Maj 222016
 

Man hälsar på varandra vid rondstart. Spelplats: Röda Rummet Stadshsuet

Man hälsar på varandra vid rondstart.
Spelplats: Röda Rummet Stadshsuet

Årets Schackfyranmästare för Väste­rås spelades idag i Röda rummet i Stadshuset med kommunalrådet Anders Telje­bäck som prisutdelare. Anders berättade lite om stadshusets historia. Han nämnde t.ex. att det varit ett dominikanerkloster på samma plats under medel­tiden. Anders berättade också lite om hur kommunen styrs och att det kan vara viktiga beslut som tas där. Som exempel angav han att om inte kommunen en gång i tiden beslutat att bygga det lilla turbinhuset vid Svartån som gav elkraft, så hade nog Asea etablerat sig Arboga i stället. Vid den tiden var Arboga större än Västerås men nu har Västerås c:a 10 ggr fler invånare än Arboga. Utan beslutet om turbinhuset kunde det varit tvärtom idag.

Tävlingen vanns av  Martin Wigren på 16 poäng (fem vinster) samma poäng som tvåan Abdulqader Alnuami Abodi men Martin hade lite bättre särskiljningspoäng, dvs hade mött lite svårare motstånd. Trea kom Viktor Uzelac på 15 poäng
För att gå vidare till riksfinalen av Schack­fyran­mästaren, som spelas i Uppsala 16/7 vid sommarens Schack-SM, krävdes minst 13 poäng och det var 13 som klarade det.

Resultat

Maj 152016
 

VSK:s förstalag vann Stockholmskvalet av kadettallsvenskan och är därmed klara för finalspel i augusti tillsammans med Täby SK och SK Rockaden Stockholm samt Lunds ASK, SS Manhem och Örgyte SK från kvalet i Helsingborg.
I VSK:s förstalag spelade: Santiago Grueso Cordoba 5½/7,  Ludvig Carlsson 3½/4, Alfons Emmoth 6/7, Margo Zarytovskaya 5/7, Gabriel Flykt 5/7 (varav två w/o), Isak Carlsson 7/7! (varav två w/o), Christopher Jernberg 1/3. Christopher fick flytta från lag 2 till lag 1 andra dagen när Ludvig inte kunde spela.
VSK1 tappade bara en poäng när man spelade 3-3 mot SS 4 Springare i sista ronden. Anmärkningsvärt var att Uppsala SSS inte gick till final med ett lag som till stora delar var identiskt med det lag som vann kadettallsvenskan 2014.

Även VSK2 och VSK3 gjorde utmärkta prestationer. VSK2 slutade 6:a bara en matchpoäng efter sist kvalificerade lag. I VSK2 utmärkte sig Elsa Wass med att ta 6½/7 (varav två segrar på w/o).
VSK3 blev 11:a av 19 deltagande lag. Verkligen starkt att kunna mönstra tre så framgångsrika lag i kvalet. Uppsala SSS var den enda ytterligare klubben med tre lag i kvalet men samtliga Uppsalalag kom efter sin motsvarighet i VSK så vi kan med visst fog påstå att vi är den starkaste klubben i landet på kadettstadiet.

Resultat

Bilder av Lars OA Hedlund på Schacksnacks hemsida.

Maj 092016
 
nihal_christopher

Nihal Sari 11 år 2351 i ranking och Christopher Foto: Hans Jernberg

Hans Jernberg har skickat en rapport från Hasselbacken Open där sonen Christopher deltog:

Christopher avslutade turneringen med en seger och fick totalt 4.0 poäng. Hans rating ökade med 125 poäng under turneringen och han kom 2a i sin rating grupp. Anmärkningsvärt är att han vann 4 partier med de svarta pjäserna.

Filip Björkman fick också ett ratingpris och fick samma poäng som Ralf 5.0

Förutom Nihal Sari spelade också Awonder Liang 13 år (2410) från USA i turneringen.

Det är roligt att se så unga talanger på svensk mark.

Vann turneringen gjorde favoriten Dimitry Andreikin men med minsta möjliga marginal före Adhiban.

 

Som helhet var turneringen mycket trevlig och vädret fantastiskt under de 9 dagarna.

Synd att inte fler Västeråsare deltog.

Resultat

Maj 082016
 

Hans Tikkanen vann Deltalift Open, sista deltävlingen i GP, och snuvade därmed Ralf Åkesson på segern. Ralf blev tvåa efter att ha lett GP från start tills igår.

Margo Z vann damklassen och sin rankinggrupp i Deltalift Open.

 Resultat

Maj 042016
 

Christopher Jernberg, 10 år, tog idag sin andra ”1700-skalp” i Hasselbacken Open när han vann som svart mot Lennart Smith 1733. I rond 3 vann Christopher mot Per Einar 1741. I de tre övriga partierna har det varit övermäktigt motstånd på runt 1900-2000.
Ralf Åkesson har 4/5 efter förlust igår mot andraseedade Alexei Shirov.
Filip Björkman har 2½/5.
Turneringen avslutas 8/5.

Ställning Hasselbacken Open

Maj 012016
 

Elsa Wass förlorade dagens avslutande parti i Flick-NM och slutade därmed femma med tre poäng på fem ronder. Elsa var rankad 8:a bland  de 12 startande så det var en utmärkt prestation. Det avslutande partiet mot norskan Thyra Kvendseth var hårt och pågick i hela 81 drag. Elsa vann motståndarens dam mot häst och springare med en kombination vilket ledde till en obalanserad jämn ställning.
En vinst idag för Elsa hade inneburit att hon slutat på samma poäng som ettan!

Resultat Flick-NM

Elsas parti idag:

Apr 302016
 

Elsa Wass VSK som är en av två representanter för Sverige i Flick-NM vann båda sina partier idag. Elsa är därmed en av tre spelare på tre poäng i Grupp C (2003-) som skuggar ledande Embla Eikeland Gronn från Norge 3½ poäng.
I morgon spelas den avslutande ronden. Spelplats är Alta i norra Norge drygt 40 mil norr om polcirkeln!

Resultat Flick-NM

Apr 302016
 
Ludvig-Alfons Armageddon VSK vann klubb-GP i alla klasser Foto: J-O Vatn Eva Lundbäck

Ludvig-Alfons Armageddon               VSK vann klubb-GP i alla klasser
Foto: J-O Vatn                   Foto: Eva Lundbäck

Dagens tävling Vårdraget var den sista deltävlingen i säsongens GP för Västmanland.
Segrare i de olika klasserna blev:
Lågstadiet: Casper Vu Katrineholms SK
Mellanstadiet: Benjamin Emmoth Västerås SK
Högstadiet/Gymnasiet: Alfons Emmoth Västerås SK
I högstadieklassen fick Alfons och Ludvig spela ett särskiljningsparti s.k. Armageddon för att tvinga fram ett avgörande. Vit (Ludvig) fick 5 min betänketid och svart (Alfons) 4 min och Ludvig var tvungen att vinna partiet vilket han inte gjorde och därmed tilldelades Alfons segern.

Västerås SK, på bilden representerad av Rasmus Myklebust, tog storslam i GP genom att vinna samtliga individuella och klubbtitlar.
Lågstadiet: Noah Marklund VSK
Mellanstadiet: Benjamin Emmoth VSK
Högstadiet/Gymn: Alfons Emmoth VSK

Vårdraget:  L||M||HG
G
P:               L||M||HG||Klubb