091228  Rilton

Riltonturneringen startade igår i Stockholm och pågår fram till Trettonhelgen. Från Västerås SK deltar Ralf Åkesson och Love Janse i Rilton Cup, och Christian Sandberg i Rilton Open som startar idag. Resultaten kan följas på tävlingens hemsida.


091220  Kalendern

Kalendern är uppdaterad med vårsäsongens aktiviteter.

091220  Snabbschack EM 

EM i snabbschack i Warszawa vanns av GM Malakov från Ryssland med 11½ poäng på 13 ronder.
Ralf Åkesson slutade på plats 167 av 697(!) deltagare med 7½ poäng. Hela resultatlistan finns här.

091219  Protokoll

Protokollet från senaste styrelsemötet 091209 finns här.

091216  Torsdagsprogram för våren

Preliminärt program för torsdagsträningarna vt 2010 finns här.

091212  Revansch i länslagsmatchen mot Dalarna

U-Schacks länslag spelade idag den traditionella länslagsmatchen mot Dalarna. Trots rejält ratingunderläge lyckades Västmanland denna gång få revansch på Dalalaget som vunnit de två senaste mötena. Totalt leder Västmanland maratonligan med 4-2 nu.
I U-Schacks lag var majoriteten av spelarna från VSK. Bordsresultat finns här.

 

 

 

Foto: Christer Carmegren

091211  Blixt-KM

 

Blixt-KM igår lockade hela 25 deltagare och satte punkt för en fin höstsäsong där aktiviteten i klubblokalen har nått nya höjder. Det bjöds på varm glögg, julmust och lussebullar och stämningen var på topp!

Eftersom det var så många deltagare delades startfältet i två grupper där Anders Eriksson och André Nilsson tog hem segrarna genom att vinna samtliga partier. De två bästa i varje grupp gick sedan till A-final och de två därpå följande till B-final osv. Värt att notera är att unge junioren Emil Carmegren slog in en kil i seniorblocket genom att komma trea i sin kvalgrupp och kvalificerade sig till B-finalen.
I A-finalen visade sig inte oväntat Anders och André stå i en klass för sig och vår ordförande gick segrande ur striden genom att vinna det inbördes mötet med 1½–½. I övrigt vann de rubb och stubb!

Resultat:

A-final: 1. André Nilsson 5½ av 6; 2. Anders Eriksson 4½; 3. Johan Nordebrink 2; 4. Karl Magnusson 0 poäng.

B-final: 1. Mats Sjödin 3 av 3; 2. Anders Sunnebjer 2; 3. Emil Carmegren 1; 4. Gert Åkerman 0 poäng.

C-final: 1. Ivan Lundberg 2 av 3; 2-3. Max Morin och Adam Lundvall 1½; 4. Karvan Awat 1 poäng.

D-final: Mats Lindskog 3 av 3; 2. Lasse Svahn 2; 3–4. Leif Persson och Robert Granath ½ poäng.

E-final: Peter Kruuse 3 av 3; 2. Stefan Danielsson 2; 3. Christian Sandberg 1; 4. Christer Carmegren 0 poäng.

 

 

   Avslutningsronden i A-finalen  Foto: Christer Carmegren

 

 

091207  Ralf om Sicilianskt på onsdag

Onsdag 9/12 går Ralf åkesson igenom Siciliansk öppning. Vi håller till i klubblokalen och börjar kl. 18.00 och håller på till ca 21.30. Alla intresserade är Välkomna!

 

091206 Allsvenskan

Tredjelaget tog en viktig seger mot Örebro SS med 6-2 idag i div. III. Trots detta leder fortfarande Örebro serien före VSK3 som dock har en match mindre spelad. Det känns som att Forshaga som vi möter borta i näst sista ronden är största hotet mot seriesegern. Dagens resultat 6-2 mot Örebro låter kassaskåpssäkert, men i själva verket var det ovisst vid de flesta borden och med lite oflyt kunde resultatet blivit ett annat.

I distriktsserien gick det mindre bra för våra lag. VSK4 förlorade borta mot Hedemora med 2½-1½, och likadant gick det för VSK6  borta mot Riddarhyttan. I internmötet VSK7-VSK5 blev det lite överraskande vinst för VSK7 med 2½-1½.


 

 

 

Toppborden VSK3-Örebro SS2                                                        Bord 2 och 3

 

  

 

Bord 5 och 6                                                            En proppfull diagonal på bord 6

 

 

 

Bord 8                                                                                 VSK7-VSK5

 

 


Hedemora SS - VSK 4    Foto: Christer Carmegren

 

 

091205 Blixt&Dunder

Blixtschacktävlingen Blixt&Dunder som arrangeras av Västerås SK och U-Schack spelades idag. Segrarna i de olika klasserna framgår av bilder nedan. På bilderna nedan ses prisutdelaren Mats Sjödin och segrarna i respektive klass, samtliga från VSK. Resultatlista här.

 

   

G+ : J-O Vatn                                     H : Emil Carmegren                     M : Filip Sjödin                            L : Kamras Awat

 

 

 

 


 

091205 Förlust mot Farsta i elitserien

Trots ordinarie lag och säsong högsta snittrating blev det torsk mot Farsta SK i dagens hemmamatch i elitserien. Vi har skrapat ihop en matchpoäng på 5 ronder och ligger sist i serien, så nu är det dags att vända trenden. Bordsresultat mm finns här.


091203 KM slutspelat

Klubbmästare blev Erik Norberg som vann grupp A på 4/5 trots förlust i sista ronden mot tvåan Rasmus Janse.
I grupp B vann förhandsfavoriten Arvid Broddefalk samtliga 7 partier !
I den jämna C-gruppen segrade till slut Åke Nurmi 5/7 före Martin Orell 4½/7, och i grupp D vann Emil Carmegren 6½/7 före Rickard Fernström 4/7. Grupp E slutligen vanns av Kai Pyhälahti som radade upp ett staket och vann samtliga 7 partier !

Resultatlistor under länkar till höger, med reservation för ev. felräkningar på särskiljning.
Det har varit ett kul KM med rekorddeltagande och speciellt roligt är det att våra ungdomar nått så framskjutna placeringar.
Kommande torsdag är det säsongavslutning med Blixt-KM.

 

 

 Grupp A                                                                                  Grupp B

 

 

Grupp C                                                                                         Grupp D

 

Grupp E

 

 

091129 Västerås Schackklubb till div I i Juniorallsvenskan

Efter en raffinerad avslutning slutade VSK I på andra plats i div. II i Juniorallsvenskan och flyttas därmed upp till div. I.
Vårt lag hade lite tur i lottningen och lyckades bli tvåa trots förluster mot segrarna Järfälla , som slutade på samma antal partipoäng som vi, och mot Växjö som blev femma en poäng efter. Speciellt tycker man synd om Växjö som för andra året i rad var snubblande nära att gå upp.


VSK 1 bestod av Rasmus Janse, Max Morin, Martin Orell och Åke Nurmi.

Lagets ankare Rasmus Janse tog full pott dvs 6 poäng på 6 matcher på första bordet. Imponerande !
Max tog 2½ på 2:a bordet, Martin 4½ på tredje och Åke 3½ på 4:e.

VSK 2 bestående av Emil Carmegren, Rickard Fernström, Adam Lundvall och Niklas Vatn slutade på en mycket hedrande 9:e plats.


VSK 3 med Karvan Awat, Markus Jalakas, Filip Sjödin och John Svensson kom på 14:e plats av 18 startande lag.
VSK var den klubb som hade näst mest antal lag med i allsvenskan efter SK Rockaden Stockholm. Vi har en mycket fin bredd på juniorverksamheten och kan se framtiden an med tillförsikt.

 

 

VSK 1: Martin, Åke, Rasmus och Max                                                          VSK 2 (t.h.): Emil, Rickard, Adam och Niklas

 

Foto: Christer Carmegren                Ytterligare bilder från Christer finns här.


I div. I lyckades hemmalaget SK Rockaden I besegra favoriterna Lunds ASK med 3-1 vilket var precis vad som behövdes för att passera Lund och återigen bli svenska mästare.
Resultat finns på SK Rockadens hemsida och på Växjö SK:s hemsida.

091128 Juniorallsvenskan

Juniorallsvenskan startade igår för div. I och idag för div.II. Tävlingen arrangeras av SK Rockaden Stockholm och spelas i deras klubblokal på Hägerstensåsen. I div. 1 har Lunds ASK kopplat greppet och leder med två partipoäng när bara ett parti återstår nämligen mot tvåan SK Rockaden 1 Sthlm. Lund har ett riktigt kanonlag med elitseriespelarna Nils Grandelius och Drazen Dragicevic på de två första borden.

I div. 2 är det rekorddeltagande med hela 21 lag, varav tre st från Västerås Schackklubb ! När halva tävlingen spelats är vårt förstalag en partipoäng efter ledande Växjö SK som vi förlorade mot med 1½-2½ i rond 3. Fem lag i toppen ligger inom en partipoängs differens. I VSK I spelar Rasmus Janse, Max Morin, Martin Orell och Åke Nurmi. Lag 2 har 5½ och lag 3 2 partipoäng efter tre ronder.
Två lag flyttas upp till div. 1. Löpande resultatrapportering finns t.ex. på Växjö SK:s hemsida.

 

091126 KM

Ett antal hängpartier spelades idag i KM. De flesta grupperna är mer eller mindre avgjorda inför sista omgången nästa torsdag, men i grupp C är det väldigt ovisst om vem som ska ta hem bucklan..

 

091123 Åke trea i Novemberslaget

Upplands Öpnna DM och Novemberslaget avgjordes lördag-söndag i Uppsala med 9 deltagare från Västerås Schackklubb.
Åke Nurmi verkar trivas bra i Uppsala. Förra året kom han tvåa i Novemberslaget och i år blev han trea. Karvan Awat delad 7:a och Christian Sandberg delad 13:e plats gjorde också utmärkta prestationer med klart bättre placeringar än sin ranking.
Övriga VSK:ares placering framgår av Novemberslagets resultatlista.
I UÖDM segrade Hans-Eric Varalaa Horndals SK, och Max Morin som var ende deltagare från VSK kom på delad 51:a plats.
Resultatlistan från Upplands Öppna finns här.

 

091122 Gästerna dominerade Arosträffen

Lagtävlingen Arosträffen spelades idag,  tyvärr med rekordlågt deltagande. I A-gruppen ställde ett lag upp, och i B-gruppen inget lag !

C-gruppen bestod av 8 lag varav 6 st från arrangerande VSK. Glädjande nog ställde två lag utanför Västmanland upp i tävlingen , ett lag från Uppsala och ett från Örebro. Alla lagen lottades in i en Bergergrupp där alla möttes en gång.


Det var länge jämnt i toppen speciellt var det strid om platserna 2-5. Gästerna var ofina nog att lägga beslag på de två första platserna i grupp C där SK33 Örsundsbro vann före Almbyskolan Örebro. På tredje plats kom VSK Blå. Där spelade Emil C, Alfons, Isak och Jakob.

I grupp A vann förstås enda deltagande lag Virsbo SK. Resultatlistan finns här.

 

 

Segrare i grupp A: Virsbo SK.                                                                Segrare i grupp C: Örsundsbro.

Miika, Rebecca, Alma och Malin.                                                             Edward, Alexander, Benjamin och Carl.

 

Fler bilder finns här.

 

 

091120 KM

Igår spelades näst sista ronden i KM.  Kommande torsdag är reserverad för hängpartier. Torsdag 3/12 spelas avslutningsronden med prisutdelning efteråt. I de flesta grupperna finns det mer eller mindre klara gruppsegrare, men grupp C är ett riktigt getingbo. Där har man exemplariskt nog inte en enda hängmatch, men trots det har åtminstone halva startfältet segerchans ! Länkar till uppdaterade resultattabeller finns till höger.

 

091118  Kommundelskval Schackfyran

Schackfyrans första kommundelskval i Västerås har spelats på följande skolor: Rönnby(66 deltagare), Skallberget(44 deltagare) och Ormkärr(29 deltagare). Resultat på Schackfyrans hemsida.

 

091117  Föredrag med Ralf i morgon kväll

Onsdag 18/11 har Ralf åkesson föredrag, onsdag. Vi börjar kl. 18.00 och håller på till ca 21.30. Alla intresserade är Välkomna!

 

091115 Idel segrar i seriematcherna

Alla våra tre lag som var i elden idag i Allsvenskan vann sina matcher. VSK2 tog en skön seger mot Karlstad ASS i div.I. Det är en tuff serie som VSK2 hamnat i efter uppflyttning från div.2 , så det finns inga gratispoäng. Idag var dock segern aldrig i fara. I Västmanlandsserien vann VSK 5 över Virsbo SK med 2½-1½ och VSK6 över Hedemora SS med 3-1. Det innebär att VSK5 just nu leder serien före VSK4 ! 
I Elitserien vann idag Uppsala över Rockaden Umeå. Därmed åkte VSK ned till 12:e och sista plats. Så nu kan det bara gå uppåt, och det ska det också göra eftersom vi mött flera av favoritlagen redan. Bordsresultat inkl. referat finns under Allsvenskan.

 

Div. I Östra: Västerås SK 2 - Karlstads ASS

 

 

VSK5-Virsbo SK Robert Granath-Roger Andersson          VSK6-Hedemora SS

 

091114 Nära poäng mot Rockaden Stockholm

Trots bortaplan och att både Ralf Åkesson och Johan Eriksson inte spelade, så var VSK mycket nära att ta poäng av SK Rockaden Stockholm i dagens elitseriematch. Varje spelare i motståndarlaget hade högre ranking än vår spelare och i medeltal skilde 120 poäng. På de två högsta och lägsta borden tog vi 3 av 4 möjliga poäng, men på mittenborden bara ½ av 4. Johan Norberg och Rickard Sandberg vann sina partier, och Pontus Sjödahl, Rasmus Janse och Partick Kimari tog ½ poäng var. Bordsresultat mm. finns under Allsvenskan.

 

091114 Distriktsserien

VSK lag 4 och 7 gjorde bort sin inbördes match redan idag, för att minska trycket på klubblokalen i morgon. Favoriterna lag 4 kom undan med blotta förskräckelsen och vann med knappast möjliga marginal 2½-1½. Bordsresultat finns här.

 

 

 

Lag 7 peppar inför matchen                                                 Leif och Åke i förgrunden, Sebastian och Stefan i bakgrunden.

 

 

091113 KM

Igår spelades ett antal hängpartier i KM. Jag har uppdaterat tabellerna med de resultat jag fått in, se länkar till höger. Maila gärna mig om det är något resultat som saknas.

 

091109 Matchreferat från Elitserien

André har nu även skrivit ett matchreferat från elitseriesammandraget i 17-19/10 i Malmö. Referatet finns här.

 

091109 Skol-NM 2010 och SM 2011 arrangeras av VSK

Vid SSF:s möte i helgen tilldelades Västerås Schackklubb arrangemanget av SM 2011. Spellokal blir Aros Congress Center närmare bestämt Ovalen. Dessutom kommer evenemangshallen att användas för blixt&analys, bokförsäljning och kommentator. Bägge lokalerna ligger i gatuplanet på ACC. Tävlingen spelas lite senare än vanligt, 16-24/7 för att inte krocka med Power Meet.

Västerås Stad bidrar ekonomiskt till tävlingen vilket var en förutsättning för att kunna hyra ACC, som har idealiska lokaler för ett SM.

 

Vi har även tilldelats individuella Skol-NM för 2010 som spelas 18-20/2 2010. En av deltagarna blir vår egen Rasmus Janse.

 

091108 Allsvenskt matchreferat

André har skrivit ett matchreferat från andralagets match mot Stockholms SS 25/10. Referatet finns här.

 

091108 Skol-DM 2009

Individuella Skol-DM spelades igår i Riddarhyttan. I lågstadiet vann Kamras Awat, i mellanstadiet Emil Grudic och i högstadiet Emil Carmegren. Alla tre, som repesenterar Västerås Schackklubb, vann samtliga 7 partier !
Resultat Låg  Mellan  Hög     Här finns även några bilder som Christer Carmegren tagit.

 

091105 KM

I KM återstår nu två ronder i alla grupper utom A-gruppen där endast en rond återstår.  I grupp C är det väldigt jämnt i toppen, men i alla övriga grupper finns en spelare som inte tappat poäng hittills. 
Efter fyra raka vinster i grupp A ligger Erik Norberg mycket bra till för att upprepa 2007-års klubbmästartitel. Arvid Broddefalk har tagit en betryggande ledning i grupp B med 5 raka segrar.Dagens resultat är införda. Se länkar till höger.

 

091102 Ralf tvåa i Solstadsträffen

Snabbschackturneringen Solstadsträffen över 19 ronder som spelades i helgen i Karlstad vanns av Emanuel Berg på 16 poäng före Ralf Åkesson 14½. Resultatlistan finns på Karlstads AS hemsida.

 

091031 Manhem Open

Daniel Vatn slutade på 3 poäng och Emil Carmegren på 2 poäng efter att alla sju ronder i Manhem Open spelats. Bägge gjorde en utmärkt insats och gick bättre än sin ranking mot det tuffa motståndet. Segrade gjorde Toms Kantans från Riga med 6½ poäng. Resultaten från tävlingen finns på Manhems hemsida.

 

091030 Emil och Daniel i Manhem Open

Daniel Vatn och Emil Carmegren deltar i ungdomstävlingen Manhem Open i Göteborg som startade igår. I Manhem Open deltar några av landets starkaste ungdomsspelare i schack och även några inbjudna utländska ungdomar. Tävlingen blir en nyttig erfarenhet för Emil och Daniel som tillhör de lägst förhandsrankade i tävlingen. Resultaten från tävlingen finns på Manhems hemsida.

 

  

        

 

091025 Reportage från Gironabesök

Club d'Escacs Salt i Girona har på sin hemsida ett fotoreportage från vårt besök.

Lokaltidningen Diari de Girona hade ett litet reportage 23/10 som finns här.

Det finns också en intervju med mig på engelska som översätts till katalanska av intervjuaren. Radiokanalen finns här.

Välj Escacs och sedan 30/10. Intervjun kommer en bit in i programmet efter en musiksnutt.

 

091025 Allsvenskan

Allsvenskan säsongstartade idag. Andralaget förlorade hemma mot Stockholms SS med 3-5. Tredjelaget tog en säker seger borta mot Horndal II (1½-6½).

Fjärdelaget gjorde sin plikt och bortavann mot Virsbo Sk (1-3). Inbördes mötet mellan Vsk6-Vsk7 slutade lite överraskande med seger för 7:e laget (1-3)

 

091022 KM

Dagens KM-resultat är införda. Se länkar till höger.

 

091022 Girona

Här finns ytterligare ett antal (79st) bilder från Gironaresan


 

091019 Schackresan till Girona

Vi var 12 st förväntansfulla som i torsdags kväll flög från Västerås till Girona för ett par tre dagars umgänge med och spel mot den lokala klubben Club d'Escacs Salt i Girona.  Våra förväntningar blev mer än uppfyllda. Mottagandet var nästan i klass med ett statsbesök. Trots att vi anlände efter midnatt möttes möttes vi av klubbmedlemmar på flygplatsen, och blev skjutsade till hotellet. På lördagen blev vi guidade runt i stan och såg bl.a. katedralen, badhus från romartiden och ett kasino som förestods av en av klubbmedlemmarna och där enligt uppgift Napoleon hade varit. Vi blev intervjuade av en lokal radiokanal och besöket omnämndes även i lokaltidningen. Vi åt en mycket god lunch bestående av katalanska specialitéer på en uterestaurang under lövtak.

På kvällen var det dags för match mot den lokala klubben, men innan matchen började hälsades vi välkomna av två företrädare för kommunen som överlämnade en gåva till var och en av oss och även ett litografi till vår klubb.
Värdfolket vann matchen med 8½-2½, så åtminstone på den punkten var vi artiga. Efter matchen bjöds våra värdar på mer katalanska specialiteter t.ex. Butifarra, katalansk korv, och Crema Catalan en slags pudding med sockertäcke. Allt tillagat av David Pou , medlem i schackklubben och kock till yrket.

Vi tackar Club d'Escacs Salt för några oförglömliga dagar. Dom har lovat att återgälda besöket nästa år och det ser vi verkligen fram emot. Dom har satt ribban högt !

 

 

   

Mottagningskommitén på flygplatsen                             Vi överlämnade ett egeninköpt kommunstandar
                                                                                  från Västerås till Gironakommunen.

 

 

 

 

Pascual hotar motståndarklubbens ordförande, men      David in action.
det hjälpte inte. De vann matchen ändå !

 

Jag återkommer senare med fler bilder.

 

091019 Elitserien

Helgens sammandraget som inledde årets elitserie gav två klara förluster och en oavgjord match.
Team Viking-VSK 7-1,  VSK-Limhamns SK 1½-6½, Eksjö/Aneby-VSK 4-4.
Resultat finns här.


 

091013 Lottning U-Schacks distriktsserie

Lottningen för U-Schacks distriktsserie är klar. I den spelar våra allsvenska lag 4 t.o.m. 7.
Spelschemat finns här.

 

091011 Fjärde Skol-SM titeln för Rasmus Janse


Västerås Schackklubb skördade stora framgångar i Skol-SM som avgjordes i Mölnlycke utanför Göteborg i helgen. Rasmus Janse hade knallhårt motstånd i den äldsta klassen men han gick obesegrad genom turneringen och kunde vinna avstannande med en remi i slutronden. Det var Rasmus fjärde Skol-SM titel!

 

Det var nära att vi fick en segrare till. Emil Carmegren var obesegrad även han, remiserade mot både ettan och tvåan i sin klass och hamnade på samma poäng som dessa men hade aningen sämre kvalitetspoäng. Bronsmedaljen var dock ett kvitto på de stora framsteg som Emil har gjort under året.

 

I D-klassen spurtade Daniel Vatn in på en finfin fjärdeplats och hade många meriterade spelare efter sig i prislistan.

 

Filip Sjödin luggade segraren i F-klassen på en halva och krigade till sig en stark åttonde plats. Filip är en av klubbens mest aktiva spelare och tränar tre-fyra gånger per vecka och det har gett resultat!

 

Kamras Awat dominerar lågstadieklassen i Västmanland och var med och krigade uppe i toppen i sitt debut-SM. Den här gången räckte det inte riktigt ända fram, men en tiondeplats med bud på mer var starkt.

 

En tiondeplats blev det även för Vincent Jablonski i den yngsta klassen. Vincent var med bland de tio bästa redan förra året och borde kunna vara med och slåss om medaljerna nästa år när han är äldst i klassen.

 

A (1989–1992): 1. Rasmus Janse, Mälardalens Högskola 7 av 8; 17. Max Morin, Rudbeckianska gymnasiet 4½; 19. Åke Nurmi, Edströmska gymnasiet 4½; 25. Adam Lundvall, Kunskapsgymnasiet 4; 30. Martin Orell, ABB Industrigymnasium 3½; 37. Filip Károlyi, Edströmska gymnasiet 3.

B (1193–1994): 51. Andrej Gavrilovs, Västerledsskolan (Enköping) 2½; 57. Rasmus Book, Önstaskolan 2 av 8.

C (1995): 23. Rickard Fernström, Önstaskolan 3½ av 8; 27. Sebastian Engstrand, Önstaskolan 3; 34. Markus Jalakas, Skogslundsskolan (Surahammar) 1.

D (1996): 4. Daniel Vatn, Viksängsskolan 6 av 8; 17. Karvan Awat, Skiljeboskolan 5.

E (1997): 3. Emil Carmegren, Ekbergaskolan 6½ av 8; 44. John Svensson, Branthovdaskolan 3.

F (1998): 8. Filip Sjödin, Hökåsenskolan 7½ av 11; 45. Adam Lejonklou, Hökåsenskolan 5; 58. Björn Birath, Trollbackskolan 4.

G (1999): 12. Niklas Vatn, Hökåsenskolan 7 av 11;

H (2000): 10. Kamras Awat, Bjurhovdaskolan 7 av 11.

I (2001): 10. Vincent Jablonski, Herrgärdsskolan 7 av 11; 24. Rasmus Bromé, Hökåsenskolan 6; 43. Hugo Lundberg, Ormkärrskolan 4½; 52. Martin Vatn, Hökåsenskolan 4 poäng.

 

Hela resultatlistan finns på Skol-SM:s hemsida.
 

 Foto: Rasmus Myklebust

 

Ett antal bilder tagna av Christer Carmegren finns här.

 

091011 Protokoll

Protokollet från styrelsemötet 16/9 finns nu  här.

 

091008 KM

Kvällens resultat finns under resultatflikarna till höger.

091008  Skol-SM

I morgon startar Skol-SM i Mölnlycke. Hela 24 ungdomar och ett antal ledare från Västerås Schackklubb deltar. Fantastiskt fint deltagande med tanke på att det är en bit att resa. En eloge till Mats och André som är dom som i huvudsak organiserat resan. Vi har deltagare med från klass A födda 189-1992 t.o.m. klass I födda 2001 och senare. Yngst av våra deltagare är Martin Vatn född 2003.
Spelet börjar kl. 18 i morgon och prisutdelningen är 14 på söndag. Resultaten kan fortlöpande följas på Skol-SM:s hemsida.
Lycka till alla deltagare !

091003  Virsbodraget

Det blev seger för Västerås Schackklubb i samtliga tre klasser när säsongens första GP-tävling , Virsbodraget, avgjordes idag i Virsbo.
I lågstadieklassen vann Kamras Awat på maximala 7 poäng på 7 ronder ! I mellanstadieklassen vann Filip Sjödin också med 7 poäng(!) och i Gymnasiet/Högstadiet vann Emil Carmegren på 6 poäng. Mer än hälften av deltagarna var f.ö. från Västerås Schackklubb, man skulle gärna vilja se fler deltagare från andra klubbar.

Resultat:  Lågstadiet   Mellanstadiet    Gymnasiet/Högstadiet

Christer Carmegrens bilder från Virsbodraget finns här.

 

091001  KM

Några bilder från kvällens KM. Aktuell ställning nås via länkar till höger.

 

  

 

  

 

 

090930  Föredrag med Ralf i kväll

Glöm inte bort föredraget med Ralf åkesson i kväll, onsdag. Vi börjar kl. 18.00 och håller på till ca 21.30. Välkomna!

 

090930  Fint främmande ...

Ulf och AndreiDet var fullt hus när vi hade bjudit in en hemlig gäst till tisdagens juniorträning. Gästen visade sig vara ingen mindre än Ulf Andersson, som gick igenom ett par av sina egna partier och dessutom ett av Emil Carmegrens från Västerås Open. Ulf var imponerad av Emils spel, även om denne till slut lät sin rutinerade motståndare slinka undan till remi. På bilden till vänster ser vi Ulf i samspråk med Andrei Gavrilovs (foto: Christer Carmegren).

 

Ulf var på strålande humör och bjöd förutom analyser på en och annan anekdot från sin långa karriär. Bland annat avslöjade han att Karpov är en hejare på flipperspel! Bli inte förvånade om Uffe dyker upp igen framöver.

 

Ulf in action.                                               Snart smäller det på Karpovs d5-ruta!         Emil Carmegren fick beröm för sitt spel.

(Foto: André Nilsson)

 

090926  Västerås Open - Ralf Åkesson höll undan och vann! 

Med en remi mot f.d. klubbkompisen Johan Furhoff Södra SASS säkrade Ralf Åkesson, Västerås Schackklubb, segern i årets Västerås Open. Furhoff kom tvåa och Anders Livner, Farsta SK, trea.

 

Slutställning: Ralf Åkesson 6½ poäng, Johan Furhoff, Anders Livner och Patrick Drugge 6 poäng. Anders Eriksson, Johan Norberg och Richard Sandberg, samtliga Västerås Schackklubb, hade 5½ liksom Josef Ask Västerviks ASK. Våra egna spelare besatte således hälften av de åtta första placeringarna!


Bland våra juniorer förtjänar Emil Carmegren ett särskilt omnämnande. Emil, som har 1471 i rating, tog 4 poäng mot motståndare med 1880 i snittrating, och fick för det ett odelat ratingpris. Även VSK-junioren Karvan Awat tog ett odelat ratingpris.

 

Valdemar Sten gjorde tävlingsdebut, precis som sin far, och det slutade med att de delade segern i lägsta ratinggruppen!

 

En enkät efter tävlingen visade att de allra flesta tänker återvända till tävlingen nästa år. Vik i så fall sista veckoslutet i september 2010 för Västerås Open.
Den fullständiga resultatlistan från Västerås Open 2009 finns här.

 

  

Segraren Ralf Åkesson                                               Tvåan Johan Furhoff                Trean Anders Livner

 

 

Ett stort antal bilder från tävlingen och prisutdelningen finns i fotogalleri.

 

Hjärtligt tack till alla deltagare och välkomna åter 2010!

 

090926  Västerås Open - Åkesson i ensam ledning

Inför morgondagens sista rond i Västerås Open är Ralf Åkesson i ensam ledning med full poäng efter 6 ronder. Ralf vann i dag först mot Johan Norberg och sedan mot Patrick Drugge. Ensam tvåa är Johan Furhoff SödraSASS med 5½ poäng.
Hemmaspelarna Anders Eriksson och Johan Norberg tillhör dem som har 6 poäng. Resultatlista finns här.
I morgon kl. 9.00 spelas den sista ronden.

 

090926  Ulf Andersson startade i Västerås Open

Schacklegenden Ulf Andersson, som inte var förhandsanmäld, dök upp vid Västerås Open som inleddes i går. Startfältet blev slutligen 132 deltagare vilket är mycket bra första året tävlingen går. Fem spelare är utan poängtapp efter de fyra snabbschackronderna, nämligen Anders Eriksson, Ralf Åkesson och Johan Norberg från Västerås Schackklubb samt Patrick Drugge, Örebro SS, och Anders Livner, Farsta SK.
Ulf Andersson var på ett sprudlande spelhumör men fick efter tre inledande vinster släppa ifrån sig en halva till hemmapelaren Richard Sandberg. Pontus Carlsson kom undan med ett blått remiöga mot Tony Apéria i rond 2. Emil Carmegren, Västerås SK, rating 1471 har tagit 3 av 4 trots klart högre rating hos motståndarna i alla fyra partierna.  Hela resultatlistan finns här.  
VLT gjorde under fredagen en intervju med Ulf Andersson och den intervjun kan ses på webb-TV. Dessutom intervjuades André Nilsson inför tävlingen och den intervjun kan läsas i tidningens webbupplaga.
I dag kl. 10 inleds långpartierna och det blir dubbelrond. Resultatsidan kommer att uppdateras efter varje rond.

 

  

 

 

 

Foto: Christer Carmegren           Fler bilder finns här.

 

090924  Rekorddeltagande i KM

Årets KM började i dag. Hela 38 deltagare är anmälda vilket är nytt rekord. Jättekul! Resultat finns här eller via länk till höger.

 

090917  Frågesportschack

15 kämpar ställde upp i dagens frågesportschack och dessutom skötte Mats Sjödin om lottning och att ställa frågor med den äran. Som vanligt hade Jan Eriksson komponerat frågorna. Exempel på frågor: "Vilken fotbollsspelare har rekordet i antal gjorda A-landskamper för Sverige ?" eller "Vad hette ballongen som Andree försökte nå nordpolen med?"

 

Totalsegrare med idel vinster på sex ronder blev Peter Kruuse. I frågemomentet segrade Urban Lundbäck och bäste junior blev Emil Carmegren.

Poänglistan: 6p Peter Kruuse  4p Emil Carmegren, Urban Lundbäck  3½p Lars Svahn, Adam Lundvall, Max Morin, Ivan Lundberg
3p  Christian Sandberg, Valdemar Sten, Filip Sjödin, Mats Lindskog  2p  Marko Kraguljac, Bertil Gustafsson, Leif Persson, Christer Carmegren.

 

   

 

090914 Anmäl er till Västerås Open! 

Sista anmälningsdag för Västerås Open är nu på fredag 18/9. Västerås Open, som vi själva arrangerar ersätter, Hallstahammar Open.
Stormästaren och landslagsspelaren m.m. Pontus Carlsson har anmält sig liksom vår egen stormästare Ralf Åkesson. Ett 70-tal spelare är hittills anmälda.    Inbjudan här.

 

090910  Anders Eriksson övertygade i simultan

Anders Eriksson spelade övertygande i dagens simultan där han mötte hela 20 motståndare, där mångaa hann spela flera partier mot Anders. Emil Carmegren 12 år, Adam Libal och Peter Kruuse vann alla ett av sina partier och remi fick Max Morin och Mats Sjödin, men i övrigt vann Anders alla partier.

 

   

Foto: Christer Carmegren

 

090910  Ny rankinglista

Den nya rankinglistan från 1/9 har funnits en tid på hemsidan och nås via länk till höger. Noterbart är våra juniorers framfart vid sommarens tävlingar. T.ex. gick Rickard Fernström upp 140 poäng enbart under SM. Största klivet under perioden tog Daniel Vatn som gick upp 192 poäng!

 

090906  Simultan torsdag 10 september

Det blir enligt traditionen regerande klubbmästaren, dvs. Anders Eriksson, som ger simultanen nu på torsdag den 10 september. Anders vann som bekant klass Mästare Elit vid årets SM och spelar därmed i SM-gruppen nästa år. Välkomna att mäta er schackstyrka med Anders!

 

090905  Ungdoms-EM

Rasmus Janse ligger på 36:e plats av 101 startande i klass U18 av Ungdoms-EM efter fem spelade ronder. Rasmus har 3 poäng och är därmed 1½ poäng efter täten. På de senaste tre ronderna har Rasmus tagit 2½ poäng. I går spelade han remi mot en spansk IM med 2410 i rating. Rasmus har just nu i tävlingen en prestationsranking på 2252.

Resultat och livesändningar finns på arrangörens hemsida. Alla svenskars resultat finns här.

 

090904  VSK trea i klubb-SM

Resultatboken från årets SM-tävlingar i Kungsör är på väg ut, och det visar sig att Västerås Schackklubb kom på medaljplats i klubb-SM. Vi blev trea efter stockholmsklubbarna Rockaden och Kristallen!

 

090904  Ralfs föredrag m.m.

Schemat för höstens föredrag av Ralf Åkesson är klart. Ralfs föredrag blir onsdagarna: 30/9, 21/10, 18/11 och 9/12. Föredragen finns även inprickade i vår kalender som nås via länk till höger. En del datum i kalendern t.ex. för U-Schacktävlingarna är fortfarande preliminära.


Apropå Ralf så berättar han från turneringen i Brezova Slovakien där han nyligen deltog, att huvuddomaren avled i en hjärtattack mellan tredje och fjärde ronden, dock inte under speltid. Inte bara dramatik vid brädet!

 

090904  Fler bilder från invigningsturneringen

Rasmus Myklebust har skickat fler bilder från gårdagens invigningsturnering.

 

         

Toppmötet André-Karl som vanns av Karl                              Mats myser

 

Ytterligare bilder finns här.

 

090903  Karl vann invigningsturneringen

Det har fixats och donats i sommar, och i kväll var det officiell invigning av vår uppfräschade schacklokal. En handikappturnering stod på programmet och hela 31 spelare mötte upp. Strålande! Stämningen var på topp och kampviljan likaså. I sista rondens finalparti kollrade Karl Magnusson bort vår ordförande och blev därmed ensam om full pott. De tre första fick varsin biocheck och dessutom lottades två biljetter ut bland 3½-poängarna. Dessa biljetter tillföll Jon-Olov Vatn och Pascual Nunes. Lars Svahn vann fotbollspaketet som lottades ut bland samtliga deltagare.

Tävlingen sköttes med den äran av trojkan André (inblandad i det mesta), Rasmus M (lottning) och Mats S (fika mm).


Resultat: 1. Karl Magnusson 5 (av 5); 2-3. André Nilsson och Johan Nordebrink 4; 4-9. Jon-Olov Vatn, Max Morin, Bo Bredenhof, Pascual Nunes, Richard Sandberg och Peter Kruuse 3½; 10-14. Lars Svahn, Bertil Norberg, Urban Lundbäck, Anders Lundbäck och Claes Brunn 3; 15-18. Roland Lundberg, Mats Sjödin, Arvid Broddefalk och Martin Orell 2½; 19-25. Emil Carmegren, Robert Granath, Adam Lundvall, Christian Sandberg, Adam Libal, Niklas Vatn och Filip Sjödin 2; 26-27. Gert Åkerman och Leif Persson 1½; 28-31. Rickard Fernström, Valdemar Sten, Christer Carmegren och Bertil Gustavsson 1 poäng. (31 deltagare).

 

   

Trojkan har intagit nya soffgruppen. Martin-Arvid och Adam-Anders.  Segraren Karl (i keps).             Lars Svahn vann fotbollspaket.

 

090901  Rasmus Janse spelar just nu Ungdoms-EM

Rasmus Janse fick övermäktigt motstånd i går i den första ronden av Ungdoms-EM som spelas 31/8-10/9 i Fermo Italien. Rasmus som spelar i klass U-18 ställdes mot en georgier med 2437 i rating och förlorade. I dag möter Rasmus en hemmaspelare med 1818 i ranking vilket låter klart mänskligare. Bland övriga deltagande svenskar kan nämnas att Nils Grandelius är högst rankad i klass U-16.
Resultat och livesändningar finns på arrangörens hemsida.

 

090831  Ratingpris till Emil i Stångåslaget

EmilVår lovande minior Emil Carmegren (bilden) var en av deltagarna när Stångåslaget avgjordes i Linköping i går. Trots att han hela tiden mötte dem som hade runt 500 poäng mer i rating tog han 4½ poäng på de 9 ronderna, vilket innebar att han kunde lägga vantarna på ett odelat ratingpris om 1000 kronor.

 

Vann gjorde stormästaren Evgenij Agrest på 7½/9 poäng och bäste västeråsare blev Love Janse på en delad 4-9 plats med 6½. Love vann i sista ronden mot Kim Nygren som tog 5½ poäng.

 

Fullständig resultatlista finner ni här.

 

090829 Brezova

Ralf Åkesson kom på 15:e plats av 115 startande i Brezova Open i Slovakien över nio ronder som avslutades i går. GM Milko Popchev Bulgarien vann på 7 poäng. Ralf tog 6 poäng. Resultatlista finns här.

 

090826  Köp Restaurangchansen

RestaurangchansenVill du stötta klubben? Brukar du äta ute ibland? Nu har du chansen att göra en bra affär och samtidigt se till så att klubben tjänar en slant! Klubben har 200 st så kallade Restaurangchansen-häften till salu.

 

Med dessa förmånshäften kan du handla 2 och betala för 1 på en rad restauranger i Västerås, till exempel 2 rum & kök, Al Forno, Ceders, Duo House, Hong Kong och Red Chili. Gillar du snabbmat finns Burger King, Max, McDonald's, Pasta Express, Pizza Hut, Saffet's, Subway och Tip Top representerade. Caféer, konditorier och kvarterskrogar ... Restaurangchansen ger dig en uppsjö av möjligheter att äta för 2 och betala för 1. Här har du en pdf-fil med samtliga erbjudanden.


Häftet kostar 200 kronor och de är snabbt intjänade om du så bara äter ute några få gånger om året. Klubben får 100 kronor direkt till klubbkassan. Häftet gäller till nästa sommar, så du har gott om tid att utnyttja erbjudandena. Är du intresserad av att köpa ett häfte själv eller känner du någon som vill köpa ett? Hör av dig snarast till Mats Sjödin på 070-776 04 63 eller mejla kansli@vasterasschack.se. Häftena finns att hämta fr.o.m nu på fredag den 28 augusti.

 

090821  Allsvensk lottning

Allsvenska lottningen är klar. Vårt andralag fick kanske ingen bra lottning i div. I:Östra med tanke på resor, men eftersom alla lag är inom hyggligt avstånd blev det inte så farligt. Dessutom lutar det åt att bortamatchen mot Burgsvik (Gotland) kommer att spelas hemma. För Burgsvik spelar numera svenske mästaren, Emanuel Berg.

 

Vårt tredjelag i div. III:4 får som vanligt en riktig långresa på mer än 20 mil, nu till Forshaga.

 

090817  Fel på höststarttiderna

Måndags- och tisdagsträningarna startar givetvis 24:e respektive 25:e AUGUSTI och ingenting annat.

 

090816 Protokoll

Protokollet från onsdagens styrelsemöte finns här.

 

090813  Brev från ordföranden om höstupptakten

Vår ordförande André har skrivit ett upptaktsbrev där man bl.a. kan läsa om renoveringen av lokalen med invigningsturnering torsdag 3/9. Hela torsdagsprogrammet finns här.

 

UPPTAKTSBREVET 

 

090813 Västerås Open 25-27/9 

Vid gårdagens styrelsemöte togs beslutet att Västerås Schacklubb arrangerar Västerås Open 25-27/9 som ersättning för inställda Hallstahammar Open. Västerås Open kommer att spelas i 7 ronder med 4 ronder snabbschack och tre långpartier. Tävlingslokal blir Arosgården i centrala Västerås. Inbjudan nås via länken till höger.
Medlemmar i Västerås Schackklubb har 100 kr rabatt på den anmälningsavgift som anges i inbjudan.

 

090813 Ny klubblogga

Vid gårdagens styrelsemöte fastställdes hur vår nya klubblogga ska se ut. I förgrunden syns ett vitt torn på ett schackbräde och i bakgrunden skymtar Västerås stads välbekanta skyline. Illustratören som har tagit fram loggan heter Charlotta Carlqvist.

 

090809 Åke tvåa i Rockaden Open

Rockaden Open, en breddtävling för spelare under 1500 i rating, avgjordes i Stockholm i helgen och Västerås SK hade en spelsugen tiomannatrupp på plats, näst flest deltagare bara tre färre än hemmaklubben SK Rockaden. Bäst av alla lyckades Åke Nurmi som tog mäktiga 7 poäng av 8 möjliga men trots det fick nöja sig med andraplatsen efter hemmaspelaren August Ek som tog en halva mer.
Sju av våra nio deltagande juniorer gick över sin rating, ett bevis för att våra juniorer är under stark utveckling. Allra mest över sin rating gick Adam Lundvall med +51, precis som Åke.

Resultat: 1. August Ek, SK Rockaden Sthlm 7½ (av 8); 2. Åke Nurmi, Västerås SK 7 […] 10. Rickard Fernström 5½; 11-12. Emil Carmegren 5½; 24. Daniel Vatn 4½; 31. Adam Lundvall 4; 35. Niklas Vatn 4; 36. Christian Sandberg 4; 39-40. Filip Sjödin 3½; 51. Markus Jalakas 3; 57. Sebastian Engstrand 2 poäng. Fullständig resultatlista på SK Rockadens hemsida.

 

 

Åke Nurmi vid SM 2009.          Hela VSK-truppen
Foto: Stefan Hildingstam         Foto: Christer Carmegren                                             Här finns ytterligare bilder tagna av Christer

 

090802 Rödeby Open

I  Rödeby Open som avgjordes i helgen vann GM Stellan Brynell klart, med 6½/7. Bo Bredenhof Västerås SK rankad 71:a kom på 67:e plats i tävlingen med 2½ poäng.

 

090802 Czech Open-Pardubice 

A-gruppen i Czech-Open vanns av GM Anton Korobov från Ukraina med 8 poäng på 9 ronder. Bäste svensk blev Nils Grandelius på 6½ poäng och 13:e plats. Ralf Åkesson slutade på 77:e plats med 5½ poäng. Ralf kom tydligen bäst överens med de vita pjäserna i Pardubice. Han hade hela 87,5 % som vit och 40 % som svart.

 

090728 Gent Open

Mellan den 18 och 22 juli deltog GM Ralf Åkesson, Västerås SK, i Belgiens största turnering - Gent Open - som spelades för 32 gången. Det kom 281 deltagare och prispallen fick följande utseende (9 ronder).
1. GM A. Kovchan, UKR (2627), 8.0 poäng.
2. GM Ralf Åkesson (2493), 7½ poäng.
3. GM V. Baklan, UKR (2618), 7.0 poäng
(inskickat av Anders Eriksson)

Just nu deltar Ralf tillsammans med 20-talet andra svenskar i Czech Open , Pardubice Tjeckien. Totalt är det c:a 1500 deltagare i schackaktiviteter under spelfestivalen i Pardubice.
Ralf har startat lite försiktigt med 2½ poäng efter 4 ronder och därmed 93:e plats.

akesson-swe2

 

090723 Rockaden Open

7-9/8 spelas Rockaden Open i Hägerstensåsen utanför Stockholm. Tävlingen är öppen för alla under 1500 i rating. Mer information finns här. Västerås Schackklubb bjuder på startavgiften och resa för juniorer. Ett antal juniorer från VSK är redan anmälda och kommer att bo i grupplogi. Även seniorer med < 1500 i rating är naturligtvis välkomna att delta. Hör av dig före 1/8 till André Nilsson om du är intresserad av att delta.

 

090712 Blixt-SM

Efter två intensiva SM-veckor i Kungsör avrundades tävlingarna i dag med SM i blixt. Bronsmedaljör i A-finalen blev Kim Nygren, Västerås SK, som dock stod listad för Örebro SS i resultatlistan. Erik Norberg kom 6:a och Johan Nordebrink 8:a i B-finalen, medan Mats Sjödin och Emil Carmegren tog varsin andraplats i D- respektive E-finalen. Svensk blixtmästare blev Daniel Semcesen, Lunds ASK.  Här är några bilder som tagits av Christer Carmegren.

 

090712 Anders Eriksson vann Mästare Elit

Det blev till sist en delad 5-7 plats för vårt stormästaress Ralf Åkesson, när SM i Kungsör gick i mål i lördags. Vann gjorde Emanuel Berg, Sollentuna SK, som därmed tog sitt efterlängtade första SM-tecken efter fem tidigare andraplatser.

 

Nästa års SM-tävlingar går i Lund och vi kommer att ha åtminstone en västeråsare bland de tio spelare som gör upp om SM-titeln. Anders Eriksson fortsatte nämligen sitt fina spel även under den andra veckan och kunde obesegrad ta hem segern i Mästare Elit - gruppen under SM-gruppen. Anders tog 10 poäng av 13 medan vår andre deltagare, Love Janse, tog respektabla 5½ poäng och en 9:e plats.

 

Anders Eriksson vann Mästare Elit och kvalificerade sig till nästa års SM-grupp. (Foto: Stefan Hildingstam)

 

Max Morin halkade lite turligt in i Mästarklassen andra veckan, sedan han vunnit lottdragningen om segern i Juniorkvalet. Med sina 1574 i rating är han sannolikt den lägst rankade mästarklasspelaren genom tiderna, men Max kämpade föredömligt och skrapade ihop 1 poäng på de 7 ronderna och hade bud på mer.

 

En annan lovande junior är Martin Orell som kvalificerade sig till klass I genom sin tredjeplats i juniorkvalet och precis som Max fick han en hård genomkörare. Martin fick en tuff start med sex raka nollor men växte undan för undan in i klass I-kostymen och avslutade snyggt med en vinst.

 

Stefan Hildingstam fick dispens till klass II den andra veckan och tackade för förtroendet med att hänga kvar. Med sig i bagaget hem fick han bland annat Skol-SM-vinnaren Nikita Smirnovs skalp.

 

Daniel Vatn var näst lägst rankad i sin klass III-grupp men spelade respektlöst och krigade till sig en femteplats.

 

I klass IV, slutligen, tog våra juniorer Adam Lundvall och Rickard Fernström hem varsin grupp. Rickard var helt kompromisslös och radade upp sju raka segrar! Dessutom kom Christian Sandberg femma och Markus Jalakas trea i respektive grupp.

 

No mercy! Rickard Fernström krossade allt motstånd i klass IV den andra veckan och vann med sju raka! (Foto: Stefan Hildingstam)

 

090712 Filip Sjödin schackfyranmästare

En snabbschackstävling kallad SM-fyran, för juniorer upp till fjärde klass, avgjordes under veckan. Västerås Schackklubb hade två representanter - Filip Sjödin och Niklas Vatn - och det var också tillräckligt för att lägga beslag på de två översta platserna på prispallen. Filip vann det inbördes mötet med Niklas i första ronden och tappade sedan bara en halva, medan Niklas vann alla sina kvarvarande partier. Därmed kom Filip etta och Niklas tvåa i SM-fyran.

 

090706 Mats Sjödin 

Mats Sjödin började sin anställning hos Västerås Schackklubb 1/7, och han flyttade samtidigt från Borlänge till Västerås. Vi hälsar Mats mycket välkommen till klubben och Västerås. Vi vet att han kommer att bli en riktig vitamininjektion!
Mats kommer senast från en anställning hos Dalaschack där han jobbat mycket med ungdomsschacket i Dalarna, men även delvis för U-Schack Västmanland de senaste åren.
Mats började redan vid 16 års ålder som ungdomsledare i Sandviken. 1997-99 var han anställd av Sandvikens Schackklubb och fr.o.m. 2001 tills nu av Dalarnas Schackförbund. Mats har alltså en gedigen erfarenhet av schackligt ungdomsarbete, och han har även varit ordförande i SSF:s skolkommité fr.o.m. 2007 tills i år. Både vid Skol-SM i Borlänge 2005 och Surahammar 2008 var han en av de huvudansvariga för organisationen.
I Västerås Schackklubb kommer Mats bl.a. att vara ansvarig för måndags- och onsdagsträningarna, samt ett antal grupper på skolor. Han kommer även att vara utlånad på deltid till U-Schack, huvudsakligen för schackfyranverksamhet. Mats blir även ansvarig för klubblokalen inklusive en del kanslisysslor.
Vi räknar med att kunna expandera klubbens ungdomsverksamhet rejält med hjälp av Mats.
Mats är dessutom en duktig schackspelare med drygt 1900 i rating, och han kommer att representera Västerås Schackklubb fr.o.m. i höst. Han har tidigare spelat för Bjursås, Borlänge och Sandviken.

 

 

090705 Mer om SM i Kungsör

I går avgjordes Chock-SM och överlägsna vinnare blev vår ordförande André Nilsson tillsammans med stockholmaren Mårten Aronsson. Det var Andrés sjätte SM-titel i chock på lika många försök! Hårdaste konkurrenterna var SM-gruppspelarna Nils Grandelius och Erik Blomqvist som besegrades med 4-1. I övrigt vann André och Mårten rubb och stubb!

I och med att Max Morin vann juniorkvalet kommer han att spela i Mästarklassen under andra SM-veckan. Tufft men lärorikt för Max. Åke Nurmi och Martin Orell blev klass I-spelare efter sina insatser i juniorkvalet. Åke spelar inte andra veckan men däremot Martin som alltså får prova på hårt motstånd.

 

Så där ska det se ut! André Nilsson har precis fått in det avgörande draget i sista ronden av Chock-SM. Hans partner Mårten Aronsson tittar nöjt på. (Foto: Stefan Hildingstam)

 

090703 SM i Kungsör efter vecka 1 

Max Morin vann juniorkvalet efter särskiljning via lottdragning före Dimitrij Lyubartsev, Sollentuna. Båda är kvalificerade till Junior-SM i Lund nästa år.

I Kadett-SM kom Rickard Fernström på plats 28 av 39 spelare.
I Minior-SM kom Emil Carmegren på 12:e plats, Daniel Vatn på 14:e plats, Niklas Vatn (10 år gammal!) på 19:e plats, Karvan Awat på 25:e plats och Filip Sjödin på 35:e plats bland totalt 62 startande. Strålande resultat av samtliga.
I Veteran Allmän blev Leif Persson 13:e och Marko Kraguljac 15:e bland 23 startande. Leif var för övrigt tvungen att lämna w/o en rond pga nära väns begravning.
I klass 3 grupp 4 kom Stefan Hildingstam på andra plats och i klass 4 slutade Christer Carmegren på 8:e plats i sin grupp.
Christian Sandberg har felaktigt blivit inlottad i första veckan. Han kommer att spela andra veckan i stället.

Här finns ytterligare bilder från SM.  Dessutom har Christer Carmegren tagit ett antal bilder från SM som finns här.

 

090702 Rapport från SM i Kungsör

Ralf Åkesson förlorade i dag mot Tiger Hillarp Persson i ett långt och länge jämnt parti. Ralf har 2½ poäng efter 5 ronder, 2 poäng efter ensamt ledande Emanuel Berg. Åtta ronder återstår i SM-gruppen, så mycket kan hända. I Mästare Elit vann Anders Eriksson i dag mot klubbkompisen Love Janse och är därmed i delad ledning. Anders har spelat mycket säkert och är obesegrad efter 5 ronder (3 vinster och två remier).
I Juniorkvalet ligger Max Morin i delad ledning med 5 poäng efter 6 ronder. I morgon spelas sista ronden, och mycket talar för att Max kvalar in till Junior-SM nästa år eftersom de två första i kvalet går vidare. I Kadett-SM har Rickard Fernström 3 poäng efter 8 ronder.
I Minior-SM ligger Daniel Vatn bäst till av VSK:arna. Med 5 poäng efter 8 ronder ligger Daniel strax efter toppskiktet. Broder Niklas har 4½ poäng - mycket starkt med tanke på att Niklas bara är 10 år gammal och har 3 år kvar i miniorklassen. Även Emil Carmegren har 4½ poäng trots förlust i dag. Filip Sjödin har också 4½ poäng och Karvan Awat 4 poäng. Samtliga fem VSK:are i miniorklassen ligger därmed på övre halvan inför sista ronden, vilket bådar gott för tillväxten i klubben.
Övriga resultat och livesändningar finns på SM:s hemsida.

 

  

 

090627 SM i Kungsör

Årets SM har startat. Från vår klubb deltar c:a 20 spelare, de flesta juniorer. Det är bara storklubbarna SK Rockaden Sthlm och SS Manhem Gbg, som har klart fler deltagare. En anledning till det goda deltagandet från klubben är förstås att SM:et går "nästgårds". Vi har deltagare bl.a. i SM-gruppen (Ralf Åkesson) i Mästare Elit (Anders Eriksson) i Juniorkval, Kadett- och Minior-SM. Resultat och livesändningar finns på SM:s hemsida.

 

090616 Stormästarturnering i Budapest

Ralf Åkesson kom på 5:e plats av 10 startande i stormästarturneringen First Saturday Open  över nio ronder som avslutades igår. IM Kristian Szabo Ungern vann på 6½ poäng. Ralf tog precis 50% dvs 4½ poäng. Resultatlista här.

 

090613 Ungdoms-EM

Rasmus Janse Västerås SK är uttagen till Ungdoms-EM i Italien 31/8-9/9.

De uttagna är:
U18  Rasmus Janse, Västerås SK
       Inna Agrest, Sollentuna SK
U16  Nils Grandelius, Lunds ASK
        Angelina Fransson, Glasrikets SK / Växjö SK
U14  Linus Johansson, Limhamns SK
       Jessica Bengtsson, SS Manhem
U12 Tom Rydström, Växjö SK

 

090603 Säsongsavslut

I går var det säsongavslutning för tisdagsgruppen och i förrgår för måndagsgruppen. Den stora händelsen som återstår av säsongen är SM i Kungsör 27/6-12/7. Tolv ungdomar och ett par seniorer från klubben är för närvarande anmälda. Anmälningstiden går ut i helgen.

Höstens måndags- och tisdagsträningar startar igen 24/8 resp. 25/8.

 

 

Tisdagsgruppen avslutning                                             En nöjd ledare - André - efter mycket gott arbete.
(Foto: Christer Carmegren
)

 

090524 Stockholm Elo Challenge 2009

Daniel Semcesen, Lunds ASK, vann Stockholm Elo Challenge med 7½ poäng på 9 ronder före Ralf Åkesson Västerås Schackklubb på 7 poäng. 51 spelare deltog i tävlingen. Resultatlista finns här.

 

090517 Rankinglista per 1/5

Den preliminärna rankinglista per 1/5 för VSK nås via länken till höger. Hör av er om ni ser några felaktigheter.

 

090517 Länslagsmatch

Västmanlands och Dalarnas ungdomslänslag möttes i dag i Virsbo i den traditionella länslagsmatchen. Dalarna vann för andra gången i rad och med klar marginal, 13½-6½. Man spelade två partier mot samma motståndare och över 10 bord. Resultatlistan finns här.

 

090517 Schackfyran riksfinal 

Hela 1538 fjärdeklassare spelade riksfinalen i Globenannexet i Stockholm i går. Engelska skolan Norr 4A vann ganska klart bland de 69 deltagande klasserna från Luleå i norr till Lund i söder. Enda Västeråsklassen, Hamreskolan 4 blå, gjorde en förnämlig prestation och kom på delad 6:e plats. Grattis! Hela resultatlistan finns här.

 

090511 Månadstävlingen maj

Maj månads månadstävling spelades i ett lite annorlunda format eftersom fältet delades in i två grupper. B-gruppen vanns av Sebastian Engstrand efter en rafflande final mot Adam Lejonklou. Daniel Vatn tog hem A-gruppen, men det satt hårt åt: Rickard Fernström fick samma poäng men förlorade det inbördes mötet.

 

Resultat A-gruppen: 1-2. Daniel V och Rickard 4 av 5; 3-4. Rasmus Bo och Filip S 3;  5. Emil G 1; 6. Filip K 0 poäng.

Resultat B-gruppen: 1. Sebastian; 2. Adam Le; 3. Alexander; 4. Daniel M; 5. Vincent; 6. Filip H. 7. Rasmus Br.

 

090510 Kadettallsvenskan

Västerås SK slutade på 11:e plats i Stockholmsgruppens kval till kadettallsvenskan. Eftersom man var rankade nummer 12 och dessutom saknade spelare på sista bordet var det en bra insats. Rockaden I vann överlägset i Stockholm - tappade bara två partipoäng på 42 partier - och i Limhamn vann Limhamn I. Resultatlistor från Stockholmskvalet finns här.

 

 
Bilder: Christer Carmegren

 

090508 Preliminär lottning till Allsvenskan 2009/10

SSF har kommit ut med den preliminära allsvenska lottningen för nästa säsong som finns här.
Andralaget som gick upp till div. I Ö får många f.d. elitserielag att kämpa med. Ur resesynpunkt ser det ganska bra ut. Tredjelaget i div. III:4 kan få en långresa till Forshaga men i övrigt är motståndarna inom ganska bekvämt avstånd.
VSK har lagt en motion till U-Schacks kongress om att ha en ren distriktsserie i Västmanland i stället för Mälardalsserien och om den går igenom så blir det korta resor för alla våra lag i den serien.

 

090508 Frågesportschack

I går var det säsongavslutning för torsdagarna. På programmet stod frågesportschack där som vanligt stämningen var god. Trots konkurrens av hockey-VM kom 12 personer till tävlingen. Jan Eriksson hade ställt i ordning ett antal kluriga allmänbildningsfrågor. Man fick en grundbetänketid som berodde av spelstyrkan, ju högre rating desto kortare grundbetänketid, men dessutom kunde man få extra betänketid för varje rätt besvarad fråga. Hur klarar ni t.ex. den avdelning frågor som hade rubriken "Hästar" ?
A. Vad hette Odens 8-fotade springare? B. Vad hette Karl XII:s häst? C. Vilken svensk kallblodstravare satte nyligen rekord i antal segrar? D. Vad heter Oslos motsvarighet till Solvalla?
Resultatlista frågesportschack:
1) Max Morin 7½  2) Emil Carmegren 7  3) Leif Persson 7  4) Bertil Gustafsson 6  5) Adam Libal 5  6) Robert Granath 5  7) Lars Svahn 4½  8) Mats Lindskog 4½  9) Urban Lundbäck 3½  10) Christer Carmegen 2  11) Elov Peterson 2 12) Valdemar Sten 0

 

 

Till vänster totalsegraren Max Morin och till höger segraren i frågemomentet, allvetaren Leif Persson med 7 av 12 frågor rätt.

 

090501 Martin Orell vann Junior-KM

Den tredje och sista speldagen av Junior-KM avverkades i tisdags och Martin Orell fortsatte sitt staketbygge och tog hem juniortiteln efter sex raka vinster på lika många ronder.

 

090427 Föredrag av Ralf onsdag 29/4

Nu på onsdag är det analyskväll med Ralf Åkesson på klubblokalen. Det blir blandad kompott, bland annat från Ralfs turneringssegrar i Eskilstuna och Norrköping + ett och annat sommartips. Alla intresserade är välkomna!

 

090426 Tävling i Litauen 

Ralf Åkesson kom på 8:e plats av 10 startande i Algimantas Cesnauskas Memorial över nio ronder som spelades i veckan. Resultatlista på Chess-Results.

 

090426 Skollag-SM i Norrtälje

Hökåsenskolan kom på 11:e plats av 16 skolor i lågstadieklassen vid helgens Skollag-SM. I mellanstadiet blev Hökåsenskolans lag 12:a av 27 startande klasser och i högstadiet blev Önstaskolan 8:a bland 10 startande lag.
Samtliga tre nämnda skollag innehöll spelare från Västerås Schackklubb. I mellanstadiet kom Brandthovdaskolan, med spelare från Schack I Skolan, på 18:e plats. Svenska mästare blev Mälarhöjdens skola i låg- och högstadiet, Gustavslundsskolan i mellanstadiet och Metapontum i gymnasieklassen. Resultatlista finns på SSF:s hemsida.


090423 Veteraner-Ungdomar

För andra året i rad spelades lagmatchen mellan veteraner och ungdomar. Genomsnittliga åldersskillnaden var 45 år mot 57 år i fjol eftersom veteranerna var förstärkta med några yngre spelare. Förra året vann veteranerna knappt med 8-6.
I år fick vi ihop hela 13 bord - totalt 25 spelare - och även i år vann veteranerna efter hård kamp. Man spelade två 30-minuters partier mot samma motståndare och efter första omgången stod det 6½-6½, men andra halvlek gick klart till veteranerna med 9-4 dvs totalt 15½-10½. Ungdomarna får ta revansch nästa år.
Individuella resultat här. Fler bilder finns här.

 

 

Efter en jämn första omgång visade veteranerna att gammal än så länge är äldst genom att vinna med 9-4 och totalt 15½-10½.

 

090423 Öppna Junior-KM

Junior-KM, som spelas tre tisdagar i rad med 2 ronder/kväll, avverkade rond 3-4 i tisdags 21/4.
Martin Orell är ensam om full pott, 4 poäng. Han skuggas av ett koppel av spelare på 3 poäng så det blir spännande när de två avslutande ronderna i Junior-KM avgörs nästa tisdag 28/4.

 

090419 Länsfinal Schackfyran

Hamreskolan 4b vann länsfinalen i Schackfyran som spelades i dag i Arboga. Klassen går tillsammans med Harbo 4, Nytorpsskolan 4 och Ladubacksskolan 4H till riksfinalen i Globen 16/5 med c:a 1500 deltagare från hela Sverige.
Hökåsenskolan 4B kom på sjunde plats och var en bit ifrån att kvalificera sig. Resultatlista på U-schacks hemsida.

 

090416 Snabbschacks-KM

Efter en särdeles jämn kamp tog Erik Norberg hem vandringspriset för Snabbschacks-KM med sin tredje inteckning. Anders Norgren bjöd mycket hårt motstånd. Samma matchpoäng, samma kvalitetspoäng och lika antal svarta partier gjorde att man spelade ett särskiljningsparti med 5 min betänketid var och där Erik lottades till vit och vann. Trea blev Martin Orell och fyra Filip Sjödin. Filip blev därmed bäste kadett och fick ett bokpris för det.

Resultatlista finns här.

 

  

Till vänster segraren i Snabbschacks-KM, Erik Norberg. I mitten överraskningen Filip Sjödin, som blev bäste kadett. Till höger särspelet mellan Erik Norberg och Anders Norgren.

 

Ytterligare bilder här.

 

090413 Påskturneringen 

Ralf Åkesson vann Påskturneringen. Totalt 7 spelare hamnade på 6½ poäng men Ralf hade bästa särskiljningspoängen.  Rasmus Janse var bara ½ poäng efter på 6 poäng. Fullständig resultatlista på Schack-08:s hemsida.

 

090408 Öppna Junior-KM inleds på tisdag 

De kommande tre tisdagarna spelas klubbens Junior-KM. Det blir två ronder per gång och betänketiden är en halvtimme per spelare. Om du som senior vill ha lite extra spelträning är du också välkommen att deltaga, fast utom tävlan.

 

090408 Månadstävlingen april: tredje raka för Daniel Vatn

Påsklovet hade säkert med saken att göra när det dök upp färre deltagare än vanligt när månadstävlingen för april avgjordes. Daniel Vatn tog sin tredje raka seger och vann återigen på full pott, 4 poäng av 4 möjliga. Daniel fick en biocheck för förstaplatsen och dessutom lottades två stycken ut. Dessa tillföll Alexander Nordvall och Filip Hjelm.

Resultat: 1. Daniel V 4 av 4; 2. Filip S 3; 3-6. Alexander, Christian, Niklas och Diyar 2; 7. Filip H 1; 8. David A 0 poäng

 

090408 Påskturneringen 

Långfredag startar den traditionella Påskturneringen i Norrköping. Hittills är 143 spelare anmälda, bland dem VSK:arna Ralf Åkesson(näst högst rankad), Johan och Erik Norberg, Rasmus och Love Janse (anmäld som spelande för LASS) och Martin Orell. Mer information på Schack-08:s hemsida.

 

090405 Jubileumsturneringen Eskilstuna 

Ralf Åkesson VSK vann överlägset jubileumsturneringen i Eskilstuna och därmed 5000 kr. Ralf tappade bara ½ poäng på de 7 ronderna och var en poäng före också ensamme tvåan Johan Henriksson Stockholms SS.
Väldigt jämnt bland övriga VSK:are som belade platserna 28-32, alla med 2½ eller 2 poäng. Rondresultat och slutställning på Eskilstunas hemsida. Christer Carmegren har tagit bilderna.

 

 

 

090405 Jubileumsturneringen Eskilstuna 

Efter första dagens 5 ronder, varav de tre första var snabbschack, är Ralf Åkesson i ensam ledning med 4½ poäng. Övriga VSK:are har haft det lite tyngre. Max Morin, Christer och Emil Carmegren har 2 poäng. Martin Orell och Adam Lundvall har 1 poäng. Rondresultat och ställning på Eskilstunas hemsida.

 

090402 Snabbschacks-KM

Snabbschacks-KM inleddes i dag med 15 deltagare som spelade tre ronder. I delad ledning efter första dagen på 2½ poäng är Erik Norberg, Anders Norgren, Adam Libal, Max Morin och Anders Lundbäck. Torsdag 16/4 spelas de avslutande tre ronderna. Ställningen.

 

 

 

090331 Träningar i samband med påskhelgen 

Nästa vecka är det trots påsklov träning som vanligt med månadstävling på måndagen(6/4) och juniorträning på tisdagen(7/4), dock ingen aktivitet på skärtorsdag. Måndagen efter (annandag påsk) är det ingen träning. Däremot är det träning tisdag efter påsk (14/4) då Junior-KM inleds.

 

090330 Talangjakten 

I lördags (28/3) spelades Talangjakten. Det är en årligen återkommande tävling för unga schacktalanger. I år spelades turneringen i Kista utanför Stockholm. Lågstadieklassen vanns överlägset av Kunal Bhatnagar från Sollentuna på maximala 7 poäng. Han tog förresten även full pott i grupp H vid Skol-SM i Surahammar, så där kan man verkligen snacka om talang. Mellanstadieklassen vanns av Joar Ölund från SK Rockaden Sthlm på 6 poäng.
Flera spelare från Västerås Schackklubb deltog. I lågstadieklassen blev Niklas Vatn 22:a. I mellanstadieklassen blev Emil Grudic 15:e - endast en partipoäng efter segraren - Karvan Awat 18:e, Filip Sjödin 22:a, Daniel Vatn 38:a och Emil Carmegren 45:a. Resultatlistor: Lågstadiet  Mellanstadiet

 

090329 Tidskrift för Schack 

Tidskrift för Schack har blivit medlemstidning. Vid det här laget bör du ha fått hem det första numret, under förutsättning att du var registrerad som medlem i Sveriges Schackförbund under 2008 eller har tillkommit under de första månaderna 2009. Om du är 18 år eller yngre och registrerad medlem måste du kontakta SSF:s kansli kansliet@schack.se för att få tidningen. Om du är över 18 och vet att du är registrerad medlem i SSF men ändå inte fått tidningen så kan det bero på att klubben har felaktig hemaddress för dig. Kontakta klubben i så fall.


090329 Fyrmästaren 2009 

Filip Sjödin, Västerås Schackklubb, vann årets upplaga av tävlingen Fyrmästaren som spelas i Virsbo. Totalt var det 25 startande i tävlingen som är öppen för ungdomar upp till och med fjärde klass. Filip vann samtliga 7 partier. Resultatlista finns på U-Schacks hemsida.


090328 Schack-SM i Kungsör 

I senaste numret av medlemstidningen Tidskrift för Schack finns ett reportage om sommarens SM i Kungsör 27/6-12/7. Ta chansen att spela SM när det går så nära! Redan klart är att Ralf Åkesson, Västerås SK, ställer upp i SM-gruppen. Ralf är dessutom anmäld både till Jubileumsturneringen i Eskilstuna 5-6/4 och Påskturneringen i Norrköping 10-13/4.


090326 Simultan av Ralf 

Tjugo spelare hade mött upp för att utmana Ralf Åkesson i dagens simultan. I snitt spelades ungefär två partier/person. Två stycken lyckades få remier på spel, nämligen Max Morin och Sture Tykoson. Dessutom lyckades Markus Jalakas efter ihärdiga försök förhandla sig till en remi. Övriga partier vann Ralf!

 

 

090324 Bilder från Allsvenskan, Bollmora-VSK II

Stefan Hildingstam har skickat några bilder från andralagets sista match för säsongen mot Bollmora SK i söndags. Bilderna kan ses här .

 

090322 Föredrag och simultan av Ralf 

Onsdag 25/3 kl. 18.00 i klubblokalen pratar Ralf Åkesson om säsongens Elitserie. Efteråt blir det blixtturnering med Ralf & co. På torsdag 26/3 kl. 18.30 ger Ralf simultan. Alla är välkomna till bägge arrangemangen!


090322 Allsvenskan

Dags att summera allsvenskan. En mycket fin säsong av Västerås Schackklubb, speciellt av våra två bästa lag. Förstalaget tog fler poäng än någonsin i Elitserien och nosade på medaljplats. Andralaget vann i dag med 5-3 borta mot Bollmora och gick därmed igenom div. II grupp 2 utan att tappa en enda matchpoäng och med ett snitt på drygt 6 partipoäng per match! Det blev en överlägsen serieseger, 4 poäng före tvåan Kungstornet och trean Västerås Allmänna. Därmed blir det spel i div. I nästa säsong. Grattis!
Tredjelaget som var spellediga i dag slutade på 5:e plats i div. III grupp 2.
I Mälardalsserien blev våra lag IV, V och VI i tur och ordning 3:a, 4:a och 5:a. Ett bra resultat med tanke på att serien blivit starkare sen div. IV försvunnit.
Samtliga bordsresultat och Patricks referat finns nu under "Allsvenskan" till höger.

 

 

Bilder från mötet VSK VI-Nyköping II (seriesegrare) i Mälardalsserien grupp 2. (Foto: Christer Carmegren)

 

090320 Referat

Bordsresultat Elitserien är kompletterade med Andrés referat från slutspelet.

 

090315 Elitserien

Tredje raka segern i slutspelet med 6-2 mot Farsta räckte inte till medaljplats eftersom både Limhamn och Lund vann sina matcher. Det blev slutligen en 5:e plats för Västerås Schackklubb och det skiljde bara en enda matchpoäng till andraplatsen! En kanonsäsong av laget! 
Meste poängplockare för VSK i serien blev Anders Eriksson. Anders deltog i samtliga 11 ronder och spelade mycket stabilt. Han tog 7½ poäng mot motståndare som hade en genomsnittsrating på 2371. Det räckte till en IM-norm. Ralf Åkesson hade imponerande 70% på sina 10 partier mot motståndare med 2455 i snittrating.

 


Västerås tunga topptrio avslutade med tre segrar i vinstmatchen mot Farsta (6-2) i elitserieslutspelets sista rond. Från vänster: Johan Eriksson, Pontus Sjödahl och Ralf Åkesson. Längre bort skymtar Anders Eriksson samt Johan Norberg.

 

090314 Vårdraget och U-Schacks GP 

Västerås Schackklubb tog storslam både i dagens tävling Vårdraget och U-Schacks Grand Prix där Vårdraget var säsongens sista tävling. I Vårdaget vann Åke Nurmi Högstadiet+Gymnasiet, Emil Carmegren Mellanstadiet och Niklas Vatn Lågstadiet. Resultatlista för Vårdraget finns på U-Schacks hemsida.
I GP vann Martin Orell H+G, Emil Carmegren M och Niklas Vatn L. Västerås Schackklubb vann klubb-GP i samtliga tre klasser. Resultatlista för GP finns på U-Schacks hemsida.

 
Bröderna Dalton? Nej, det är Västerås Schackklubbs GP-segrare som poserar med med sina priser: Niklas Vatn, Emil Carmegren och Martin Orell. Till höger ser vi Rasmus Myklebust med famnen full av pokalerna från klubb-GP.

 

090314 Elitserien

Seger i dag mot SS Manhem med 5-3. Inför sista omgången i morgon ligger VSK kvar på 5:e plats men nu bara en poäng efter 3:an Limhamn.


090313 Elitserien

Slutspelet började idag, och det blev programenligt vinst mot jumbon Örgryte SS med 5½-2½.
Slutspelet kan följas på Stocholms Schackförbunds hemsida.

 

090313 Veteran-KM och Vinterturneringen

Veteran-KM och Vinterturneringen avslutades i går. Veteran-KM vanns av Gert Åkerman från grannklubben VASK som vi har samarbete med. Det var jämnt i toppen. Gert vann med 8½ poäng på särskiljning mot Stefan Danielsson. Sture Tykoson och Leif Persson blev 3:a rep. 4:a bara ½ poäng efter ledarduon.
I Vinterturneringen grupp A segrade Johan Nordebrink klart, och i B-gruppen vann även Anders Lundbäck klart.

 

Segraren i Veteran-KM, Gert Åkerman, flankeras av tvåan Stefan Danielsson och trean Sture Tykoson.

 

090309 Månadstävlingen mars 

Förhandsfavoriten Daniel Vatn infriade förväntningarna när månadstävlingen för mars avgjordes förra måndagen. Daniel var ensam om full pott på de fyra ronderna efter att ha besegrat Sebastian Engstrand i ett direkt avgörande finalparti.

Resultat: 1. Daniel V. 4 av 4; 2-6. Sebastian, Rickard, Niklas, Oleg, Emil G. och Rasmus Bo. 3; 7-11. Filip, Alexander, Adam Le. Och Rasmus Br. 2; 12-13. Daniel M. och Alec 1½; 14-17. Vincent, Joel, Martin och Jonas 1 poäng. (17 deltagare)

 

090307 Cappelle la Grande Frankrike

Ralf Åkesson kom på 48:e plats bland drygt 600(!) startande i Cappelle la Grande och blev därmed bäste svensk. Ralf tog 6 poäng på de nio ronderna. Jurij Vovk, Ukraina, vann på 7½ poäng. Resultatlista här.

 

090303 Veteran-KM och Vinterturneringen

Veteran-KM och Vinterturneringen uppdaterade med nya resultat.

med 6½-1½ borta mot Heby.

 

090302 Elitserien

Hängmatchen mellan Örgryte SK och Skara SS i Elitserien spelades i går. Skara vann med 5½-2½ och passerade därmed VSK i tabellen. Vi ligger nu på 6:e plats i tabellen med goda chanser att avancera under slutspelet eftersom vi har lättare program än de flesta lagen som är före oss i tabellen.

 

090301 Allsvenskan

Andralaget vann seriefinalen i dag mot Kungstornet med 5-3 och nu är seriesegern mer eller mindre klar. Grattis! Tredjelaget däremot förlorade klart med 6½-1½ borta mot Heby.

 

090228 Elitserien

Det blev en överraskande bortaseger mot SK Kamraterna Göteborg i dag. Vinst med 5-3 för Västerås SK trots att våra tre högst rankade spelare saknades. Nu finns det till och med medaljchans eftersom vi har ett relativt lätt program kvar i slutspelet 13-15/3 i Täby. Bordsresultat m.m. finns under rubriken Allsvenskan.

 

090226 Veteran-KM och Vinterturneringen

Veteran-KM och Vinterturneringen uppdaterade med nya resultat.

 

090228 Medlemsavgift för 2009

Årsmötet beslöt om medlemsavgifter för 2009 enligt protokoll. Vi är tacksamma om ni betalar in avgiften till klubbens bankgiro 579-4937. Ange namn och att det är fråga om medlemsavgift vid betalning. Vi kommer inte att skicka ut några inbetalningskort. Schackfyror betalar direkt till ledaren.

 

090219 Veteran-KM och Vinterturneringen

Veteran-KM och Vinterturneringen uppdaterade med dagens partier.

 

090215 Västgöta Open Skara

Ralf Åkesson föll till en slutlig delad 5-12 plats efter förlust mot överlägsne segraren Vassilios Kotronias. I övrigt vann Ralf alla sina partier förutom en remi mot Emanuel Berg. Slutresultat finns på Skaras hemsida.

 

090215 Västgöta Open Skara

Ende deltagaren från Västerås Schackklubb i Västgöta Open - Ralf Åkesson - har startat strålande och endast tappat ½ poäng hittills och det mot Sverigeettan Emanuel Berg. Ralf delar andraplatsen med Berg efter första tävlingsdagen på 4½ poäng. GM Vassilios Kotronias leder tävlingen med full poäng hittills. Han möter i söndagens första rond Emanuel Berg. Ralf möter samtidigt Thomas Ernst. Resultat finns på Skaras hemsida.

 

090208 Skollag-DM

I gårdagens DM för skollag som avgjordes i Sala vann Önstaskolan högstadiet och Hökåsenskolan mellan- och lågstadiet, alla tre skolorna med spelare från VSK. Resultatlistor finns på U-Schacks hemsida och några bilder m.m. finns på Hökåsenfilialens hemsida.

 

090208 Allsvenskan

Andralaget är fortfarande obesegrat och leder div. II grupp 2 efter vinst mot Katrineholm borta i dag med 5½-2½. Tredjelaget förlorade hemma med 2½-5½ mot Schack78 II från Uppsala, i en match som var jämnare i verkligheten än på pappret. Schack 78 hade c:a 230 högre i medelrating. I Mälardalserien vann VSK IV mot Virsbo med 3-1 och VSK V-VSK VI slutade 2-2. Bilderna nedan tagna av Christer Carmegren är från den senare matchen. Bordsresultat m.m. finns under rubriken Allsvenskan. 

 

090207  Elitserien

Vinst mot Solna SS i dag med 5½-2½ innebar klättring två placeringar i elitserietabellen till 6:e plats. Med tanke på att bottenlagen förlorade ska det väldigt mycket till nu för att vi ska missa förnyat elitseriekontrakt. Bordsresultat m.m. finns under rubriken Allsvenskan.

 

090205 Veteran-KM och Vinterturneringen

Veteran-KM och Vinterturneringen uppdaterade med dagens partier.

 

090203  Ralfs simultan

Ralf Åkessons planerade simultan i mars har flyttats till 26/3 och bytt dag med lagmatchen mot VASK. Ändringen är införd i kalendern som nås via länken till höger.

 

090202 Månadstävlingen - Daniel ordnade storslam

Daniel Vatn följde upp sitt fina spel i Dala Open med att vinna månadstävlingen för februari med maximala 4 poäng av 4 möjliga.
Resultat: 1. Daniel 4; 2. Adam Lu 3½; 3. Rickard 3; 4. Emil G 2½; 5-9. Filip, Niklas, Adam Le, Erik och Alexander 2; 10-11. Vincent och Joel 1½; 12-13. Jonas och David B 1; 14. Martin 0 poäng.

Daniel fick en biocheck för segern och ordnade dessutom en storslam för familjen Vatn genom att dra biocheckar även till bröderna Martin och Niklas! Den fjärde biochecken tillföll Vincent.

Nästa månadstävling avgörs måndagen den 2 mars. // André

 

090202 Bilder från Dala Open

Christer Carmegren har tagit några bilder från Dala Open som kan ses här .

 

090201 Dala Open

Det blev flera fina VSK-placeringar i Dala Open efter en bra avslutningsdag. J-O Vatn vann bägge partierna sista dagen och slutade på en delad 6-11 plats endast 1 poäng efter segrande Krister Olsson och Kent Ängskog Horndals SK. David Jonsson och Martin Orell kom på delad plats 18-33 med 4 poäng. Den slutliga resultatlistan finns här .

 

090201 Föredrag av Ralf

Onsdag 11/2 kl. 18.00 håller Ralf Åkesson föredrag i klubblokalen. 
Temat är Kungsindiskt. Alla intresserade är välkomna.

 

090131 Dala Open

Efter andra dagens spel och 5 avverkade ronder leder 4 st spelare med 4½ poäng. Tre VSK:are delar plats 19-30 på 3 poäng, nämligen J-O Vatn, Daniel Vatn och David Jonsson. Resultatlistan efter andra dagen finns här .

 

090131 Dala Open

Efter första dagens tre snabbschackronder ligger J-O Vatn på delad 8-11 plats med 2½ poäng  och är därmed bäste VSK:are. Resultatlista efter första dagen finns här.

 

090129 Veteran-KM och Vinterturneringen

Veteran-KM och Vinterturneringen nya resultat. Se "Aktuella resultat" till höger.

 

090125 Dala Open

Hela 10 spelare från VSK varav 9 juniorer är anmälda till Dala Open som spelas i Borlänge kommande helg. Startlistan till tävlingen finns här .

 

090122 Veteran-KM och Vinterturneringen

Veteran-KM och Vinterturneringen startade i dag. Se "Aktuella resultat" till höger.

 

090121 Tisdagsträningarna

Ny starttid för tisdagsträningarna är 18.00 fr.o.m. 27/1.

 

090121 Veteran-KM och Vinterturneringen

Veteran-KM och Vinterturneringen startar i morgon. Startlistor finns under "Aktuella resultat" till höger.

 

090121 Allsvenskan

Nu finns bordsresultaten från tredjelagets bortamatch mot Bjursås , som slutade 4-4, under allsvenskan. Det finns även matchreferat för lag 1 och 2.

 

090118 Allsvenskan

Ännu en storseger för andralaget, 7-1 mot Södertälje SK. Laget har full poäng efter 4 ronder och eftersom hittills svåraste konkurrenten Kungstornet förlorade mot Rockaden IV Sthlm är VSK II i ensam serieledning.
Tredjelaget spelade avgjort borta mot Bjursås. I Mälardalsserien vann 5:e laget det inbördes mötet mot 4:e laget med 3-1 medan 6:e laget förlorade med 4-0 borta mot Eskilstuna 2. Bordsresultat m.m. under allsvenskan.

 

090117  Västeråsdraget

Vår egen ungdomstävling Västeråsdraget spelades i dag. I lågstadiet vann Niklas Vatn VSK efter lottdragning med Edward Eriksson SK33 Enköping. I mellanstadiet belade VSK de fyra första platserna. Segrade gjorde Daniel Vatn på maximala 7 poäng.
I högstadiet vann Kai Pyhälahti Virsbo SK före Martin Orell VSK. Resultatlista finns på U-Schacks hemsida.
Västerås Schackklubb hade flest deltagare av alla klubbar vilket var glädjande.
Mindre glädjande var att totala deltagarantalet 51 st var rekordlågt.

 

090117 Elitserien

Det blev avgjort, 4-4, borta i dag mot serieledarna SK Rockaden Stockholm, som ändå mönstrade sitt hittills starkaste lag med medelrating 2452. VSK fortsätter att överraska mot topplagen! Bordsresultat under allsvenskan.
VSK ligger för närvarande på 8:e plats i tabellen och vi bör rimligen ha goda chanser att avancera eftersom vi redan mött lag 1-5.

 

090117  Föredrag av Ralf

Onsdag 21/1 håller Ralf Åkesson föredrag i klubblokalen. Alla intresserade är välkomna.

 

090117 VASK-turnering 

Medlemmar i VSK har möjlighet att vara med på grannklubben VASK:s spelkvällar inom ramen för vårt samarbete. VASK inbjuder till en turnering med start tisdag 27/1. Se inbjudan.

 

090117 Hisingen Open

Ralf Åkesson VSK vann Hisingen Open som spelades i Göteborg gångna helgen före Arash Akabarinia, SK Kamraterna Gbg. Ralf tog strålande 6½ poäng på ronder med starkt motstånd och var därmed hela en poäng före tvåan.
Resultatlista.

 

090112  Månadstävling

Inte mindre än 17 juniorer mötte upp till årets första månadstävling. Det var knallhårt i toppen och till slut delades segern mellan Adam Lundvall och Emil Carmegren, vilka båda tog 4½ poäng på de 5 ronderna.
Resultat: 1-2) Adam och Emil C 4½ av 5; 3-5) Daniel, Emil G och Filip 3½; 6-8) Niklas, Joel och Vincent 3; 9-10) Erik och Oleg 2½; 11-14) Alexander, Diyar, Rasmus och David A 2; 15) David B 1½; 16-17) Jonas och Martin 1 poäng.
Utöver segerchecken till Emil C lottades tre biocheckar ut. De som vann var Rasmus, Joel och David A.
Nästa månadstävling spelas måndagen den 2 februari. // André

 

090111 Ranking 2009-01-01

Nu är de definitiva rankingsiffrorna för 2009-01-01 klara. Se ranking 1/1 till höger. Särklassigt största rankingökningen gjorde Martin Orell som gick upp 205 poäng på ett kvartal. Grattis Martin!

 

090109 Träningar

Kommande vecka startar träningarna för säsongen.
Måndag 12/1 18.00 Månadstävling.
Tisdag 13/1 18.15 Träning för erfarna ungdomar.
Torsdag 15/1 ger Anders Eriksson simultan.

 

090107 Trettondagsblixten

Kim Nygren VSK, en av landets bästa blixtspelare, vann trettondagsblixten i Eskilstuna. Resultatlista på Eskilstunas hemsida.

 

090106 Ranking 2009-01-01

Under ranking till höger finns en länk till preliminär ranking för 2009-01-01. Observera att det är preliminära siffror som kan komma att justeras för någon.

 

090105 Kungsdraget

Ungdomstävlingen Kungsdraget som ingår i U-Schacks GP avgjordes 3/1 i Kungsör. Det var mycket nära att VSK tog hem alla tre klasserna, men i gymnasiet/högstadiet avgjorde lotten till hemmaspelaren Mattias Rönns fördel framför Martin Orell VSK på samma poäng. Mellanstadiet vanns av Filip Sjödin VSK och lågstadiet av Niklas Vatn VSK. Resultat på U-Schacks hemsida.

 

090105 Rilton

Årets Rilton Cup vanns av GM Radoslaw Wojtaszek från Polen med 7/9 poäng. En krasslig Ralf Åkesson kom på 19:e plats med 5 poäng. Love Janse fullföljde inte tävlingen men tog 2½ poäng på de 7 ronder han spelade. Resultat på tävlingens hemsida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuella resultat :

KM  A  B  C  D  E
Allsvenskan

 

 

Aktuella inbjudningar : 

Västeråsdraget 16/1

Trettondagsblixt E-tuna

 

 

Kalender

Torsdagsprogram

Ranking 1/9