tack vare bra spel har de flesta deltagande VSK:are i Påskturneringen en prestationsranking i nivå med sin verkliga ranking eller klart över inför morgondagens avslutande rond. Allra värst är Kai Pyhälahti som ligger 416 över sin ranking efter att i de tre senaste långpartierna ha besegrat motståndare med 1744, 1799 respektive 1994. Som "straff" möter Kai i sista ronden en motståndare med 2148 i rating dvs 600 högre än Kai själv ! John Svensson har en prestationsranking 410 över sin aktuella ranking efter bland annat en seger i ett långparti mot en motståndare på 1794. John möter i sista ronden en spelare på 1811 vilket är 332 högre än Johns ranking.
Erik Blomqvist SK Rockaden Stockholm leder ensam tävlingen på 6½ efter 7 ronder. Ralf Åkesson ligger på 7:e plats med 5½ och Love Janse på 16:e plats med 5 poäng.
Upplösningen kan följas på Schack08:s resultatsida

  
Foto: Christer Carmegren

 

110422 Ralf och Andreas har full pott efter första dagen av Påskturneringen

Efter första dagens tre snabbschackpartier har både Ralf Åkesson och Andreas Backman tre poäng i Påskturneringen i Norrköping. J-O Vatn och Love Janse har bägge två poäng. Många VSK:are lyckades lugga högre rankade motståndare på poäng.
Tävlingen kan följas på Schack08:s resultatsida

  
Foto: Christer Carmegren

 

110422 Domarkurs med Tapio Tikkanen

Den internationelle domaren Tapio Tikkanen höll den 17/4 en domarkurs inför sommarens SM som vi
arrangerar. Kursen hölls i klubblokalen och lockade 13 deltagare, varav tre var juniorer.

(Foto: Christer Carmegren)

 

110416 Kamras fyrmästare

Kamras Awat VSK vann Fyrmästaren i Virsbo före Alfons Emmoth VSK och David Sundstedt Hamreschack.
Se även U-Schacks hemsida

 

110414 Veteranvinst efter makalös upphämtning

Förra året tog juniorerna en klar seger i den traditionsenliga matchen mot veteranerna och trots ett massivt ratingövertag såg veteranerna ut att gå mot en ny förlust efter första ”halvlek” i årets match. Visserligen tog de tidigt ledningen med 2-0 men sedan tog juniorerna över kommandot och gick till halvtidsvila i ledning med 7½-4½. Andra ronden började tungt för veteranerna som fick notera två snabba nollor i protokollet, men sedan vände matchen! Veteranerna radade upp den ena vinsten efter den andra och tack vare en räddning till remischackar av Adam Libal i det sista partiet mot namnen Lundvall lyckades veteranerna bärga segern med knappast möjliga marginal, 12½-11½. Dubbelsegrare för veteranerna blev Sören Salholm och Stefan Danielsson och för juniorerna Kai Pyhälahti och Rickard Fernström. Resultat
Maratontabell


  
  
Foto: Christer Carmegren

 

110410 VSK1 till final i Kadettallsvenskan

VSK 1 kvalificerade sig med god marginal för kadettallsvenskans final när kvaltävlingen i Västerås avgjordes idag. Laget kom på andra plats efter SK Rockaden 1 Stockholm som var det enda laget som besegrade VSK1. VSK 2 kom på 10:e plats och VSK 3 på 11:e. Karvan Awat, Rickard Fernström och John Svensson VSK 1 förlorade alla tre mot sin respektive motståndare i SK Rockaden 1 Stockholm, men tog i övrigt full pott ! Niklas Vatn VSK 2 tog 4½ poäng på 5 partier ! Slutställning och individuella resultat finns på Chess-Results.

 

110409 Kadettallsvenskan kval

VSK 1 ligger på klar andra plats efter första dagens tre ronder av kvalet till Kadettallsvenskan i Västerås. VSK2 och VSK3 ligger på 10:e respektive 11:e plats av totalt 12 startande lag. SK Rockaden 1 Stockholm som besegrade VSK1 med 6-0 är enda obesegrade lag hittills och laget har bara tappat en halv partipoäng på 30 partier. Resultat Västeråskval. Resultat kvalgruppen i Malmö


  
Foto: Christer Carmegren

 

110404 Karl vann Snabbschack KM utan poängförlust

Igår spelades den sista ronden i Snabbschack KM. Överlägsen segrare och klubbmästare blev Karl Magnusson på maximala 6 poäng före Rickard Fernström 4 poäng. Karl säkrade därmed också segern i GP2011 vilket ger honom fri start i sommarens SM. Rickard fick priset som bästa junior.


  
Foto: Christer Carmegren

 

110404 Snabbschack KM rond 1

Torsdag 31/3 spelades den första av två ronder i Snabbschack KM. Det var klent deltagande med endast 11 startande.
Karl Magnusson vann alla sina tre partier och tog därmed ensam ledningen. Tävlingen avslutas nu på torsdag 7/4.
.

  
Foto: Christer Carmegren

 

110403 Vinterturneringen grupp 2

Vinterturneringen grp 2 avslutades 24/3. Pga många ospelade partier mm har det varit svårt att få till ett resultat. Jag har dock gjort ett försök som framgår av länken till höger. Hör av er om ni har några invändningar. Filip Sjödin utropas till segrare med 10½ poäng av 14 möjliga.

 

110330 Information från VASK

VASK som ramlade ur allsvenskans div.2 har haft ett möte om klubbens framtid. Man beslöt att klubbens verksamhet ska fortsätta och att vi även fortsättningsvis är välkomna till varandras aktiviteter. Mer information på VASK:s hemsida.

 

110323 Föredrag med Ralf i kväll

I kväll (onsdag) håller vår stormästare Ralf Åkesson föredrag på klubben. Det blir en hel del från det spännande elitserieslutspelet i Västerås, då vi efter stor dramatik klarade oss kvar i Elitserien. Ett och annat av Ralfs Korr-VM-partier slinker säkert också med. Föredraget börjar kl. 18 och alla är välkomna!

 

110323 Nytt kontrakt för andralaget efter rysare

Den sista omgången i Allsvenskan medförde vissa logistiska bekymmer för klubben eftersom alla lag spelade hemma! Därför hyrde vi in oss i Kunskapsgymnasiets lokaler, där Knatte- & Minior-VM avgjordes i lördags. Tyvärr förlorade såväl andralaget (3-5 mot Allians, Skänninge), tredjelaget (3½-4½ mot Borlänge) som fjärdelaget (3-5 mot Forshaga). Fjärdelaget var redan klara för nedflyttning från division III, men tyvärr innebar tredjelagets förlust att även de åkte ut ur sin division (II) då Borlänge smet förbi i tabellen. Andralaget riskerade också degradering, men räddades av seriesegrarna Schack 08 som vann mot Järfälla med 4½-3½. Vi blev för övrigt enda lag som besegrade Schack 08.

 

110320 Succé för Knatte- & Minior-VM

En nygammal tävling spelades i går på Kunskapsgymnasiet. Västeråsmästerskapen för Miniorer (födda 1998-2000) samlade hela 43 deltagare och dessutom fanns en knattegrupp (foto: Roger Andersson), för dem födda 2001 och senare, där 26 barn spelade. Vi hoppas att det fina deltagarantalet kommer att hålla i sig i GP-tävlingarna framöver.

 

Både Knatte-VM och Minior-VM fick varsin solklar segrare eftersom Santiago Grueso Cordoba respektive Niklas Vatn, båda VSK, vann samtliga 8 partier! VSK-dominansen var stor i båda grupperna. Vincent Jablonski tog silvret i Knatteklassen och i Minior-VM kom Kamras Awat, Filip Sjödin och Alfons Emmoth på platserna 2-4.

 

Resultatlista.

 

110320 H-G Andersson veteranmästare

Det blev som väntat topprankade Hans-Göran Andersson som vann årets Veteran-KM, som samlade 12 deltagare. H-G tog 9½ poäng på de 11 ronderna. Silvermedaljören var desto mer överraskande. Jan Eriksson storspelade, tog 8 poäng och var den ende som lyckades besegra H-G. Trea kom Gert Åkerman på 7 poäng, samma som fyran Bo Bredenhof.

 

110313 Silverträffen

Ungdomslagtävlingen Silverträffen som skulle ha spelats i Sala i lördags togs i all hast över av VSK och spelades i vår klubblokal. Tävlingen spelas i olika åldersgrupper. Inget lag ställde upp i grupp A. Grupp B vanns av Hamreschack och grupp C vanns av VSK Vit.

Resultatlista.


Foto: Anna Svensson-Nordin

 

110313 VSK kvar i elitserien efter dramatisk nedflyttningsstrid

Efter en oerhörd dramatik lyckades VSK hänga kvar i elitserien. Det var redan innan sista ronden klart att Upsala ASS skulle bli nedflyttade, men vilka två lag skulle följa Upsala? Till slut hamnade fyra lag på 8 poäng så målskillnad (partipoäng) fick avgöra. Det såg mörkt ut för VSK eftersom Örgryte SK spurtade starkt och såg ut att ev. kunna vinna mot Solna SS och därmed passera VSK. Nu slutade Örgryte-Solna 4-4 och Limhamn tog bara två partipoäng mot SK Rockaden Sthlm vilket innebar att båda lagen skulle bli efter VSK om vi vann mot SK Kamraterna, vilket vi gjorde med knappast möjliga marginal 4½-3½. De två avgörande partierna Anton Åberg-Anders Eriksson och Arash Akbarinia-Ralf Åkesson gick nästan tiden ut och var de två sista partierna som pågick i lokalen. Först vann Anders och fick en spontan applåd av en schackpublik som normalt brukar vara tyst, och sen lyckades Ralf hålla remi vilket var precis vad som behövdes för att VSK skulle vara en ynka partipoäng före Kamraterna och Limhamn, och 1½ före Örgryte.
Så här i efterhand kan man konstatera att det var den klara segern mot Team Viking med 6-2 i sjätte ronden som bäddade för fortsatt elitseriespel. Vi var förresten det enda laget som lyckades besegra Team Viking. Lunds ASK som var klara seriesegrare redan efter gårdagens rond förlorade mot Team Viking idag med 2½-5½, så utan hjälp från VSK hade inte Lund blivit svenska mästare.

slutspelssidan finns länkar till bildgallerier med många bilder från alla tre speldagarna.  

  

 

110313 Nu gäller det!

Efter förlust igår med 5-3 mot SS Manhem blir dagens match mot SK Kamraterna helt avgörande för förnyat kontrakt eller ej. Seger av VSK krävs för att bli kvar i serien.

 

110312 Förlust mot Örgryte

Det blev oväntat en kraftig förlust för VSK1 igår mot den på papperet svagaste av motståndarna i helgens sammandrag i Elitserien. Örgryte SK vann med 6½-1½ mot VSK. Vi får i stället hoppas på poäng mot SS Manhem idag lördag och SK Kamraterna i avslutningsronden på söndag.
slutspelssidan finns bl.a. länk till livesändning och bildgalleri.

 

110309 Slutspel för Elitserien och Superettan i Västerås

Nu till helgen med start fredag 11/3 kl. 18 är det slutspel i Elitserien och Superettan på Stadshotellet i Västerås. Det är 12 lag i elitserien och 10 lag i Superettan (dvs totalt 176 spelande) som spelar de tre sista och avgörande matcherna i respektive serie. Man kan förvänta sig schack på hög nivå eftersom alla lag brukar ställa upp med sina bästa spelare i slutspelet. I sista ronden på söndag möts t.ex. Team Viking och Lund i något som kan vara en direkt avgörande match för vilket lag som blir svenska mästare.
Västerås SK möter tre Göteborgslag, i tur och ordning:  Örgryte SK, SS Manhem och SK Kamraterna.  För vår del gäller det att undvika nedflyttning.

Slutspelet 2011 bl.a. med länk till livesändning. 

 
 
Stadshotellet exteriör  (Källa: sv.hotels.com)         Festvåningen: (Källa: elite.se)

 

110303 Veteran-KM

Det spelades två fulla ronder i Veteran-KM i kväll. Nästa torsdag är det full omgång i Vinterturneringen men bara hängpartier i Veteran-KM.

 

110302 Medlemsavgifter

Årsmötet 24/2 bestämde följande medlemsavgifter för 2011.

Seniorer                                                                400 kr
Juniorer (13–20 år)                                               200 kr
Övriga ungdomar (0–12 och deltar på träningar) 100 kr
Schackfyror som ej deltar på klubbträningar          20 kr

Därmed är det fritt fram att betala medlemsavgiften. Sätt in pengarna på klubbens bankgirokonto SEB 5579-4937.
Vi skickar inte ut några inbetalningskort.

Protokoll från årsmötet finns här.

 

110302 Anmälan till SM 2011 är nu öppen

Det har väl inte gått någon förbi att VSK arrangerar SM 16-24 juli i år.  SM-anmälan är nu öppen så lägg gärna in en preliminär anmälan redan nu. Det är viktigt att skapa drag runt turneringen och många tidiga anmälningar är ett utmärkt sätt. Vi behöver också hjälp på funktionärssidan. SM avslutas med en weekendturnering, så för dem som både vill hjälpa till och spela finns det också möjlighet!

 

110227 Tung söndag

Förra allsvenska omgången var det en supersöndag då samtliga lag vann. Nu var det tvärtom, samtliga lag förlorade. Det var i och för sig inte helt oväntat eftersom samtliga våra lag var "underdogs".  Faktum är att vi var lägre rankade vid 23 av 24 bord i dagens allsvenska partier.
I division I Östra förlorade vårt andralag med 5-3 borta mot Kristallens SK, men har fortfarande ödet i egna händer vad det gäller att hänga kvar i serien. En vinst hemma i sista omgången mot SS Allians Skänninge säkrar förnyat kontrakt.

I division II:2 förlorade vårt tredjelag klart borta mot serieledande Farsta SK II med 1½-6½. Motståndarna hade mer än 200 högre i snittrating och var högre rankade vid samtliga bord, så resultatet var inte överraskande. Även här har vi ödet i egna händer. En vinst mot Borlänge SK som gästar oss i sista omgången räcker för att undvika nedflyttning.

I division III:2 blev det förlust borta mot Kungsör 2 för vårt fjärdelag. Här är det redan klart att vi hamnar på nedflyttningsplats. Å andra sidan är det redan klart att ett VSK:lag vinner distriktsserien och därmed är kvalificerat för div.III, så även nästa år kan vi ha ett lag i division III om vi önskar.

  
Bilder från matchen Farsta SK 2 - VSK 3                Foto: Christer Carmegren

 

110226 Tredje raka segern i Elitserien

I dag vann vårt förstalag för tredje ronden i rad med klara siffror. Denna gång var det hemmamatch mot Upsala ASS som betvingades med 5½-2½.
Ralf Åkesson vann återigen och har tagit imponerande 5½ poäng på 7 ronder (c:a 80%) mot kvalificerat motstånd (2433 i snittrating).
Avståndet till nedflyttningsstrecket ökade något inför de tre avslutande matcherna i sammandraget. 
Sammandraget spelas på Stadshotellet i Västerås 11-13/3. 
Team Viking, som VSK slog med 6-2 för ett par omgångar sedan, skåpade ut dittills obesegrade SK Rockaden Sthlm med 7-1 och bäddade därmed för att Lunds ASK ska ta hem serien. Inget är dock avgjort varken i toppen eller botten inför sammandraget.

  
Foto:  André Nilsson

 

110220 Snabbschack i Riddarhyttan

Riddarhyttans SS anordnade idag Norra Västmanlands Mästerskap i snabbschack.
Sex spelare från VSK ställde upp i den trevliga turneringen. Av dessa lyckades Åke Nurmi bäst med en tredjeplats.
Tävlingens särklassigt yngste spelare, blott 10-årige Alfons Emmoth, tog imponerande 3½ poäng och kom på 12:e plats bland de 17 startande.
Hemmaklubben belade de två första platserna genom far och son Lennart och Jonas Vikström. Resultatlista på RSS hemsida

 

110220 Kamras 8:a i Skol-NM

Kamras Awat slutade på en hedrande 8:e plats av 12 startande i grupp E i Skol-NM som avgjordes idag i Oslo. Kamras tog tre poäng på de sex ronderna.

 

110219 Skol-NM

Nordiska mästerskapen för skolungdomar spelas just nu i Oslo. Svensk representant i grupp E är Kamras Awat VSK. Efter fyra ronders spel ligger Kamras på plats 11 med 1 poäng. Tävlingen avslutas i morgon söndag. Resultat här.

 Kamras Awat spelar Skol-NM i Oslo.  Foto: Axel Smith

 

110219 Analyskväll med Ralf onsdag 23/2

Nu på onsdag 23/2 kl. 18.00 är alla välkomna till en analyskväll med Ralf Åkesson i klubblokalen. Denna gång ligger fokus på spelöppningar.
Som vanligt är ni välkomna att mejla Ralf förslag på vad som ska diskuteras/analyseras.

 

10217 Veteran-KM och Vinterturneringen

I dag spelades två ronder i både Veteran-KM och Vinterturneringen, även om det var ett visst manfall så det är många som har hängpartier att ta igen.   Resultat hittas via länkar till höger. Observera att nästa torsdag 24/2 är det årsmöte.

 

110215 Knatte- & Minior-VM

Lördagen den 19 mars arrangerar vi VästeråsMästerskap för Knattar (födda 2001-) och Miniorer (födda 1998-2000).
Anmälan till Mats senast 11/3. Inbjudan.

 

10214 Bordsresultat och referat från Passanten-VSK2 

Nu finns bordsresultat och Arvids referat från den allsvenska vinstmatchen 6/2 mot SK Passanten.

 

110213 Ralf segrade i Västgöta Open

Trots förlusten i början av tävlingen lyckades Ralf Åkesson Västerås SK med knapp marginal ta hem segern i Västgöta Open. Ralf, Tomas Ernst Team Viking och Drazen Dragicevic Lund slutade alla på 6½ poäng efter de åtta ronderna, men Ralf hade bäst särskiljning.
VSK:junioren Emil Carmegren spurtade starkt och vann sin ratinggrupp. Emil slutade på 24:e plats med 5 poäng och blev bäste B-junior.  
Martin Orell blev 49:a på 4 poäng, Filip Sjödin 58:a också på 4 poäng, Rickard Fernström 73:a på 3 poäng och Åke Nurmi 79:a också 3 poäng.
Även Filip vann sin rankinggrupp. Resultatlista.

 

110213 Västgöta Open i Skara

Som väntat är Ralf Åkesson bäst placerad av VSK:are efter två dagars spel i Västgöta Open. Ralf är näst högst rankad i tävlingen efter avhopp från ett par stormästarkolleger. Efter 5 ronder ligger Ralf på delad 5-12 plats med 4 poäng efter en överraskande förlust mot Harald Lögdahl Eskilstuna.

Martin Orell har 3 poäng på 25:e plats, Emil Carmegren är 46:a med 2½ poäng, Rickard Fernström 77:a 2 poäng, Filip Sjödin 88:a  1½ poäng och Åke Nurmi 89:a med 1 poäng.
Resultatlista finns på Skara SS:s hemsida.

  
  

Foto: Christer Carmegren

 

110212 Schackfyran Västeråsfinalen

Totalt  24 klasser och 311 deltagare kom till spel i dagens Västeråsfinal av schackfyran. Det var en rejäl uppryckning jämfört med i fjol då 9 klasser deltog.
Wenströmskas matsal, som var spelplatsen, fylldes till brädden speciellt på förmiddagen då 166 spelare var i farten, men trots trängseln flöt arrangemanget på mycket bra.

13 klasser kvalificerade sig till länsfinalen 2/4 och de som lyckas få med sig merparten av klassen till länsfinalen har goda chanser att gå vidare till sverigefinalen i Globen i maj.
Resultat av dagens tävling:  FM   EM

   

Ytterligare bilder finns i bildgalleriet.

 

110212 Veteran-KM och Vinterturneringen

I torsdags spelades två ronder i både Veteran-KM och Vinterturneringen. Resultat hittas via länkar till höger.

 

110206 Supersöndan

Kanske inspirerade av supersöndan i USA - Super Bowl final - hade vi vår egen i allsvenskan.
VSK2 vann borta mot SS Passanten med 6-2. VSK3 vann hemma mot Säffle med 5-3 och VSK4 vann hemma mot Heby med 5½-2½ !
För två omgångar sen låg alla våra allsvenska lag på sista plats i sin respektive serie, nu gör inget det längre.
 
I distriktsserien vann VSK6 borta mot Virsbo med 3½-½ och VSK5 vann internmötet mot VSK7 också med 3½-½. Därmed är det redan klart att VSK5 eller VSK6 vinner distriktsserien.

  

  
Foto: Christer Carmegren

 

110205 Ny vinst i elitserien

Det blev revansch för fjolårets förlust mot Farsta SK i dagens omgång av elitserien. Segersiffrorna skrevs återigen till 6-2 precis som mot Team Viking i förra omgången. Utsikterna för förnyat kontrakt ljusnar allt mer.

 

110204 Årsmöte

Torsdagen den 24 februari kl. 18.30 håller vi årsmöte i klubblokalen Källgatan 9A. Alla klubbmedlemmar är välkomna.
Det här är er chans att påverka, och vi i styrelsen vill väldigt gärna höra era synpunkter, antingen direkt på mötet eller i form av en i förväg ingiven motion som kan distribueras till medlemmarna inför mötet.

Vi har fått ett bidragsbeslut från kommunen som vi är mycket missnöjda med, vilket innebär att klubbens ekonomi kontra verksamhet kommer att stå i fokus.  Klubben bjuder på fika.    Varmt Välkomna!

Kallelsen hittas här.

 

110203 Veteran-KM och Vinterturneringen

Resultatlistor för Veteran-KM och Vinterturneringen grupp 1 och 2 uppdaterade med dagens resultat.
 
Vinterturneringen grupp 2 Foto: Christer Carmegren

 

110130 Dala Open

I Borlänge avgjordes Dala Open idag. Totalt ställde 59 spelare upp varav 14 st dvs nästan 25 % från VSK. Tävlingen vanns av klubbkamraterna Emil Jonsson och Daniel Isetoft från Gnarps SK på 6/7 poäng. Tionderankade Jon-Olov Vatn blev bäste VSK:are på delad 5-7 plats. Resultatlista.

 

110129 Årsmöte 24/2

Årsmötet är flyttat till torsdag 24/2 kl. 18.30.

 

110129 Veteran-KM och Vinterturneringen

I torsdags inleddes årets Veteran-KM och Vinterturnering. Resultatlistor nås via länkar i högra spalten.

 
Bilder från Veteran-KM.  Foto: Christer Carmegren

 

110120 Ralf obeveklig

Vid kvällens simultan gav Ralf Åkesson sina motståndare ingen pardon utan vann alla 17 partier han hann spela mot tolv motståndare.

 

110116 VSK II vann mot Järfälla SS i Allsvenskan

Västerås SK II tog en viktig seger hemma mot Järfälla SS i div. 1 Östra idag. Segern innebar klättring från sista till femte plats i den knallhårda serien. Sämre gick det för VSK3 och 4 som båda förlorade borta mot Ervalla1 resp. 2. 
I distriktsserien behåller VSK5 ledningen efter 2-2 mot tvåan Virsbo. VSK6 vann mot Hedemora medan VSK7 förlorade mot RSS.
Tabeller och bordsresultat under Allsvenskan

  
Några bilder från Ervalla där VSK3 och 4 var på besök. Foto: Christer Carmegren

 

110115 Nästan storslam i Västeråsdraget

Västerås SK tog alla tre medaljplatserna både i lågstadieklassen och högstadieklassen. I mellanstadieklassen lyckades dock Wenhan Zou Hedemora SS pressa sig in mellan tre VSK:are och knipa andraplatsen.
Lågstadiet vanns av debuterande Philip Rosenberg-Powell, nyligen inflyttad från England, på maximala 7 poäng.
Mellanstadiet vanns av Alfons Emmoth också på maximala 7 poäng och på högstadiet segrade Filip Sjödin på 5½ poäng.
Fullständig resultatlista och ställning i GP på U-Schacks hemsida.

  

  

 

110115 Storseger mot Team Viking!

VSK1, på sista plats i elitserien, överraskade och vann klart med 6-2 hemma mot topplaget Team Viking. Segern grundlades på de tre lägsta borden som var färdiga först och där VSK vann vid samtliga. Förhoppningsvis var detta vändningen och med en bra spurt säkrar vi nytt kontrakt.

Bordsresultat m.m. under Allsvenskan.

  

  
  

 

110113 VSK-Team Viking på lördag

På lördag möts VSK:s förstalag och Team Viking i klubblokalen med start kl. 11.00. Viking som hitttills haft en snittrating mellan 2400-2500 i alla matcher är favoriter, men VSK har överraskat förr mot just Viking (Sollentuna). Tänkbara stormästare i Vikings lag är t.ex. Evgenij Agrest, Pia Cramling och Tomas Ernst. Intresserade åskådare är välkomna. Observera att ytterdörren står öppen under matchen, så ring inte på dörrklockan.

 

110113 Andreas Backman segrade i upptaktstävlingen

Säsongens torsdagsprogram inleddes med en handicapturnering som tillika var tredje deltävlingen i GP.
Klar segrare med full poäng på de fem ronderna blev Andreas Backman. Andreas var verkligen en värdig segrare eftersom han mötte och besegrade de båda tvåorna (André Nilsson och Karl Magnusson).
Speciellt kul var det att två nya spelare dök upp, Ian Powell - engelsman och Hamid Marodpour - iranier. Båda placerade sig i mitten av det 19 man starka startfältet.
Hela resultatlistan:
1. Andreas Backman 5p  2-3. Karl Magnusson, André Nilsson  4p  4. Janne Paaso 3½  5-8. Mats Sjödin, Lasse Svahn, Ivan Lundberg, Ian Powell 3p 9-11 Hamid Moradpour,  Sebastian Engstrand, Rasmus Book 2½p  12-17 Anders Lundbäck, Leif Persson, Robert Granath, Alfons Emmoth, Adam Libal, Rickard Fernström 2p 18-19 Christer Carmegren, Urban Lundbäck 1p

GP har hårdnat till. Ny ledare är André.

  
Foto: Christer Carmegren

 

110111 Ralf delade segern i Hisingen Open

Ralf Åkesson delade förstapriset med Mikel Arnelind Örgryte i Hisingen Open i helgen, trots seger i inbördes mötet. Hela resultatlistan.

 

110109 Ny ranking 2011-01-01

Den nya rankinglistan från 1/1 är klar. Periodens rankingraket var John Svensson som gick upp 199 rankingpoäng. Från högre utgångslägen ökade Martin Orell 147 poäng, Åke Nurmi 92 poäng, Fredrik Wester 88 poäng och Johan Nordebrink 61 poäng. Allra mest ökade Zoran Gajic (+300 poäng), men i hans fall berodde lejonparten av ökningen på en upprankning beroende på att han uppenbart fick för låg ingångsranking förra perioden då han började spela för VSK. Ny rankinglista.

 

110109 Månadstävling

Det blir ingen månadstävling i morgon 10/12 utan den blir 17/12 i stället.

 

110106 Rilton Cup

Ralf Åkesson genomförde en bra turnering när han kom på 10:e plats i det starka startfältet i Rilton Cup. Ralf inledde lite trevande men spelade sedan upp sig. Han förlorade bara ett parti nämligen mot Ivan Sokolov men tog i gengäld en fin skalp genom att i sjätte ronden besegra Hans Tikkanen. Ralf tog 6 poäng på de nio ronderna lika många som t.ex. Nils Grandelius och Emanuel Berg.
Ryssen Sergej Volkov vann och han var ensam om att ta 8 poäng på de nio ronderna. Resultatlista.

 

110101 Hastings

Jürgen Brustkern var en av fyra spelare som delade segern i grupp A i en sidotävling till Hastings International (28-31/12). Jürgen tog tre poäng på de fyra ronderna.

 

 

 

 

Äldre nyheter är flyttade till nyhetsarkivet.

 

 

Aktuella resultat :

GP torsdagar   
KM:   B  C 
Allsvenskan
 

Aktuella inbjudningar : 

Blixt&Dunder 3/12


 

 

Kalender

Torsdagsprogram

Ranking 1/9 2011

 

Schackfyran

 


Veckans problem v.51


Vit drar. Matt i fyra drag.