Jun 232016
 

Glada gänget! Foto: Mats Sjödin

Glada gänget!
Foto: Mats Sjödin

Finalmöte i grp A 22/6. Margo-Joakim ½-½. Foto: Mats Sjödin

Finalmöte i grp A 22/6. Margo-Joakim ½-½.
Foto: Mats Sjödin

Margo Zarytovskaya vann ensam grupp A i Junior-DM på 3½/5 efter att Ludvig Carlsson besegrat huvudkonkurrenten Joakim Nilsson i sista ronden och Margo spelat remi mot Alfons Emmoth. Imponerande spelat av Margo som var yngst i det starka spelfältet.

I grupp B vann Christopher Jernberg övertygande efter att ha vunnit de fyra inledande partierna och sedan säkrat segern med en remi i sista partiet mot Isak Carlsson. Med tanke på att det var ett par starka ”utsocknes” spelare med och att Christopher var yngst av VSK:spelarna i grupp B var det stark prestation av honom.

Grupp A || Grupp B || Hemsida

Jun 212016
 
André chockade

André chockade

Idag spelades en rond i Junior-DM och efter det var det dags för chock!
Mästaren själv, André Nilsson, deltog och spelade utom tävlan(?).
Rapport från André:
Två knallhårda chock­tävlingar hann avverkas under eftermiddagen.I den första delades segern av lagen ”Zombietröja” (Joakim Nilsson/Victor Vatn) och ”Martin McFeast & Christopher Co” (Martin Vatn/Christopher Jernberg). I den andra vann simultant(!) spelande Joakim Nilsson (”Gnejs”) före ”Cookizi” (Erik Nilsson/Oscar Håkonsen Larsson) och Saltgurka (Christopher Jernberg/Kardo Omar) på delad andra plats.

I Junior-DM grupp A blev det ett långt och jämnt parti mellan Joakim och Alfons som mynnade ut i ett slut­spel med springare och bönder. I Joakims tidsnöd vann Alfons en bonde och hade vinstchanser men när han i drag 58 spelade Sh5 för att i nästa drag ta ännu en bonde  hittade Joakim ett vackert springaroffer som avvecklade till remi.
Margo vann över Filip B och i morgon blir det toppmöte mellan ledarna Margo och Joakim som båda har 2½ poäng.
I grupp B är Christopher Jernberg i ensam ledning efter dagens vinst mot Erik Nilsson.

Jun 212016
 

Igår spelades de två första ronderna i Junior-DM. I grupp A vann rankingfavoriten Joakim Nilsson bägge partierna mot Filip B respektive Santi.
Även Margo har startat bra med remi mot Santi och vinst mot Ludvig.

I grupp B leder Christopher Jernberg och Erik Nilsson och idag möts de båda fullpoängarna i rond 3.

Tävlingen spelas i VSK:s klubblokal och det är livesändning från 10 bräden och den kan följas via tävlingens hemsida.
Av hemsidan framgår även att idag kl. 15.00 står chock på programmet för hågade under ledning av André Nilsson.
I morgon kväll är det grillafton på Djäkneberget.

Jun 062016
 

Fjolårets försök med en GP-final mellan de bäst placerade spelarna har i år ersatts med ett Junior-DM som spelas 20-23/6 i VSK:s klubblokal.
Till grupp A har de högst rankade spelarna bjudits in och den gruppen är redan klar. Det är en kanonstark grupp av sex spelare med en medelranking på Elo 1949.
Grupp B är en öppen turnering där hittills sju spelare har anmält sig. Anmälningstiden går ut 16/6.
OBS! Max 20 spelare i grupp B.
Båda turneringarna kommer att Elo-registreras.

Junior-DM Grupp A || Grupp B || Inbjudan

Jun 042016
 
Segrarna Stora Hammars skola Höllviken och invigningstalare landshövding Minoo Akhtarzand.

Segrarna Stora Hammars skola Höllviken och invigningstalare landshövding Minoo Akhtarzand.

Riksfinalen av Schackfyran brukar oftast vinnas av förhållandevis små klasser eftersom det brukar vara lättare i en liten klass att få alla att delta i tävlingen och att bli duktiga schackspelare. Årets final var ett undantag då segrande Stora Hammars Skola från Höllviken bestod av hela 58 elever varav 56 var med i riksfinalen. För att lyckas vinna med en sån stor klass behövs ett väldigt engagemang från skolan och eleverna och en duktig schackpedagog och alla dessa ingredienser finns i Stora Hammar. Skolan har upptäckt att schack är ett utmärkt pedagogiskt verktyg som ger positiva effekter även i andra ämnen. Man har därför schack som obligatoriskt ämne på skolan med lektioner varje vecka med Ulf Sandberg som lärare ( intervju med Ulf ). Skolans engagemang visas också av att rektor var med på resan till Västerås från Skåne och att lördagen betraktades som skoldag och man fick ”kompledigt” en vanlig skoldag i stället.
Tvåa kom också en Skåneskola – Kristianstads Montessori skola och trea blev halländska Kvibilleskolan.
Bästa skola från Västmanland var Fryxellska skolan 4 c från Västerås på 14:e plats. Man spurtade förbi både Hamreskolan 4 blå (27:a) och segrarna i länsfinalen Rönnbyskolan 4 a (32:a).

Tävlingen flöt på mycket bra och tidsschemat hölls utan problem. Arrangemanget  fick många lovord.
Tack till alla funktionärer för ett mycket bra jobb!

Slutresultat riksfinalen S4an 2016.
Ytterligare bilder: Galleri  || Sthlms SF hemsida (Lag 1-10)
På SSF:s hemsida finns intervjuer mm.  Inslag från riksfinalen på lokalnyheterna SVT Västmanland 5/6 (c:a 50 sek in i sändningen)

Jun 022016
 
ABB Arena kl 18.00 och kl. 19.30

  ABB Arena kl 18.00                                   och kl. 19.30

Vi tar en match!

Vi tar en match!

Ett trettiotal tappra hjälptes i kväll åt att ställa i ordning bord, stolar och bräden inför lördagens riksfinal S4an.

Efter c:a 1½h timme var det klart och några firade med ett parti schack.

Maj 222016
 

Man hälsar på varandra vid rondstart. Spelplats: Röda Rummet Stadshsuet

Man hälsar på varandra vid rondstart.
Spelplats: Röda Rummet Stadshsuet

Årets Schackfyranmästare för Väste­rås spelades idag i Röda rummet i Stadshuset med kommunalrådet Anders Telje­bäck som prisutdelare. Anders berättade lite om stadshusets historia. Han nämnde t.ex. att det varit ett dominikanerkloster på samma plats under medel­tiden. Anders berättade också lite om hur kommunen styrs och att det kan vara viktiga beslut som tas där. Som exempel angav han att om inte kommunen en gång i tiden beslutat att bygga det lilla turbinhuset vid Svartån som gav elkraft, så hade nog Asea etablerat sig Arboga i stället. Vid den tiden var Arboga större än Västerås men nu har Västerås c:a 10 ggr fler invånare än Arboga. Utan beslutet om turbinhuset kunde det varit tvärtom idag.

Tävlingen vanns av  Martin Wigren på 16 poäng (fem vinster) samma poäng som tvåan Abdulqader Alnuami Abodi men Martin hade lite bättre särskiljningspoäng, dvs hade mött lite svårare motstånd. Trea kom Viktor Uzelac på 15 poäng
För att gå vidare till riksfinalen av Schack­fyran­mästaren, som spelas i Uppsala 16/7 vid sommarens Schack-SM, krävdes minst 13 poäng och det var 13 som klarade det.

Resultat

Maj 152016
 

VSK:s förstalag vann Stockholmskvalet av kadettallsvenskan och är därmed klara för finalspel i augusti tillsammans med Täby SK och SK Rockaden Stockholm samt Lunds ASK, SS Manhem och Örgyte SK från kvalet i Helsingborg.
I VSK:s förstalag spelade: Santiago Grueso Cordoba 5½/7,  Ludvig Carlsson 3½/4, Alfons Emmoth 6/7, Margo Zarytovskaya 5/7, Gabriel Flykt 5/7 (varav två w/o), Isak Carlsson 7/7! (varav två w/o), Christopher Jernberg 1/3. Christopher fick flytta från lag 2 till lag 1 andra dagen när Ludvig inte kunde spela.
VSK1 tappade bara en poäng när man spelade 3-3 mot SS 4 Springare i sista ronden. Anmärkningsvärt var att Uppsala SSS inte gick till final med ett lag som till stora delar var identiskt med det lag som vann kadettallsvenskan 2014.

Även VSK2 och VSK3 gjorde utmärkta prestationer. VSK2 slutade 6:a bara en matchpoäng efter sist kvalificerade lag. I VSK2 utmärkte sig Elsa Wass med att ta 6½/7 (varav två segrar på w/o).
VSK3 blev 11:a av 19 deltagande lag. Verkligen starkt att kunna mönstra tre så framgångsrika lag i kvalet. Uppsala SSS var den enda ytterligare klubben med tre lag i kvalet men samtliga Uppsalalag kom efter sin motsvarighet i VSK så vi kan med visst fog påstå att vi är den starkaste klubben i landet på kadettstadiet.

Resultat

Bilder av Lars OA Hedlund på Schacksnacks hemsida.