Dec 252017
 

Rätt rad i Julfrågesporten var: 221 1×2 2×2 122x, utslagsfrågan: 271.

Vinnare blev Rasmus Janse med tio poäng av tretton, mycket imponerande, stort grattis!

Ett hedersomnämnande går till tvåan Peter Bergström, som fick nio poäng.

Jag kan verkligen rekommendera SSFs stora och tunga jubileumsbok, som innehåller massor av intressant läsning och många fina fotografier.

Nedan följer kommentarer till några av de svåra frågorna.

God fortsättning, Ralf

=========================================================================

Fråga 2:  Alla tre var i Sverige, Lasker och Capablanca dock bara för simultaner och uppvisningspartier.

4: Beslutet om rökförbud togs redan vid Kongressen i Luleå 1980. Skönt, tyckte jag. Under ganska lång tid därefter fick man dock acceptera rökning vid tävlingar utomlands.

6: Det var ett lustigt upplägg i premiärlandskampen borta mot Tyskland: I första ronden fick Sverige vit vid samtliga bord (ledning 6½-5½) men i rond två var det tvärtom.

7: Här var det kanske lämpligt att spendera ett par minuter extra… Ulf spelade 38.Kg2!! och då är svart faktiskt i dragtvång (mycket ovanligt med så många pjäser kvar!). T ex 38…Dc3 39. Td1, 38…Te5 39.Df6 eller 38…Kg7 39.Ld3 Te5 40.Dxd4 och svarts torn är bundet (annars hade han haft Txe2). Vackert! (Miles spelade g5 Ld3 Te5 hxg5 Dxg5 Dxd4 och gav upp ett par drag senare.)

10: Bronstein attackerade under slutronden av en berusad person från Litauen. Händelsen finns noggrant beskriven i jubileumsboken.

11: Hittills har VSK spelat tio säsonger i Elitserien (först 2006/07, senast 2015/16) men det ska ju absolut bli fler!

12: Svart står utmärkt både efter 29… Ta4 och 29…Tb3 (med hotet 30…Tc3), båda dessa drag besvaras med 30.Kd1. Ivanchuk valde det effektivare 29…e5!! för att öppna spelet på kungsflygeln dit vits kung måste fly. Fortsättningen blev 30.fxe5 (30.f5 e4!) Ta4 31.Kd1 Ta1+ 32.Ke2 De6 och svart vann snabbt.

13: Detta kända Junior-VM ägde rum i augusti 1969 och innebar också en invigning av de klassiska lokalerna i Stockholm, ”Gamla Bysis” med adressen Hornsgatan 82B. Jag gissar att många VSKare i den äldre generationen (50+) har spelat där. Lite senare under 1969 började jag själv, som åttaåring, spela i SASS som hade klubblokal på samma ställe.

Utslagsfrågan: Ulf har alltså spelat 271 partier i landskamper, oerhört mycket! Dock måste man komma ihåg att fenomenet med landskamper var mycket mer populärt förr i tiden. Förutom OS fanns Lag-EM, vänskapslandskamper, landslagsturneringar mm. Enligt samma tabell i jubileumsboken har jag själv spelat 76 partier, vilket även det låter väldigt mycket… Bäst svar på utslagsfrågan hade Peter Bergström som gissade 236.