Okt 152018
 

Ludvig vann B-klassen Foto: Lars OA Hedlund

Tretton av klubbens ungdomar var på plats i Lidköping där årets Skol-SM avgjordes i helgen, och många fina prestationer noterades. I den näst äldsta klassen tog Ludvig Carlsson SM-guld efter att ha gått obesegrad genom turneringen med 7 poäng på åtta ronder. Flera andra VSK:are var med i toppen av sina klasser, bland annat blev det femteplatser för Alfons Emmoth och Margo Zarytovskaya. Alla resultat från helgen finns här och fler av Lars OA Hedlunds bilder kan man se i Bildbanken.

Sep 302018
 

Normunds Miezis Foto: Lars OA Hedlund

Årets upplaga av Västerås Open är avslutad, och det blev flera fina placeringar för klubbens deltagare. Normunds Miezis och Pontus Sjödahl var två fem spelare som delade tredjeplatsen i huvudturneringen och Gabriel Flykt var en av tre spelare på tredjeplatsen i Lilla Västerås Open. Dessutom vann Sören Salholm och Thomas Zhan sina ratinggrupper.
Totalt deltog 21 av klubbens spelare i den tionde upplagan av tävlingen. Årets vinnare blev ukrainske stormästaren Yuri Solodovnichenko, Växjö SK, och Lilla Västerås Open vanns av John Löfgren, Kristineberg SK.

Slutställning || Bilder av Lars OA Hedlund

Sep 282018
 

Gabriel Flykt. Foto: Lars OA Hedlund

Idag startade den tionde upplagan av Västerås Open, och det blev till slut 237 deltagare. 26 av dem är VSK:are, 21 i huvudturneringen och 5 i Lilla Västerås Open. I Lilla Västerås Open har Gabriel Flykt maximala 4 poäng efter snabbschacksdelen av tävlingen, och han delar ledningen med estländaren Aavo Urbel. I huvudturneringen är Normunds Miezis ende VSK-spelaren på maximala 4 poäng, och han delar ledningen med fem andra spelare. Pontus Sjödahl har 3½ poäng så här långt.
Nu återstår fyra långpartier och det första av dessa spelas klockan 10.00 på lördagen.
Resultat || Livesändning

Sep 092018
 

Foto: Lars OA Hedlund

VSK ställde upp med ett lag i årets upplaga av Svenska Cupen, och tävlingen blev en stor framgång. Ludvig Carlsson, Filip Björkman, Jacob Laine och Benjamin Emmoth ingick i laget som vann åtta matcher och spelade en oavgjord, vilket räckte till en överlägsen turneringsseger.
Svenska Cupen spelas med poänghandikapp beroende på rating, vilket gör att lågrankade lag har goda möjligheter att överraska. Med 17 matchpoäng av 18 möjliga vann Västerås före betydligt högre rankade Schack 08 och Örgryte SK.
Resultat

Jun 022018
 

Spelet i full gång i ABB Arena Syd

2247 fjärdeklassare fördelade på 127 klasser deltog i dagens riksfinal av Schackfyran. Lena skola Vårgårda vann klart med 510 poäng före Röbäcksskolan Umeå 467 och Bräckaskolan 4C, Kungsbacka 464.
Bästa Västmanlandsklass var Tuppkärr 4:4 Surahammar på 13 plats med 420 poäng tätt följda av Kila skola Sala 14:e på 418 poäng.
Bästa Västeråsklass var Fryx 4b på plats 22 med 402 poäng.

Tävlingen flöt på mycket bra som vanligt. Tack till alla funktionärer för ett gott arbete!

Resultat riksfinalen

Maj 312018
 

Idag var det finalspel för 6:orna i Yes2Chess. Segrarna, Maria Elementar SK 6a Sthlm vann samtliga tre matcher, men sen var det desto jämnare med tre lag som vann var sin match och där hade Rönnbyskolan bästa partipoängen och kom därmed på en förnämlig andraplats bland alla sexor i landet.

För 5:orna var finalspelet igår och där vann Kläppens SK Luleå samtliga tre matcher och tävlingen. Ekbergaskolan vann en match och slutade på en hedrande bronsplats bland alla 5:or.

Hemsida Yes2Chess

Maj 242018
 

Yes2Chess är en landsomfattande lagtävling för skollag som spelas över Internet på skoltid. Tävlingen är uppdelad i två grupper, en för 5:e-klassare och en för 6:e-klassare. Lagen består av fem spelare (plus ev. reserver) och minst en av spelarna måste vara tjej.

I årets tävling är man nu framme vid finalerna dit fyra lag från varje grupp kvalificerat sig genom gruppspel och sedan utslagningsspel mellan gruppsegrarna. Finalerna spelas förmiddag 29 maj för 5:orna och förmiddag 30 maj för 6:orna.
Glädjande nog har en Västeråsskola i vardera gruppen bland ursprungligen flera hundra startande lag nått ända till finalen.
Bland 5:orna är det Ekbergaskolan (Bronsvingade duvorna) som nått final efter seger mot Bollebygdskolan i 5:e utslagsmatchen med 13-7 ( Bordsresultat ).
Bland 6:orna är Rönnbyskolan i final efter kross 15-5 i utslagsmatch 5 mot en Stenungssundsskola ( Bordsresultat )

Mer om Yes2Chess på tävlingens hemsida
Där kan man även följa finalmatcherna live 29/5 respektive 30/5.

Maj 132018
 

Ralf 4:a i tävlingen och Svenskt GP.
Foto: Lars OA Hedlund

Ralf Åkesson var en av fyra spela­re som slutade på 6½/8 i Delta­lift Open som var den sista deltävlin­gen i säsongens Svenskt GP. Hans Tikkanen utnämndes till segrare med bäst kvalitetspoäng före Johnny Hector, Tiger Hillarp-Persson och Ralf som alltså blev fyra.
Pontus Sjödahl femma gjorde också en utmärkt turnering och tillhörde en sextett spelare ½ poäng efter segraren. Pontus förlorade inte ett enda parti men hade fyra remier bland annat två ”tvungna” mot sonen Milton Pantzar och klubbkompisen Ralf.
Christopher Jernberg slutade på 106:e plats bland 140 startande med 3½ poäng.

Resultat Deltalift Open

I Svenskt GP segrade Hans Tikkanen för andra säsongen i rad, dock denna gång delad seger med Tiger Hillarp-Persson. Ralf Åkesson blev fyra och Ludvig Carlsson nia.  Ludvig vann rankinggrupp 3.

Slutställning Svenskt Grand Prix

Maj 062018
 

Svenska mästarna i gymnasieklassen.
Foto: Lars OA Hedlund

ABB Industrigymnasium Västerås vann gymnasieklassen när årets Skollag SM avgjordes i Linköping. Laget som bestod av Jacob Laine och Gabriel Flykt Västerås Schackklubb samt Marcus Ledung och Georg Lundqvist. Laget vann alla sex matcher! Gabriel och Georg vann alla sina partier på bord 2 respektive 4. Jacob på bord 1 tog 3½/6 och Marcus på bord 3 4½/6. Laget är därmed kvalificerat för NM. Det var faktiskt andra gången i historien som ABB Industrigymnasium vann Skollag SM. Senast det begav sig var 2005.

Lågstadieklassen vanns av Myrängsskolan Täby. Brandthovdaskolan Västerås slutade på 14:e plats av 19 deltagande lag.
På mellanstadiet vann Maria Elementarskolan Stockholm. Rönnbyskolan Västerås kom på en fin 6:e plats bland 24 startande. Ekbergaskolan II Västerås blev 15:e, Vallbyskolan Kolbäck 17:e och Ekbergaskolan I Västerås 18:e.
På högstadiet vann Killebäckskolan Stora Sandby. Där deltog inget lag från Västmanland.

Resultat Skollag SM L || M || H || G