Okt 122014
 
Tre nykorade Skol-SM-vinnare: Santiago, Ludvig och Margo. (Foto: Fredrik Emmoth)

Tre nykorade Skol-SM-vinnare: Santiago, Ludvig och Margo. (Foto: Fredrik Emmoth)

När Skol-SM i Växjö avslutades i dag kunde Västerås Schackklubb summera sitt bästa Skol-SM någonsin. Hela tre guld blev det: Santiago Grueso Cordoba i 12-årsklassen, Ludvig Carlsson i 11-årsklassen samt Margo Polovnikova i 10-årsklassen. Margo lyckades för övrigt med konststycket att vinna alla sina 11 partier!

Utöver guldmedaljerna blev det många andra topplaceringar för VSK:

A (17–20 år): 1. Mattis Olofsson-Dolk, Växjö
B (15–16 år): 1. Hrayr Selimian, Örebro; 15. Filip Sjödin
C (14 år): 1. Joakim Nilsson, Uppsala; 5. Alfons Emmoth
D (13 år): 1. Klemens Ng, Örgryte; 13. Gabriel Flykt
E (12 år): 1. Santiago Grueso Cordoba
F (11 år): 1. Ludvig Carlsson; 5. Simon Wikström; 9. Alexander Pietarinen; 13. Martin Vatn
G (10 år): 1. Margo Polovnikova; 13. Elliot Emmoth
H (9 år): 1. Akash Mitra, Uppsala; 5. Christopher Jernberg; 10. Alvin Blomberg; 12. Victor Vatn
I (upp till 8 år): 1. Edvin Trost, Stockholm; 15. Noah Marklund

Samtliga resultat || Bilder

Okt 112014
 
Margo leder klass G Foto: J-O Vatn

Margo leder klass G
Foto: J-O Vatn

Efter två dagars spel av Skol-SM i Växjö är tre spelare från VSK i ensam ledning i var sin klass. Santi leder grupp E (12 år) med 5½/6 en halva före närmaste konkurrent, Ludvig leder grupp F (11 år) med 7½/8 också en halva före närmaste konkurrent och Margo leder grupp G (10 år) med 8/8(!), en poäng före närmaste medtävlare. Eftersom man redan mött sina svåraste konkurrenter finns det stora chanser att vi har ett par tre svenska mästare efter de avslutande ronderna i morgon. Margo har för övrigt vunnit mot dem som ligger tvåa och trea i tävlingen så det ska mycket till för att hon inte ska vinna klassen.

Även övriga VSK:are har gjort bra ifrån sig. Christopher var i ledning i sin klass men förlorade i femte ronden mot ”ärkerivalen” Akash Mitra USSS och efter det blev det ytterligare två förluster och tappad tätkontakt. Alfons spelade remi i rond två mot ledaren i klass C och hade då tätkänning men dalade något efter ett par remier och en förlust. Flera VSK:are har presterat klart över sin ranking t.ex. Elliot i klass G med 5/8 och Victor i klass H med 5½/8.

Följ avslutningen av Skol-SM via dessa länkar:  resultat || livesändning

Lite blandade bilder hittar ni här. (fotograf: J-O Vatn)

Okt 092014
 

I morgon kl. 18.00 startar Skol-SM i Växjö, årets höjdpunkt bland schacktävlingar för många skolungdomar. Där får man chansen att spela mot de bästa i landet i ens åldersklass.
Västerås SK ställer upp med hela 34 deltagare, flest bland alla klubbar i landet! Vi har hyrt en hel buss för att ta oss till tävlingen.

Arrangören meddelar att det kommer att bli livesändning av 20 partier per rond från tävlingen så det kommer säkert att dyka upp ett antal VSK.are i livesändning under tävlingen.

Skol-SM kan följas på tävlingens hemsida.

Okt 042014
 
Bara VSK på prispallen i Virsbodraget klass L. Medaljörerna Victor, Christopher och Isak Foto: Rasmus Myklebust

Bara VSK på prispallen i Virsbodraget.
Medaljörerna Victor, Christopher och Isak
Foto: Rasmus Myklebust

Säsongens första deltävling i U-Schacks GP, Virsbodra­get, som avgjordes idag lockade 46 deltagare.
Västerås Schackklubb lade beslag på förstaplatsen i alla tre klasserna.
Christopher Jernberg vann lågstadiet med sex poäng på sju ronder. I lågstadiet belade VSK de 10(!) första platserna.
I mellanstadieklassen vann Alexander Pietarinen också med 6/7. VSK hade 8 st bland de 10 bästa i den klassen.
På högstadiet/gymnasiet var det fyra deltagare som spelade en dubbelrondig Berger. Där vann Ludvig Carlsson VSK före Jacob Laine VSK. Sedan följde två Hedemoraspelare Tage och Anton Johansson.

Resultat Virsbodraget  L || M || HG

Sep 282014
 
Det var livesändning både från stora och lilla VO

Det var livesändning både från stora och lilla VO

Jurij Solodovnitjenko från Ukraina blev ensam segrare i Västerås Open efter att endast tappat en halv poäng mot Hillarp-Persson under de åtat ronderna. Tvåa blev Aryan Tari från Norge blott 16 år gammal, en blivande konkkurrent till Magnus Carlsen?
Bäste VSK:are och även överläg­sen vinnare av rankinggrupp 6 var Andreas Backman. En impone­rande prestation inte minst med tanke på att han anlände Västerås torsdag kväll med jetlag efter en längre vistelse i Kina.

Johan Nordebrink VSK vann ratinggrupp 7.
Lilla VO vanns av Love Troberg Eskola Örgryte SK. Även här blev en norrman tvåa nämligen Svein Dale och trea blev Eirini Gkoutioudi VSK, alla tre på samma poäng 6½ men olika särskiljning.
Margo Polovnikova VSK bara 10 år gammal vann samtliga sina långpartier och slutade 9:a i tävlingen endast ½ poäng från täten. Margo vann överlägset sin ratinggrupp.
Marko Kraguljac VSK fick pris som bäste senior (60+).
Vinnare från VSK i sin rankinggrupp var: R3 Alexander Eriksson, R4 Margo Polovnikova, R5 Gabriel Flykt, R6 Simon Vikström.
I lilla VO deltog Gun-Britt Johansson från Borlänge som är helt blind. Det var fascinerande att se henne känna sig fram till ställningen med hjälp av ett blindbräde. VLT hade en artikel om Gun-Britt i lördagens tidning.

Mycket mer t.ex. resultat och ett 150-tal bilder finns på tävlingens hemsida.

Sep 262014
 
Västerås Open 2014 igång

Västerås Open igång!

Västerås Open 2014 spelas i helgen (26-28/9) i Växhuset, Västerås. I år har tävlingen lockat hela 343 spelare, och det är nytt nordiskt rekord för en weekendturnering.

Följ tävlingen på tävlingens hemsida eller via Chessbomb.

Sep 202014
 
Trängsel vid särskilningsspel mellan Ludvig och Akash Foto: Carl Fredrik Johansson

Trängsel vid särskilningsspel mellan Ludvig och Akash
Foto: Carl Fredrik Johansson

Ludvig Carlsson VSK vann mellanstadie­klassen av US Open i Uppsala efter en stenhård fight med hemma­spelaren Akash Mitra. Det krävdes ett så kallat Har­mageddon särskiljnings­parti mellan de båda och det vanns av Ludvig.

Lågstadieklassen vanns av Noah Marklund VSK med bättre särskilj­ningspoäng än tvåan Ludwig Laukka Uppsala SSS.

Högstadiet vanns av Joakim Nilsson USSS. Bear Fahradin VSK blev sexa.

Tävlingen var den första deltäv­lingen i säson­gens upplaga av Upplands GP.

Resultat:  L  || M  || HG

Sep 152014
 
Hökåsenskolan mot det danska laget. 2-2 i matchen. Foto: Arrangören

Hökåsenskolan mot det danska laget. 2-2 i matchen.
Foto: Arrangören

Hökåsenskolan med fem duktiga schack­spelare från Västerås SK var på Island i helgen och spelade nordiska mästerskapet för skollag. Laget kvali­ficerade sig tidigare i år genom att vinna mellanstadieklassen i SM tidigare i år.
Det var hårt motstånd på Island och laget slutade 5:a av 6 deltagande lag med en seger och en oavgjord match på de fem ronderna. Och det kunde blivit ännu bättre resultat – laget hängde bra med i alla matcherna, men flera lovande ställningar slutade tyvärr med förlust.

Tävlingen vanns av Korsvoll skole Norge (Carlsen-effekt?). I Hökåsenskolans lag spelade Ludvig Carlsson, Simon Wikström, Martin Vatn, Benjamin Emmoth och Kardo Omar. Flest poäng i laget tog Martin Vatn med tre på fyra partier.

tävlingens hemsida finns länkar till resultat, bilder och livepartier. Nedan ser ni Ludvigs vinstparti i rond 2. Kika gärna vad som händer från drag 18 och framåt. På några få drag kan svart se sin ställning demoleras fullständigt.

Sep 152014
 

I lördags spelades i Linköping en lagmatch för U12 mellan fyra distrikt. Lagen får bestå av max 12 spelare och resultatet beräknas på de 10 främsta.
Tävlingen vanns av Örebro läns SF. Västmanlands SF fick bara ihop fem spelare, samtliga från VSK och laget kom sist. Individuellt bäst var Santiago Grueso Cordoba Västmanland som vann alla sina sex partier.

Resultat: 1) Örebro läns SF 140, 2) Södermanlands SF 123, 3) Östergötlands SF 90, 4) Västmanlands SF 63

Sep 072014
 
Edward och Alfons i toppmötet med Schack 08.

Edward och Alfons i toppmötet med Schack 08.

I tredje ronden mötte VSK Ervalla SS som hade c:a 400 högre i medelranking och därmed måste vinna med 4-0 för att vinna matchen. Det blev en spännande tillställning där Alfons fick ge sig mot J-O Lind 2271 först efter 69 drag. Allt hängde då på Santi som mötte Rolf Göransson 1907. Santi offrade två bönder för att bryta in med sin dam och få till remischackar, men motståndaren var inte med på det eftersom det inneburit matchförlust så han vandrade med sin kung in mot motståndarlägret och gav damen mot två torn och några bönder. Santi lyckades med fin slutspelsteknik hindra motståndarens förbundna bönder att nå fram till förvandling och efter 83 drag gav motståndaren upp. Partierna kan ses här. Därmed var VSK i ensam ledning i cupen.

I följande tre ronder blev det för tufft att möta topplagen SK Team Viking, Schack 08 Norrköping och Kristallens SK och det blev förlust med 1½-2½ (0-4) i samtliga tre matcher  men framför allt Santi och Alfons var bra med i de flesta partierna.

I sista ronden vann VSK med hela 3-1 mot Hultfreds SK, med nära 400 högre i snittranking. efter remi för Alfons mot 2235 och vinst för Santi mot 1959. Det blev till sist en strålande nionde placering bland 30 lag och 4000 kr i pris för bästa lag med under 1800 i ranking. Segrare i tävlingen blev SK Team Viking.
Det måste ha varit en mycket bra träning för våra juniorer att få möta så kvalificerat motstånd i hårda matcher!

Resultat Svenska Cupen