Sep 292017
 

VSKs ungdomar tog en mycket meriterande seger i Kadettallsvenskans final som avgjordes i Stockholm i augusti.
I laget spelade: Santiago Grueso Cordoba, Ludvig Carlsson, Alexander Pietarinen, Benjamin Emmoth, Gabriel Flykt, Christopher Jernberg och Jacob Laine.
(Ludde tog för övrigt sin första GM-skalp nyligen, mot Bellon i Cellavision Cup i augusti. Detta parti hade jag gärna valt som ”Månadens..” men tyvärr avgjordes det genom en tidig dambortsättning. Även stormästare kan göra bort sig ibland…)
Här är ett fint parti från den viktiga segermatchen (4-2) mot Rockaden som kom på andra plats. Hjälten är Jacob Laine som spelar mycket vackert i slutspelet.
Med schackhälsningar, Ralf

Aug 312017
 

Ett stort antal VSK-are var med i årets SM i Stockholm, och naturligtvis har jag hämtat Månadens parti därifrån. Utmärkelsen går till Johan Eriksson som, trots ett antal halvpassiva år, gjorde en utmärkt insats i Mästar-Elit, 5½ poäng av 9 och en tredje plats. Nedanstående parti är från startronden och speciellt slutfasen är mycket vacker. Johan manövrerar sina pjäser till helt perfekta positioner.
Med schackhälsningar, Ralf

Jul 312017
 

Månadens parti för juni har jag hämtat från individuella NM (Nordiska Mästerskapet) som avgjordes i Växjö. Det är Alfons Emmoth som presterar ett fint och tematiskt angreppsparti, väl värt att studera.
Med sommarschackhäsningar, Ralf

Jun 292017
 

Månadens parti för maj, som även blir lite SM-uppladdning, är hämtat från Deltalift Open där Pontus Sjödahl avgör med ett instruktivt och tematiskt kungsangrepp, titta och njut!
Med sommarschackhälsningar, Ralf

Maj 312017
 

Månadens parti för april spelades i den traditionella Påskturneringen i Norrköping, där ett antal VSK-are deltog. Bäst av dessa var Markus Örndahl, som fick den aktuella utmärkelsen genom följande underhållande och spektakulära angreppsparti. Markus gjorde för övrigt ett fantastiskt resultat i mars i år, då han tog 7½ poäng av 11 i den superstarka snabbschackturneringen Tal Memorial i Riga, före bland annat Shirov!
Med schackhälsningar, Ralf

Apr 292017
 

I superettans slutspel i slutet av mars vann VSK samtliga sina matcher. (Tänk om vi hade varit lika lyckosamma tidigare under säsongen…) ”Månadens parti” har jag givetvis hämtat från detta evenemang. Hjälten är, precis som ett par gånger tidigare, Johan Norberg som vann ett hårt parti mot en stark och rutinerad motståndare. Slutfasen är verkligen värd att studera!
170508: Jag har korrigerat ett – i mina ögon – grovt analysfel i kommentaren till svarts 48:e drag. Nu vågar jag inte säga exakt om det aktuella slutspelet (D+3B mot T+L+2B) är vinst eller remi.)
Med schackhälsningar, Ralf

Mar 292017
 

Efter lite funderande låter jag denna gång utmärkelsen delas. Det första partiet är taget från VSKs egen Vinterturnering. Hjälten är Elov Peterson, klubbens äldste spelare med sina snart 88 år, som avgör ett roligt parti med ett mycket originellt slutdrag. Elov var, för övrigt, en av pålitligaste deltagarna i mina (tillfälligt?) insomnade analyskvällar.
Det andra partiet är mitt eget från Graz Open i Österrike. Detta var min bästa turnering på länge, jag tog 6½ poäng av 9, förblev obesegrad och lyckades dessutom jaga bort det läskiga slutrondsspöket. I slutronden vann jag, som svart, nedanstående roliga parti mot en på pappret riktigt stark spelare, GM Markus Ragger, Österrike (elo 2703).
Med schackhälsningar, Ralf

Feb 282017
 

Månadens parti för januari spelades, inte helt oväntat, av Ludvig Carlsson i Dala Open 2017. Ludde vann hela tävlingen med 6½ poäng av 7 – fantastiskt kul! Den enda remin kom mot gamle landslagsspelaren Göran Rörvall. Detta var klubbens främsta individuella framgång på seniornivå på lång tid! (Jag själv vann Malmö Open 2015 men det var ju ett tag sedan.) Här kommer ett fint parti där Ludde briljerar med ett långsiktigt pjäsoffer, som tydligt visar att han har utvecklats som schackspelare. Just nu spelar Ludvig för övrigt Liberec Open i Tjeckien, lycka till säger vi!
Med schackhälsningar, Ralf

Jan 312017
 

Utmärkelsen går denna gång till Björn Gillefalk som spelade ett kul och mycket underhållande parti i Karlstad Open. Björn, som numera är en glad (avtals)pensionär, har en viktig funktion som tränare för klubbens juniorer. Och det är tydligt att träningen även är av nytta för hans eget spel! Genomspelning rekommenderas varmt! Partiet innehåller massor av roliga varianter och offer.
Med schackhälsningar, Ralf

Dec 222016
 

Här kommer stormästarens julpyssel i form av ett nytt ”Månadens…”. Hjälte är denna gång Erik Norberg som vinner ett riktigt snyggt parti (hämtat från den allsvenska matchen VSK II – Stockholms SS II.) Partifortsättningen är vacker men den intresserade bör absolut kika på en fascinerande bivariant som innehåller ett spektakulärt damoffer.
Med julschackhälsningar, Ralf