Stora Hammar Höllviken vann riksfinalen

Segrarna Stora Hammars skola Höllviken och invigningstalare landshövding Minoo Akhtarzand.
Segrarna Stora Hammars skola Höllviken och invigningstalare landshövding Minoo Akhtarzand.

Riksfinalen av Schackfyran brukar oftast vinnas av förhållandevis små klasser eftersom det brukar vara lättare i en liten klass att få alla att delta i tävlingen och att bli duktiga schackspelare. Årets final var ett undantag då segrande Stora Hammars Skola från Höllviken bestod av hela 58 elever varav 56 var med i riksfinalen. För att lyckas vinna med en sån stor klass behövs ett väldigt engagemang från skolan och eleverna och en duktig schackpedagog och alla dessa ingredienser finns i Stora Hammar. Skolan har upptäckt att schack är ett utmärkt pedagogiskt verktyg som ger positiva effekter även i andra ämnen. Man har därför schack som obligatoriskt ämne på skolan med lektioner varje vecka med Ulf Sandberg som lärare ( intervju med Ulf ). Skolans engagemang visas också av att rektor var med på resan till Västerås från Skåne och att lördagen betraktades som skoldag och man fick ”kompledigt” en vanlig skoldag i stället.
Tvåa kom också en Skåneskola – Kristianstads Montessori skola och trea blev halländska Kvibilleskolan.
Bästa skola från Västmanland var Fryxellska skolan 4 c från Västerås på 14:e plats. Man spurtade förbi både Hamreskolan 4 blå (27:a) och segrarna i länsfinalen Rönnbyskolan 4 a (32:a).

Tävlingen flöt på mycket bra och tidsschemat hölls utan problem. Arrangemanget  fick många lovord.
Tack till alla funktionärer för ett mycket bra jobb!

Slutresultat riksfinalen S4an 2016.
Ytterligare bilder: Galleri  || Sthlms SF hemsida (Lag 1-10)
På SSF:s hemsida finns intervjuer mm.  Inslag från riksfinalen på lokalnyheterna SVT Västmanland 5/6 (c:a 50 sek in i sändningen)