Sep 282014
 
Det var livesändning både från stora och lilla VO

Det var livesändning både från stora och lilla VO

Jurij Solodovnitjenko från Ukraina blev ensam segrare i Västerås Open efter att endast tappat en halv poäng mot Hillarp-Persson under de åtat ronderna. Tvåa blev Aryan Tari från Norge blott 16 år gammal, en blivande konkkurrent till Magnus Carlsen?
Bäste VSK:are och även överläg­sen vinnare av rankinggrupp 6 var Andreas Backman. En impone­rande prestation inte minst med tanke på att han anlände Västerås torsdag kväll med jetlag efter en längre vistelse i Kina.

Johan Nordebrink VSK vann ratinggrupp 7.
Lilla VO vanns av Love Troberg Eskola Örgryte SK. Även här blev en norrman tvåa nämligen Svein Dale och trea blev Eirini Gkoutioudi VSK, alla tre på samma poäng 6½ men olika särskiljning.
Margo Polovnikova VSK bara 10 år gammal vann samtliga sina långpartier och slutade 9:a i tävlingen endast ½ poäng från täten. Margo vann överlägset sin ratinggrupp.
Marko Kraguljac VSK fick pris som bäste senior (60+).
Vinnare från VSK i sin rankinggrupp var: R3 Alexander Eriksson, R4 Margo Polovnikova, R5 Gabriel Flykt, R6 Simon Vikström.
I lilla VO deltog Gun-Britt Johansson från Borlänge som är helt blind. Det var fascinerande att se henne känna sig fram till ställningen med hjälp av ett blindbräde. VLT hade en artikel om Gun-Britt i lördagens tidning.

Mycket mer t.ex. resultat och ett 150-tal bilder finns på tävlingens hemsida.

Sep 262014
 
Västerås Open 2014 igång

Västerås Open igång!

Västerås Open 2014 spelas i helgen (26-28/9) i Växhuset, Västerås. I år har tävlingen lockat hela 343 spelare, och det är nytt nordiskt rekord för en weekendturnering.

Följ tävlingen på tävlingens hemsida eller via Chessbomb.

Sep 202014
 
Trängsel vid särskilningsspel mellan Ludvig och Akash Foto: Carl Fredrik Johansson

Trängsel vid särskilningsspel mellan Ludvig och Akash
Foto: Carl Fredrik Johansson

Ludvig Carlsson VSK vann mellanstadie­klassen av US Open i Uppsala efter en stenhård fight med hemma­spelaren Akash Mitra. Det krävdes ett så kallat Har­mageddon särskiljnings­parti mellan de båda och det vanns av Ludvig.

Lågstadieklassen vanns av Noah Marklund VSK med bättre särskilj­ningspoäng än tvåan Ludwig Laukka Uppsala SSS.

Högstadiet vanns av Joakim Nilsson USSS. Bear Fahradin VSK blev sexa.

Tävlingen var den första deltäv­lingen i säson­gens upplaga av Upplands GP.

Resultat:  L  || M  || HG

Sep 152014
 
Hökåsenskolan mot det danska laget. 2-2 i matchen. Foto: Arrangören

Hökåsenskolan mot det danska laget. 2-2 i matchen.
Foto: Arrangören

Hökåsenskolan med fem duktiga schack­spelare från Västerås SK var på Island i helgen och spelade nordiska mästerskapet för skollag. Laget kvali­ficerade sig tidigare i år genom att vinna mellanstadieklassen i SM tidigare i år.
Det var hårt motstånd på Island och laget slutade 5:a av 6 deltagande lag med en seger och en oavgjord match på de fem ronderna. Och det kunde blivit ännu bättre resultat – laget hängde bra med i alla matcherna, men flera lovande ställningar slutade tyvärr med förlust.

Tävlingen vanns av Korsvoll skole Norge (Carlsen-effekt?). I Hökåsenskolans lag spelade Ludvig Carlsson, Simon Wikström, Martin Vatn, Benjamin Emmoth och Kardo Omar. Flest poäng i laget tog Martin Vatn med tre på fyra partier.

tävlingens hemsida finns länkar till resultat, bilder och livepartier. Nedan ser ni Ludvigs vinstparti i rond 2. Kika gärna vad som händer från drag 18 och framåt. På några få drag kan svart se sin ställning demoleras fullständigt.

Sep 152014
 

I lördags spelades i Linköping en lagmatch för U12 mellan fyra distrikt. Lagen får bestå av max 12 spelare och resultatet beräknas på de 10 främsta.
Tävlingen vanns av Örebro läns SF. Västmanlands SF fick bara ihop fem spelare, samtliga från VSK och laget kom sist. Individuellt bäst var Santiago Grueso Cordoba Västmanland som vann alla sina sex partier.

Resultat: 1) Örebro läns SF 140, 2) Södermanlands SF 123, 3) Östergötlands SF 90, 4) Västmanlands SF 63

Sep 072014
 
Edward och Alfons i toppmötet med Schack 08.

Edward och Alfons i toppmötet med Schack 08.

I tredje ronden mötte VSK Ervalla SS som hade c:a 400 högre i medelranking och därmed måste vinna med 4-0 för att vinna matchen. Det blev en spännande tillställning där Alfons fick ge sig mot J-O Lind 2271 först efter 69 drag. Allt hängde då på Santi som mötte Rolf Göransson 1907. Santi offrade två bönder för att bryta in med sin dam och få till remischackar, men motståndaren var inte med på det eftersom det inneburit matchförlust så han vandrade med sin kung in mot motståndarlägret och gav damen mot två torn och några bönder. Santi lyckades med fin slutspelsteknik hindra motståndarens förbundna bönder att nå fram till förvandling och efter 83 drag gav motståndaren upp. Partierna kan ses här. Därmed var VSK i ensam ledning i cupen.

I följande tre ronder blev det för tufft att möta topplagen SK Team Viking, Schack 08 Norrköping och Kristallens SK och det blev förlust med 1½-2½ (0-4) i samtliga tre matcher  men framför allt Santi och Alfons var bra med i de flesta partierna.

I sista ronden vann VSK med hela 3-1 mot Hultfreds SK, med nära 400 högre i snittranking. efter remi för Alfons mot 2235 och vinst för Santi mot 1959. Det blev till sist en strålande nionde placering bland 30 lag och 4000 kr i pris för bästa lag med under 1800 i ranking. Segrare i tävlingen blev SK Team Viking.
Det måste ha varit en mycket bra träning för våra juniorer att få möta så kvalificerat motstånd i hårda matcher!

Resultat Svenska Cupen

Sep 062014
 

Svenska Cupen är en handicaptävling för fyrmannalag. Den spelas i Linköping och efter de två första ronderna är det fyra lag som vunnit båda matcherna. Av dessa leder VSK med högst partipoäng före SK Team Viking. I VSK spelar Alfons Emmoth, Edward Eriksson, Santiago Grueso Cordoba och Adriano Grueso Gomez. Laget har en snittrating på 1637.

I första ronden mötte man SK Rockaden Umeå med snittrating 2293 och enligt handicap­reglerna var Rockaden tvugna att ta 4-0 för att vinna matchen. På sista bordet skrällde dock Adriano genom att besegra sin motståndare som hade c:a 600 högre i ranking och därmed vann VSK matchen med 2½-1½ trots förlust vid övriga bord. I andra ronden besegrades ungefär jämnrankade Linköpings ASS II med 4-0.

I dag spelas tre ronder och i morgon ytterligare två. I dagens första rond ställs VSK mot Ervalla SS med snitt­ranking 2021.

Resultat, livesändning m.m. finns på turneringshemsidan.

Aug 312014
 

Sandro Mareco Argentina och Juan Bellon Spanien delade segern i Lidköping Open med 6½ poäng på 7 ronder.

De båda deltagarna från Västerås SK, Sören Sahlholm 4 poäng och Christopher Jernberg 2 poäng, gjorde bra ifrån sig och bägge placerade sig bättre än vad förhandsrankingen gav vid handen.
Christopher fick även ett skördepris genom att han vann över en spelare med 1476 i ranking – rondens skräll.

Resultat

Aug 232014
 

Idag spelades den 9:e och sista ronden i Dresdens schackfestival.
I A-gruppen slutade Ralf Åkesson på 6:e plats med 6½ poäng endast en halv poäng efter en kvartett på 7 poäng av vilka Shah Sagar Indien dömdes som segrare.

Sluttabell Dresden

Aug 172014
 

Uppsala Skolschacksällskap (USSS) vann överraskande kadettallsvenskans final som spelades under veckoslutet i Göteborg efter en stenhård fight ända in på mållinjen med senaste årens vinnare SK Rockaden Stockholm. De båda lagen var obesegrade fram till sista ronden där USSS var tvugna att vinna inbördes mötet för att bli mästare och lyckades med minsta möjliga marginal 3½-2½.

Västerås Schacklubb slutade fyra efter att ha vunnit mot jumbon Nolereds SK i första ronden och besegrat Limhamns SK, som slutade femma, i sista ronden.
Fyra av de våra spelade alla fem partierna nämligen Alfons Emmoth, Edward Eriksson, Alexander Eriksson och Santiago Grueso Cordoba. Övriga spelare var Ludvig Carlsson, Alexander Pietarinen och Flip Sjödin. Flest poäng i VSK tog Edward 4/5 följd av Santi 3½/5.

Tabell och resultat