Nov 302017
 

Förstalaget fick en utmärkt start på den allsvenska säsongen. I Superettans sammandrag i Lund i oktober blev det tre raka segrar med 5½-2½, mot Manhem, Kristallen och Kamraterna. På toppborden tog Normunds Miezis och Pontus Sjödahl vardera tre stabila segrar och längre ner i laget blev det fina bidrag från flera håll. ”Månadens parti” för oktober delar jag mellan två av dessa: Peter Bergström och Johan Kretz. Partierna följer i kronologisk ordning med kortfattade kommentarer. På fredagkvällen tog Peter sitt lagledaransvar med ett gediget angreppsparti. På söndagen tog reserven Johan en säker fullpoäng efter att ha vederlagt motståndarens oförsiktiga bondedrag i öppningen.
Med schackhälsningar, Ralf

Okt 312017
 

VSK har fått en ny stormästare! Det är Normunds Miezis (född 1971) från Lettland, som kommer att förstärka det allsvenska förstalaget i några matcher.
Normunds är en otroligt aktiv spelare som normalt har ett elo-tal över 2500. För tillfället har han sjunkit en bit men det är säkert bara tillfälligt. Ett tydligt tecken på en uppåtgående trend var de tre säkra segrarna i den allsvenska uppstarten i Lund förra helgen. Normunds har tidigare även varit sekundant åt Shirov, ett både hedrande och meriterande uppdrag.
För många västeråsare är Normunds ett bekant ansikte eftersom han vid flera tillfällen deltagit i Västerås Open. Två gånger, 2011 och 2013, blev Normunds odelad segrare! I den senaste upplagan tog han 6½ poäng av 8, vilket räckte till plats 3-7. ”Månadens parti” för september spelades i femte ronden av Västerås Open 2017. I slutfasen uppvisar Normunds härlig precision, teknik och taktik.
Med schackhälsningar, Ralf

Sep 292017
 

VSKs ungdomar tog en mycket meriterande seger i Kadettallsvenskans final som avgjordes i Stockholm i augusti.
I laget spelade: Santiago Grueso Cordoba, Ludvig Carlsson, Alexander Pietarinen, Benjamin Emmoth, Gabriel Flykt, Christopher Jernberg och Jacob Laine.
(Ludde tog för övrigt sin första GM-skalp nyligen, mot Bellon i Cellavision Cup i augusti. Detta parti hade jag gärna valt som ”Månadens..” men tyvärr avgjordes det genom en tidig dambortsättning. Även stormästare kan göra bort sig ibland…)
Här är ett fint parti från den viktiga segermatchen (4-2) mot Rockaden som kom på andra plats. Hjälten är Jacob Laine som spelar mycket vackert i slutspelet.
Med schackhälsningar, Ralf

Aug 312017
 

Ett stort antal VSK-are var med i årets SM i Stockholm, och naturligtvis har jag hämtat Månadens parti därifrån. Utmärkelsen går till Johan Eriksson som, trots ett antal halvpassiva år, gjorde en utmärkt insats i Mästar-Elit, 5½ poäng av 9 och en tredje plats. Nedanstående parti är från startronden och speciellt slutfasen är mycket vacker. Johan manövrerar sina pjäser till helt perfekta positioner.
Med schackhälsningar, Ralf

Jul 312017
 

Månadens parti för juni har jag hämtat från individuella NM (Nordiska Mästerskapet) som avgjordes i Växjö. Det är Alfons Emmoth som presterar ett fint och tematiskt angreppsparti, väl värt att studera.
Med sommarschackhäsningar, Ralf

Jun 292017
 

Månadens parti för maj, som även blir lite SM-uppladdning, är hämtat från Deltalift Open där Pontus Sjödahl avgör med ett instruktivt och tematiskt kungsangrepp, titta och njut!
Med sommarschackhälsningar, Ralf

Maj 312017
 

Månadens parti för april spelades i den traditionella Påskturneringen i Norrköping, där ett antal VSK-are deltog. Bäst av dessa var Markus Örndahl, som fick den aktuella utmärkelsen genom följande underhållande och spektakulära angreppsparti. Markus gjorde för övrigt ett fantastiskt resultat i mars i år, då han tog 7½ poäng av 11 i den superstarka snabbschackturneringen Tal Memorial i Riga, före bland annat Shirov!
Med schackhälsningar, Ralf

Apr 292017
 

I superettans slutspel i slutet av mars vann VSK samtliga sina matcher. (Tänk om vi hade varit lika lyckosamma tidigare under säsongen…) ”Månadens parti” har jag givetvis hämtat från detta evenemang. Hjälten är, precis som ett par gånger tidigare, Johan Norberg som vann ett hårt parti mot en stark och rutinerad motståndare. Slutfasen är verkligen värd att studera!
170508: Jag har korrigerat ett – i mina ögon – grovt analysfel i kommentaren till svarts 48:e drag. Nu vågar jag inte säga exakt om det aktuella slutspelet (D+3B mot T+L+2B) är vinst eller remi.)
Med schackhälsningar, Ralf

Mar 292017
 

Efter lite funderande låter jag denna gång utmärkelsen delas. Det första partiet är taget från VSKs egen Vinterturnering. Hjälten är Elov Peterson, klubbens äldste spelare med sina snart 88 år, som avgör ett roligt parti med ett mycket originellt slutdrag. Elov var, för övrigt, en av pålitligaste deltagarna i mina (tillfälligt?) insomnade analyskvällar.
Det andra partiet är mitt eget från Graz Open i Österrike. Detta var min bästa turnering på länge, jag tog 6½ poäng av 9, förblev obesegrad och lyckades dessutom jaga bort det läskiga slutrondsspöket. I slutronden vann jag, som svart, nedanstående roliga parti mot en på pappret riktigt stark spelare, GM Markus Ragger, Österrike (elo 2703).
Med schackhälsningar, Ralf

Feb 282017
 

Månadens parti för januari spelades, inte helt oväntat, av Ludvig Carlsson i Dala Open 2017. Ludde vann hela tävlingen med 6½ poäng av 7 – fantastiskt kul! Den enda remin kom mot gamle landslagsspelaren Göran Rörvall. Detta var klubbens främsta individuella framgång på seniornivå på lång tid! (Jag själv vann Malmö Open 2015 men det var ju ett tag sedan.) Här kommer ett fint parti där Ludde briljerar med ett långsiktigt pjäsoffer, som tydligt visar att han har utvecklats som schackspelare. Just nu spelar Ludvig för övrigt Liberec Open i Tjeckien, lycka till säger vi!
Med schackhälsningar, Ralf