SCTB Rond 1

I söndags spelades första ronden i tredje säsongen av Swedish Chess Team Battle.

Vi slutade på 6-e plats med 221 poäng efter Örgryte SK med 228 poäng. Vann gjorde Wasa SK med 260 poäng.

Bästa poängplockare blev Ludvig Carlsson, Andreas Backman och Filip Björkman.

Alla resultat i omgången kan ses här.

Swedish Chess Team Battle säsong 3 startar

På Söndag 27 September börjar tredje säsongen av Swedish Chess Team Battle.

Formatet är som förra säsongen med 3 minuter per spelare, fast nu spelar man även med 1 sekunds tillägg efter varje drag. Dessutom är turneringen numera under Sveriges Schackförbunds paraply.

Spelschema:

  • Söndag 27 september, kl 18.15: Omgång 1.
  • Söndag 4 oktober, kl 18.15: Omgång 2.
  • Söndag 11 oktober, kl 18.15: Omgång 3.
  • Uppehåll 18 oktober då allsvenska sammandraget i Växjö äger rum.
  • Söndag 25 oktober, kl 18.15: Omgång 4.
  • Söndag 1 november, kl 18.15: 5:e och sista omgången.

Planen är sen att ha en ny säsong 15 november–13 december.

 

Alla medlemmar är välkomna att delta. Länk till omgång 1 finns under Aktuella inbjudningar. Mer information och tidigare resultat kan läsas här.

Månadstävling

Lördagen den 26 september 2020 spelades den första månadstävlingen under HT 2020. 9 elever deltog i tävlingar i två grupper.

I grupp 1 tävlade 6 elever (2 Vita bönder och 4 Svarta bönder). Det var en hård kamp mellan 3 svarta bönder som kom till början av sista ronden med lika antal poäng. Zakhar Vedeneev förlorade sitt parti i sista ronden, medan två andra vann över sina motståndare. Vinnaren i gruppen blev Liam Uhlin p. g. a. att han vann över Miron Pavletsov tidigare i personligt möte.

I grupp 2 tävlade 3 elever (2 Springarna och 1 Löpare). Här blev kampen ännu hårdare och krävdes den andra omgången. Löparen Valdemar Alden vann över två Springarna.

IM Norm till Ludde!

Ludvig som började på NTG dvs Schack gymnasiet i Oslo, spelar just nu i Offerspill Nordic Invitational, där han just nu är på 5:e plats med prestation 2511 inför sista ronden.

För att ta IM normen krävdes 2450 i snittranking och 3 IM motståndare samt möten med deltagare från olika länder. Då han i sista ronden möter klubb kompisen GM Normunds Miezis så är saken klar. Även vid förlust sista ronden så räcker det till IM norm.

Resultaten hittills är 5,5 poäng med vinst mot 2 IM, vinst  mot 3 FM samt remi mot en IM och 2 förluster mot IM, dvs han har bara mött starkt motstånd och just nu +153 ranking. Med remi sista ronden passerar han 2300 och tar även FM titeln. I tävlingen spelar även 2 andra Svenska spelare, Linus Johansson 5 poäng och Gustav Törngren på 2,5 poäng.

Klubb-blixt online

På torsdag 27 augusti 18:15 börjar vi spela klubb-blixt igen. Tidskontrollen är 3 minuter med +3 sekunder/drag. Alla medlemmar är välkomna att delta.

För att spela måsta man ha ett konto på lichess.org och gå med i gruppen Västerås SK.

Sedan kan man gå med i turneringen här (finns även länk under Aktuella inbjudningar).

Vinst i säsong 2 Swedish Chess Team Battle

Efter 5 omgångar i Swedish Chess Team Battles där vi kom 1-a i tre omgångar och 2-a i två, så vann vi överlägset i division 1 i Swedish Chess Team Battles med 56 poäng. Andraplats kom Limhamns SK på 43 poäng.

Sveriges Schackförbund ska nu ta över tävlingen och vi har ännu inte hört när säsong 3 startar.

Tvåa i Swedish Chess Team Battle

I söndags spelades andra omgången i Swedish Chess Team Battle. Det var extremt jämt i toppen och i slutändan hamnade vi och Limhamns SK båda på 355 poäng.

Det är lite osäkert vilka särskiljningsregler som gäller då vissa tror att det är antal spelare i laget, men enligt turneringens moderator (Whitedancingrockstar), så är det prestationsranking på de 12 bästa spelarna i varje lag som gäller. I vilket fall fick vi nöja oss med en andraplats efter sämre särskiljning.

Bästa poängplockare blev Ludvig Carlsson, Johan Norberg och Erik Norberg. Alla resultat i omgången kan ses här.

Andraplatsen innebär att vi håller våran ledning i serien tätt följt av Limhamns SK.

På söndag 18:15-19:45 spelas tredje omgången. Som vanligt är alla klubbmedlemmar välkomna att delta.

Vinst i omgång 1 Swedish Chess Team Battle

I söndags spelades första omgången i Swedish Chess Team Battle.

Vi spelar endast med ett lag i den högsta divisionen och i söndags lyckades vi vinna! En stark bedrift då vi aldrig har vunnit en omgång i div 1 tidigare. Dem nya reglerna som gör att det är 12 poängplockare i varje lag istället för 8 verkar gynna vårat lag med stark bredd. Bästa poängplockare blev Ludvig Carlsson, Johan Norberg och Terry Feiff. Alla resultat i omgången kan ses här.

Trots midsommarfirande kommer nästa omgång spelas nu på söndag 18:15-19:45. Som vanligt är alla klubbmedlemmar välkomna att delta oavsett spelstyrka. Man kan gå med i matchen här.

Ny säsong av Swedish Chess Team Battle startar imorgon!

Säsongen består av 5 omgångar och kommer att spelas varje söndag med start imorgon 14/6 och finalomgång 12/7. Den här säsongen deltar vi bara med 1 lag som spelar i högsta divisionen. Alla är välkomna att vara med och spela i laget oavsett spelstyrka. Ni som vill spela behöver inte binda upp er varje söndag utan det går utmärkt att vara med i enskilda omgångar. Anmäl er via länken under aktuella inbjudningar.