Aug 272016
 

Idag kl. 11 startar Lidköping Open. Tävlingen spelas i 7 ronder över två dagar med betänketiden 45 min + 10 sek/drag för alla partier.
Från Västerås SK deltar Björn Gillefalk, Mats Sjödin och Sören Sahlholm.

Tävlingen kan följas här:  Hemsidan || Livesändning

Aug 142016
 

Ledare Björn Gillefalk med glada silvermedaljörer Foto: Angelica Gunnarsson?

Ledare Björn Gillefalk med glada silvermedaljörer
Foto: Angelica Gunnarsson?

Det visade sig att den knappa förlusten mot SK Rockaden Sthlm i första ronden för VSK var avgöran­de för striden om guldet. Rockaden Sthlm vann även alla komman­de matcher och då hjälpte det inte att VSK även vann sina än mer över­lägset eftersom matchpoäng var avgörande. Hade partipoäng avgjort så hade segern gått till VSK. Nu blev det i stället en klar och meriterande silvermedalj. Eftersom bara en av våra spelare (Alfons) faller för åldersstrecket nästa år så finns det goda chanser för fortsatta framgångar nästa år.
Santi gjorde en övertygande insats genom att ta hela 4½/5 på första bordet (c:a +65 i Elo). Ludde tog 4/5 på bord 2, Alfons 2/4 på bord 3, Margo 3/4 på bord 4(3), Gabriel 3/4 på bord 5(4), Christopher 2½/4 på bord 6(5) och Jacob 3/4 på bord 6.

Slutresultat kadettallsvenskans final 2016.

Aug 122016
 

Det blev förlust för VSK, som är högst rankade av alla lag, mot SK Rockaden Sthlm i den första ronden av kadettallsvenskan med 2½-3½. Eftersom SK Rockaden även vann mot andrahandsfavoriten Uppsala SSS har man kopplat ett klart grepp i kampen om SM-titeln.
I dagens andra match vann VSK säkert mot hemmalaget Lunds ASK med 5-1 vilket innebär just nu en andraplats i tabellen.

Resultat

Aug 122016
 
Alfons, Santi, Jacob, Margo, Gabriel, Ludvig och Christopher. Gänget som är laddat för tävlingen. Foto: Angelica Gunnarsson

Alfons,Santi,Jacob,Margo,Gabriel,Ludvig och Christopher laddade inför tävlingen.
Foto: Angelica Gunnarsson

Årets final av kadettallsvenskan har startat i Lund. Efter våra framgångar i kadettklassen vid SM finns det stora förhoppningar om en fin placering för våra duktiga kadetter.

Tävlingen kan följas på tävlingens hemsida med bland annat livesändning från 12 bord.

Aug 072016
 

Pontus Sjödahl bäste VSK:are i Cellavision på plats 19
Foto: Lars OA Hedlund

Den första deltävlingen i årets Grand Prix – Cellavision Chess Cup – avgjordes i veckoslutet.
Elva spelare från Västerås SK hade letat sig den långa vägen till Lund. Tre av dessa deltog i Lilla Cellavision Chess Cup.
I huvudtävlingen deltog 208 spelare. Man spelade åtta ronder i bägge tävlingarna.
Huvudtävlingen vanns av en av förhandsfavoriterna Sergey Volkov Ryssland på 7 poäng.
VSK:arnas placeringar: 19 Pontus Sjödahl 5½, 34 Björn Gillefalk 5½, 38 Ludvig Carlsson 5, 48 J-O Vatn 5, 83 Santi 4½, 151 Margo 3, 189 Adriano 2½, 195 Christopher 2.
Ludde vann rankinggrupp 9 och kom tvåa i U16. Han gick imponerande + 52,8 i Elo i långpartierna. Efter att först ha tagit 2/3 mot 2200-spelare ”straffades” Ludde med att möta rumänska IM Alina L´Ami 2324 i sista ronden och där blev det förlust i ett långt parti.
J-O vann rankinggrupp 8 och gick +29 i Elo efter att ha tagit 2½/4 i långpartierna mot motståndare med c:a 2200 i Elo.

Lilla Cellavision vanns av Filip Jonsson Helsingborg på 7 poäng.
Isak Carlsson VSK blev 12:a på 5, Victor Vatn 15:e 4½ ( +18 i Elo ), Martin Vatn 39:a 3 poäng.

Jul 242016
 

En fokuserad Rasmus Myklebust vann klass IV:1.
Foto: Lars OA Hedlund

Årets SM avslutades idag. Västerås Schackklubb hade flest starter av alla klubbar.
Störst framgång hade VSK i Kadett-SM där vi hade tre spelare bland de fyra bästa! Santi vann som tidigare nämnts trots förlust idag mot Alfons. Ludde kom tvåa efter seger idag och Alfons blev 4:a.
Santi intervjuades igår i UNT:s webbsändning och att han har stora ambitioner med sitt schackspelande framgår av  intervjun.
Ralf Åkesson lyckades inte kvalificera sig till SM-gruppen nästa år men det var mycket nära. Ralf remiserade mot Harald Lögdahl och slutade därmed tvåa i Mästar-Elit. Ralf hade vinstchanser i ett tornslutspel men hittade inte rätta vägen. Segern och spel i SM-gruppen nästa år gick nu i stället till Rauan Sagit SK Team Viking.
Åke Nurmi vann klass II:2 med 5/7 och Rasmus Myklebust vann klass IV:1 också med 5/7.
Adriano Grueso Gomez slutade tvåa i klass III:5 med 5/7, Martin Orell 3:a i klass II:3 och Filip Björkman 3:a i klass II:4 4½/7. Filip som var en flitig deltagare i SM spelade upp sin Elo-ranking med 100 poäng.
Sören Sahlholm kom på en hedrande 5:e plats i Veteran-SM med 6½/9. Sören förlorade bara ett parti nämligen det första men tog därefter tre remier och fem vinster med en Elo prestationsranking på imponerande 2158.
Zoran Gajic slutade 3:a i W/E II:3 , Daniel Vikström 2:a  i W/E II:4.

Som tidigare nämnts vann André och Peter Chock-SM och Johan Norberg kom trea i Blixt-SM.

Samtliga resultat finns på SM:s resultatsida.

Jul 232016
 

Santi i kadett-SM Uppsala. Foto: Lars OA Hedlund

Med en rond kvar av kadett-SM har redan Santiago Grueso Corodoba säkrat titeln. Santi vann idag mot Sagar Batra och har därmed ointagliga 7½ poäng efter åtta ronder.
Såvitt jag vet är det första gången en Västeråsare vinner kadett-SM sen klassen kom till. I fjol blev det silver och brons genom Alfons och Santi och tidigare har det blivit silver. Grattis Santi!
Tvåa just nu är Ludvig Carlsson på 6 poäng samma som Daniel Johnson SSK Hammarö. Eftersom Ludde vann inbördes mötet borde det betyda att seger i morgon mot Adrian Ekenstierna säkrar silvret.

Santi möter Alfons i morgon i ett parti som bara har betydelse för Alfons vad gäller placering. Alfons ligger just nu femma.
Ställning kadett-SM

En annan klar mästare är Erik Blomqvist som har säkrat SM-titeln med en rond kvar.
I Mästar-Elit har tre spelare 5½ poäng med en rond kvar. En av dessa är Ralf Åkesson VSK. Det blir en spännande upplösning i morgon.

 

Jul 212016
 

Johan Norberg, Daniel Semcesen och Patrik Lyrberg. Foto: Lars OA Hedlund

Johan Norberg är en relativt sällsynt gäst i schacktävlingar nu för tiden. Att de gamla blixttakterna sitter i visade han vid Blixt-SM som spelades idag. I rond 9 vann Johan mot GM Daniel Semcesen och låg då på andra plats vilket innebar att han fick möta omöjlige Patrik Lyrberg Kungstornet i rond 10. Det blev förlust för Johan mot slutlige segraren och därmed brons i tävlingen.
Johan Nordebrink kom på 18:e plats. Ludvig Carlsson och Filip Björkman gjorde bra ifrån sig och slutade på plats 49 respektive 50 i det 142 man starka startfältet.
Resultat Blixt-SM

I Kadett-SM är Santi i ensam ledning efter fem raka vinster med Ludvig Carlsson på andra plats! Idag behövde Santi bara 17 drag i ett skarpt angreppsparti för att betvinga Daniel Johnson Säffle.
Alfons och Ludde möttes i ett parti som långtifrån var försök att spela remi.
Ludde gjorde ett dubbelt löparoffer som ledde till vinst efter enbart 23 drag.
Ställning Kadett-SM


Jul 202016
 

I årets SM är Chock med på programmet och Chock-SM avgjordes idag. Där har ju Västerås SK en gigant i André Nilsson och när han idag parade ihop sig med Peter Bergström gick det som vanligt, vinst i samtliga partier.
Tvåa blev Baldur Teodor Peterson och Milton Pantzar från Täby SK och bronset kneps av far och son Andreas och Ludvig Carlsson Västerås SK.
Sju av 25 startande par kom från Västerås SK.

Resultat Chock-SM

André intervjuades i UNT:s webbsändning. Intervjun finns här