jun 262018
 

Jag vill härmed meddela att jag slutar med min spalt ”Månadens parti”. Det har ofta varit svårt att hitta något lämpligt parti och för maj visade det sig vara totalt omöjligt. (Jag har inte heller mottagit något förslag på parti.) Jag tackar alla dem som varit intresserade av mina kommenterade partier under årens lopp.

Om traditionen med ”Månadens..” ska fortsätta så måste någon annan huvudperson ta över.

Nu ser jag fram emot att spela Elitserien för VSK kommande säsong!

Till alla VSK-are önskar jag: Ha en fortsatt trevlig (schack-)sommar!

/Ralf

maj 312018
 

Denna upplaga av ”Månadens parti” har jag hämtat från den traditionella Påskturneringen i Norrköping. Påsken var tidig i år och det aktuella partiet spelades 1 april, så datumet var korrekt med minsta marginal. Partiets hjälte är Love Janse som är helt skoningslös efter det att vit missat en intressant möjlighet i en skarp ställning. Ett kul och spännande parti, väl värt att spela igenom!

Med varma schackhälsningar, Ralf

apr 302018
 

Denna upplaga av ”Månadens parti” innebär en återblick på den framgångsrika allsvenska säsongen. Något från första- eller andralaget, funderade jag..? Partitillgången fick avgöra och det utvalda partiet kommer från Superettans slutspel på Lidingö i mars. VSKs förstalag vann där mot Burgsvik, Växjö och Örgryte, vilket räckte till en andraplats i serien (efter Wasa) och en välkommen återkomst till Elitserien.

Månadens utmärkelse går till Eric Vaarala som svarade för en utmärkt insats i slutspelet, två vinster och remi som svart mot starke Bengt Lindberg. Det aktuella partiet, från matchen mot Örgryte, bjuder på spännande schack i en ställning som nästan är helt sluten. Eric manövrerar exakt och avgör på ett mycket övertygande sätt.

Med schackhälsningar, Ralf

 

mar 312018
 

Månadens parti i februari spelades av Johan Norberg i Superettans rond 6, hemma mot Wasa SK. Mina urvalskriterier har kanske varit något annorlunda än vanligtvis. Det aktuella partiet var helt enkelt så oerhört viktigt, både för allsvenska förstalaget, klubben och framtiden. Wasa, som numera har ett kanonlag med ett flertal stormästare och sponsorn Peter Hlawatsch i ryggen, var givetvis storfavoriter. För vår del kändes det som en ödesmatch efter debaclet mot Rockaden Umeå ett par veckor tidigare. Något överraskande noterades den ena remin efter den andra i matchen, innan nedanstående parti avslutades. I sista partiet klarade sedan Pontus Sjödahl en meriterande remi som svart mot världsstjärnan Shirov. Sammanfattningsvis bjöd matchen mot Wasa på sju remier och en enda superviktig vinst för VSK. Resultatet blev alltså två oväntade matchpoäng och en rejäl dos extra självförtroende inför slutsammandraget, vilket slutade lyckligt som bekant.
I det aktuella partiet hade Johan strategiska problem till en början men hittade sedan ett par snygga taktiska vändningar i tidsnöden. Slutfasen är ytterst spännande…

Glad Påsk!  /Ralf

feb 282018
 

Månadens parti för januari har jag hämtat från sjunde ronden av Rilton Cup. Huvudpersonen är VSKs senaste internationella nyförvärv, finske Pekka Köykkä, som är FM, född 1990 och har ett elegant skägg. Pekkas insats i Rilton var aningen ojämn men det aktuella partiet mot en fyrfaldig svensk mästare var en riktig topprestation. Det är ett vackert parti, såväl strategiskt som taktiskt, som verkligen förtjänar en genomspelning. Pekka gjorde för övrigt allsvensk debut för VSK i bortamatchen mot Rockaden Umeå. (Den matchen fick ett sorgligt slut men Pekka själv spelade remi mot farlige Lucas Wickström och tillhörde inte syndabockarna.)

Med schackhälsningar, Ralf

jan 282018
 

Månadens parti i december spelades av Ludvig Carlsson i fjärde ronden av Rilton Cup. Speldatumet var 30/12 och detta var alltså fjolårets sista riktiga schackdag för deltagarna i Rilton. Partiet visar tydligt att spelet inte behöver bli tråkigt bara för att damerna byts av tidigt. Jag har lagt ner viss möda på att analysera den mycket komplicerade ställningen som uppkommer på slutet. Om någon betraktar detta som överkurs så rekommenderar jag åtminstone en genomspelning av partifortsättningen där Ludde briljerar med en vacker avslutning.

Med schackhälsningar, Ralf

Dec 232017
 

Stort grattis till segern i Juniorallsvenskan! I VSKs guldlag spelade Santiago Grueso Cordoba (bord 1, 4 poäng av 5), Alfons Emmoth (4/5), Ludvig Carlsson (4½/5) och Filip Björkman (3½/5), utmärkta resultat av samtliga spelare alltså. Finalmatchen mot SK Rockaden vanns med 3-1 och härifrån har jag hämtat Månadens parti för november. Det är Santiago som spelar ett vackert strategiskt parti. Motståndaren hade några chanser under ytan men när han missade dem blev han helt utspelad. Genomspelning rekommenderas absolut!

God Jul!

Ralf

 

Nov 302017
 

Förstalaget fick en utmärkt start på den allsvenska säsongen. I Superettans sammandrag i Lund i oktober blev det tre raka segrar med 5½-2½, mot Manhem, Kristallen och Kamraterna. På toppborden tog Normunds Miezis och Pontus Sjödahl vardera tre stabila segrar och längre ner i laget blev det fina bidrag från flera håll. ”Månadens parti” för oktober delar jag mellan två av dessa: Peter Bergström och Johan Kretz. Partierna följer i kronologisk ordning med kortfattade kommentarer. På fredagkvällen tog Peter sitt lagledaransvar med ett gediget angreppsparti. På söndagen tog reserven Johan en säker fullpoäng efter att ha vederlagt motståndarens oförsiktiga bondedrag i öppningen.
Med schackhälsningar, Ralf

okt 312017
 

VSK har fått en ny stormästare! Det är Normunds Miezis (född 1971) från Lettland, som kommer att förstärka det allsvenska förstalaget i några matcher.
Normunds är en otroligt aktiv spelare som normalt har ett elo-tal över 2500. För tillfället har han sjunkit en bit men det är säkert bara tillfälligt. Ett tydligt tecken på en uppåtgående trend var de tre säkra segrarna i den allsvenska uppstarten i Lund förra helgen. Normunds har tidigare även varit sekundant åt Shirov, ett både hedrande och meriterande uppdrag.
För många västeråsare är Normunds ett bekant ansikte eftersom han vid flera tillfällen deltagit i Västerås Open. Två gånger, 2011 och 2013, blev Normunds odelad segrare! I den senaste upplagan tog han 6½ poäng av 8, vilket räckte till plats 3-7. ”Månadens parti” för september spelades i femte ronden av Västerås Open 2017. I slutfasen uppvisar Normunds härlig precision, teknik och taktik.
Med schackhälsningar, Ralf

sep 292017
 

VSKs ungdomar tog en mycket meriterande seger i Kadettallsvenskans final som avgjordes i Stockholm i augusti.
I laget spelade: Santiago Grueso Cordoba, Ludvig Carlsson, Alexander Pietarinen, Benjamin Emmoth, Gabriel Flykt, Christopher Jernberg och Jacob Laine.
(Ludde tog för övrigt sin första GM-skalp nyligen, mot Bellon i Cellavision Cup i augusti. Detta parti hade jag gärna valt som ”Månadens..” men tyvärr avgjordes det genom en tidig dambortsättning. Även stormästare kan göra bort sig ibland…)
Här är ett fint parti från den viktiga segermatchen (4-2) mot Rockaden som kom på andra plats. Hjälten är Jacob Laine som spelar mycket vackert i slutspelet.
Med schackhälsningar, Ralf