Feb 102016
 

vsk_loggaVästerås Schackklubb erbjuder två kurser för vuxna schackspelare under våren, en nybörjarkurs och en fortsättningskurs.
Du som är schackförälder eller bara är schackintresserad, ta chansen att lära dig spela schack eller att förkovra dig.
Kurserna startar tisdag 8/3. Anmälan senast 24/2.

Inbjudan:   Nybörjarkurs || Fortsättningskurs

Feb 022016
 
Drunken Knights i farten Foto: Anders Lundbäck

Drunken Knights i farten
Foto: Anders Lundbäck

Anders Lundbäck har skickat några bilder från puben ”The Plough” i London där man spelar mycket schack. När Anders var där spelade hemmaklubben ”Drunken Knights” seriematch. Klubbens motto är: ”The drinking club with a chess problem”!

Samarbete med en pub – kan det vara något för Västerås Schackklubb? Åtminstone skulle vi kunna bidra med bättre schackbräden.

Jan 262016
 

Kommande helg är det full fart på schackfronten för klubben. På lördag (30/1) har både vårt elitserielag och superettanlag hemmamatcher. Lag 1 möter Farsta SK och lag 2 möter Upsala ASS. Båda våra lag är poänglösa efter fyra omgångar och är i stort behov att ta poäng för att undvika nedflyttning. Båda lagen har svårt motstånd och lag 1 är försvagat i och med att Ralf Åkesson deltar i stortävlingen Gibraltar Chess Masters i stället. Så hejaklack (nää kanske inte) behövs!
På lördag går även ungdomstävlingen Västeråsdraget på Wenströmska.

På söndag är det full omgång i allsvenskan och distriktsserien. Hemma spelar VSK 4 mot Falu SK och i distriktsserien är det ett par hemmamatcher.

Jan 242016
 

Jag hade problem med att hitta något bra parti från december och inte fick jag något tips heller. Av denna anledning tog jag till en nödlösning som jag helst hade tänkt undvika, nämligen ett eget parti. Jag vann – vilket har framgått på denna sida – Malmö Open med 6½ poäng av 7! Detta var verkligen en trevlig framgång. Även stormästare behöver tillskott till självförtroendet emellanåt… Här är det viktiga slutpartiet mellan två ganska trötta spelare, där vit, högstrankad och trefaldig sverigemästare, var favorit.

Med schackhälsningar, Ralf

Jan 092016
 

vsk_loggaVästerås Schackklubb bildades 2001 genom en sammanslagning av Västerås Östra Schackklubb (VÖSK) och Västerås Schackallians (VSA). VÖSK var redan då en anrik klubb som bildades 1943.
Robert Granath har varit vänlig nog att ställa till förfogande en film från VÖSK:s 50-årsjubileum 1993. Filmen och utdrag ur en skrift från jubileet finns här. Ni kommer ganska säkert att känna igen en del ansikten på filmen även om det var mer än tjugo år sen.

Jan 092016
 
Filip Björkman rankingraket Foto från Rilton: Lars OA Hedlund

Filip Björkman rankingraket
Foto från Rilton: Lars OA Hedlund

Den nya rankinglistan per 1/1 är ute. Hela Riltonturneringen är inräknad eftersom den star­tade före nyår. Listan inne­håller både rankingsiffror enligt Elo och LASK men är sorterad i första hand på Elo. Från och med i höst går SSF över till enbart Elo.

Periodens rankingraket nr 1 är Filip Björkman som gick upp hela 287 LASK framför allt på grund av hans framfart  i Rilton.
Ludvig Carlsson gick +210 mycket tack vare insatsen i Västerås Open. Christer Sjögren ökade med 183.

Dec 182015
 

Det var inte lätt att hitta någon ”Månadens…”-kandidat från Allsvenska upptakten i Lund. Istället har jag fått vända mig utomlands och ännu en gång är det Jürgen Brustkern som har skickat in ett trevligt parti från en lagtävling i Berlin. (Jürgen är för övrigt den i klubben som har skickat in flest partier till denna spalt – stort tack! – även om vissa har refuserats av den hårde redaktören…) Genomspelning rekommenderas! Detta är ett fint parti med underhållande finesser på slutet.
God Schackjul! önskar Ralf

Nov 282015
 

Här kommer till slut ”Månadens parti” för oktober. Jag har valt ett fint parti av Filip Björkman, från årets Skol-SM. Det är en hård strategisk kamp med många intressanta moment, verkligen kul att analysera.
Med schackhälsningar, Ralf

Okt 232015
 

Jag hade överraskande problem med att hitta något parti från september. Här är i alla fall ett snabbschackparti från Västerås Open. Segraren är en av klubbens mest talangfulla juniorer, Alfons Emmoth, som på ett övertygande sätt bestraffar motståndarens planlösa spel.

Med schackhälsningar, Ralf

Okt 222015
 
20151022_185003

Elov spelade ut Lasse men satte sen ett torn i drag 27 och förlorade!

Fem partier spelades i KM grupp 2 idag och i ledningen är Robert Granath och Gabriel Flykt båda på 3½ poäng. Robert fick en enkel vinst i och med att Ludvig drog sig ur tävlingen.
Med en rond kvar har fyra spelare chansen till seger.
I grupp A spelades inte ett enda parti och där gäller det att ha spelat in alla hängpartier före sista omgången 5/11.
Nästa torsdag 29/10, när det är höstlov, är reserverad för hängpartier och blixt för övriga.

Ställning KM grupp 2