Andralagets bortamatch i Uppsala

Trots några återbud under senaste veckan kunde andralaget idag mönstra full laguppställning, och matchen borta mot Upsala ASS började på bästa tänkbara sätt med att samtliga spelare var på plats i spellokalen med god marginal till utsatt starttid. När alla bänkat sig vid sina bräden och domaren gått igenom reglerna, förklarat var man kunde röka, att man egentligen inte borde röka, samt att det inte var säkert att man skulle bli insläppt igen om man valde att gå ut och röka så räckte vår rutinerade förstabordsspelare Anders upp handen och föreslog att spellokalen skulle möbleras om för större harmoni. En stunds förvirring utbröt, men domaren kunde inte se någon anledning att neka till detta önskemål.

Innan matchen hade vi samlats i ring och betonat vikten av att inte ge bort våra pjäser lättvindigt, men när startskottet gått och adrenalinet pumpade som allra mest verkade många ha glömt bort just detta. På andrabordet offrades en bonde, på tredjebordet inte mindre än tre sådana, på sjättebordet en kvalitet, och på de två avslutande borden en bonde vardera. Endast Love på bord fyra höll nerverna i styr och tog istället för sig av en av motståndarens pjäser, vilket i längden visade sig vara ett framgångskoncept.

De listiga schackrävarna Anders och Kretz spelade istället positionellt schack och försökte som vit nöta ner sina motståndare i en isolaniställning respektive Karlsbadstruktur.

Alla de optimistiska offren till trots, eller kanske just p.g.a. dessa, började matchen efter hand se ganska jobbig ut för det tappra Västeråsarna. En förlust på bord sex var snart ett faktum, och på bord två enades man om remi efter en dragupprepning. På bord sju spelade Filip upp fina vinstchanser i tidsnöden, men gick tyvärr lite fel och fick snart sträcka vapen.

Utan en massa egna bönder som stod i vägen skapade Jonsson ständiga hot mot svarts kung på bord tre, men när motståndaren resolut satte stopp för alla dessa med ett damdrag till e5 var det kokta fläsket stekt även där. Loves etta på bord fyra följdes till slut av ännu en remi på bord ett, där Anders förgäves försökt fånga motståndarens springare ett tag innan man delade på poängen. I övrigt mörker och slutresultatet 6-2 till hemmalaget.

Efter matchen åkte alla ambitiösa spelare direkt hem för att preppa inför morgondagens rond, medan några gick ut för att antingen fira eller sörja Brexit. Om 13 timmar väntar Kungstornet borta. Då startar vi på nytt med alla våra pjäser på plats. Kan bli riktigt bra.