Wasa – Västerås I

I myllret av matcher på Stockholms Schacksalonger denna söndag avgjordes även elitseriemötet mellan Wasa och Västerås. Själv hade jag tänkt att endast koncentrera mig på spelet denna dag, då Johan Norberg var lagledare och således ansvarig för att skriva matchreferat. Han förklarade dock att man som just lagledare är högsta chef och därför kan delegera uppgifter, varpå just detta åtagande åter var tillbaka i mitt knä.

Själv spelade jag svart på bord 8 mot tidigare svenska mästaren Tom Wedberg. Det blev ett komplicerat och ganska långt parti, vilket krävde min fulla uppmärksamhet och gjorde att jag har ganska vag koll på vad som utspelade sig på övriga bräden.

Jag fick en stabil ställning efter öppningen i en skarp Najdorfvariant, men någon hade gjort så att jag till slut fick lite ont om tid, och väl där räknade jag fel i en lång variant vilket gjorde att mitt tänkta angrepp bara mynnade ut i ruffel. Det finns kanske en anledning till varför min motståndare är GM, medan jag själv har fått nöja mig med FM-titeln. Förlust för Landgren.

På bord 7 spelade lagledare Norberg upp en stabil ställning med klart bättre tid på klockan. Remi slöts dock innan tidskontrollen.

På sjättebordet spelade Vaarala kreativt som svart mot Dan Cramling. Den senare var dock minst lika kreativ när han offrade tornet på f7, vann en bonde och sedan styrde paritet mot säker seger.

På bord 5 spelade GM Åkesson en ganska snabb remi mot Rauan Sagit. Jag hann inte se så mycket av paritet, men Ralf är alltid stabil, så säkerligen var det så den här gången också.

På fjärdebordet blev förbundskapten Bergström tillbakatryckt av GM Emanuel Berg. Ju längre partiet led desto besvärligare blev Wasaspelaren, ända tills paritet helt enkelt fick ett obehagligt slut. Stalltipset är att det lär dröja länge innan vi återser Berg i landslaget efter denna tortyr.

På tredjebordet utspelade sig dagens glädjeämne. Milton vann en kvalitet mot GM Pia Cramling. Den senare försökte bygga en borg, men detta imponerade inte på Pantzar som steg för steg monterade ner denna. Till slut vann han på tid i vinstställning. Andra raka denna helg!

På bordet ovanför förlorade pappa Pontus mot Afrikas högst rankade spelare, GM Bassem, och på toppbordet spelade Miezis remi mot legenden och den forne landsmannen Alexei Shirov. Vasterasschack.se kan dessutom härmed bli första media att rapportera om att detta var Shirovs sista match för Wasa, vilket han bekräftade när han kom och tackade Wedberg för allt under dennes efteranalys.

Efter matchen träffades delar av första- och andralaget på Stockholms Centralstation, varav delar av dessa delar gick vidare för att dinera och diskutera matcherna. Vår reserv, Jonas Granath, blev i fredags inkallad med ett drygt dygns varsel till helgens bataljer. Jag lovade att bjuda hans fru på öl vid tillfälle om hon släppte iväg honom till detta. Det visade sig dock att hon inte nöjde sig med detta utan istället vill bli gudmor till vår kommande hund. Låter onekligen som en spännande idé! Allt för klubben.

Andralagets bortamatch i Uppsala

Trots några återbud under senaste veckan kunde andralaget idag mönstra full laguppställning, och matchen borta mot Upsala ASS började på bästa tänkbara sätt med att samtliga spelare var på plats i spellokalen med god marginal till utsatt starttid. När alla bänkat sig vid sina bräden och domaren gått igenom reglerna, förklarat var man kunde röka, att man egentligen inte borde röka, samt att det inte var säkert att man skulle bli insläppt igen om man valde att gå ut och röka så räckte vår rutinerade förstabordsspelare Anders upp handen och föreslog att spellokalen skulle möbleras om för större harmoni. En stunds förvirring utbröt, men domaren kunde inte se någon anledning att neka till detta önskemål.

Innan matchen hade vi samlats i ring och betonat vikten av att inte ge bort våra pjäser lättvindigt, men när startskottet gått och adrenalinet pumpade som allra mest verkade många ha glömt bort just detta. På andrabordet offrades en bonde, på tredjebordet inte mindre än tre sådana, på sjättebordet en kvalitet, och på de två avslutande borden en bonde vardera. Endast Love på bord fyra höll nerverna i styr och tog istället för sig av en av motståndarens pjäser, vilket i längden visade sig vara ett framgångskoncept.

De listiga schackrävarna Anders och Kretz spelade istället positionellt schack och försökte som vit nöta ner sina motståndare i en isolaniställning respektive Karlsbadstruktur.

Alla de optimistiska offren till trots, eller kanske just p.g.a. dessa, började matchen efter hand se ganska jobbig ut för det tappra Västeråsarna. En förlust på bord sex var snart ett faktum, och på bord två enades man om remi efter en dragupprepning. På bord sju spelade Filip upp fina vinstchanser i tidsnöden, men gick tyvärr lite fel och fick snart sträcka vapen.

Utan en massa egna bönder som stod i vägen skapade Jonsson ständiga hot mot svarts kung på bord tre, men när motståndaren resolut satte stopp för alla dessa med ett damdrag till e5 var det kokta fläsket stekt även där. Loves etta på bord fyra följdes till slut av ännu en remi på bord ett, där Anders förgäves försökt fånga motståndarens springare ett tag innan man delade på poängen. I övrigt mörker och slutresultatet 6-2 till hemmalaget.

Efter matchen åkte alla ambitiösa spelare direkt hem för att preppa inför morgondagens rond, medan några gick ut för att antingen fira eller sörja Brexit. Om 13 timmar väntar Kungstornet borta. Då startar vi på nytt med alla våra pjäser på plats. Kan bli riktigt bra.

Allsvenskt spel!

Alla lag spelade i allsvenskan i helgen som varit. Tabellerna till allsvenskan hittas i högerkanten. Det var inte särskilt bra resultat för klubben på någon front, men kanske väntat -och bättre tider stundar i framtida ronder.

Elitserien och superettan färdigspelad 18/19

Efter hårt kämpande stod det klart att det inte blir nedflyttning för något av våra lag i Elitserien och superettan (inte heller i övriga divisioner för den delen). Personligen tittar jag i resultattabellen och lägger stort intresse på prestationsrankingarna man ser där (men som vi alla vet är det där med prestationsranking en flyktig sak som ändras från tävling till tävling och innebär att en svag prestation på ett ställe kan följas upp med en stark prestation på nästa ställe, så man kan inte lägga så stor vikt vid prestationsrankingen enligt mig trots det är den intressant att titta på för mig) – tabellen!

Bra kämpat av alla iallafall! Och vi tar nya tag nästa säsong för rekordprestationer!

Allsvenskt spel för alla lag!

Nu i helgen, 9/3 och 10/3, har alla våra lag spelat i allsvenskan. Med blandade resultat. Att glädjas över finns bortavinsten mot Stockholm SS i Elitserien, och hemmavinsten för lag 2 i superettan mot Kristallen SK. Tyvärr så kan jag rapportera att lag 3 förlorade borta mot Eskilstuna SK och lag 4 förlorade borta mot Ervalla SS II. Lag 3 i div II kan inte hamna på nedflyttningsplats, vilket är en förbättring jämfört med förra året. Lag 4 håller sig borta från sista platsen i Div III. I elitserien och Superettan finns det slutresultat att spela om…

Här är en bild från Lag 4 tagen av Christer Carmegren: