Jun 212016
 

Månadens parti för maj 2016 har jag hämtat från Deltalift Open, den stora weekend- och GP-tävlingen i Tylösand under Kristi Himmelsfärdshelgen. Hjälten från VSK är Santiago Grueso Cordoba, som vinner ett fint angreppsparti mot en riktigt meriterad motståndare.(I den avslutande elitserieronden i mars vann Mats Welin, 2339, mot VSK’s Johan Norberg.) Partiet, som är ett snabbschackparti (30 min + 12 sek/drag) innehåller ett långsiktigt pjäsoffer som man bara brukar se från riktigt starka spelare.
Trevlig schacksommar! önskar Ralf

Maj 272016
 

”Månadens parti” för april spelades av Zoran Gajic i Södermanlands Öppna DM i Eskilstuna. Tack vare denna vinst i slutronden säkrade Zoran ett rankingpris.
Det är ett fint parti med ett vackert slutangrepp inlett med ett kraftfullt pjäsoffer i 20:e draget. De följande varianterna är väl värda att studera. Inledningen av partiet erbjuder svåra strategiska funderingar.
Med schackhälsningar, Ralf

Maj 172016
 

Ni som tidigare fått mejl med förfrågan om ni kan ställa upp som domare eller inte vid riksfinalen av Schackfyran 4/6 och ännu inte svarat ombeds att göra det.
Svarstiden går ut på lördag 21/5 och vi är tacksamma för att få svar före dess även om ni inte kan ställa upp så vi slipper stöta på.

Svara genom att klicka på länken som finns i ”gulingen” i spalten till höger.

Maj 172016
 
Benjamin, periodens ratingraket

Benjamin, periodens ratingraket

Rankinglistan per 1/5 har funnits ute ett tag. Listan visar både LASK och Elo-rating. Den är sorterad enligt Elo men genom att klicka på rubriken ”LASK” två gånger blir den sorterad fallande enligt LASK. Från och med nästa ratingperiod (1/9) går SSF helt över till Elo.
Ni som fortfarande saknar Elo men spelat något Elo-grundande parti i klubbtävlingar kan kolla att ni finns med i FIDE:s ratingdatabas. Klicka på ert namn i rankinglistan. Då ska er FIDE id finnas bland detaljdata och genom att klicka på siffran vid FIDE id kan man se vad som finns om er i FIDE:S databas.

Räknat i LASK var ratingraketerna mellan 1/1-1/5:
Benjamin Emmoth      1416 +200
Andreas Carlsson        2029 +121
Christopher Jernberg 1427 +106

Maj 142016
 

VSK1 är ett av två lag med full poäng efter första dagen av kadettallsvenskans kval i Stockholm. I morgon blir det ett tidigt finalmöte mot Uppsala SSS. VSK1 vann en viktig match mot Täby SK med 3,5-2,5 i rond3. Tre lag går till final.
VSK2 vann två matcher idag och ligger på en hedrande 8:e plats av 19 lag.
VSK3 med två oavgjorda matcher ligger på plats 15.
Resultat

Maj 092016
 

Den traditionstyngda lagmatchen mellan Veteraner och Ungdomar spelas 19/5.

OBS! Veteraner (50+) , ni måste anmäla er till Lasse Svahn senast tisdag 17/5 så att Mats hinner skrapa ihop ett matchande antal juniorer.

Veteraner förener eder! Upp till kamp!

Apr 282016
 

vsk_loggaLördag 28/5 10-15 i klubblokalen Källgatan 9A så håller Sara Nilsson i en flickträff.
Det blir schack och annat kul. Ta gärna med en tjejkompis som inte spelar schack. Alla tjejer är välkomna.

Inbjudan

Apr 232016
 

Lördag 4/6 spelas riksfinalen av Schackfyran på ABB Arena Syd. Västerås Schackklubb är arrangör. Det är ett jättearrangemang för klubben som är viktigt för vår ekonomi.

Vi behöver ett 60-tal domare till tävlingen så vi ber alla som kan att ställa upp.
Det har gått ut ett mejlutskick till alla domarkandidater inom klubben med en länk till ett svarsformulär. Ni kan även svara via länken till höger (gula området).
Vi behöver ert svar senast 21/5.

Apr 212016
 

”Månadens parti” för mars innebär ytterligare en återblick på den gångna allsvenska säsongen. Utmärkelsen går denna gång till Johan Nordebrink som fick hoppa in i förstalaget i den avslutande (och betydelselösa, tyvärr) matchen mot Manhem. Partiet bjuder på en ovanlig öppningsvariant, varpå ett par tveksamma drag från motståndaren bestraffas på ett ytterst kraftfullt och effektivt sätt.
Med schackhälsningar, Ralf

Apr 052016
 

Här kommer till slut ”Månadens parti” för februari. Förseningen beror delvis på att det känts lite dystert att blicka tillbaka på den gångna allsvenska säsongen…
Utmärkelsen får delas mellan Erik Norberg och André Nilsson, som vann varsitt viktigt parti i andralagets match mot Solna SS i rond sex (matchförlust, tyvärr). Båda partierna är långa, tuffa drabbningar mot välmeriterade motståndarna som båda tidigare spelat i SM-gruppen. Om man ser det positivt så visar partierna tydligt att klubbens allsvenska andralag förtjänar en plats i Superettan! Och i konsekvensens namn så borde alltså förstalaget platsa i Elitserien. Upp till bevis nästa säsong!
Med schackhälsningar, Ralf