Aug 202014
 

Utmärkelsen för Månadens parti i Juli får delas mellan Love Janse och Alfons Emmoth, som spelade fina partier i SM, i Mästar- respektive Kadettklassen.

Med sommarschackhälsningar från Dresden där en schackfestival pågår,

Ralf

Jul 182014
 

Här kommer, till slut, Månadens parti för juni. (Sorry, det går lite långsamt i semestertider…)

VSK’s allsvenska förstalag kommer att få en intressant förstärkning nästa säsong: Henri Pohjala, ung (född 1992) finsk FM på uppåtgående. I juni tog han 5½ av 9 i stormästartävlingen Ellivuori International. Härifrån har jag utsett Pohjalas parti mot finlandsettan som Månadens parti.

Kanske inget fulländat parti men spännande och en snygg kontring på slutet! Och en spelare som har kapacitet att besegra Finlands bäste blir naturligtvis en fin förstärkning i vårt elitserielag!

Nu håller jag på alla VSK:are i SM-slutspurten… Själv spelar jag Czech Open i Pardubice.

Med sommarschackhälsningar, Ralf

 

Jun 282014
 
2013-09-28 10.04.59

Fyra stormästare som kommer tillbaka till Västerås Open i september: närmast kameran fjolårets etta och tvåa, Normunds Miezis och Jurij Solodovnitjenko, och där bakom Tiger Hillarp Persson och Daniel Semcesen.

Intresset för Västerås Open är större än någonsin och det märks på anmälningarna där vi redan kan räkna in inte mindre än nio stormästare. Ett nytt spännande namn är fransk/ukrainske GM Vladimir Okhotnik som vann Veteran-VM för ett par år sedan.

Vi hoppas så klart på ett stort deltagande från de egna leden. Är du bland de 100 första att anmäla sig har du chansen att vinna en bok, så skicka in din anmälan redan i dag!

Jun 282014
 
Pohjala

Henri Pohjala förstärker VSK:s förstalag den kommande säsongen.

När VSK till hösten gör sin nionde raka säsong i Elitserien blir det med en ny intressant spelare i laget. Den 21-årige finländaren Henri Pohjala gjorde en stark insats i Västerås Open förra året, där han fanns med i tätstriden hela tiden och bland annat vann mot vår egen Ralf Åkesson. I våras kontaktade Henri VSK för att undersöka möjligheterna att få spela med oss i Elitserien den kommande säsongen.

Det är ingen tvekan om att det kommer att bli en finfin förstärkning. I en pågående turnering i finska Ellivuori säkrade Henri en IM-norm, sin första, redan efter 6(!) av 9 ronder och vinner han de två avslutande partierna tar han en inteckning i stormästartiteln! Det går att följa upplösningen i Ellivuori live.

Jun 192014
 

Det var inte så lätt att utse ett ”Månadens…” för maj som är en tämligen icke-schacklig månad. Till slut hittade jag följande originella parti från en tävling i Berlin, där vår hjälte, Jürgen Brustkern, tog 4½ poäng av 7.

Med schackhälsningar, Ralf

Maj 142014
 

I årets Påskturnering i Norrköping gjorde Peter Kruuse en utmärkt insats med fem poäng av åtta varav flera partier mot högre rankade spelare. Peter kämpade bra och tog många poäng i partiernas slutskeden. I slutronden utspelades följande duell mot en spelare med nästan 300 poäng mer i ranking. Med schackhälsningar, Ralf Åkesson

Maj 102014
 
Alexander Eriksson periodens rankingraket

Alexander Eriksson periodens rankingraket

Den nya rankingen per 1/5 är klar fast ännu inte inmatad i SSF:s system.

Periodens rankingraket var nytillskottet från SK33 Alexander Eriksson som ökade 137 under perioden följd av Alexander Pietarinen +70 och Peter Kruuse +64. För ovanlighetens skull alltså även en senior på listan.

Rankinglista per 1/5

Maj 042014
 

Nu på onsdag 7/5 med start 18:00 är det analyskväll med Ralf.
På programmet står i första hand partier från den färska stortävlingen Gashimov Memorial i Azerbadian.
Ralf tar gärna emot intressanta eller spännande partier eller ställningar från er själva, eller förslag på andra bra saker som ni har sett på sistone.
Skicka till Ralf senast i morgon måndag (5/5)!

Apr 202014
 

”Månadens parti”, mars 2014.
Elitserieavslutningen (Malmö, 7-9 mars) gick utmärkt för VSK med tre raka vinster (4½-3½ mot Eksjö, 4½-3½ mot Uppsala och slutligen 5½-2½ mot Örgryte). Detta gav 12 fina matchpoäng och en fjärdeplats i tabellen. (Med lite tur i andra matcher så kunde det ha blivit medalj…)
Nu har jag – kanske inte helt oväntat – valt månadens parti från detta evenemang. Många i laget svarade för fina vinster i Malmö men efter visst funderande har jag ändå valt följande parti av klubbens förstabordare, Pontus Sjödahl. (Pontus är högst rankad på den svenska rankinglistan medan undertecknad fortfarande har ett litet försprång på FIDE’s elolista.)
Det följande partiet var dessutom en prestigeduell vad gäller förnamnet: GM Carlsson är landets högst rankade Pontus medan vår Sjödahl har närmat sig på sistone…
Med schackhälsningar,
Ralf Åkesson