Apr 152018
 

Lag 1: Christopher Jernberg, Ludvig Carlsson, Ha My Le, Elsa Wass, Benjamin Emmoth och Alexander Pietarinen. Foto: Lars OA Hedlund

Lag 2: Oliver Kauppinen, Aren Khorozian, Samuel Olsson, Oscar Håkonsen Larsson, Vincent Jablonski och Vidar o Ange Zeidlitz. Thomas Zhan saknas på bilden. Foto: Lars OA Hedlund

Flera glada spelare och en väldigt stolt och nöjd lagledare. Foto: Lars OA Hedlund

Det är inte ofta som man upplever en bergochdalbana av känslor men förstalagets matcher i Kadettallsvenskans kval bjöd på maximal underhållning, och jag som lagledare var på väg att tappa hoppet mer än en gång. Förstalaget var mycket reservbetonat under första dagen på grund av konkurerande aktiviter och sjukdom. Spelarna som var på plats gjorde en mycket bra insats men det räckte ändå inte hela vägen under lördagen. Vi tog säkra segrar mot SK Rockaden II och Kristallen II men tyvärr kom också en knapp förlust mot Järfälla SS. Under eftermiddagen hade vi fått ett mycket glädjande besked som gav oss (mig i alla fall) ny tro på att vi skulle kunna klara det, Alexander Pieterainen hade meddelat att han sett att vi var i nöd och att han tänkte komma till undsättning. Sen tidigare visste vi också att Christopher och Elsa skulle förstärka oss på söndagen. När vi gick och la oss på lördagen kände vi oss ändå hoppfulla inför morgondagens ronder där betydligt tuffare motstånd väntade i form av Rockaden I. Söndagen skulle visa sig bli ett hemskt drama i tre akter som avslutades med en fällning i spagat över mållinjen och en krossad kristall.

Ronden började smått skakigt och redan efter en kort tid började jag förlora hoppet om att Elsa skulle kunna ta poäng i sitt parti, hon hade tappat bonde och ett litet tag senare så rök också en lätt pjäs. Elsa slutade dock aldrig kämpa och till slut vände allt och hon vann! Resten av laget gjorde en helt okej insats. Christopher gjorde processen kort med sin motståndare. Ludvig hade goda chanser i ett slutspel på bord 1 men som tyvärr mynnade ut i en kantbonde tillsammans med en felfärgad löpare och Benjamin gjorde som han alltid gör och spelade remi. Matchen slutade 3-3 och nu hade vi verkligen kniven mot strupen. Vi var piskade att vinna resten.

Rond fem såg på pappret ut att bli en lättare match mot rivalerna Uppsala men så blev inte fallet. Efter en halvtimme hade min mage redan vänt sig trekvarts varv. Ludvigs ställning såg inte helt stabil ut och han låg bonde under, Ha Mys och Christophers partier var komplicerade och Elsa var återigen i underläge. Jag kände hur finalplatsen började rinna oss ur händerna men jag hade ändå hopp. Efter ytterligare en halvtimme hade Alexander vunnit övertygande och Ludvig hade också lyckats vinna med ett vackert anfall som kom från ”låtsas-kompensationen” han fått från den tidigare förlorade bonden. Ha My förlorade en kort stund senare där hon snöpligt missade en chans i slutspelet som minst hade lett till remi och då fanns det bara tre partier kvar. Elsas parti hade fram till nu varit en ledsam historia och hon låg torn under men sen vände hela partiet. Om laget hade kniven mot strupen så hade Elsa fickorna fulla med gafflar och hon dominerade med sina springare i slutspelet som hon vann! Benjamins parti såg ut som minst säker remi och nu kände jag mig faktiskt lugn. Benjamin lyckades dock lura sin motståndare i slutspelet med en triangelmanöver med kungen så han vann också. Christophers parti pågick i en evighet men till slut drog hans moståndare det längsta strået men den poängen var i detta läge av akademiskt intresse. Matchen slutade 4-2.

I sjätte och sista ronden fick vi möta Kristallen som varit i ledning hela turneringen men i femte hade de förlorat så deras försprång hade blivit reducerat. Förutsättningarna var klara, vi behövde vinna och de behövde vinna eller spela oavgjort. Den här ronden började dock något annorlunda. Elsa vann tidigt en bonde, pjäserna byttes fort av och i slutspelet rodde hon hem partiet. I detta 1-0 läge kände jag mig ganska bekväm. Ludvig spelade svart i spegel-engelskt på bord 1 och jag var något rädd att partiet skulle kunna bli remi men det kändes ändå okej. Christopher hade en ställning som såg bekväm ut, Alexanders parti såg ut som att han hade en liten fördel men med små vinstchanser, Ha Mys parti verkade jämnt och Benjamin hade stor terrängfördel på både brädet och klockan. Mycket av detta drama återstod dock och mina nerver skulle återigen sättas på prov.

En halvtimme efter detta gjorde Ha My ett kostsamt misstag och Alexanders parti mynnade strax efter ut i remi. Nu stod det 1.5-1.5. I det här läget såg alla tre resterande partier jämna ut även om mitt kanske något partiska öga tyckte att vi stod något bättre på alla bräden. Ett oavgjort resultat kändes inte allt för långt borta och jag började se rubriken ”Fiasko i kadettkvalet” på VSKs hemsida framför mina ögon. Det hjälpte inte heller att Christophers tid började ticka ner obekvämt lågt. Bord 1 skulle dock komma att avgöras kort därefter när Ludvig gick in i ett slutspel med springare mot löpare och lät gafflarna hagla in över motståndarens ställning där flera bönder fick sätta livet till. Sen hände det som inte fick hända, Christopher glömde snöpligt bort tiden och den hemska, svarta flaggan dök upp i digitalrutan. Allt hopp stod nu till vår remi-kung Benjamin som inte fick ta remi. Att spela på vinst måste känts som att borsta tänderna med vänster hand, hela hans natur måste ha talat emot detta. Partiet gick in i ett tornslutspel där Benjamin såg ut att ha fördel men tankar som ”tornslutspel är alltid remi” snurrade i mitt huvud och jag var inte säker på det här skulle gå vägen. Till slut kom Benjamin in med sitt torn och partiet tog slut. Vi hade gått vidare och återigen hade spelet utan tur visat att allt kan hända i schack.

Lag 2 gjorde också en bra insats och vann två ronder samt tog meriterande partipoäng. 6-0 mot Uppsala II och 5-1 mot Kristallen II visar återigen att Västerås inte bara har en bra topp utan också en bredd! Bästa poängplockare blev Ange Zeidlitz med 4/5 och Thomas Zhan med 3½/5. Dessa två tillsammans med Oskar Håkonsen Larsson gjorde även en heroisk insats i förstalaget under lördagen.

Resultat kval kadettallsvenskan

Apr 082018
 

Rafflande slutspel mellan Aren och Filip inför publik

10 barn avslutade påsklovet med att spela månadstävlingen för april. Det blev en gemensam tävling för ”bönderna”, ”springarna” och ”löparna”, där Viana Assadi vann bondeklassen och Aren Khorozyan vann springare/löparklassen. Stort grattis!

Resultatlista

Mar 242018
 

Länsfinalen Schackfyran avgjordes idag i Kungsör. Tävlingen vanns av Tuppkärrsskolan 4:4 Surahammar före Kila skola Sala och Fryx 4a Västerås.

VLT har ett reportage på nätet.   Nytt VLT reportage 28/3 om segrarna i länsfinalen.

Resultat

Mar 182018
 

Fem spelare från VSK deltog i Örebro GP idag. Thomas Zahn knep bronset i mellanstadiet och blev därmed enda medaljör från VSK. Direkt efter kom Ange Zeidlitz på 4:e plats och Oscar Håkonsen Larsson slutade åtta.
I lågstadiet slutade Vidar Zeidlitz på en fjärdeplats och Leopold Olofsson blev 12:a.

GP-serien avslutas med Vårdraget 21/4 i Västerås

Resultat Örebro GP: L || M || HG    Ställning Mälardalens GP

Mar 182018
 

Segraren Alexander flankerad av t.v. 3:an Christopher och t.h. 2:an Kasper.
Bakom segraren kommunalrådet Anders Teljebäck.

Årets Schackfyranmästare för Väste­rås, den sjätte sen starten 2013 och den fjärde i ordning i Stadshuset spelades idag. Spelplatsen var Röda rummet i Stadshuset och kommunalrådet Anders Telje­bäck var prisutdelare. Anders berättade lite om stadshusets historia. Han nämnde t.ex. att det tidigare varit en begravningsplats där nu stadshuset finns och att ett tusental skelett fortfarande fanns kvar inom området. Anders berättade också lite om hur kommunen styrs och vad man beslutar om i stadshuset.
Spelarna och medföljande föräldrar fick också möjlighet att se tornrummet i Stadshuset.

Tävlingen vanns av  Alexander Ängblom på 16 poäng samma poäng som tvåan Kasper Sundberg men Alexander hade lite bättre särskiljningspoäng, dvs hade mött lite svårare motstånd. Trea kom Christopher Berggren på 15 poäng samma som fyran Hugo Winbo men med lite bättre särskiljning.

För att gå vidare till riksfinalen av Schack­fyran­mästaren, som spelas i Ronneby 30/6 vid sommarens Schack-SM, krävdes minst 13 poäng och det var 12 som klarade det.

Resultat

Mar 172018
 

Medaljörerna på lågstadiet

Igår spelades Skollag-DM för Västmanland i Surahammar.
I lågstadieklassen deltog fyra lag och där vann Brandthovdaskolan Västerås samtliga sex matcher och gick därmed vidare till Skollag-SM i Linköping 5-6/5.
På mellanstadiet deltog 16 lag och där segrade Rönnbyskolan Västerås före Vallbyskolan Kolbäck och Ekbergaskolan Västerås femmor lag 1. Dessa tre gick vidare till SM.
På högstadiet var Jensen grundskola enda anmälda lag och de gick därför automatiskt vidare till SM.

Resultat Skollag-DM  Lågstadiet || Mellanstadiet

Mar 112018
 

9 glada barn var med i månadstävlingen för mars. Det blev en gemensam tävling för ”bönderna”, ”springarna” och ”löparna”, där Melker Samuelsson vann bondeklassen och Kevin Ölund vann springare/löparklassen. Stort grattis! Tack till Henrik Samuelson som höll i tävlingen.

Resultatlista

Mar 112018
 

Christopher 8:a i Miniorklassen.
Foto: Lars OA Hedlund

Snabbschack-SM för knattar och miniorer spe­lades igår i Stockholm.
I knatteklassen var Vidar Zeidlitz ende deltagare från VSK. Vidar vann fyra och förlorade fyra par­tier och hamnade på plats 52 strax under mit­ten av startfältet. Tävlingen vanns av Sebastian Gerdes Trojanska Hästen som enbart släppte en remi på de åtta partierna.

I Miniorklassen var det stenhårt i toppen mellan ett antal starka spelare. De fem första spelarna tog samtliga 21 poäng. Särskiljningen visade att Arvin Rasti Örgryte SK segrade. Strax efter topp­kvintetten kom Christopher Jernberg VSK på 20 poäng och åttonde plats. Oscar Håkon­sen-Larsen blev 27:a på 17 poäng, Thomas Zahn 35:a också 17 poäng, Ange Zeidlitz 48:a 15 poäng och Samuel Olsson 49:a också 15 poäng.

Resultat Snabbschack-SM:  Knattar || Miniorer

Feb 182018
 

VSKs mellanstadieungdomar hade en bra dag när Strängnäs JGP gick av stapeln. 4 st bland de 6 bästa och bäst lyckades Oscar Håkonsen Larsson som segrade efter att bara släppt ifrån sig två remier.

Ange, Samuel, Thomas och Oscar

Thomas Zahn tog bronset, Samuel Olsson kom 5:a och Ange Zeidlitz 6:a efter att ha förlorat mot Oscar i sista ronden. Kian Griffin gjorde sin första GP-tävling och kom på 19:e plats. VSK  hade inga deltagare i lågstadieklassen eller högstadie/gymnasieklassen.

Resultat: Låg | Mellan | Högstadie/Gymnasiet

Feb 102018
 

Månadstävling Februari

8 glada barn var med i månadstävlingen för februari. Det blev en gemensam tävling för ”bönderna”, ”springarna” och ”löparna”, där Kian Griffin vann bondeklassen och Kevin Ölund vann springare/löparklassen. Stort grattis! Tack till Björn Gillefalk som höll i tävlingen.

Resultatlista