Maj 162015
 

Emanuel och Pontus delade segern i Deltalift Open
Foto: Arrangören

Det blev seger för VSK-spelare i både huvud- och sidotävlingen i Halmstad.
I Deltalift Open delade Pontus Sjödahl (6½/8) segern med Emanuel Berg och i Harplinge Mini Open var Margo Zarytovskaya (fd Polovnikovika) (7/8) ensam om segern och fick därmed säkert välkomna 2500 kr i pris.

Pontus besegrade idag GM Jonny Hector och tog därefter en snabb­remi mot GM Hillarp-Persson.
Ralf Åkesson var med i medaljdiskussionen men snubblade på mållinjen och blev 16:e med 5½/8 efter förlust i sista ronden mot GM Bellon.
Andreas Backman slutade på delad 60:e plats, Erik Norberg blev 66:a och Anders Ylönen 73:a samtliga med 4½ poäng.

Margo tog 1½ poäng på dagens två partier. Filip Björkman förlorade sitt första parti idag men vann det andra och lyckades knipa bronset på 6 poäng med knappast möjliga marginal (4:e särskiljningsparameter).
Alexander Pietarinen 5 poäng, Jacob Laine och Bear Fahradin 4 poäng gjorde alla en utmärkt tävling.

Slutställning  Deltalift || Harplinge Mini
Många partier mm finns på tävlingens hemsida.

Tävlingen var den sista i säsongens GP. GP vanns av Jonathan Westerberg SK Team Viking.
Pontus Sjödahl blev 4:a och Ralf Åkesson 5:a i GP.
Björn Gillefalk vann sin ratinggrupp och kom på tredje plats bland veteranerna.
Alfons Emmoth vann sin ratinggrupp och Santi blev tvåa i sin grupp.
GP-resultat

Maj 152015
 

I Harplinge Mini Open var det ”VSK-final” mellan Filip Björkman och Margo Zarytovskaya  i rond 6 efter att båda vunnit sina matcher i morgonronden (5). Margo fick fram en fribonde på b-linjen som avgjorde. I och med vinsten övertog Margo ledningen i klassen från Filip som ligger trea inför morgondagens två avslutande ronder.

I huvudtävlingen är Pontus Sjödahl i delad ledning med GM Jonny Hector på 5½. Pontus vann i dag mot GM Daniel Semcesen och spelade remi mot IM Axel Smith. Ralf Åkesson remiserade mot GP-ledaren Jonathan Westerberg och förlorade mot Hector. Våra juniorer tog flera fina skalper i dagens långpartier.

Maj 142015
 

Deltalift Open är den sista tävlingen i  Svenskt Grand Prix och många spelare har sökt sig till hotell Tylösand utanför Halmstad för att försöka förbättra sin position i GP. Det blev nytt deltagarrekord med 188 startande i huvudtävlingen och 42 i sidotävlingen Harplinge Mini Open. Västerås SK har ett imponerande startfält i tävlingen. Hela 15 VSK:are har tagit sig till Halmstad.

I Deltalift Open ha sex spelare full poäng efter dagens fyra snabbschackronder, bland dessa Ralf Åkesson och Pontus Sjödahl VSK. Björn Gillefalk har tre poäng efter att ha förlorat mot Ralf men vunnit övriga tre partier. Pontus Sjödahl blev i andra ronden inlottad mot sonen Milton Pantzar men visade ingen pardon. Pontus vann också en meriterande seger mot GM Erik Blomqvist i rond 4.

I Harplinge Mini är det dubbelt VSK i täten genom fullpoängaren Filip Björkman följd av Margo Zarytovskaya 3½.

Ställning  Deltalift || Harplinge Mini
Man livesänder från hela 32 bord i huvudtävlingen och 6 bord i sidotävlingen. Följ partierna via tävlingens hemsida.

Maj 122015
 
VSK-lagen höll till i toppen men det blev ingen finalplats i Kadettallsvenskan den här gången.

VSK-lagen höll till i toppen men det blev ingen finalplats i Kadettallsvenskan den här gången.

VSK kämpade tappert den andra dagen i Kadettallsvenskans norrkval, men efter en förlust även mot slutsegrarna i kvalgruppen, SK Rockaden Sthlm, räckte inte partipoängen till för en finalplats. Samma öde drabbade snöpligt även fjolårssegrarna, Uppsala SSS. I stället blev det Täby SK, som fått starka nyförvärv från Sollentuna, och överraskningen Wasa SK som gjorde Rockaden sällskap till finalen. Wasa vann stort mot enkelt motstånd och kom smygande upp genom tabellen och hann inte möta så många tuffa lag. Bl.a. vann vårt andralag mot dem.

Resultaten i både norr- och söderkvalet finns på schack.se.

Maj 092015
 

Eirini analyserar med Noah och Rickard

Eirini hjälper Noah (och Rickard) med partianalys.

VSK har tre lag med i kvalet till Kadettallsvenskan som spelas i Stockholm. Både lag 1 och två vann sina två första matcher, men förlorade tredje mot tufft motstånd. VSK 1 stod länge jämnt mot Uppsala 1, men sedan rasade det mesta och matchen slutade 1-5. Lag 2 pressade favoriterna Rockaden 1 och siffrorna blev till slut 2-4(!) i Rockadens favör. Imorgon möts lag 1 och 2. Lag 3 har kämpat jättebra, och lyckats vinna en match (mot ”Stockholms SS 3″). Följ lagens framfart på tävlingssidan.
I lag 2 har Martin Vatn har gått grymt bra med full poäng (två vinster och en w.o). Se här hur han rensade brädet i rond 1 mot Wasa SK.

Maj 032015
 

Christopher med segrarpriset. Foto: Hans Jernberg

Christopher med segrarpriset.
Foto: Hans Jernberg

Christopher Jernberg har inte legat på latsidan i helgen. Efter att ha deltagit i Vårdraget i lördags var det dags för Trojanska Hästens tävling i Täby som ingår i Stockholms JGP. Bland hela 60 startande i lågstadieklassen (klass D) lyckades Christopher ensam vinna med 6½ poäng på de sju ronderna, en imponerande prestation!
Stockholms Schackförbunds hemsida har mer information om tävlingen.
Resultat

Maj 032015
 

Margo (bild från skol-SM) Foto: J-O Vatn

Margo (bild från skol-SM)
Foto: J-O Vatn

Margo Zarytovskaya (Polovnikova) vann båda sina matcher i går i Flick-NM i klassen för flickor födda 2002 och senare och därmed var dagens parti mot isländskan Nansy Davidsdottir en ren final. Den vann isländskan och därmed titeln och Margo slutade på delad plats 3-5. Anna Cramling Bellon slutade tvåa i klassen.
Eftersom Margo har ett par år kvar i klassen kan hon få fler chanser.

Resultat

Maj 022015
 
Rasmus visar upp alla vandringspriser som gick till VSK i klubb-GP

Rasmus visar upp alla vandringspriser till VSK i klubb-GP

Spelare från Västerås Schackklubb vann samtliga klasser i Vårdraget undan­taget den nya vuxen­klassen där Kent Vänman från SSF vann. Vuxenklassen spelade ihop med Högstadiet/­Gymnasiet och i den samman­slagna gruppen vann Santiago Grueso Cordoba klart så han var egentligen bäst i både Hög- och Vuxengruppen!.
Mellanstadiet vanns av Alexander Pietarinen mycket knappt före Alexander Isaksson SK Rockaden Sthlm och i Lågstadiet var det lika knapp seger för Victor Vatn före Melvin Vu Katrineholms SK. I båda klasserna skilde det ½ kvalitets­poäng mellan ettan och tvåan.
I U-Schacks GP-serie som avslutades i och med Vårdraget vann Christopher Jernberg på lågstadiet, Alexander Pietarinen på mellanstadiet och Ludvig Carlsson på högstadiet.
Även i klubb-GP tog VSK hem samtliga tre klasser.

Resultat och fler bilder finns på U-Schacks hemsida och partier mm på tävlingens hemsida.

Maj 012015
 

Västerås Schackklubb har en deltagare i Flick-NM som just nu spelas i danska Kolding. Det är Margo Polovnikova eller Margo Zarytovskaya som hon egentligen heter numera. Hon spelar för Sverige i klass C (födda 2002 eller senare).
Margo vann en enkel seger i första ronden mot isländskan Freyja Birkisdottir men i andra ronden blev det svårare mot gamla antagonisten Anna Cramling Bellon Sverige. Margo som svart kom bra ur öppningen men Anna vände och vann.
Tävlingen fortsätter lördag och söndag med bland annat livesändning av alla partier.

Ställning || Livesändning

 
Margos parti mot Anna: