Mar 292017
 

Efter lite funderande låter jag denna gång utmärkelsen delas. Det första partiet är taget från VSKs egen Vinterturnering. Hjälten är Elov Peterson, klubbens äldste spelare med sina snart 88 år, som avgör ett roligt parti med ett mycket originellt slutdrag. Elov var, för övrigt, en av pålitligaste deltagarna i mina (tillfälligt?) insomnade analyskvällar.
Det andra partiet är mitt eget från Graz Open i Österrike. Detta var min bästa turnering på länge, jag tog 6½ poäng av 9, förblev obesegrad och lyckades dessutom jaga bort det läskiga slutrondsspöket. I slutronden vann jag, som svart, nedanstående roliga parti mot en på pappret riktigt stark spelare, GM Markus Ragger, Österrike (elo 2703).
Med schackhälsningar, Ralf

Feb 282017
 

Månadens parti för januari spelades, inte helt oväntat, av Ludvig Carlsson i Dala Open 2017. Ludde vann hela tävlingen med 6½ poäng av 7 – fantastiskt kul! Den enda remin kom mot gamle landslagsspelaren Göran Rörvall. Detta var klubbens främsta individuella framgång på seniornivå på lång tid! (Jag själv vann Malmö Open 2015 men det var ju ett tag sedan.) Här kommer ett fint parti där Ludde briljerar med ett långsiktigt pjäsoffer, som tydligt visar att han har utvecklats som schackspelare. Just nu spelar Ludvig för övrigt Liberec Open i Tjeckien, lycka till säger vi!
Med schackhälsningar, Ralf

Jan 312017
 

Utmärkelsen går denna gång till Björn Gillefalk som spelade ett kul och mycket underhållande parti i Karlstad Open. Björn, som numera är en glad (avtals)pensionär, har en viktig funktion som tränare för klubbens juniorer. Och det är tydligt att träningen även är av nytta för hans eget spel! Genomspelning rekommenderas varmt! Partiet innehåller massor av roliga varianter och offer.
Med schackhälsningar, Ralf

Dec 222016
 

Här kommer stormästarens julpyssel i form av ett nytt ”Månadens…”. Hjälte är denna gång Erik Norberg som vinner ett riktigt snyggt parti (hämtat från den allsvenska matchen VSK II – Stockholms SS II.) Partifortsättningen är vacker men den intresserade bör absolut kika på en fascinerande bivariant som innehåller ett spektakulärt damoffer.
Med julschackhälsningar, Ralf

Nov 172016
 

Uppsala Young Champions var en stark juniorturnering som spelades kring det gångna månadsskiftet, därav de sex första ronderna i oktober. VSK representerades av Alfons Emmoth (5 poäng av 9), Ludvig Carlsson (4½) och Filip Björkman (4). Som ”Månadens parti” för oktober har jag valt ett fint angreppsparti av Alfons.

Med schackhälsningar, Ralf

Partiet med kommentarer finns i Partiarkivet

Okt 292016
 

Här kommer till slut Månadens parti för september. Vår hjälte är denna gång Johan Norberg som spelade ett roligt och instruktivt parti i slutronden av Västerås Open.
Med schackhälsningar, Ralf

Sep 232016
 

Det var inte så lätt att hitta något parti från augusti. Här kommer till slut ändå ett parti från Kadettallsvenskan där Ludvig Carlsson helt spelar ut sin motståndare i slutspelet.
Med schackhälsningar, Ralf

Aug 262016
 

Här kommer, till slut, ”Månadens..” för juli. Utmärkelsen går denna gång till en av klubbens färskaste spelare, Andreas Landgren, som spelade ett riktigt kul parti i Mästarelit vid sommarens SM i Uppsala. Andreas fyllde 40 nyligen så publiceringen blir kanske en liten senkommen födelsedagspresent!? Jag har lagt in en del ganska detaljerade kommentarer som rör själva öppningsvarianten men den som enbart vill ha action kan gå direkt till Andreas fantastiska 19e drag…
(Och apropå SM vill jag naturligtvis säga stort ett Grattis! till Santi som tog hem Kadett-SM, en härlig framgång! Men med tanke på denna spalt så var motståndarna inte helt samarbetsvilliga…)
Med schackhälsningar, Ralf

Jul 152016
 

Månadens parti för juni har jag hämtat från Västmanlands Junior-DM. Det aktuella partiet är denna gång ett remiparti mellan två VSK-are. Utmärkelsen får således delas mellan Ludvig Carlsson och Alfons Emmoth. Partiet är tufft med ”Ludde” på offensiven men med segt försvar från Alfons.
Med sommarschackhälsningar, Ralf

Jun 212016
 

Månadens parti för maj 2016 har jag hämtat från Deltalift Open, den stora weekend- och GP-tävlingen i Tylösand under Kristi Himmelsfärdshelgen. Hjälten från VSK är Santiago Grueso Cordoba, som vinner ett fint angreppsparti mot en riktigt meriterad motståndare.(I den avslutande elitserieronden i mars vann Mats Welin, 2339, mot VSK’s Johan Norberg.) Partiet, som är ett snabbschackparti (30 min + 12 sek/drag) innehåller ett långsiktigt pjäsoffer som man bara brukar se från riktigt starka spelare.
Trevlig schacksommar! önskar Ralf