Uppsala Young Champions 2020

23-28 oktober spelades Uppsala Young Champions i Upp… Upplands Väsby, vad gör man inte för att försöka lura det förhatliga viruset?! FHM och regeringen hade en kort tid innan turneringsstart gått ut med restriktioner gällande just Uppsala, med kort varsel lyckades arrangörerna skaka fram en ny spelort/-plats. Föredömligt. Nog om det, nu till det schackliga.

Uppsala Young Champions har blivit en årligen återkommande turnering, som lyckas attrahera elitjuniorer från Europas alla hörn. Detta är såklart roligt i sig, men anledningen att uppmärksamma detta lite extra är att Västerås SK var välrepresenterade i det starka startfältet. Både Milton Pantzar och Ludvig Carlsson hade vässat sina schackpennor inför den rätt intensiva tävlingen, med inte mindre än tre stycken dubbelronder.

Milton stod för en enastående prestation som nästan, nästan, räckte hela vägen till segerbuckla och en fetare prischeck. Han ledde länge turneringen i ensam majestät, 6/7(!) inför sista dagen. Slutlottningen blev tuff, inledningsvis JungMin Seo med svart. Öppningen klarades av utan komplikationer, istället var det runt drag 20 som JMS fick ett initiativ som han sedan förvaltade väl hela vägen in i mål. Målsnöret var därmed framflyttat en bra bit, samtidigt som Milton blivit förbisprungen av Nederländske Siem Van Dael. Inför slutronden behövdes för minst delad seger alltså en vinst, samtidigt som Siem inte fick vinna. Lottningen blev även denna gång rätt så ickeoptimal – svart (igen) mot turneringens högst rankade spelare, österrikiske Felix Blohberger. Milton spelade kreativt med ett tidigt 10. … h5, ställningen behölls dock balanserad, även om vit blev tvungen att hålla tungan i rätt mun. I drag 22 uppkom en vinstställning från ingenstans, där det gällde att hitta ett vrålstarkt Td7 följt av Ted8 med dubblering riktade mot en bunden springare –> pjäsvinst. Även om det finns viss logik i draget är det rätt svårfunnet, såpass att även den eminente kommentatorn Nils Grandelius missade detta drag. Efter denna miss fanns i praktiken inga vinstchanser kvar, alla pjäser snabbade sig ned i lådan för att förbereda för skakande av reminäve. Övriga resultat gick precis så bra som önskat, remi räckte till andraplats, med inte mindre än tre stycken spelare på samma poäng och sämre särskilning. Milton var därmed bästa svensk. (6½/9)

För Ludvigs del var det inte den bästa turneringen i pojkaminne, men det fanns klara ljusglimtar även här. Vitspelet såg ut att fungera fint, med 3½/5 mot respektabelt mostånd. Ludvig slutade på 4½/9 och placerade sig i mitten av fältet ungefär. Noterade att Ludvig föredömligt hjärngympade under pågående turnering med lite härlig ultra-bullet. Vad ska man annars göra med kvällarna och sovmorgnarna?

Resultat: https://resultat.schack.se/ShowTournamentServlet?id=7867

Partier för genomspelning: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/uppsala-youth-champions-2020

 

Nämnas bör även att segraren hade effektiva segervapen med vit genom 1. h3, 1. h4, 1. a3, och 1. a4, där kan man lära! Kudos till arrangören för bra livesändningar, som Fiona Steil-Antoni höll i tillsammans med prominenta svenska gäster.