feb 022020
 

Som klara underdogs ratingmässigt behöver man ibland ta till drastiska åtgärder för att rubba balansen. Ett noggrant planerat strömavbrott på röda linjen mellan T-Centralen och Hornstull gjorde att några av spelarna hade en perfekt ursäkt att ramla in i lokalen efter utsatt starttid. Två spelare färdades med en halvsuspekt taxi, medan en tredje var betydligt kyligare och helt sonika väntade in att strömavbrottet skulle lösas. Med sex friska minuter till godo, för att undvika förlust, äntrades lokalen.

 

Bord 1:

Anders Eriksson spelade som vit mot Patrik Lyrberg. Patriks h-bonde fick turbofart i öppningen, vilket ledde till en obalanserad och farlig ställning. Trots tappert försvarande bröt angreppet ut med full kraft, och Anders dukade under.

Bord 2:

Undertecknad spelade svart mot Oskar Von Bahr. Partiet kändes balanserat under öppningsfasen. I mittspelet fick vi varsin fribonde, och det kändes som ömsesidiga chanser där jag lyckades hålla tungan rätt i mun i komplikationerna som uppstod. Min potentiellt svaga fribonde på b-linjen transformerades istället till ett farligt vinstvapen, och kort efter tidskontrollen var segern i hamn.

Bord 3:

Love Janse spelade vit mot Anders Bäcklund i en KIA-liknande öppning. Det blev en dynamisk ställning med lång rockad för båda spelarna. Huruvida det någonstans fanns fördel för någon låter jag vara osagt, men det mynnade ut i remi.

Bord 4:

Mikael Jonsson spelade svart mot Fredrik Andersson i ett parti som såg jämnt ut, utan några vilda utsvävningar från endera spelare. Delad poäng kändes både rättvist och sannolikt ju längre partiet förflöt, och det blev mycket riktigt varsin halva.

Bord 5:

Andreas Backman spelade vit mot Mårten Aronsson i en öppning som motståndaren själv spelar som vit. Något gick aningen snett i öppningsfasen för Backman, vars kung relativt tidigt befann sig på g3. Med ett materiellt underläge och en skakig kung så var det sannolika resultatet förlust. Partiet pågick länge, och Mårten hade fortfarande klar fördel när han säkrade matchsegern för Kungstornet genom dragupprepning vid ställningen 4-2.

Bord 6:

Johan Kretz spelade svart mot Torbjörn Glimbrant. Johan spelade stabilt och lyckades växa sin fördel ju längre partiet gick. Precis när vi Västeråsare (inkl. Johan) trodde att en helpoäng skulle bärgas blev vi påminda om att alla tornslutspel är remi, vilket alltså blev resultatet. Det blev dagens längsta parti, och förlustsiffrorna skrevs i och med det till 5-3.

Bord 7:

Jonas Granath spelade vit mot Johan Henriksson och lyckades tillskansa sig vad som såg ut som en spännande fördel i öppningsfasen. Motståndaren försvarade sig dock med bravur, och efter avvecklingar så var det plötsligt svart som hade fördel. Partiet mynnade ut i ett bondeslutspel som inte gick att försvara för Jonas.

Bord 8:

Filip Björkman spelade svart mot Anders Larsson. Kungstornetspelaren vann en bonde i öppningsfasen och behöll därefter sin fördel fram hela vägen till seger.

 

Trots förlust med 5-3 så får det anses vara en godkänd match för andralaget. Det fanns mersmak i partiet Granath-Henriksson, och sannolikt bör det i flera lägen ha funnits vinst för Kretz. Å andra sidan kan man nog påstå att det var snudd på mirakulöst att Backman fick remi. Rättvis seger för Kungstornet, men vi bjöd åtminstone upp till kamp.

 

feb 022020
 

Förstalaget hade bortamatch mot Stockholms SS på Schacksalongerna. Vad passar bättre inför en sådan drabbning än vegankost på något hippt ställe på söder? Efter att två kloner (DNA-mässigt åtminstone) klarat av detta var det bara schack det hungrades efter – slumpmässig sammanstrålning med Peter utanför lokalen i god tid, beroende på perspektiv.

Väl inne märkte vi att vi redan var sex spelare på plats, fullt tillräckligt för att vinna matchen – i teorin åtminstone. Strax därefter äntrade våra två stormästare lokalen, komplett laguppställning och dessutom en stark sådan. Även Stockholms SS mönstrade en stark uppställning och var klara rankingfavoriter.

Då undertecknad pga av ringrostighet numer har en benägenhet att få lite ont om tid får nedan försök till sammanfattning av matchen tas med ett gäng rejäla skopor salt;

Bord 1

Pontus spelade vit mot den unge Lars Oskar Hauge. Holländskt med en, för mig, lite ovanlig uppställning. Från sidan såg det ut som Pontus stod marginellt bättre genom partiet, fram tills att det plötsligt var slut. Pga ovan nämnda egna tidsbrist missades upplösningen.

0-1

Bord 2

Normunds fick med svart ta sig an den otroligt starke IM:en Jonathan Westerberg. Balans rådde partiet igenom, färre och färre pjäser lyckades klamra sig fast på brädet och reminävarna kändes närmare och närmare att skakas. Möjligen fick Normunds ett litet initiativ när det enbart återstod varsin springare och bönder – hur som haver inget som räckte till vinst. ½-½

Bord 3

Milton fick vit mot alltid lika öppningsförberedda Martin Lokander. Det såg från sidan ut som en öppningsduell av guds nåde, där Milton fick en bekväm ställning. När krutröken sedan lagt sig hade han en temporär extrabonde i ett tornslutspel. Troligen är slutspelet remi i många lägen, men Milton pressade hårt och kunde slutligen triumfera.

1-0

Bord 4

Peter fick med de svarta gubbarna tampas mot talangfulle Jung Min Seo. Efter en öppning som såg ut att sluta i hyfsad balans hamnade Peter lite trångt i mittspelet och nödgades/valde att ge en pjäs för två bönder, aktivitet och motspel. Efter att motspelet ebbat ut återstod endast bönderna och en förlorad ställning. Ljusglimten i partiet var när Jung försökte rockera efter att kungen flyttats – domaringripande och publikvrål från läktarna.

0-1

Bord 5

Nästa GM in i startuppställningen är Ralf Åkesson, som informerade mig om att han aldrig någonsin suttit så långt ner förut. Ralf fick inleda partiet mot Carl Cederstam Barsk, efter öppningsfasen var avklarad hade båda spelarna sina ess i ärmen, även om jag tror/tycker Ralf stod bättre, med säkrare kung som största trumfkort. Efter en del manövrerande och hårda vinstförsök gjorde Ralf ett misstag som kostade en pjäs, för någon bonde och otillräckligt motspel. Ralf kämpade dock vidare tappert – och tur är väl det, partiet slöt fredsfördrag genom dragupprepning strax efter tidsnöden, då fanns inte några vinstförsök kvar för svart.

½-½

Bord 6

Jag själv fick manövrera de svarta pjäserna mot Can Ertan. En ganska okonventionell öppning gav honom en klar fördel, i anammande tidsnöd begick jag ett antal misstag och hade han bara hittat Txa7! i ett läge hade det varit godnatt. Istället fick jag kämpa på med bonde under, men inte så länge då han valde att ge tillbaka den. Ställningen efter materialkvitteringen var klart gynnsam för mig och jag inkasserade senare en pjäs för en bonde. Någonstans måste det funnits en seger för de goda, men Can spelade aktivt och hittade tillräckligt med motstpel för att hålla remi. Skulle kunna ses som ett rättvist resultat.

½-½

Bord 7

Min spegelbild (nåja, inte längre) fick föra den vita brigaden framåt mot Deniz Arman. Efter vad som såg ut som ett litet initiativ i öppningsskedet tog istället Deniz över taktpinnen i halvtid. Erik fick försvara en något sämre ställning där det gällde att hålla tungan i rätt mun. För att slippa lida trixade Erik fram ett tornoffer som ledde till remischackar. Bra för båda!

½-½

Bord 8

Baldur fick som svart i kungsindiskt möta den rutinerade Nils-Gustaf Renman. Baldurs vanliga motspel med f5 i rätt läge bromsades ganska länge, men istället skapades motspel på andra håll. Vit lyckades kväsa några av svarts pjäser, men till ett pris – e-linjen och g7-löparen blev hyfsat monstruösa och uppvägde med råge för några passiva pjäser i hörnet. För ett betraktaröga såg det ut som svart hade det bekvämare spelet. Hur det mynnade ut i remi står för mig döljt i dunkel, men ett mer än godkänt resultat.

½-½

Ovan ger totalt förlust med 4½-3½, fan då. Speciellt retfullt då jag själv spelade sista partiet i matchen och pressade för seger. Nåja, ny match nu på söndagen där vi utvilade kommer få ta oss an Wasa SK. De spelade för övrigt i samma lokal och hade sin stjärnspäckade laguppställning till trots ingen lycka mot Farsta.

jan 282020
 

På lördag 1 februari är det den första månadstävlingen för 2020. Perfekt för dig som vill “prova på” att tävla i schack. Spellokal är vår klubblokal som ligger på Källgatan 9A.

Alla barn som spelar schack i VSKs träningsgrupper Vit Bonde, Svart Bonde, Springare och Löpare är välkomna. Ingen föranmälan. Anmälan på plats 9.40-9.55. Tävlingen startar 10.00 och är klar ca 12.00. Det kostar inget att vara med. En gratis läsk/festis till deltagarna. Biopresentkort till vinnaren, samt ett antal biopresentkort för utlottning.

För frågor eller mer information, kontakta Ashir Ioliev (ashirioliev@hotmail.com)

Dec 072019
 

Nästa torsdag 12/12 2019 avslutas höstsäsongen med Blixt KM, en ELO registrerad turnering på 9 ronder med tidskontrollen 3min + 2sek/drag. Förra året var vi 20 deltagare och vinnaren hette CM Ludvig Carlsson! (slutställning 2018) Kanske kan vi bli lika många eller fler den här gången. Klubben bjuder på julskinka, glögg, kaffe/te och pepparkaka! Man behöver inte anmäla sig i förväg utan det är bara att dyka upp senast 18.00 ungefär till spel.

Välkomna!

Dec 022019
 

Lördagen den 30 november 2019 spelades den tredje och sista Månadstävlingen under HT 2019. Tretton elever deltog i tävlingen i två grupper.

I grupp 1 tävlade 5 elever (3 Vita bönder och 2 Svarta bönder). Vinnaren blev klar i den sista ronden. Zakhar Vedeneev från Vit bonde – grupp visade ett starkt motstånd mot Liam Uhlin som tränar i Svart bonde-grupp. Liam vann och Zakhar kom som tvåa.

I grupp 2 tävlade 8 elever (4 Springarna och 4 Löparna). Vinnaren blev Albin Malmström från Löpare-grupp. Alice Xiong och Alexander Berglund kom 1 poäng bakom Albin.

 

Nov 252019
 

På Lördag 30 november är det den sista månadstävlingen för 2019. Perfekt för dig som vill “prova på” att tävla i schack. Spellokal är vår klubblokal som ligger på Källgatan 9A.

Alla barn i VSKs träningsgrupper är välkomna. Ingen föranmälan. Anmälan på plats 9.40-9.55. Tävlingen startar 10.00 och är klar ca 12.00. Det kostar inget att vara med. En gratis läsk/festis till deltagarna. Biopresentkort till vinnaren, samt ett antal biopresentkort för utlottning.

För frågor eller mer information, kontakta Ashir Ioliev (ashirioliev@hotmail.com)