Inför Skol-SM 2: Skol-SM i Västmanland

Skol-SM har hållits fyra gånger tidigare i Västmanland nämligen 1968 i Västerås, 1986 i Hallsta­hammar, 1990 i Kungsör och 2008 i Surahammar.
Vi återkommer i morgon till 1968 års Skol-SM som alltså även det gick i Västerås.

Skol-SM 1986 i Hallstahammar

Skol-SM Hallstahammar 1986 Foto från TFS nr 8 1986
Skol-SM Hallstahammar 1986
Foto från TFS nr 8 1986

Tävlingen är kanske mest ihåg­kommen för allt strul. Funktionärs­staben var underbe­mannad och man hade tagit fram ett nytt lottnings­pro­gram inför tävlingen och det var tydligen inte så väl testat. Sören Sahlholm VSK som var funktionär berättar: En egenhet med program­met var att om man tittade på en spelares data utan att mata in resultat så försvann spelaren från lottningen! En spelare sög fast Sören och sa: ”Jag släpper inte dig förrän jag är inlottad igen.”
Jag citerar en artikel i TFS 1986-8 från tävlingen:

” Inför första ronden på fredagskvällen några minuter i sex satt och stod en jätteskara av förväntansfulla människor och väntade och väntade och väntade och … Klockan rann iväg samtidigt med tålamodet hos de schackhungrande. Efter ytterligare tidsspillan kommer så några rykande färska datalistor nyss utkörda från kommandocentralen av plåtniklas själv. Hela salen fullkomligt kastar sig av nyfikenhet över dessa förlösande pappersark. Man hänger i ribbstolar och klättrar på varandra för att få en skymt av detta något. Själv får jag en centimeterlucka och vad får jag se? En massa siffror och bokstäver i någon slags datalogisk form. Tyvärr kunde jag inte dechiffrera detta eftersom min ringa utbildning bara inbegriper grundskola, gymnasieskola och högskolestudier på förskoleseminarium. En tanke i denna prekära situation var att springa fram till mikrofonen och efterlysa: -Hallå, hallå. Det råkar inte finnas någon nobelpristagare i matematik i salen? ”

Fredagens spel var inte klart förrän c:a 01.30. Som lök på laxen för de prövade arrangörerna kom en av Hallstas bus in i spellokalen på söndagen och nitade till en av deltagarna!

Själva tävlingen bjöd på många spännande partier och lockade hela 913 spelare vilket är en av de högsta siffrorna någonsin. Högt upp i prislistorna hittar man många fortfarande aktiva duktiga schackspelare som t ex Klass A. Reynir Helgasson, Robert Åström B. Peter Laveryd C. Pontus Sjödahl, Jesper Hall D. Christian Jepson E. Johan Eriksson F. Jonas Barkhagen, G. Johan Hellsten, H. Patrik Lyrberg och Flickklassen, Christin Andersson.

Skol-SM 1990 Kungsör

Bild från TFS nr 9 1990
Bild från TFS nr 9 1990

Tävlingen arrangerades av lilla numera avsomnade Valskogs SK och man fick beröm för arrangemanget. Inte mindre än 925 spelare kom till start, den näst högsta siffran i tävlingens historia.
Citat från TFS 1990-9:

” Efter det mindre goda eftermäle som arrangemangen i Hallstahammar fick för fyra år sedan var det tydligt att ingen möda lämnats ospard i år. Redan vid ankomsten möttes spelare och ledare av ett vimmel av funktionärer som prickade av snabbt och effektivt.

En viss försening av första rondstart kunde inte undvikas, men det låg inom ramen för det acceptabla. Sedan flöt dock allt utan mankemang. När datorlottningen krånglade klarades detta av en stab som hade genrepat någon vecka före tävlingen, en bra idé att ta efter för andra arrangörer.”

Grupp H (10 år och yngre) vanns av ett inte helt obekant namn: Emanuel Berg Kil (se bild ovan). Han släppte bara ½ poäng på de elva ronderna. Så här svarade han på några frågor från TFS:

Klubb: SK Passanten Kil
Tränare: Bo Berg
Favoritglass: Den största
Äter godis: Ja
Favoritmusiker: Carl Michael Bellman!
Största framgång hittills: Trea Talangjakten 1988, sexa Tusenmannaschackets kadettävling, etta Schack på Salsta 1990

 

Skol-SM 2008 Surahammar

Sura
TFS omslagsbild från nr 7 2008. Nils och Drazen utanför Folkets Hus i Surahammar. Foto: André Nilsson

Inför tävlingen fick Mats Sjödin som ingick i tävlingsledningen frågan om vad som skulle kunna få den utsatta starttiden att spricka. Mats svarade ”Ja det skulle väl vara om strömmen går eller om en orkan drar fram över Surahammar”. Det blev en försening av starten och Mats var inte så långt ifrån att ge orsaken. Strax före start bröt en mindre brand ut i en ugn i källaren. Brandlarmet gick, lokalen fick utrymmas och fullt utrustade brandsoldater rusade in i lokalen i stället. Anmälningsförfarandet med datorer och allt fick flyttas ut utanför entrén. Det hann utbytas många oroliga funderingar inom tävlingsledningen om det överhuvudtaget skulle vara möjligt att flytta tävlingen i det fall lokalen inte skulle vara tillgänglig längre. Men allt ordnade sig och tävlingen kunde starta med en dryg halvtimmes försening vilket togs med godmod av både spelare och ledare.

Två spelare tangerade vid tävlingarna det tidigare rekordet 6 Skol-SM-segrar nämligen de två skåningarna Drazen Dragicevic grupp A och Nils Grandelius grupp B. Drazen var ½ poäng före tvåan Erik Blomqvist. Den senare missade därmed att bli historisk med sju segrar.