Stockholms SS – Västerås SK, 2021-12-04

Lördagen 4/12 var det elitseriepremiär för förstalaget borta mot Stockholms SS.

Fyra spelare strålade samman på tågstationen i Västerås en dryg kvart innan planerad avfärd. En av spelarna har då upptäckt att den tilltänkta avgången är slutsåld, liksom avgången efter. Kul med så många vuvuzelabärande supportrar på väg mot Schacksalongerna, men tråkigt med fullbokade tåg. Efter noga övervägande bestämde sig spelaren för att ta taxi istället för att chansa på att på nåder få åka med tåget utan giltig biljett. Med taxi kommer man kvickt till spellokalen och stryktipskupongerna hann med marginal lämnas in innan schackmatchen startade.

I laguppställningen saknades några spelare, vilket det även gjorde för Stockholms SS.

Bord 1: Pontus Sjödahl – Martin Lokander
Det såg ut att vara ett ganska jämnt parti länge, men där Pontus sannolikt hade en liten fördel och väldigt begränsad förlustfara vid fortsatt spel. Damerna byttes ganska tidigt och Pontus hade viss press på damflygeln. Undertecknad missade slutskedet på partiet, men det blev en av få ljusglimtar. 1-0.

Bord 2: Jonathan Westerberg – Ralf Åkesson
Partiet såg ut att vara i jämvikt, men eventuellt så hade Jonathan något lättare spel. Upplösningen missades på grund av egen tidsnöd. Westerberg gick segrande ur bataljen. 1-0

Bord 3: Ludvig Carlsson – Lars Oskar Hauge
En lite udda variant av Holländskt uppkom som åtminstone inte jag hade sett tidigare. Kanske hade inte heller svartspelaren gjort det, för det spenderades ganska mycket tid tidigt i partiet. För ett otränat öga som mitt såg det ut som att Ludvig hade intressanta angreppsmöjligheter och som att svart sannolikt behövde hålla tungan rätt i mun i tänkbara taktiska förvecklingar.

Det blev matchens klart längsta parti. Måhända var Hauge inspirerad av sin landsmans bravad från kvällen innan, trots att Lars Oskar hade ett flyg att passa.

Det mynnade ut i ett spännande och lite rörigt slutspel med T+T+S och lika antal bönder var. Ludvig drog till slut det längsta strået och förde med säker hand hem partiet när han väl fick en fördel. Får hoppas att chauffören hade en tung högerfot, då flygavgången var ca 1h efter avslut. 1-0

Bord 4: Christopher Lissäng – Eric Vaarala
Det såg ut som att vit fick en ganska bekväm ställning i en variant av stenmursförsvaret. I något läge fanns det förmodligen bättre försök för vit att försöka fortsätta pressa, men så som partiet blev så var remi ett logiskt resultat vilket också blev fallet. ½-½

Bord 5: André Nilsson – Carl Cederstam
I vad som såg ut som en ganska lugn variant av KIA hittade Cederstam ett lovande pjäsoffer. Efter förvecklingar så uppstod en ställning där svart ledde med två kvalitéer mot bonde. Svårt att försvara, och trots tappert kämpande gick det inte att hålla. 0-1

Bord 6: Joar Ölund – Erik Norberg
Vit fick det enklare spelet och en liten men ihållande fördel.  Jag spenderade onödigt mycket tid  i skeden där det sannolikt inte hade behövts, och satte mig i en jobbig sits med avsevärt sämre tid och en halvtrång ställning. Efter att ha gjort stora misstag i tidsnöden så inkasserade Joar en stabil vinst. 1-0

Bord 7: Anders Eriksson – Eric Thörn
Spännande och lite obalanserat parti där Anders fick två torn mot dam. Det var svårt att bedöma vem som stod bäst, men slutställningen var lite rolig. Den som är vid draget gör matt i ett drag. Tyvärr var det Thörn som var vid draget, och han hittade den bästa fortsättningen. 0-1

Bord 8: Nils-Gustaf Renman – Johan Kretz
Majoriteten av partiet såg ut att vara jämnt. Det var först i slutspelet med varsin dam+två lätta som det började hända saker. I något skede spelades nog något inexakt drag med bönderna runt kungen för svart, och ställningen rasade kort därefter ihop trots materiell balans. 1-0

Kul att vara igång med seriespel igen, men det hade gärna kunnat bli en bättre inledning. Förlustsiffrorna skrev till 5½-2½, vilket nog var ett ganska rättvist resultat.