Inför Skol-SM 4: Intervju med Erik Blomqvist

Erik vid Skol-SM 2000 i Eskilstuna. Ur TFS nr 8 2000.
Erik vid Skol-SM 2000 i Eskilstuna. Ur TFS nr 8 2000.

Erik Blomqvist är en av fyra spelare som vunnit Skol-SM sex gånger. Han är GM sen 2013.
Erik spelade 11 Skol-SM i rad, det första åtta år gammal 1998 i Norrköping då han slutade ganska långt ned i prislistan och det sista 2008 i Surahammar då han kom tvåa. Erik var tvåa även 2003 i Norrköping. Både 2003 och 2008 förlorade han mot klubbkamraten Nicolaj Zadruzny och missade därmed chansen att bli historisk med sju segrar.

I samband med Västerås Open fick jag kontakt med Erik och ställde några frågor:

Hade du speciellt svårt för Nicolai?
Nej det vill jag inte påstå. Det är nog ganska jämn statistik mellan oss.
Från Surahammar 2008 och partiet mot Zadruzny minns jag att jag fick in ett starkt pjäsoffer för några bönder och farligt initiativ men inte följde upp det på bästa sätt och förlorade till slut. Å andra sidan var jag tidigt i turneringen illa ute mot Christopher Lissäng vilket jag dock lyckades vända och vinna men uppenbarligen var spelet för dåligt för att vinna tävlingen.

Du spelade även några Skol-NM. Har du något speciellt minne därifrån?
Då jag är jämngammal med Magnus Carlsen fick jag äran att möta honom två gånger i Skol-NM. Vid vårt första möte som spelades år 2001 på Island hade han ännu inte så hög ranking och det var inte helt uppenbart vilken supertalang det var. Inför det partiet så har jag för mig att vi båda hade vunnit våra två första partier i tävlingen så det var lite av ett tidigt finalmöte. Jag gjorde dock ett tidigt fel i öppningen och blev sedan helt krossad. Efter partiet var jag rätt upprörd över hur jag hade spelat men fick berättat för mig av andra att min motståndare tydligen var väldigt talangfull. När vi möttes året därpå hade han redan en ganska så respektingivande ranking för vår ålder även om den explosionsartade utvecklingen ännu inte tagit fart. Den här gången fick jag däremot tidigt in en trevlig kombination som gav mig ett par merbönder och jag lyckades till slut vinna partiet efter visst besvär. Det var också den senaste gången vi möttes då Magnus gick vidare mot större uppgifter.

Anm: I en dokumentär om Magnus Carlsen inför första VM-matchen mot Anand visade Jon-Ludvig Hammer honom ställningar från ett antal klassiska partier men han hade också smugit in partiet mot Erik 2001 på Island. Magnus hade inga problem att identifiera alla partier inklusive det han själv spelade 11 år gammal.

Vilka är dina starkaste schackminnen?
I Skol-SM sammanhang är det nog första segern som är mest speciell då jag lyckades vinna elva av elva partier.

Vilken förlust grämer dig mest?
De smärtsammaste förlusterna är ofta de där ställningen svänger från vunnen till förlorad. Ett sådant exempel är mitt parti mot Emanuel Berg från SM i somras. Annars är det oftast den senaste förlusten som grämer en mest.

Hur mycket tränar och spelar du schack nuförtiden?
Jag tittar på schack i någon form dagligen och försöker spela hyfsat mycket.

Du är redan GM. Har du satt upp ytterligare mål för dig själv eller spelar du bara för att det är kul?
Jag hoppas att jag kan lyckas bli Svensk mästare något år med tanke på att det ändå inte har varit alltför långt borta de två senaste åren. Egentligen spelar jag bara på utan några storslagna planer.

Vad sysslar du med vid sidan av schacket (utbildning/jobb/hobbies)?
Just nu sysslar jag inte med så mycket mer än Schack.

Favoriter bland mat, musik, film och böcker?
När det gäller böcker kan det vara ”A song of ice and fire”. Böckerna är överlägsna tv-serien.

Vad är din styrka/svaghet vid schackbrädet och vid sidan om?
Jag är hyfsat allround och har väl en okej känsla för var pjäserna ska stå även om jag baserar mycket av mitt spel på att räkna konkreta varianter. En svaghet är att jag missar för mycket taktiska möjligheter i lite röriga eller kaotiska ställningar.

Har du någon dold talang?
I så fall är den dold även för mig.

Vad gör du om tio år?
Förmodligen spelar jag i alla fall schack i någon utsträckning.