SM 2024 färdigspelat.

Årets schackliga höjdpunkt är nu över.

Spellokalen för årets SM.
Foto: Lars OA Hedlund

Tio dagar av schack SM har nått sitt slut och jag misstänker att våra spelare är utmattade och i behov av vila. Nio dagar i djup koncentration framför schackbrädet är slitsamt.

Det har var spännande att följa våra medlemmars framfart och en summering är på sin plats.

I Mästarklassen-Elit har två av vår förenings starkaste medlemmar kämpat på bra.
Ralf har spelat många mycket skarpa och taktiska partier där vinsten inte var långt borta, som mot Hampus Sörenssen och Deniz Arman, men tyvärr lyckades han inte knyta ihop säcken.
Men förenings ”grand old man” visade sin klass i avslutande ronden då han besegrade ledande William Olsson och avslutade på en sjundeplats.
Ludde låg inför slutronden på andra plats och valde en skarp öppning som sällan slutar i remi. Tyvärr blev det inte till hans fördel då rutinerade Michael Wiedenkeller straffade Luddes holländska försvar.
Överlag tycker iaf undertecknad att Ludde har spelat schack på ett lugnt och metodiskt sätt där han sällan lämnade mycket för sin motspelare att utnyttja. Även om det inte verkar bli spel i SM-gruppen 2025 så tror jag det spelsättet Ludde visade upp i årets Mästarklassen-Elit hade gjort sig bra i den gruppen.  Ludde slutade på en fjärdeplats med sina 5p och en prestationsrating på 2375.

I Mästarklassen startade Filip starkt men tappade lite i slutronderna. Han slutade på en 13 plats med sina 4.5p. Filip visade att han har förmåga till högklassig schack då han besegrade topprankade FM Felix Tuomainen och FM Lars Wållinder.
Jonas slutade på 4p och en 21a plats, vilket jag tycker bör ses som en framgång då han faktiskt var lägst rankad i gruppen.

I Veteran 65+ lyckades inte Björn följa upp sin vinst från 2022 och avslutade på 10e plats med 4.5p.

I grupperna Minior-SM och klass I-IV har det ofta enbart gått att följa resultatet då partier inte livesänds i samma utsträckning där.  Det är inte något förvånande och väldigt många partier har livesänds på ett föredömligt sätt av arrangörerna.
På grund av detta har det inte vart lika lätt för undertecknad att följa våra medlemmar i dessa grupper.

Jag hittade detta fina vinst parti av Mattias som är värt att titta på.

I klass II kammade Mattias ihop 4p vilket gav honom en 3e plats i sin grupp.

I klass III slutade Simon på 9e plats med 2.5 poäng.

I Minior-SM kämpade Julius ihop 4.5p på det nio ronderna, vilket gjorde att han landade på 19e plats.