Wasa – Västerås I

I myllret av matcher på Stockholms Schacksalonger denna söndag avgjordes även elitseriemötet mellan Wasa och Västerås. Själv hade jag tänkt att endast koncentrera mig på spelet denna dag, då Johan Norberg var lagledare och således ansvarig för att skriva matchreferat. Han förklarade dock att man som just lagledare är högsta chef och därför kan delegera uppgifter, varpå just detta åtagande åter var tillbaka i mitt knä.

Själv spelade jag svart på bord 8 mot tidigare svenska mästaren Tom Wedberg. Det blev ett komplicerat och ganska långt parti, vilket krävde min fulla uppmärksamhet och gjorde att jag har ganska vag koll på vad som utspelade sig på övriga bräden.

Jag fick en stabil ställning efter öppningen i en skarp Najdorfvariant, men någon hade gjort så att jag till slut fick lite ont om tid, och väl där räknade jag fel i en lång variant vilket gjorde att mitt tänkta angrepp bara mynnade ut i ruffel. Det finns kanske en anledning till varför min motståndare är GM, medan jag själv har fått nöja mig med FM-titeln. Förlust för Landgren.

På bord 7 spelade lagledare Norberg upp en stabil ställning med klart bättre tid på klockan. Remi slöts dock innan tidskontrollen.

På sjättebordet spelade Vaarala kreativt som svart mot Dan Cramling. Den senare var dock minst lika kreativ när han offrade tornet på f7, vann en bonde och sedan styrde paritet mot säker seger.

På bord 5 spelade GM Åkesson en ganska snabb remi mot Rauan Sagit. Jag hann inte se så mycket av paritet, men Ralf är alltid stabil, så säkerligen var det så den här gången också.

På fjärdebordet blev förbundskapten Bergström tillbakatryckt av GM Emanuel Berg. Ju längre partiet led desto besvärligare blev Wasaspelaren, ända tills paritet helt enkelt fick ett obehagligt slut. Stalltipset är att det lär dröja länge innan vi återser Berg i landslaget efter denna tortyr.

På tredjebordet utspelade sig dagens glädjeämne. Milton vann en kvalitet mot GM Pia Cramling. Den senare försökte bygga en borg, men detta imponerade inte på Pantzar som steg för steg monterade ner denna. Till slut vann han på tid i vinstställning. Andra raka denna helg!

På bordet ovanför förlorade pappa Pontus mot Afrikas högst rankade spelare, GM Bassem, och på toppbordet spelade Miezis remi mot legenden och den forne landsmannen Alexei Shirov. Vasterasschack.se kan dessutom härmed bli första media att rapportera om att detta var Shirovs sista match för Wasa, vilket han bekräftade när han kom och tackade Wedberg för allt under dennes efteranalys.

Efter matchen träffades delar av första- och andralaget på Stockholms Centralstation, varav delar av dessa delar gick vidare för att dinera och diskutera matcherna. Vår reserv, Jonas Granath, blev i fredags inkallad med ett drygt dygns varsel till helgens bataljer. Jag lovade att bjuda hans fru på öl vid tillfälle om hon släppte iväg honom till detta. Det visade sig dock att hon inte nöjde sig med detta utan istället vill bli gudmor till vår kommande hund. Låter onekligen som en spännande idé! Allt för klubben.