Jul 262015
 

Sen någon dag tillbaka pågår två stora sommarturneringar, Politiken Cup i Helsingör och Czech Open i Pardubice, båda turneringarna med deltagare från VSK.

Politiken Cup satte deltagarrekord med imponerande 431 startande varav 27 GM.
Från VSK deltar Pontus Sjödahl och han har inlett med två vinster.
Det är livesändning från 69 bräden!

I Pardubice pågår den årliga spelfestivalen där schack bara är ett av många spel, men ändå är  över 1000 schackspelare i farten.
I A-gruppen har Ralf Åkesson startat med vinst mot en ryska på 2200 men lite överraskande förlust mot en tyska på 2286.
I B-gruppen har Anders Ylönen 1½ poäng efter två ronder mot spelare runt 1900 i ranking.
Livesändning Pardubice.

Jul 192015
 

Ludvig Carlsson VSK vann Minior-SM 2015
Foto: Lars OA Hedlund

Idag avslutades SM i Sunne och det blev tre till medaljer till VSK.
Ludvig Carlsson säkrade segern i Minior-SM genom en snabbremi efter endast åtta drag i dagens parti.
I Kadett-SM var tre spelare på samma poäng inför sista ronden och två av dessa var från VSK nämligen Alfons och Santi. Eftersom båda redan mött den tredje spelaren Isak Storme SS Manhem blev det ett inbördes möte mellan Alfons och Santi som slutade remi. När Storme vann sitt parti blev han svensk mästare med Alfons på silverplats och Santi knep bronset.

Familjen Carlsson hade ett bra SM. Förutom att Ludvig vann miniorklassen så segrade pappa Andreas i klass I:2 och lillebror Isak blev nia i Knatte-SM med 26 poäng bara en poäng från bronsplats.
I Veteran-SM hade Björn Gillefalk medaljvittring men slutade på fjärde plats.
Fredrik Wester blev tvåa i klass II:1 på samma poäng och kvalitet som ettan men med förlust i inbördes mötet.
I klass II:5 segrade Västeråsboende Jonas Arvidsson Upsala ASS.
I klass III:1 slutade Margo Zarytovskaya tvåa. Margo inledde med två förluster men tog därefter 3½ på resterande fyra ronder.
I Weekend 2:4 slutade Christer Carmegren trea.

Svensk mästare för första gången blev Nils Grandelius Eksjö SK efter särspel mot Emanuel Berg SK Team Viking.

Samtliga SM-resultat.

Jul 162015
 

Idag var det dags för Blixt-SM i Sunne. Peter Bergström VSK lyckades inte upprepa fjolårets vinst, men han gjorde ändå en stark insats. Peter slutade femma efter att förlorat mot fjolårets SM-vinnare Daniel Semcesen och spelat två remier men vunnit övriga sex partier bland annat mot Love Janse i rond 6. Love blev näst bäste VSK:are på 13:e plats och Ludvig Carlsson gjorde en stark insats och slutade 24:a på 5½/9 bland 96 fullföljande spelare.
Blixt-SM vanns av Harry Schüssler Eksjö SK med 8½/9.

I Kadett-SM vann Alfons Emmoth över tidigare ledaren Isak Storme SS Manhem och med fyra ronder kvar är Alfons en av tre spelare i ledningen med 4/5.

I Knatte-SM är tre VSK:are med och slåss om segern nämligen Victor Vatn 3:a, Isak Carlsson 4:a  och Christopher Jernberg 9:a efter sju ronder spelade av tolv.

Ludvig Carlsson fortsatte efter nio hårda partier i Blixt-SM med att ta över ledningen i Minior-SM efter vinst mot tidigare ledaren Philip Sandberg SK Rockaden Sthlm.
Det var ett svängigt parti där Ludvig kom mycket bra ur öppningen och hade en klar vinstställning men gav bort en pjäs i drag 24. Ludvig lyckades komma med i matchen igen via två långt framskridna bönder på damflygeln och via några damschackar skaffade han sig vinstställning igen efter drag 38 för att sedan spela bort den i drag 40 med e5. Motståndarens Ke5 i drag 40 innebar damförlust och förlust av partiet i en jämn ställning.
Hela partiet:

Jul 132015
 

Årets SM i Sunne startade i fredags med första weekendtävlingen och på lördagen var det dags för Schackfyranmästaren.
Glädjande nog är Västerås SK största klubb vid årets SM med ett fyrtiotal starter och det började bra med seger för Åke Nurmi (5/5!) i grupp 4 weekend och likadant för Martin Orell i grupp 3 med 4/5.
I Knatte/Weekend blev det brons med mersmak för Christopher Jernberg. Christopher spelade remi mot både ettan och tvåan i tävlingen men en försmädlig förlust i näst sista ronden förstörde guldchansen.
I S4an-mästaren var tre av de 171 startande från VSK. Bästa av dessa lyckades Hugo Sturebrand som slutade på plats 71.

SM2015 resultatsida

Jun 282015
 

Henri Pohjala från Finland som spelar för VSK i elitserien hade en IM-norm på gång i Visma Chess Open Växjö IM-grupp B, men i sista ronden blev det förlust mot Oskar von Bahr Kungstornet i stället för den vinst som hade krävts.

Resultat Visma Chess Open

Jun 252015
 

Hökåsenskolan slutade femma i finalen av Yes2Chess som spelades i London. Deltagande lag delades upp i två grupper och Hökåsen slutade trea i grupp A efter förlust 1½-3½ mot slutliga segraren San José Elementary School från USA och med 2-3 mot slutliga trean Søråsbygda skole från Norge men vinst med 3½-1½ mot trean i grupp B.
Hökåsen verkar ha haft otur med lottningen och hamnat i den svåraste gruppen eftersom samtliga i grupp A vann klart mot sina likaplacerade från grupp B. Totalsegraren San José vann t.ex. mot segraren i grupp B med 4½-½ att jämföra med 3½-1½ mot Hökåsen.

I Hökåsenlaget tog Ludvig Carlsson 3½/4 på förstabordet, Benjamin Emmoth och Kardo Omar båda 2½/4, Martin Vatn 1½/4 och Maja Selin 1/4.

Alla finalresultat.

Jun 142015
 

Björn Gillefalk var ende deltagare från Västerås SK i helgens Växjöspel.
Deltagarna var indelade i grupper om fyra spelare i huvudsak baserat på rating.
Björn återfanns i grupp 3 där han slutade tvåa. Han inledde med förlust mot gruppsegraren Jörgen Karlsson Västervik men Björns poängskörd ökade med ½ för varje rond. Synd att det inte var fyra ronder, då hade säkert Björn tagit 1½ i sista ronden!?
Tom Rydström från hemmaklubben Växjö SK vann grupp 1 på maximala tre poäng.
Resultat Växjöspelen seniorer.

Här är Björns säkra vinstparti från tredje ronden där han oftast fann bästa draget även i komplicerade lägen.

 

Jun 052015
 

Bandyarenan på Rocklunda är nu förberedd för morgondagens invasion av c:a 2500 schackspelande fjärdeklassare och ungefär lika många medföljande ledare och åskådare.

Västmanlandsnytt var på plats i Rocklunda i förmiddags under förberedelserna då bland annat en femteklass från Blåsboskolan hjälpte till med att ställa upp pjäser och klockor.

Reportage Västmanlandsnytt.