Bortamatch 29/2, SK Rockaden II vs Västerås SK II

Igår spelade andralaget borta mot SK Rockaden II. Samtidigt och i samma lokal spelade förstalaget mot Rockadens dito. Andralagets match fick en omvänd och trevligare utgång.

Bord 1: Love Janse – Felix Tuomainen, ½-½

Spelöppning blev skandinaviskt och känslan var att det var jämnt och balanserat större delen av partiet. Love lyckades mot slutet av mittspelet få något som liknade ett initiativ och möjligen fördel, men Felix försvarade sig bra och det efterföljande slutspelet ebbade ut i remi.

Bord 2: Robert Bator – Mikael Jonsson 1-0

Efter de inledande två dragen såg ut som att det skulle kunna bli någon form av benoni eller volgagambit i förhand. När ytterligare 8-10 drag förflutit så är det redan rejält stökigt på brädet med ömsesidiga svagheter och attackmöjligheter. Utan att ha gjort någon efterforskning så chansar jag på att det kan ha varit första gången ställningen uppkommit. Partiet fortsatte på samma tema och blev än mer komplicerat ju längre det gick. Att tidsnöd uppstår i sådana lägen är inte helt oväntat, och Jonsson förlorade på tid i en förmodligen förlorad ställning. Han hade dock chanser att få fördel tidigare i den svartvitrutiga röran.

Bord 3: Ludvig Carlsson – Dan Eriksson 1-0

Ludvig spelade ett säkert parti och förvältade sin fördel från öppning- och mittspel med bravur. En bonde erövrades och med stabil hand förvandlades merbonden till ett segervapen.

Bord 4: Vladan Nikolic – Anders Eriksson ½-½

Andralagets längsta parti där Anders behövde klara remi för att säkra matchseger. I ett slutspel som såg ut att vara någonstans på gränsen mellan remi och vinst för Anders valdes klokt de säkraste dragen för att riskminimera. Trots pjäs under var Vladans kung så pass aktiv i slutspelet att det förmodligen var teoretisk remi hela vägen.

Bord 5: Andreas Carlsson – Jonas Sandbom ½-½

Intrycket var att Jonas hade fått till en potentiellt jobbig garderad springare på e4, men den lyckades Andreas byta bort. I det efterföljande slutspelet med lika material, D+T+T och bönder, så var remi det logiska utfallet, vilket också blev resultatet.

Bord 6: David Narva – Johan Kretz 0-1

Ett spännande parti där svart blev aktiv både på h-linjen och i centrum, men kanske med en positionellt något sämre ställning. Det hängde svarta bönder lite här och där i olika lägen, men jag tror att de i princip alltid var förgiftade och svarts aktivitet triumferade efter att en av bönderna slagits med schack. Efter bonderovet så led vit av oparerbara hot och partiet var slut kort därefter.

Bord 7: Jonas Granath – Zoran Todorovic 0-1

Jonas spelade som vanligt aktiv intressant schack och sade efter partiet att han förmodligen hade kunnat få en fördel vid något läge. En bonde offrades tidigt för aktivitet och utvecklingsförsprång och det såg ut som att bra press hade upprättats. Eventuellt så fanns det förstärkningar som inte tillåtit motståndarens konsolidering, men när så fick ske blev det tydligt att svårt hade klarat anstormningen och stod bättre. Det mynnade ut i ett slutspel med ett materiellt underläge, vilket inte gick att hålla.

Bord 8: Mehrdad Jafarzadeh – Filip Björkman 0-1

Jag såg inte dragföljden i detalj, men det såg ut som en antagen damgambit där Filip höll i sin merbonde i princip partiet igenom. I något läge så gjorde vit ett pjäsoffer som doftade ett uns desperation, men som hade kunnat skapa attackmöjligheter och oreda i praktisk schack. Filip höll tungan rätt i mun och förde med säker hand partiet till vinst.

 

Det blev matchseger med minst möjliga marginal. Säsongens första, och väldigt välbehövligt för andralaget. Nu finns det åtminstone teoretiska möjligheter att klara sig kvar i superettan, även om det fortfarande ser fortsatt svettigt ut.