Aug 132017
 

Svenska mästarna! Benjamin, Christopher, Ludvig, Gabriel, Jacob, Alexander och Santi.
Foto. Lars OA Hedlund

Efter en nervpirrande sista rond stod det klart att Västerås SK blev svenska mästare i lag för kadetter för första gången i historien. Huvudmotståndaren SK Rockaden Stockholm vann sin match mot SS Manhem komfortabelt med 5½-½ och därmed stod det klart att VSK måste klara minst oavgjort mot Lunds ASK för att bli mästare. Efter att Benjamin förlorat och Ludde , Alexander och Christopher remiserat hängde allt på Jacobs och Santis partier. Jacob blev hjälten som efter 52 drag besegrade sin motståndare och utjämnade till 2½-2½. Santi som mötte en högre rankad motståndare kunde därmed spela på remi och inbjöd till dragupprepning i slutspelet. Motståndaren trodde nog att vinst behövdes och gick riskabelt ur dragupprepningen. Santi hade därmed möjlighet att vinna men valde att chevalereskt nöja sig med remi.
VSK vann på 9 MP före SK Rockaden Sthlm 8 MP. Bronset gick till Lunds ASK 5 MP 18 PP före Kristallens SK 5 MP 14 PP.

I det segrande laget spelade: Bord 1: Santiago Grueso Cordoba 3½/5, Bord 2: Ludvig Carlsson 4½/5!, Bord 3 och 4:  Benjamin Emmoth 2/4, Bord 3 och 4: Alexander Pietarinen 2/4, Bord 4 och 5: Gabriel Flykt 2/4, Bord 5 och 6: Christopher Jernberg 3½/4!, Bord 6:  Jacob Laine 4/4!!

Resultat

Aug 122017
 

Med endast en rond kvar att spela i morgon i kadettallsvenskans final har VSK guldvittring. Efter att först ha utklassat Manhems SS med 6-0 vann man mot guldfavoriten SK Rockaden Stockholm med klara 4-2. Det betyder att man är två match- och partipoäng före tvåan SK Rockaden Sthlm som är enda hotet. Eftersom partipoäng i första hand är särskiljande är dock inte guldet klart ännu, men om VSK tar poäng mot Lunds ASK i morgon är saken helt klar.
Ludvig Carlsson 4/4 på bord 2, Christopher Jernberg 3/3 på bord 5/6 och Jacob Laine 3/3 på bord 6 är fullpoängare hittills.

Aug 112017
 

Västerås SK har börjat med två segrar i kadettallsvenskans final som startade idag. Först blev det vinst mot Kristallens SK med 4½-1½ och sedan med 4-2 mot Örgryte SK.
I morgondagens första match väntar först SS Manhem och sedan SK Rockaden Stockholm. De senare har  också full poäng efter två ronder.

Resultat || Livesändning

Aug 102017
 

Kadettallsvenskans final spelas i Stockholm under helgen, och Västerås SK är ett av sex lag som kvalificerat sig. I VSKs lag ingår Santigo Gruesco Cordoba, Ludvig Carlsson, Alexander Pietarinen, Benjamin Emmoth, Gabriel Flykt, Christopher Jernberg och Jacob Laine.
Lottning och resultat återfinns på här (Skrolla ned och välj ”Final Stockholm”), och det lär även bli livesändning någonstans på schack.se.
Rondstarter: Fre 10.30 (R1) & 16.00 (R2), Lör 10.00 (R3) & 16.00 (R4), Sön 9.00 (R5)

Jun 032017
 

ABB Arena Syd

Segrande Fjälkingeskolan Kristianstad

Irsta 4c, bästa Västeråsklass

Idag spelades riksfinalen av Schackfyran i ABB Arena Syd Västerås, som vanligt i arrangemang av Västerås Schackklubb.
Totalt 2284 spelare från 122 klasser spridda från Luleå i norr till Höllviken i söder startade i tävlingen. Tävlingen invigdes av landshövding Minoo Akhtarzand.

Tävlingen vanns av Fjälkinge från Kristianstad efter en infernaliskt spännande kamp med Götlunda skola från Arboga. Götlunda ledde ett tag ganska klart men passerades i sista ronden av Fjälkinge med en ynka poäng (490 mot 489 poäng).
Bästa Västeråsklass blev Irstaskolan 4c på 5:e plats med 448 poäng.

Arrangemanget flöt på fantastiskt bra och det var idel glada miner hos deltagare och publik. En mindre försening arbetades in och tävlingen slutade på utsatt tid.
Stort tack till alla funktionärer för ett jättebra jobb!

Slutresultat riksfinalen S4an 2017 || Intervjuer mm på SSF:s hemsida || Bilder på Schacksnack av Lars OA Hedlund

Maj 212017
 

Medaljörerna och prisutdelaren Anders Teljebäck

Västerås Schackfyranmästare 2017 blev Johannes Odin efter en hård kamp med Theodor Alldén. Båda slutade på 17 poäng på de sex ronderna och inbördes mötet slutade remi, men Johannes hade aningen bättre särskiljningspoäng (71) än Theodor (70).

Tävlingen spelades för tredje året i rad i Stadshuset och även i år ställde kommunstyrelsen ordförande Anders Teljebäck upp som prisutdelare. En trevlig nyhet för året var att alla intresserade fick en förevisning av tornrummet där bl.a. stadshusklockorna finns. Ett varmt tack till kommunen för upplåtande av lokal (Röda rummet), guidning och prisutdelning.
Före prisutdelningen informerade Anders kort om vad kommunens anställda arbetar med och beslutar om.

För att gå vidare till riksfinalen av Schackfyranmästaren, som spelas den 8/7 i Stockholm i samband med årets Schack-SM, krävdes minst 13 poäng i tävlingen vilket 13 av de 27 startande lyckades med.

Resultat Schackfyranmästaren 2017

Maj 142017
 

Grabbarna i VSK1 som är klara för finalen i kadettallsvenskan.
Foto: Lars OA Hedlund

Det blev infernaliskt spännande när det skulle avgöras vilka tre lag som gick till final från kvalspelet i Västerås. Ledande Uppsala SSS spelade oavgjort 3-3 mot SK Rockaden i näst sista ronden och förlorade i sista ronden mot Kristallens SK med knappast möjliga marginal 3½-2½. Därmed hamnade både Kristallen och Uppsala på 9 mp men Kristallen hade lite bättre partipoäng. Även Rockaden hamnade på 9 mp men med bättre partipoäng än både Kristallen och Uppsala efter seger med 6-0 i sista ronden. Även VSK hade möjlighet att nå 9 mp vilket man också gjorde, och vinst med 6-0 mot Järfälla SS innebar att man passerade både Kristallen och Uppsala och slutade på andra plats. Försmädligt för Uppsala som därmed inte gick vidare trots oavgjort mot segraren (Rockaden) och vinst mot tvåan (VSK) i inbördes möten.
Ludvig Carlsson och Gabriel Flykt tog båda 5½/6, Ludde på bord 1 och Gabriel på bord 4. Benjamin Emmoth tog 4½/6 på bord 5, Jacob Laine 4/6 på bord 6, Alexander Pietarinen 3½/6 på bord 3 och Christopher Jernberg 3/6 på bord 2.
VSK2 slutade på en fjärdeplats bara en matchpoäng efter kvartetten på 9 poäng. I laget spelade Anton Hägermark, Elsa Wass, Oscar Håkonsen Larsson, Thomas Zahn, Ha My Le och Volody Kim.
VSK3 kom 10:a av 12 lag med 4 matchpoäng. I laget spelade Oscar Lindblom, Ange Zeidlitz, Yunus Noor Mohammed, Samuel Olsson, Oscar Kumm och Mikael Kim.

I det södra kvalet gick Lunds ASK, Örgryte SK och SS Manhem vidare till finalen.

Kadettallsvenskan: Hemsida || Resultat

Maj 132017
 

Lagledare John Svensson övervakar matcherna VSK2-Järfälla2
och VSK3-Uppsala2. Foto: J-O Vatn

Efter första dagens spel i kadettallsvenskans kval ligger VSK1 på tredje plats bland de tolv startande lagen. De tre första lagen går till final, så laget är på finalplats just nu.
I rond 2 mötte VSK1 regerande svenska mästarna SK Rockaden Stockholm och det blev glädjande nog seger för VSK trots rankingunderläge på samtliga bord utom det sista! I rond 1 blev det oavgjort 3-3 mot Kristallens SK som också var aningen högre rankade på de flesta borden än VSK, och i rond 3 blev det utklassningsseger mot Ervalla SS med 6-0.
I morgon bitti kl. 09.00 möter VSK1 Uppsala SSS som leder tävlingen efter första dagen på maximala 6 matchpoäng.

VSK2 ligger femma (4 matchpoäng) och VSK3 (2 matchpoäng) ligger 10:a efter första dagens tre ronder.

I det södra kvalet har Lunds ASK tagit ledningen med maximala 6 matchpoäng och imponerande 16-2 i ”målskillnad”.

Kadettallsvenskan: Hemsida || Resultat

Apr 302017
 

Elsa Wass slutade på 7:e plats i Flick-NM grupp B och var därmed bästa svenska i gruppen. Elsa vann två och förlorade tre partier. Alla förluster kom mot högre rankade motståndare.

Resultat