Förstalagets matcher i Elitserien i Växjö 16-18 oktober

Som Andreas redan redogjort för ett par inlägg längre ned så var det en rätt konstig uppladdning inför detta sammandrag. Det var en hel del jobb med att försöka få ihop slagkraftiga lag, som skulle försöka kämpa kvar båda Västerås topplag. Detta mitt i en brinnande pandemi, med oroväckande utveckling tiden närmast sammandraget. Väl på plats i Växjö skingrades några av de farhågor som funnits i Västerås-lägret, arrangemanget var på alla vis Corona-säkrade, så långt det gick. Det var mycket bred marginal mellan alla bräden och som mest två matcher spelade i samma lokal. Tillgång till handsprit var god. Lite ovant var det ändå att inte få gå runt och titta på övriga matcher, samt vid färdigspelat parti var man inte längre välkommen i lokalen (förutom lagledare).

Nåja, nu till det som verkligen betyder något – schacket.
I fredagens rond väntade Eksjö SK, som är kända för att ibland kunna samla ett fantastiskt starkt lag, medan de andra gånger är kraftigt reservbetonade. Denna gång hade lagledningen fått ihop ett starkt lag, men Västerås var ändå (knappa) rankingfavoriter.

Tidigt i matchen fick Milton en pjäs mer eller mindre till skänks av en oförsiktig Axel Ornstein, partiet fortgick rätt så länge, men vinsten var aldrig hotad. Ralf och Normunds spelade remi mot sina GM-kollegor Gdanski och Heberla.

Pontus hade ett övertygande övertag och sannolikt vinstspel mot Mladen Gajic, vid ett tillfälle gjordes dock ett allvarligt felsteg vilket helt vände på steken. Mladen blev senare tvungen att försöka vinna K+D vs K+T, vilket han klarade.

Min DNA-klon pressade med vit mot Per Vernersson och lyckades bryta igenom på kungsflygeln. Detta resulterade senare i ytterligare en ovanlig vinstföring, mattsättning med S+L – Erik klarade detta galant.

Själv blev jag tidigt pressad och dukade till slut under i ett bondeslutspel.

Ludvig hamnade i materiellt underläge med olikfärgade löpare, dessutom med dubbla dubbelbönder. Med tungan korrekt hållen i rätt mun var remin dock aldrig i fara, faktum är att Ludvig nekade remi i ett läge där det endast var moståndaren (om någon) som kunde spela på vinst.

Baldur fick igång bra pjässpel i en kungsindisk variant, hur det blev remi missades av undertecknad – men det såg ut som utjämnat, kanske med mersmak, det senaste jag såg.

Resultat: 4-4

Efter en fredagskväll runt pokerbordet för mig, med flera, var lördagens rondstart kl 14:00 alldeles lagom. Första partiet i matchen mot Limhamn var färdigspelat efter endast ~20 minuter, då gav Anders Erikssons telefon ifrån sig ett läte. Anders gick själv till domaren och anmälde detta, 0-1 så snabbt var inte direkt drömstarten.

Normunds lyckades rädda en dålig ställning, mot Stellan Brynell, till remi.

Pontus och Philip Lindgren remiserade efter ett balanserat parti, som från sidan inte såg ut att erbjuda några större vinstchanser för någon.

Ett parti som däremot erbjöd chanser, åt båda håll, var Miltons parti mot Peñalver. Milton spelade kreativt och såg ut att ha fått upp ett härligt vinstspel. Någonstans gick det dock snett och pendeln svängde över till förlust så sakteliga.

Jag såg dessvärre inte så mycket av Ralfs parti mot Jeppson, så jag låter det förbli okommenterat.

Själv mötte jag Anders Nylén och försökte pressa fram någon typ av fördel, men var nog aldrig i närheten av något som liknar vinst.

Erik hade en rätt spännande öppning mot Joel Eklund, där jag var osäker på vem som stod bäst. Strax efter tidsnöden var det inte längre oklart, Joel vann efter ett angrepp mot kungen.

Ludvig såg ut att få ett något sämre slutspel, där Conny Holst lyckades pressa fram en vinst med aktiva torn som största vapen.

Västerås har många gånger haft svårt för Limhamn, så även denna gång – trots ett ~70 p högre rankingsnitt. Resultat: 2-6

Söndagens match började som alltid klockan 10:00, vilket kanske inte är skönt där och då, men möjliggör en hemkomst i rimlig tid. Spänningen i serien var nu olidlig, vi mötte Farsta och behövde minst oavgjort för att hålla oss kvar. Farsta behövde i sin tur vinna för att hänga kvar. I både lördagens och söndagens match hade Farsta lämnat W.O. på bord 8. Faktumet att både första- och andralaget kämpade för sin överlevnad gjorde att vi vågade oss på en liten chansning, att Farsta inte skulle kunna lyckas skrapa ihop en spelare för endast söndagens rond. Detta resonemang gjorde att vi satte andralagets lägst rankade spelare på bord 8 mot Farsta, för att förhoppningsvis kunna inkassera gratisvinst där, samtidigt som lagen i övrigt blir något starkare.Vår lilla gamble höll, 1-0 Västerås.

På borde 1 utspelades en sjuhelsikes holmgång, Milton offrade alla bönder han hade (bildligt talat) och spelade på att Jan Lundins kung skulle duka under. Kungen blev insurrad på f8 och hade svårt att försvara sig, 3-4 merbönder, eller vad det var, till trots. Fint pjässpel i ett ihåligt försvar, 2-0.

Pontus stod länge marginellt sämre mot Anders Livner, vilket växte i magnitud och under tidsnöden slogs den sista spiken i kistan.

Normunds mötte Kezli Ong och spelade ett säkert parti, vilket inte gav några chanser för motståndaren. Sakta men säkert förstärkte han fördelen tills att vinsten var ett faktum.

Ralf mötte KIA med svart och utjämnade tidigt. Kort därefter stod han bättre och efter några inexaktheter från båda parter stod han på dundervinst.

I mitt parti mot Niclas Hjelm trodde jag att jag kommit ut marginellt bättre ur öppningen, men kort därefter började spela helt planlöst. Niclas tog tacksamt över taktpinnen och hade i ett antal lägen (tror jag) vinst, men lyckades inte sy ihopsäcken. Jag drog en remisuck av lättnad.

Erik spelade kungsindiskt mot Karl Stavenberg. Partiet var väl hyfsat i balans såg det ut som, när Erik gjorde ett lite suspekt bondeoffer. Efter det satt Karl i förarsätet resten av partiet och lyckades bärga hela poängen.

Andreas vinst på bord 7 har han själv redogjort för.

Resultat: 5½-2½

 

Sammantaget kan helgen inte sammanfattas på något annat vis än SUCCÈ. Båda lagen var rätt så pressade att prestera, annars väntade nedflyttning. Nästa säsong, när nu den kommer igång, har vi alltså fortfarande ett lag i högsta och ett i näst högsta serien. Tack till samtliga Västeråsare för starka schackliga insatser och även trevligt samkväm 🙂