Mar 042015
 

vsk_logga På lördag (7/3) spelas Knatte- och Minior-VM (Västeråsmästerskap för låg- och mellanstadiet) i museihuset (Karlsgatan 2), Västerås. I dagsläget har drygt 40 barn har anmält sig och vi ser fram emot en spännande tävling. (Sista datum för anmälan förlängd till torsdag 5 mars!)

Inbjudan || Anmälan || Anmälda

Förbipasserande kan passa på att spela schack, antingen på vanliga bräden eller vårt stora ”uteschackspel”. Eller följ tävlingen live via tävlingens hemsida! Tävlingen beräknas pågå 10.30-14.30.

Feb 212015
 

Christopher Jernberg i rond 1 Foto: Christer Carmegren

Christopher Jernberg i rond 1
Foto: Christer Carmegren

Västerås SK bidrar med fyra man av 22 i startfältet för Södermanlands Öppna DM som inleddes idag i Eskilstuna. Bäst hittills har Björn Gillefalk lyckats med 3½ poäng på fem ronder.
Tävlingen fortsätter i morgon.

Ställning  ||  Hemsida

Feb 182015
 
Medaljörerna lågstadiet i ordning fr.v.

Medaljörerna lågstadiet i ordning fr.v.

Medljörerna mellanstadiet i ordning fr.v.

Medljörerna mellanstadiet i ordning fr.v.

Det blev nytt deltagarrekord när årets Skollag-DM avgjordes idag i Bombardier Arena. Totalt 50 fyrmannalag ställde upp i tävlingen, 17 på lågstadiet och 33 i mellanstadiet. Några lag hade reservspelare som deltog i några av de sju ronderna, så totalt var det en bra bit över 200 spelare igång.

I lågstadieklassen var det knallhårt i toppen. Montessoriskolan, Skallbergsskolan och Misteln kvalificerade sig till SM-finalen 3-4/5 i Stockholm. Alla dessa tre lag slutade på 20 vunna partier och 5 matchpoäng och fick särskiljas på inbördes möte. Rönnbyskolan var endast ½ partipoäng efter denna trio.

I mellanstadieklassen gick fem lag till SM-final. Hökåsenskolan Svart vann samtliga sju matcher och tog 24½ partipoäng.
Övriga till SM-final var: Fryxellska Skolan 22½, Ormkärr 19, Rönnbyskolan 18 och Hökåsen Vit 18.
Närmast följde Lövängsskolan och Engelska skolan på 17 poäng.
Anm: På grund av ett felaktigt inmatat resultat har den ursprungliga listan korrigerats.

Resultat     Lågstadiet || Mellanstadiet
Korstabell Lågstadiet || Mellanstadiet

Feb 162015
 

Två av Sveriges tio representanter i årets Skol-NM på Färöarna kom från Västerås SK och båda spelade i klass D (2002-3)! De båda, Ludvig och Santi tog 2½ poäng på de sex ronderna och slutade 8:a resp 9:a. Säkerligen en kul upplevelse och en nyttig tävling för grabbarna!

För fullständiga resultat, se Färöarnas Schackförbund.

Feb 162015
 

Både Filip Björkman och Margo Polovnikova VSK höll distansen ut i Lilla Elite Hotels Open i Växjö som avgjordes igår. Båda tappade en poäng sista dagen och inbördes mötet slutade som tidigare nämnts remi. Filip förkunnades som segrare på bättre särskiljning före Margo, båda med 6½/8.
Filip inkasserade 4000 kr för första priset. Margo fick förutom 3000 kr i andra pris, 300 kr som bästa dam och 300 kr som bästa minior.
Våra juniorer lyckades överlag mycket bra:
Alexander Pietarinen 6:a på 5½, Filip Sjödin(11:a) och Jacob Laine(15:e) tog båda 5 poäng. Gabriel Flykt(23:a) och Christopher Jernberg(26:a) slutade båda på 4 poäng. Bear Fahradin blev 33:a på 3 poäng.

I huvudtävlingen Elite Hotels Open var Georg Meier Tyskland ensam vinnare på 7½/8.
Ralf Åkesson gjorde en utmärkt tävling i den hårda konkurrensen och slutade 5:a på 6½ poäng. Pontus Sjödahl slutade 15:e med 5½ poäng och Björn Gillefalk blev 37:a på utmärkta 5 poäng.
Alfons Emmoth blev 76:a på 4 poäng efter att som vanligt vunnit några partier mot högre rankade motståndare. Även Fredrik Wester tog 4 poäng och slutade på 87:e plats.

Resultat: Elite Hotels Open | Lilla Elite Hotels Open

Feb 142015
 

I helgen spelas den fjärde deltävlingen i Svenskt Grand Prix. Växjö står som värd och startfältet är både stort (221 deltagare) och starkt (10 GM).

När 6 av 8 ronder har avverkats är Erik Blomqvist ensam om full pott i huvudturneringen. Våra spelare är bra med: Ralf Åkesson har 5 och Pontus Sjödahl 4½. Pontus fällde för övrigt Västerås Open-vinnaren Solodovnitjenko i fredagens snabbschack. Även de andra västeråsarna gör bra ifrån sig: Björn Gillefalk har 4, Alfons Emmoth 3½, Fredrik Wester 3 och John Svensson 2½ poäng.

Filip Björkman och Margo Polovnikova delar ledningen i "Lilla" med 5½ efter 6 ronder.

Filip Björkman och Margo Polovnikova delar ledningen i ”Lilla” med 5½ efter 6 ronder.

I parallellturneringen Lilla Elite Hotels Open, som är öppen för spelare med nationell rating upp till 1600, dominerar västeråsarna i toppen. Lågrankade Filip Björkman har gått fram som en ångvält liksom Margo Polovnikova. De spelade remi inbördes i sjätte ronden men har vunnit resten och delar ledningen. Det är fina insatser överlag av det unga västeråsgänget: Filip Sjödin, 4½, och Alexander Pietarinen, 4, skuggar täten, och ett gäng bestående av Jacob Laine, Gabriel Flykt, Bear Fahradin och Christopher Jernberg står på 3 poäng.

Morgondagens rafflande upplösning kan följas live.

Resultat: Elite Hotels Open | Lilla Elite Hotels Open

Feb 082015
 

kungsgambit_uppsalaI går spelades ”Kungsgambit i Gamlis 2015” i Uppsala. Västerås var bara representerat av två spelare men knep två medaljer. Oscar Larsson vann Lågstadieklassen. Christopher Jernberg kom 2:a i Mellanstadieklassen, ½ poäng efter segrande Akash Mitra som dock Christopher slog i det inbördes mötet.

Oscars pappa skickar en bild på de glada grabbarna!

Resultat